Nu ma satur sa vizitez Manhattanul si ii descopar de fiecare data noi fatete, noi trasaturi, noi senzatii. Este ceva imaginabil, excitant de a fi in Manhattan si amuzant in acelasi timp, cind poti recunoaste locuri unde ai fost deja, le-ai vazut in filme sau in specatacolele de televiziune.
Nu pot uita cerul Manhattanului, printre zgirie nori, mai ales la apusul soarelui. Pentru citeva minute toti turistii, localnicii s-au oprit pentru a admira maretia naturii, ultima suflare pe acea zi a soarelui in concurenta cu luminile orasului care se aprindeau dupa apus. Spectacular, de neuitat, oriunde ai fi, pe apa, din avion sau de pe unul din podurile New Yorkului privelistea iti taie rasuflarea. Odata in viata trebuie sa ai o experienta in Manhattan si sa vezi zgirie norii!
Pentru amatorii de arta nu ocoliti Metropolitan Museum of Art, un muzeu al lumii, un loc fabulos de educatie activa in arta, unde poti petrece inteva ore bune sau chiar zile daca examinezi fiecare capodopera. Rivalizeaza cu marile muzee ale lumii ocupind locul 3 dupa Louvre si British Museum. Nu te grabi, ia loc pe o banca si mediteaza asupra pictorului preferat sau fa o pauza la unul dintre restaurante pentru ati incarca bateriile si continua vizita. E recomandat de vizitat in timpul saptaminii deoarece in week-end este prea aglomerat. Daca aveti timp opriti-va la gradina de pe acoperis pentru a avea o panorama a lui Central Park. Intrarea la muzeu se face pe baza de donatie, ei iti sugereaza un anumit pret dar puteti sa dati si mai putin, dupa buget. Si oamenii pe care ii intilniti in muzeu sunt interesanti, auzi vorbind aproape toate limbile pamintului. Aici se afla cea mai mare colectie de arta egiptiana din lume. Mi-au placut impresionistii in special, cu piese iconice. Daca aveti copii vizitati expozitia de dinozauri. Expozitia latino americana cu incasi, triburile maya si mexicani a fost superba.
O plimbare cu caleasca in Central Park este memorabila chiar daca costa $50 pentru numai o jumatate de ora. Citeodata cind ai nevoie sa fugi de nebunia Manhattenului, sa cauti o oaza de liniste in New York, acesta este locul. Esti sportiv, inchiriaza o bicicleta si exploreaza parcul. Poti vedea oameni alergind, facind yoga, ascutind muzica, citind, meditind. Aici poti admira lacuri, dealuri, paduri, gradini si o pajiste uriasa, intr-un cuvint o varitate de peisaje, realizate de mina omului.
Nu uitati sa popositi citeva minute la Gara centrala, situata in inima Manhattanului, inaugurata in1913, una din cele mai aglomerate gari din America. Nu va duceti acolo in orele de virf mai ales daca intentionati sa faceti fotografii. Multe filme au fost turnate aici. Nu uitati sa admirati tavanul instelat si cele 12 semne ale zodiacului sau sa urcati renumitele scari de marmura. Aruncati o privire la podeaua stalucitoare de marmura si candelabrele aurite. Grandoarea arhitecturii si materialele folosite, marmura, sticla si alama aveau ca scop sa impresioneze, lucru pe care il face si azi. Ceasul central este facut din opal si valoreaza 20 milioane de dolari.
Visul fiecarui american este sa viziteze cartierul istoric Broadway. Tinjesti dupa o viata de noapte vibranta, du-te pe Broaday! Este aglomerat, galagios, cu multi vinzatori ambulanti, demnostratii, magazine deschise noaptea, artisti locali, autobuze turistice oprite in trafic, cersetori, un adevarat spectacol in sine. Noaptea Broadwayul se transforma intr-un specatacol de lumina gratuit. Poti cumpara bilete la jumatate de pret cu 40 de minute inaintea spectacolului.
Mergind spre Central Park am trecut pe linga Carnegie Hall, o sala de spectacole cu 3.671 locuri, construita in in 1891 de filantropistul Andrew Carnegie, unde au loc concerte de muzica clasica si populara. Se poate vizita si un tur al salii costa $15.
Nu poti vizita New Yorkul fara a pasi pe Fifth Avenue, paradisul iubitorilor de cumparaturi si a creatorilor de moda, cu magazine fabuloase. Si arhitectura de pe strada este incredibil de interesanta. Nu trebuie neaparat sa cumperi, mergi pe strada si simti pulsul orasului. Poti vedea cele mai luxoase magazine din lume ca: Louis Vuitton, Tiffany & Co., Gucci, Prada, Armani, Versace, Cartier, Chanel, Nike, Swarovski, Bvlgari precum si mari magazine luxoase ca Lord & Taylor, Saks Fifth Avenue & Bergdorf Goodman.
Nu m-am putut abtine sa nu intru in magazinul Tiffany and Co, cel mai mare magazin de bijuterii, cu cele mai frumoase diamante si perle, dupa ce vazusem filmul cu Audrey Hepburn. Este un magazin extravagant dar face
parte din visul oricarei femei, chiar daca nu esti milionar. Exista obiecte incepind de la 125 pina la 125.000. dolari. La primul etaj poti cumpara bijuterii din aur, la al doiea etaj diamante, la al treilea etaj argint si la ultimul etaj obiecte casnice. Daca va plac bijuteriile trebuie neaparat sa-l vizitati.
Si pentru ca ma plimbam pe Fifth Avenue am dat din intimplare peste Turnul Trump, o cladire cu 58 de etaje, construita in 1983, unde se poate vizita attriumul, un spatiu enorm deschis, aruncat peste doua etaje, cu citeva magazine, cafenele si restaurante.
Venind din New Jersey, am intrat in New York prin Time Square, supranumita Centrul universului o intersectie de 5 strazi. Este multa energie in aer, zgomot, aglomeratiae, joc de lumini, reclame, ecrane cu filme, restaurante, magazine de amintiri cu preturi exagerate, fel de fel de personaje, oameni dezbarcati sau costumati, vinzatori ambulanti, politisti plictisiti care supravegheaza permanent zona. Pleci de acolo confuz, dupa ce ai fost orbit de reclame, cu urechile insingerate de zgomot de claxoane, atingeri de trupuri de pietoni, care te imping ca un torent. Piata este vizitata zilnic de 360.000 de pietoni. Atentie la hotii de buzunare, aici este si paradisul cersetorilor. Este cea mai mare aglomeratie de oameni imbracati in personaje din Disney, Mickey Mouse, Spiderman, Superman, Iron Man, statuia libertatii. Totul este excentric, haotic, nebunie, un loc suprealist. Aici poti intilni oameni din jumatate din tarile planetei. Avansezi incet pe trotoar ca un sarpe lent. Intrati doua minute in Toys R Us mai ales daca aveti copii.
Biblioteca publica din New York, o capodopera arhitecturala este un loc interesant si in plus este gratuit, unde multe filme au fost turnate ca Sex in the city. Aici se poate face un tur gratuit al bibliotecii in care vezi expozitii de arta stimulante, carti rare, mobilier si chiar obiecte care au apartinut unor mari scriitori americani. Aici se poate vedea o biblie tiparita de Gutenberg, prima copie a Declaratiei de independenta, copia personala a cartii lui Walt Whitman, Leaves of Grass si scrisoarea de patru pagini a lui Columb.
Trecind pe Madison Avenue, in cautarea unei atmosfere de pace si liniste sufleteasca m-am oprit sa ma rog in Catedrala Sf Patrick, care este in prezent in restaurare. Este una din primele biserici catolice din America si a jucat un rol important in istoria catolicismul american.
Strada Greenwich duce spre 9/ 11 Memorial Museum, un loc solemn si de reflectie, in care turistii isi arata tributul emotional pentru cele 3000 de victime cazute in urma atacului terorist. Muzeul iti atinge fiecare fibra a inimii si a mintii omenesti. In lumina noului turn WTC linistea fintinilor are efect calmant, in timp ce in interior, in muzeu, expozitia este intensa, iti dau lacrimile. Se pot cumpara bilete online, un bilet costa $24 si vizita poate dura chiar 3 ore.
Prietena mea voia cu orice pret sa viziteze si sa guste din prajiturile facute la Carlo’s Bakery. Pentru aceasta ne-am oprit in New Jersey, la Hoboken, unde exista acesta cofetarie infintata in anul 1910. Erau sute de oameni, turisti paparazzi, cu aparatul de fotografiat de git, care asteptau cu rabdare, mi-a amintit de cozile in timpul lui Ceausescu, pina la 2 ore, sa iei un numar de intrare.
Prajiturile nu sunt ieftine, cupcakes incep de la 3 dolari. Poti cumpara mini-canolli (un fel de rulou umplut), rugelach (croissant), tiramisu, biscuiti cu ciocolata. Americanii vin de pretutindeni sa degusteze acest prajituri delicioase. Oricum parerea mea sincera este ca nu merita sa stai la coada pentru asa ceva. Prajiturile sunt populare din cauza emisiunii TV dar nimic special, un produs al mass mediei si publicitatii excesive.
In drum spre Canada ne-am oprit la New Paltz, un sat fondat de hughenoti, protestanti francezi, situat la 130 de km de New York, unde exista un complex muzeal de sase case, din piatra, datind de prin 1678. Aici a fost filmat filmul Dirty dancing.
Ceea ce v-am descris in citeva cuvinte a fost excursia noastra de o zi, intr-un week-end insorit la New York, care s-a limitat numai la Manhatten. Am innoptat intr-un hotel din New Jersey, la un pret convenabil pentru ca hotelurile newyokeze sunt scumpe, de unde am luat un autobuz si in 20 de minute am fost in inima Manhattenului. Toate obiectivele au fost gratuite, cu exceptia muzeului, a fost o zi lunga, un adevarat maraton.