dimanche 20 avril 2014

Prin China, in timpul « dinastiei » comuniste

Am pus piciorul in aceasta tara asiatica cu idei preconcepute si cu dispretul pe care il am pentru marfurile « made in China » de proasta calitate care ne invadeaza pietile si ne intoxica economia locala. In acelasi timp am fost fascinata de istoria milenara a Chinei si de inventiile care au venit din aceasta tara: busola, praful de pusca, hirtia, matasea, etc.

Inainte de a intra in detalii despre tezaurul turistic UNESCO vreau sa va impartasesc impresia mea despre aceasta tara comunista/capitalista.
A fost un soc real din minutul in care m-am imersat in imensitatea acestei tari cu o limba si cultura diferita. China nu se poate compara cu o alta tara prin grandoarea si numarul coplesitor al populatiei sale, avind peste 1.400. 000.000 locuitori. Numai orasul Shanghai are o populatie ca cea a Romaniei iar suprafata Chinei este de 4 ori mai mare ca suprafata Comunitatii Europeene, unde locuiesc 56 de nationalitati.
Orasele Chinei sunt futuriste, moderne si gigantice, cu zgirie nori si blocuri imense si hoteluri cu pina la 77 de etaje. Totul a fost maturat, demolat si nu mai ramine mai nimic din marile cetati imperiale ale Chinei, de vina fiind si revolutia culturala a lui Mao. In China exista al treilea turn cel mai inalt din lume cu o inaltime de 606 m. Metroul din Pekin are 336 de km si 14 linii. Un bilet la metrou costa 80 de centi. Metroul este un furnicar de oameni, ocupati cu textajul sau telefonul, nu am vazut nici o persoana sa citeasca o carte sau un ziar. Exista porti de sticla care blocheaza intrarea in metrou la fiecare statie. Chinezii stau la rind ordonati  pentru a se urca in metrou.

Infrastructura Chinei este demna de invidiat, soselele sunt moderne, curate, avangardiste. China poseda azi peste 97.000 km de autostrazi. In plus curatenia este la ordinea zilei atit in oras cit si la tara. Nu vezi vreun ciine sau pisica abandonate pe strazi. Soselele nu sunt gratuie, se plateste o taxa si exista puncte de control ale politiei. Totul este spionat, controlat strins de autoritati. In China exista si cel mai rapid tren din lume cu o viteza medie de 300 km/h.

M-a izbit si faptul ca nu exista Face Book, Twitter in China iar internetul este cenzurat, autorizat numai daca ai un numar de telefon local. In marile hoteluri ai acces la internet dar nu si in aeroporturi. Face Bookul a fost interzis in urma unor postari impotriva guvernului. Nu esti de acord cu guvernul si il critici, trimiti o fotografie deochiata in afara Chinei poti primi de la 5 la 10 ani inchisoare sau un « sejur » gratuit intr-un lagar de reeducare comunista prin munca. Exista o politie a internetului care iti sterge orice mesaj anticomunist. Ca pe vremuri la noi ghidul ne-a confiscat pasaportul pentru a-l prezenta la receptie. Nu aveai voie sa parasesti grupul si sa ai contact cu oamenii din afara.

Salariul mediu al chinezilor este de 300 de euro lunar, acesta pentru un muncitor care lucreaza pe santier, un profesor de scoala are un salariu mult mai mic. Exista contrastul izbitor intre bogati si saraci. O familie de tarani sosita clandestin in capitala locuia in toaletele publice pentru a stringe bani  pentru educatia copilului. Dar China nu mai este tara cu forta de munca cea mai ieftina din lume, muncitorii revendica un salariu mai mare prin demostratii si greve. In curind marile intreprinderi se muta in tari ca Bangladesh unde salariul minim este de 50 de euro iar in Cambodgia 75 de euro pe luna.

La Shaghai exista numai 6 milioane de masini la 23 de milioane de locuitori pentru ca politica lor nu permite ca oamenii de rind sa conduca automobile. O masina chinezeasca Chery costa 9500 euro dar pentru a putea cumpara o masina trebuie sa prezinti dovada ca ai un loc de parcare care costa 15.0000 de dolari canadieni. In plus taxele de inregistrare ale masinii sunt foarte ridicate, 16.000 de dolari canadieni  (Shanghai Daily). Un litru de benzina costa 1.46 dolari. Cei bogati au cite doua masini pentru ca sa circule pe zile cu numere pare si impare. Numai de anul nou chinezesc soselele sunt gratuite pentru toti. La noile blocuri au fost construite imense parcari subterane. De asemena nu poti sa inchiriezi o masina in China fara sofer.

Chinezii sunt pragamatisti, economi, modesti, traditionalisti, harnici ca niste furnici, niste « sclavi moderni » care nu au voie sa paraseasca satul natal si sa vina in orase. Exista multi cersetori, oameni saraci, vagabonzi pe strazile metropolitane. De citeva ori am fost solicitati sa ne fotografiem cu localnici. Nu am vazut femei insarcinate prin oras. Copilul, fie el baiat sau fata este  tratat cu un« rege » in familia chineza. La Shanghai femeile inca umbla in pijama pe strada, pentru ca in trecut aveau pijamale numai cei bogati. Se mai scuipa pe jos, esti impins cu coatele si auzi din cind in cind cite un sunet de rigiiala sau a trage pirturi in public este la ordinea zilei. Chinezii isi etaleaza plapuma pe gardul din fata blocului sau pe niste tevi de doi metri lungime atasate in fata ferestrei pentru ca multe blocuri nu au balcoane. In trecut idealul de bogatie era sa posedezi un ceas si o bicicleta.

Parintii baiatului trebuie sa plateasca nunta si sa ii cumpere casa. Chinezii nu au dreptul sa se castoreasca sub 20 de ani. Exista o politica a avea un singur copil unic. La sat daca ai avut o fata poti sa ai si un baiat. Femeia este obligata sa avorteze chiar si in luna a saptea. Din cauza acestei legi exista mai multi baieti decit fete.

In China este o penurie de medici si de spitale, trebuie sa platesti pentru a avea acces la servicii sanitare. Daca esti bolnav te duci la spital, nu exista doctori generalisti. Vrei o analiza medicala, platesti, la fel ca si pentru medicamente. Ni s-a povestit cazul unui taran care nu a avut bani de spital si si-a amputat singur un picior. Apa este poluata in China si se recomanda sa bei numai apa in sticla, care este furnizata  gratuit in marile hoteluri.

In schimb sistemul scolar functioneaza bine, China ocupind primele locuri in clasamentele PISA. O clasa normala in China are intre 60 si 70 de elevi. Copiii merg la scoala de luni pina simbata dupa amiaza. Vacantele sunt rare, doua vacante de o luna de zile pe an. Intrarea la facultare si la liceu se face prin concurs.  Profesorii sunt respectati si elevii asculta cu sfintenie lectiile predate de profesori. Elevii se scoala in picioare si saluta respectuos profesorii la inceputul si sfirsitul cursului. Autoritatea profesorilor este proverbiala, elevii nu au dreptul sa puna intrebari la scoala. Cursurile de ideologie comunista si morala sunt obligatorii. Se pune accentul pe disciplina militara, patriotism, studiu asiduu, matematica si cititul cu voce tare. Facultatea se plateste de la 500 la 1000 de euro pe an, ceea ce reprezinta multi bani pentru ei iar bursele sunt rare sau inexistente. Parintii platesc pentru carti, transport si mincare. Scoala este obligatorie pina in clasa a 9-a. Datorita politicii de copil unic inca din 1979, educatia detine rolul principal intr-o familie. Pentru o mama chineza temele au o prioritate in viata elevului, copiii sai trebuie sa aiba un avans de doi ani la matematica fata de restul clasei si profesorului are intotdeauna dreptate.

China s-a dezvoltat in mod spectacular fiind pe locul doi ca economie mondiala datorita transferului de tehnologie avansata capitalista dar este si pe locul initii ca poluare, consecinta unei industrializari rapide. Poluarea cauzeaza moartea prematura a 400.000 de chinezi anual datorata prafului si a dioxidului de sulf provenind de la centralele electrice cu carbune. In luna februarie a acestui an, smogul a fost atit de mare incit nu puteai sa distingi cladirea din fata ta, aerul este irespirabil. Citeva uzine au fost inchise, masinile circula dupa numere pare si impare, activitatile sportive exterioare din scoli au fost intrerupte.

Un apartament in China costa de la 2600 la 9000 de dolari canadieni metru patrat. Dar acest apartament va apartine numai pentru 70 de ani dupa care devine proprietatea statului comunist.

Conform clasamentului revistei Forbes China este pe locul doi in lume cu 122 miliardari, dupa Statele Unite. Locul trei este ocupat de Rusia si Germania. In orasele mari exista malluri cu magazine ca Gucci, Prada, masine scumpe ca Macerati, Ferrari, Porche. La Beijing exista si hoteluri de 7 stele la $3000 pe noapte. Asemenea hoteluri se gasesc numai in Dubai, Abu Dhabi, Pakistan, Milano si Iran.
Incepind cu Olimpiada de la Beijing s-au construit numeroase toalete publice gratuite. Atentie in China exista numai toalete turcesti iar hirtia igienica poate lipsi. Dar toaletele sunt curate pentru ca exista o femeie de serviciu care se ocupa numai de curatatul lor.
Intr-un restaurant traditional chinezesc se poate minca cu 30 de RMN adica $6.00. Bucataria chinezeasca este printre primele locuri in lume ca vechime si delicatese.

***

Am cumparat aceasta excursie « China Delight », un tur de 8 nopti, 10 zile in cinci orase reprezentative ale Chinei: Beijing, Shanghai, Suzhou, Wuxi si Hangzhou printr-o agentie chinezeasca cu sediul in Toronto, Nexus Holidays.  A fost un tur de forta, un maraton, epuizant dar surpinzator de placut si interesant. Momentul stresant a fost obtinerea vizei chineze, mersul la Toronto, completarea formularelor, fotografie, $87 pentru viza.
Am zburat cu Hainan Airlines, un zbor extenuant si nu prea confortabil de 14 ore pina la Beijing. Ne-a frapat faptul ca ni se servea apa calda in avion in loc de apa rece iar bauturile au fost oferite la sfirsitul mesei. Apropo de bauturi, in China nu exista vin, numai bere si nu aveti timp sa va cumparati de la alimentara, e bine sa va aprovizionati de la Duty Free din Toronto cu bautura favorita.
Am ajuns seara la Beijing si am fost cazati intr-un hotel de 4 stele, situat intr-un cartier rezidential, la 50 km de zidul chinezesc. Norocul nostru a fost ca desi Beijingul are o poluare terifianta, aerul a fost respirabil in perioada cit am stat noi. A fost primul nostru contact cu constructii titanice si cu un oras cu un aspect mult mai modern decit marile orase nord-americane. Numai pentru Olimpiada din 2008 a fost construite 30 de hoteluri cu 500.000 de camere. Hotelurile moderne, tip boutique la care am stat au fost comfortabile, luxoase, in fiecare camera exista un halat de baie, papuci, esti rasfatat cu tot felul de produse: periute de dinti, pasta de dinti, sampon, spuma de baie, pieptene. In baie exista dus si cada, cintar de camera, etc. Mi-a placut peretele despartitor de sticla dintre baie si camera.
In programul nostru au fost incluse clasicile monumente chinezesti, in China totul este interesant de vazut si de explorat.
 Am inceput excursia noastra cu mormintul dinastiei Ming, unde sunt inmormintati 13 din cei 16 imparati ai dinastiei (1368-1644) cu sotiile si concubinele lor, si care este situat pe o suprafata de 40 de kmp, inconjurate din 3 parti de masive muntoase. Spre morminte duce Calea Spiritelor, lunga de 7 km si strajuita de 36 de statui din piatra. Este recomandat sa atingi cu mina broasca testoasa pentru a avea noroc si prosperitate.  Numai 2 morminte sunt deschise publicului. La inceput concubinele erau inmormintate de vii cu imparatul. Din nefericire nu am ajuns la morminte am vizitat numai Calea Spiritelor.
De aici ne-am indreptat spre restaurant si o fabrica de jad. Ceea ce nu mi-a placut a fost timpul irosit in diferite magazine turistice la un pret fabulos, un fel de capcana pentru turisti. 
Dupa prinz ne-am indreptat spre Zidul chinezesc.
Zidul chinezesc, simbolul tarii se intinde peste 20.000 km de la frontiera coreana la desertul Gobi. Acest ansamblu de fortificatii militare a fost construit intre secolul 3 si 7 pentru a marca si a apara frontiera nordica a Chinei. Este cea mai importanta structura arhitecturala construita vreodata de om atit ca lungime, suprafata si volum. Zidul chinezesc este o capodopera ablsoluta prin caracterul ambitios al constructiei dar si prin perfectiunea realizarii sale. Conform legendei urbane este singura constructie ridicata de om pe aceasta planeta care se poate vedea de pe luna. Acest monument a costat viata a peste 10 milioane de oameni, fiind considerat si ca cel mai mare cimitir al omenirii. Este cotat ca unul din cele 7 « noi » minuni ale lumii. Inainte de cina am fost din nou expusi unui atelier de cloisonné. Cloisonneul este o combinatie unica de arama si portelan, originar din Bejing. Productia unui cloisonné necesita mai mult de 30 de etape. Superbele obiecte cloisonné au servit la decorarea palatelor imperiale.
De aici, in drum spre hotel ne-am oprit la Palatul de vara imperial, un Versailles chinezesc, locul de viligiatura a imparatului si familiei sale, construit in 1750, situat pe o suprafata de 290 hectare si distrus in mare parte de catre razboiul opiumului din 1860.  Palatul adapostea o extraordinara colectie de opera de arta, adunate timp de 5 secole si o inestimabila bibilioteca. Acest palat fabulos a fost jefuit si incendiat din ordinul lordului Elgin de catre francezi si englezi pentru a forta China sa deschida comertul cu occidentul. A fost o pierdere imensa pentru partimoniul umanitatii. Imparateasa Cixi l-a reconstruit in 1888 folosind intregul buget destinat modernizarii marinei imperiale a Chinei. Este o capodopera a artei peisagiste chineze, un ansamblu magic de 3000 de constructii sali, palate, templu, poduri, 420.000 de arbori, situat intr-un peisaj feeric intre coline si apa unui lac. De acest monument se ocupa 1700 de angajati. Exista o superba galerie de-a lungul lacului ornata cu 546 tablouri, unde imparateasa lua ceaiul. Din lipsa de timp am vizitat numai gradina si galeria.
A doua zi a fost destinata unui tur de oras in Beijing si obiectivul principal, piata Tiananmen, nucleul simbolic al puterii in China. Pentru a intra in piata esti cautat si legitimat cu severitate de catre politie. In 2009, 120 de tibetani si-au dat foc si au murit aici. Numerosi chinezi care au fost victimile unor demolari fortate au pierit si ei in aceasta piata in semn de protest. Piata este cunoscuta prin masacrul celor 2600 de studenti care au luptat pentru reforme politice si democratice. Este una dintre cele mai mari piete ale lumii. Aici se afla portretul lui Mao, unde el a proclamat Republica Chineza in 11 octombrie 1949. In timpul regimului lui Mao a avut loc cel mai infiorator genocid al omenirii, intre 1958 si 1969 un minim de 45 de milioane de chinezi si-au pierdut viata.  Mao a distrus traditiile unei familii chinezesti. Piata este marginita de constructii  de inspiratie sovietica, aici aflindu-se si mauzoleul lui Mao Zedong. Nu departe se afla Muzeul de Istorie chinezesc si Muzeul Revolutiei.
De aici am intrat in Cetatea Interzisa, care in secolul 16 a a fost cel mai mare palat din lume, cu un imparat peste 120 de milioane de supusi. A fost construita dupa regulile fengshui, continind 9999 de camere. Cifra 9 este cheia arhitecturii cetatii interzise, numarul 9 fiind cel mai puternic numar. Cind un functionar trebuia sa se intilneasca cu imparatul trebuia sa treaca peste 5 porti. Pentru a vizita acest muzeu se plateste numai 12 dolari. Palatul imperial a fost resedinta principala a 24 imparati din dinastia Ming si Qing. Majoritatea cladirilor au fost construite din lemn. Cetatea a fost imortalizata in filmul celebru al lui Bernardo Bertolucci: Ultimul imparat al Chinei, 1987.
Cetatea este un simbol al unei istorii milenare, a rafinamentului culturii chineze si a puterii. Constructia orasului a durat 14 ani si mai mult de un milion de muncitori au lucrat la construirea ei.
De aici am fost condusi « fortat » la Chinese Herbal Institute, unde niste doctori cu un traducator iti ofereau o consultatie gratuita.  Ierburile traditionale chinezesti au o mare reputatie pentru virtutiile lor medicinale. In China ierburile medicinale sunt folosite in bucataria cotidiana. Multi chinezi adauga ginseng, crizanteme in supe sau in ceai. In trecut aceste ierburi erau culese direct din natura, astazi acest plante sunt cultivate pe scara industriala si contin multe pesticide. In esantioanle culese din magazinele care vind ierburi in Canada s-au descoperit cantitati uriase de pesticide, ceea ce fac ca aceste plante sa fie periculoase pentru sanatate. Au fost oameni care au cumparat ierburi medicinale in valoare de $1000. Dupa aceea iti ofereau un masaj gratuit dar trebuia sa dai un bacsis de $6, pentru un masaj de 5 min.  Ziua s-a incheiat cu un banchet la un restaurant renumit pentru rata de Peking, simbolul national al Chinei si al bucatariei chineze. Rata a fost introdusa imparatului in timpul dinastiei Ming intre 1368-1644 si a fost pregatita int-un cuptor cu lemne, fiind mincarea preferata a imparatului. Rata este taiata in fata ta in lamele care se inmoaie intr-un sos si se servesc cu o bucata de praz fin decupat si castravete care se ruleaza intr-un fel de piine tortilla. Restaurantul este dotat cu un cuptor special in care se arde lemn de par, piersic pentru a impregna carnea.
***
Vizita noastra la Beijing s-a incheiat cu un spectacol optional, de o ora,  The Golden Mask Dynasty, care a costat $50 de persoana dar care si-a meritat pe deplin pretul. Ma asteptam ca limba chineza se ne calce pe nervi dar nu a fost cazul. A fost spectacular, produs de directorul care a organizat  Jocurile Olimpice de Vara din Beijing 2008. Este o simpla poveste de dragoste cu o explozie de culori si costume extravagante, jeturi de apa de 4 metri inaltime, cumulind 3 tone de apa, pe o scena uriasa, cu dansuri tipice si acorbatii chinezesti, la care participa peste 200 de actori.

Ne-a parut rau sa ne despartim de capitala chineza dar ne astepta alte aventuri. Am luat avionul de la Beijing la Shanghai, un zbor de 2 ore jumatate. Ne astepta o ghida la aeroport si pentru ca avionul nostru a avut o intirziere considerabila ni s-a propus sa mincam acolo si sa ne deconteze banii, cei $6 de persoana. Tot ce puteai sa iti cumperi la aeroprot era un sandwich. De aici ne-am imbarcat in autobuzul care ne-a insotit pina la sfirsitul excursiei. Imediat am simtit diferenta de temperatura, Shanghai fiind situat spre sud si avind un climat subtropical.

Autobuzul ne-a dus direct la Suzhou, la o ora departare, supranumit «Venetia Estului», situat pe riul Yangtze si renumit prin canale, poduri, pagode si superbe gradini chinezesti. Obiectivul turistic important in oras pe care l-am vizitat a fost Lingering Garden, o capodopera a peisagismului chinez si a unui design meticulos. Gradina dateaza din secoul 16 si a apartinut unui politician imperial de rang mare.
In acea perioada existau in oras in jur de 200 de gradini private. Este o oaza de liniste, un paradis al mintii si al sufletului, unde poti redescoperi frumusetea romantica si pacea interioara intr-o atmosfera relaxanta: flori, pesti, roci decorative, mobilier si constructii autentice.

In fiecare oras vizitat am avut o noua ghida, experta pentru obiectivele pe care trebuia sa le vizitam. Ni s-a oferit o excursie optionala, cu barca pe marele canal, de $30 de persoana pe care nu am facut-o dar care i-a cam dezamagit pe cei care s-au aventurat. Marele canal este cel mai mare canal conceput de om, masurind 1800 km lungime care se conecteaza cu Beijingul si care dateaza din anul 506.

Am fost cazati intr-un hotel de 5 stele Pan Pacific Suzhou, conceput in stilul palatelor traditionale chinezesti cu o poarta turn la intrare, gradini, canale si poduri, cu camere minunate, in care se acorda atentie la detalii si un bufet breakfast memorabil. Hotelul este conectat cu gradina Panmen pe care am vizitat-o dimineata. In fata hotelului am avut prima experienta de « tocmeala » cu vinzatorii ambulanti. Am cumparat un fel de instrument muzical folcloric cu $2.00 dupa ce mi se ceruse $10.00. Omul cerea bani in moneda locala dar o doamna nu a inteles si i-a platit in dolari americani. Dupa ce i-am explicat noi, ceilalti de greseala, s-a dus inapoi sa i se dea banii, a primit in schimb mai multa marfa…

A doua zi, plecarea era ca de obicei la 8 dimineata, cu bagajele jos la receptie. Am petrecut toata dimineata la un magazin cu produse de matase naturala pentru turisti.  Timp de 30 de secole chinezii au domesticit viermele de matase si au pastrat acest secret cu pretul vietii lor. Prin 560 imparatul Justinian ar fi trimis niste calugari intr-o misiune de spionaj care s-au intors cu citeva oua de viermi de matase ascunse in bete de bambou si de aici s-a raspindit sericicultura in bazinul mediteran, lunind o mare amploare in Franta.  Chinezii  au exportat matasea pe uscat sau pe apa. Drumul matasii incepea de la Xi’An din centul Chinei si traversa deserturi, munti, cimpii in directia Samarakand, Persia, Iraq pina la Istambul, un total de 8000 km. De la Istambul vapoarele transportau matasea spre Atena, Alexandria, Venetia, Roma, Marsilia. Ni s-a explicat pe scurt cum se obtine matasea naturala dupa care am fost expusi magazinului cu preturi exorbitante.
Intr-adevar produsele erau superbe: esarfe, bluze, pijamale,camasi, cravate etc dar si preturile piparate. Ceea ce mi s-a parut original si nu mai vazusem niciodata au fost plapumile si pernele umplute cu matase naturala. Atunci cind in cocon exista doua larve, matasea respectiva este folosita pentru confectionarea plapumilor si pernelor. Sunt recomandate mai ales pentru persoanele care sufera de alergii. Perna are atasat un sac plin de excremente uscate de vierme de matase care sunt utilizate in tratarea durerilor de cap si a neuroasteniei.  Sunt durabile, usoare si comfortabile. Ca sa aflu ca aceasi plapuma poti sa o cumperi de la Sears in Canada. Esarfele de matase naturala erau mai ieftine cumparate online decit acolo. Oricum au facut multi bani cu noi la magazin, plapumile, care nu cintaresc mai mult de 2kg au fost aplatizate pentru transport. Multi au platit cu VISA dar eu nu va sfatuiesc sa procedati asa pentru ca nu se stie niciodata ceea ce se poate intimpla. Ni s-a spus de la bun inceput sa luam dolari canadieni sau americani pentru cumparaturi.

 Atasat magazinului era si restaurantul pentru turisti. Aici am vazut la intrare niste borcane uriase cu vin de serpi conservati in alcool. In aceste borcane se aflau cei mai veninosi serpi din lume, dupa care localnicii se dau in vint si se spune ca au proprietati medicinale si curative folosite pentru pierderea parului si virilitate. Serpi intregi sunt conservati in vin de orez. Se spune ca o femeie a incercat sa adauge alcool in sticla in care se afla un sarpe dar acesta nu murise inca si a muscat-o de deget. Citiva dintre turisti s-au aventurat sa guste din aceasta bautura exotica.

In restaurante se manca la mese rotunde de 10 persoane, in mijloc fiind un fel de lazy Susan, o masa rotativa din sticla, pe care se pun simultan bolurile cu mincare la comun. Farfuriile sunt minuscule, de marimea unei farfurii de ceasca de cafea acompaniate de baghete  sau linguri de portelan pentru supa. Chinezii nu folosesc cutite pentru ca carnea este taiata in bucati mici de catre bucatar. Ni s-a oferit in special legume prajite inabusit, telina, castraveti, varza chinezeasca, bok  choy, doua boluri uriase de orez, un fel de supa transparenta si fara gust, omleta, paste, ceai din abundenta si carne grasa de porc sau pui, cite o bucatica de persoana, tofu. Ca desert, am primit cite o felie de portocala sau pepene rosu sau « cherry tomates ». Chinezii nu consuma alimente dulci. De citeva ori ni s-a oferit un mic peste pentru 10 persoane si cite un pahar de bere sau coca cola. Berea este buna dar se poate cumpara si la noi, mai ales  marca Happy Budha, o sticla in forma Budhei.
Bucataria chinezeasca este tot atit de vechie ca si cultura chinezeasca.
Un proverb chinezesc spune ca atunci cind maninci un bol de orez sa te gindesti cit de greu a fost sa il cultivi. De obicei ei maninca 3-4 boluri de orez la o masa. Orezul este alimentul pruncilor cind incep sa manince mincare solida. Pentru chinezi, orezul este cel mai versatil ingredient fie ca este fiert sub aburi, prajit sau utilizat la fabricarea desertului si nu se poate trai fara el. Din orez se poate face vin si otet, faina sau pasta. Pentru Anul Nou Chinez se maninca prajituri rotunde din orez care simbolizeaza unitatea si coeziunea in familie. In bucataria chineza lipsesc produsele lactate din cauza intolerantei la lactoza pe care o au, in general chinezii.

Restaurantele erau mai mult un fel de cantine in care mincau si localnicii. Unele dintre ele lasau de dorit, mai ales toaletele turcesti. Daca la inceput totul disparea de pe masa, pe la sfirsitul sejurului nimeni nu se mai atingea de bolul de orez.

***

Noul nostru obiectiv a fost orasul Wuxi, unde se afla  Lingshan Grand Buddha, una dintre cele mai inalte statui din China si din lume, avind o inaltime de 88 de metri constuita in 1996. Mina dreapta a lui Buddha este indreptata spre cer iar ochii lui te urmaresc tot timpul din toate unghiurile. Este un fel de parc budist spiritual, de distractii, luxuos si extravagant. Fintina Buddha, inalta de 7.2 metri se deschide de 4 ori pe zi, din floarea de lotus aparind un copil, reprezentind nasterea lui Buddha. Micul Buddha s-a nascut cu abilitatea de a vorbi si de a merge. Noua dragoni inconjura fintina, care conform legendei, l-au imbaiat pe micul Buddha la nastere.  Publicul se ingramadea la o fintina pentru a consuma apa « sfintita ». Poti vedea o replica a  stilpului Ashoka, emblema nationala a Indiei. Ashoka, un fost imparat indian, viteaz luptator in tinerete a devenit calugar budist la batrinete si a creat numeroase stilpuri cu scriptura budista inscrisa pe ele pentru a educa poporul. In virful muntelui se ridica statuia din bronz a lui Buddha si un muzeu al culturii buddiste in China.Tot aici se afla si mina lui Buddha, inalta de 11metri, se spune ca daca o atingi vei avea noroc si vei trai o viata lunga. Se pot vizita de asemenea templul Brahma si templul Mudras. Palatul Brahma este siderant, construit din piatra, cu o colectie impresionanta de cloisonné, obiecte din portelan, picturi. In interior se afla un elefant alb din jad, un simbol sacru al budismului. La etajul doi este un fel de sala de spectacol cu 1500 de locuri. Am petrecut citeva ore bune hoinarind printre bastinasi, urcind  celel 216 trepte, reprezentind  108 probleme pe care le are omul si 108 dorinte pe care si le-a pus. Am vazut oameni rugindu-se si oferte de fructe pe altar. Localnicii ne-au solicitat sa fim alaturi de ei in fotografii. Pentru cei care nu voiau sa mearga pe jos  puteau sa se imbarce in masini de golf pentru pretul a $5. Spectacolul, muzica, ambianta au fost originale.
Budismul este cea mai importanta religie in China, datind din anul 67, in timpul dinastiei Han.
In timpul revolutiei culturale religia a fost activ reprimata in China. Numai dupa 1978 religia fost autorizata intr-o anumita masura, anumite temple au fost restaurate si calugarii autorizati sa poarte vestminte de ceremonie in locuri publice.
Exista mai mult de 100 de milioane de credinciosi in China. Principalele religii autorizate in China sunt budismul, islamul, crestinismul si taoismul.
Budismul a fost introdus in China in secolul 1 fiind importat din India. Exista mai mult de 13.000 de temple budiste in ziua de azi, budismul fiind practicat in general de chinezii Han.
Islamul a fost introdus in secolul 7 si a cunoscut amploare in timpul dinastiei Yuan (1271-1368).
Catolicismul a ajuns in China in secolul 7 si protestantismul la inceputul sec. 19. In China exista astazi peste 4600 de biserici catolice, 12.000 biserici protestante. Crestinismul este practicat de chinezii Han.
Taoismul s-a dezvoltat ca religie in secolul 2, filozofia lui Lao Zi fiind fundamantul religiei. Astazi China poseda peste 1500 de temple taoiste.

China este o tara campioana in executarea prisonierilor sai, 80% din pedepsele capitale cu moartea avind loc in China. O pedeapsa capitala poate fi primita pentru fraude fiscale si deturnarea banilor. De asemenea au loc transplante cu organele prizonierilor condamnati la moarte,  guvernul asasinind masiv si sistematic membrii lui Falun Gong, o miscare spirituala.

Noaptea, inainte de a a merge la hotel am vizitat Nanchang Street, o strada pietoniala, cu restaurante, baruri, magazine. Ceea ce m-a frapat a fost o seara de dans in aer liber intr-un mic parc, unde cupluri de chinezi sau chiar doua femei dansau intr-un cerc tangouri. 

Wuxi este de asemena renumit pentru lacul Tai, al treilea lac cu apa dulce in China, unde se produc perlele de cultura, una din principalele industrii locale. Se spune ca o fata primeste de la parintii ei cind se marita un colier de perle.

A doua zi am fost expusi unei alte sedinte de shopping, un alt hoax, de data asta la un magazin de stat de perle. In pamfletul nostru era trecut vizitarea unei ferme de perle, in schimb ni s-a aratat  numai o scoica pe care a desfacut-o in fata noastra, citeva produse cosmetice folosind praful de perle si chiar un fel de medicament fabricat din perle, care contine multe proteine. Dupa care la atac, o armata de vinzatoare gata sa iti ia ultimul ban. Ghidul este obligat sa tina grupul pentru o perioada de timp, completind un formular cu ora la care a ajuns grupul si ora cind a plecat. Daca un grup de turisti vine in fabrica si nu cumpara nimic vinzatoarelor li se deduc 5 yuans din salariu, nu stiu daca este adevarat!

Perla, lacrima lui Dumnezeu, este un mister al naturii care degaja un farmec seducator si sensual, de gratie, discretie si pudoare, posedind frumusetea eternitatii la gitul unei femei. In China se spune ca numai luna are puterea de a crea perlele, in timp ce in grecii credeau ca perlele se nasc din roua depusa de luna in carnea scoicilor care plutesc noaptea deschise pe mare. Omul a considerat perla ca una dintre cele mai pretioase comori, ocupind din antichitate un loc de cinste pe coroanele regale, inele, coliere, cercei, curele si brose.
Perlele sunt rezultatul unei reactii a organismului unei scoici si introducerea accidentala a unui cop strain, fie el un fir de nisip sau un fir de praf. Cele mai renumite perle naturale vin din golful Persic, de-a lungul coastelor Iranului, Arabia Saudita, Koweit, Quatar, Bombay, Ceylan, si Marea Rosie.
In 1904 trei japonezi au descoperit secretul grefei unei scoici pentru a obtine perla. Este o operatie dificila, 10% din grefe nu reusesc, o scoica poate produce 7 perle, cele mai perfecte sunt folosite pentru coliere iar restul pentru produse cosmetice.

Pudra de perle obtinuta din stridia de apa dulce este un vechi remediu cosmetic si terapeutic datind de 2000 de ani, folosit de femei pentru a  avea un ten frumos si tinar, care contine in jur de 16 aminoacizi si calciu in doze forte.
Pudra de perle (Zhen Zhu) s-a dovedit a fi un tonifiant puternic, recomandat pentru engergie si antioboseala. In medicina chineza pudra calmeaza sufletul, inima si durerile inflamatorii, palpitatiile, vindeca ulcere, etc.
Adevarata pudra de perle valoreaza de la 160 la 450 ero kg.
Bineinteles ca aceste produse erau de 5 ori mai scumpe decit in magazinele normale. Au fost turisti din grupul nostru care au cumparat aceste produse.
De aici am plecat spre Hangzhou, una din fostele capitale ale Chinei si pe care Marco Polo l-a descris ca pe unul dintre cele mai frumoase si elegante orase din lume. Cind Marco Polo (1254-1324) a venit in China, acest oras avea un milion de locuitori.
Exista si un proverb chinez: »In cer exista paradisul, pe pamint exista Suzhou si Hangzhou ». Autobuzul ne-a condus direct spre malul Lacului de Vest, unde am facut o mica croisiera pe un vaporas tipic chinezesc in forma de dragon si de acolo am avut putin timp liber pentru a hoinari prin parc. In mijlocul lacului se afla 3 mici « boyas », statui in apa.  Am admirat superbele vile amplasate pe malul lacului cum ar fi vila lui Xueyan Hu, un prosper negustor din sec 19, care a avut o sotie, 12 concubiene si 19 copii, si care a fondat o farmacie pentru saraci. Tot aici am vazut faimoasele cafenele Starbucks, unde in loc de cafea se consuma ceai verde sau wuolong tea si unde exista free WiFi. Pe strazi am vazut cum oamenii practicau caligrafia cu un jet de apa si Tai Chi. Hangzhou este singurul oras in China care ofera Wifi gratuit. 
Am fost cazati in centrul orasului, intr-un hotel de lux si de acolo am avut timp sa vizitam un factory outlet.
Nu demult aici a avut loc un protest al populatiei, oamenii s-au revoltat impotriva poluarii, coruptiei si acapararea pamintului de cei la putere.

Dimineata urmatoare ghida ne-a condus spre Dragon Well Tea Plantation. Pentru a ajunge acolo am traversat paduri de bamboo si terase cu arbusti de ceai. Aici am vizitat o plantatie de ceai, ni s-a explicat cum se culeg frunzele de ceai si cum se usuca. O cutie de metal de ceai longjinng costa $60. Ceaiul produs aici este renumit in lumea intreaga. Ceaiul este a doua bautura consumata din lume dupa apa.
Ceaiul a fost descoperit accidental de catre impartul Shen Nung acum 5.000 de ani cind a fost folosit ca antidot impotriva efectelor daunatoare a unor ierburi medicinale. Frunzele de ceai sunt culese din martie pina in aprilie cind apar noi frunze. Culesul frunzelor se face manual ca apoi sa fie uscate imediat pentru a preveni oxidarea si inmultirea bacteriilor.
Se spune ca acest ceai ajuta la arderea grasimilor din corp, calmeaza, si ridica moralul, intareste sistemul imunitar find bogat in vitamina C.
Ceaiul este considerat ca bautura regala, o bautura miraculoasa, care ofera energia necesara meditatiei. Se vorbeste despre o adevarata ceremonie a ceaiului, sau « timpul ceaiului ». Exista 6 familii de ceai: negru, rosu, albastru-verde, verde, galben si alb. Culoarea fiecarei varietati depinde de gradul de fermentatie. Ceaiurile verzi nu sunt fermentate, sunt pur si simplu uscate dupa cules si se consuma de-a lungul anului.
Ceaiurile albastre-verzi sau wuolong sunt ceaiuri semi fermentate, fermentatia poate dura citeva ore.
Ceaiul rosu sau negru pe care il consumam noi este produs numai pentru export.
Ceaiul Puerh,un ceai de lux, este un ceai fermentat si provine din provincia Yunnan din sudul Chinei, fiind compresat pentru a fi mai usor de transportat si care devine mai bun cu cit este mai vechi. Este reputat pentru proprietatile sale medicinale si parfumul amar.
Ceaiurile galbene sunt cele mai fine si rare ceaiuri, care sunt supuse unor oxidari.
Ceaiurile albe sunt uscate in aer liber.
Un proverb chinez spune ca « Se bea ceai rosu iarna, ceai verde primavara si ceai din flori in orice sezon. »
Exista 3400 sorturi de ceai, in functie de locul de productie si fermentatia frunzelor.

In sfirsit, ultimul oras din cadrul circuitului a fost Shanghai, numit « New Yorkul » Asiei, orasul tuturor posibilitatilor pentru chinezi, o megapola cu un amestec de arhitectura tip colonial, art déco, contemporana, adapostind 20 milioane de locuitori. In limba chineza inseamna « oras situat pe o mare » si intr-adevar orasul va deveni cel mai mare port al lumii.

Este capitala economica a Chinei, un oras in efervescenta care a adapostit in 2010 Expozitia universala. Shanghai este o metropola high-tech, un fel de Manhattan chinez, capitala excentritatilor, a modei si a gastronomiei internationale. Toate cladirile au fost construite in ultimii 20 de ani si in fiecare an orasul adauga 120 de zgirie nori.
Shanghaiul se poate lauda cu un imens aeroport high-tech si cu un tren futurist care va aduce in oras cu peste 400 km la ora, sau cu un metrou ultramodern de o curatenie ireprosabila. Ai impresia ca ai debarcat pe platoul de filmare al unui film de stiinta fiictiune in plina filmare. Desi totul este fascinant si derutant ai totusi sentimentul ca esti in plina securitate.

Nu poti uita cartierul futurist Pudong cu un orizont realizat de turnuri de sticla si de otel. In anii 1990, Pudong era un mic cartier unde se cultiva orezul si existau citeva santiere navale abandonate. Astazi, el a devenit mindria Shanghaiului cu cladiri ca Perla Orientului (1994, 468 metri), turnul Jin Mao (1996, 420 metri si 88 de etaje), Shanghai World Financial Centre (2008, 492 metri si 101 etaje). Fiecare cladire din Pudong este conceputa pentru a eclipsa cladirile precedente prin gigantism si prin creativitate, fiind laboratorul experientelor arhitecturale cele mai indraznete. Noaptea poti admira jocul de afise publicitare care se schimba  ritmic.

Nu poti sa treci prin Shanghai fara sa vizitezi strada Nanjing, lunga de 1,5 km, o strada batuta de peste un milion de persoane zilnic, un adevarat torent uman. Imediat te lasi prins intr-o maree umana.
In Shanghai m-a impresionat numarul de centre comerciale pe km patrat.

Pentru cei nostalnici si iubitori de istorie exista vechiul Shanghai, cu strazi micute si case joase. In mijlocul acestui cartier se afla gradina Yu, situata pe 2 hectare, realizata in anii 1570, la origine fiind o gradina privata. Pentru  a vizita aceasta gradina am avut numai 30 de minute, revoltator, nu!

In schimb nici nu am intrat bine in Shanghai ca am fost impinsi intr-un alt magazin de jad. I-am spus ghidei ca fusesem deja intr-un astfel de magazin. Mi-a raspuns cu impertinenta ca « nu am platit mult pentru excursie, » iar eu i-am ripostat ca am platit pretul ce mi-a fost cerut si ca nu m-am « tocmit" ca ei, chinezii. Tot la Shanghai, ghida noastra a organizat o excursie cu trenul rapid de la aeroport in oras, pentru care cerea $20 si care de fapt costa $6, pretul biletului la tren. Numai ca nu toti cei 38 de  turisti au optat pentru aceasta excursie, fapt pentru care cei care nu s-au dus cu trenul au ramas in autocar asteptind. Vazind ca ii merg afacerile struna a mai organizat o excursie la care a cerut $5 pentru a-i duce pe turisti intr-un fel de piata cu lucruri ieftine, un bazar ordinar, situat intr-un subsol. In momentul cind cumperi aceasta excursie esti obligat sa platesti $100 bacsisul pentru ghizi si soferi. A fost un ghid care a cerut bacsis si chiar ne-a cintat un cintec in limba chineza. Personal, am pregatit din Canada cadouri pentru ghizi, o sticla de parfum made in USA, o cutie de bomboane de ciocolata, care este scumpa in China, guma de mestecat,etc.
Ni s-a dat o ora sa vizitam le Bund (cheiul) un bulevard situat pe malul riului Huangpu, care a fost in trecut centrul financiar al extremului Orient. Incepind cu 1840 au fost amenajate aici birouri, consulate, camere de comert, banci si care a devenit un veritabil muzeu de arhitectura internationala cu 26 de constructii majore repartizate pe 1,5 km. Dimineata  aici chinezii practica Tai Chi si inalta zmee.


La Shanghai am vizitat si Muzeul orasului, situat in Piata Poporului, un muzeu gratuit, cu trei etaje, unde ni s-a dat numai o ora pentru vizitat. Noi ne-am rupt de grup si am stat trei ore. Se pot vizita colectiile de caligrafie, de jad, vechi monezi chienezesti, obiecte de portelan, costume etnice si bijuterii, colectia de mobila, o adevarata lectie de istorie.

Am hotarit sa ne obtinem libertatea de grup si sa ne intoarcem la hotel cu metroul dupa ce am facut o croisiera pe fluviu, cu numai $20 in loc de $50 cum ni-l ofera ghida.
De aici am mincat un sandwich, nu mai mincasem piine de 10 zile si am explorat pe jos orasul. Din intimplare am descoperit un magazin de ceai, al carui proprietar era un tinar chinez. Parintii lui produceau ceai iar el il vindea. Baiatul rupea putin in limba engleza si ne-a oferit pentru degustare trei feluri de ceai. Ne-a impresionat felul cum prepara ceaiul. Ceainicul era mic la fel si ceasca de ceai. Turna apa fierbinte peste frunzele de ceai si arunca aceasta apa peste o mica statuieta, zeul ceaiului. Dupa care ne-a servit o bautura aromata, cum nu mai bausem niciodata. Mi-a placut in mod special ceaiul de iasomie. Bineinteles ca pretul era similar cu cel din Canada si ca am cumparat ceai de la el.
Hoinarind prin aceste stradute, am dat peste tot felul de magazine ieftine, unde se vindeau marfuri contrafacute ca de exemplu, esarfe Hermes pentru 2 dolari. Am intrat si intr-un magazin cu cinci etaje unde se vindeau numai perle, la preturi onorabile.


Excursia in China ne-a oferit momente fabuloase, descoperiri si trairi intense. Este de recomandat sa cititi, sa va informati inainte de a pleca in calatorie. Am cumparat aceasta excursie in septembrie si timp de 6 luni am citit carti de istorie, am vizionat filme, sunt o multime de filme istorice sau de fictiune despre China la biblioteca publica locala.