mercredi 19 février 2014

Un week-end fascinant in Detroit

Detroit este la doi pasi de noi si ascunde multiple comori arhitecturale si culturale. Acest oras, odinioara unul dintre cele mai industrializate orase ale Americii, renumit prin mastodontii industriei automobilului: General Motors, Ford si Chrysler, este parasit, ignorat, cu case arse, scoli si spitale abandonate, biblioteci inchise, strazi cu hirtoape. S-ar zice ca a suferit o catastrofa naturala, tabloul este dezolant, impresionant, unic. Orasul, care a rivalizat cu New York si Chicago, in topul primelor 3 orase americane a dat faliment, este un oras sinistrat si plin de grafiti.

Este a treia oara cind am » indraznit « sa ne aventuram prin acest oras mitic. De data aceasta ne-am rezervat un hotel cu Expedia.ca in centrul orasului si bilete la Opera din Detroit. Cum am ajuns in oras ne-am indreptat la hotel si de acolo am pornit spre Opera pentru a ne orienta. Deoarece am cumparat biletele on line cu numai 2 zile inainte nu am putut sa rezerv si un loc de parcare. Atentie cind cumparati bilete la opera sa utilizati websitul oficial al operei : www.MichiganOpera.org si nu brokerii sau alte situri, care au preturi de doua ori mai scumpe. E bine sa aveti un bilet prepaid pentru parcare, care este direct in fata cladirei Operei si masina dvs. va fi in siguranta. Biletele la Opera sunt ft aboradabile incepind de la $25 pina la $100. 

Cladirea in care se afla acum Opera a fost construita in 1922, cind ocupa locul 5 din lume ca marime, avind atunci 4 250 de locuri iar orasul atinsese culmea importantei si bogatiei sale. In prezent  Opera are 2700 de locuri. Etalonul meu de frumusete si comparatie a fost Opera din Bucuresti, pe care am frecventat-o cu ardoare in studentie si care are o capacitate de numai 952 de locuri.

In cladirea Operei actuale a avut loc primul spectacol de rock’n’roll si primul festival international de film. Locurile sunt comfortabile si se vede bine de oriunde, cu o acustica superba. Tavanul este frumos decorat  si nu poti sa nu cazi in extaz admirind atita splendoare! Uiti ca te afli in Detroit si ca in apropriere sunt cladiri abandonate. Candelabrele din cristal iti iau rasuflarea. Cladirea are trei etaje: parter, lojele centrale si balconul.
Opera din Detroit a avut ca oaspeti pe Louis Armstrong, Duke Ellington si  Luciano Pavarotti. Cladirea a fost renovata in 1996 sub indrumarea si efortul lui David DiChiera.
Inainte de specatacol am facut un mic tur cu People mover, care costa numai 75 de centi ( pregatiti-va monede ) si este un fel de mini metrou suspedat. Dupa opera am dat o fuga prin cartierul grec unde se afla o multitudine de restaurante, hoteluri si casinoul Greektown.

A doua zi am vizitat  Detroit Institute of Arts, care este in pericol de a-si inchide portile. Muzeul si-a deschis portile in 1927 cind Detroit era unul din cele mai bogate orase din lume. Orasul are 18 miliarde de dolari datorii iar muzeul apartine municipalitatii care este obligata sa vinda din tablouri pentru a-si plati datoriile.  Casa de licitatii Christie’s a evaluat tablourile muzeului la 867 milioane de dolari. Exista citeva fundatii care se agita sa stringa bani si sa cumpere muzeul de la municipalitate. Numai un tablou celebru a lui Pieter Bruegel cel Batrin, « The Wedding Dance » a fost evaluat la suma de $200 milioane. 

In muzeu se afla 4 creatii ale lui Brincusi: o statuie in bronz Copil dormind si 3 desene, precum si un coif princiar geto-dacic. Lucrarile lui Brincusi nu sunt expuse. Guvernul roman ar vrea sa le achizitioneze daca se pun la vinzare.
Intrarea la muzeu costa numai $8 si se poate vizita in cel putin doua ore. Muralele Rivera sunt fantastice, la fel si colectia de arta impresionista.

De aici am dat o fuga la muzeul de istorie al orasului, Detroit Historical Museum care este gratuit si este bine realizat. Poti parca pe strada sau in parcarea muzeului care costa $5. Mi-a placut in special replicele cu strazile din vechiul Detroit, de prin anii 1840 si 1900 cu magazine, cabinetul dentistului, farmacia, etc.
Ultima noastra oprire a fost in cartierul Palmer Woods cu peste 300 de case istorice, in stil neo Georgian si Tudor, construite in anii 1900 pentru baronii industriei automobilului. Trebuie neparat sa conduci pe strazile 7 Mile Road, 8 Mile Road, Sherwood Forest pentru a-i admira splendoarea.
Desi Detroit are 85% o populatie de culoare, te simti in siguaranta in centrul orasului. Mai esti acostat de cersetori pentru bani dar nimic terifiant.


Vizita noastra in orasul iconic a fost o lectie de istorie, de arta si de sociologie, o incursiune in locuri fascinante. Dupa 24 de ore te simti atasat de acest oras si vrei sa revii sa il descoperi.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire