jeudi 2 octobre 2014

Finger Lakes, un paradis al iubitorilor naturii

In fiecare an explorez cite o regiune turistica din USA. Rareori vizitez acelasi loc de doua ori, viata este prea scurta si pe pamint atitea locuri de vazut! Vara aceasta am optat pentru regiunea Finger Lakes din statul New York, un paradis al iubitorilor de natura, cu lacuri pristine, cascade si sate tipic americane, situata numai la 5 ore de Ontario.

Regiunea Finger Lakes este o bioregiune (o regiune ecologica si geografica protejata), cu 11 lacuri lungi si inguste, de origine glaciara asemanatore unor degete, de unde le vine si numele, inconjurate de munti. Cele mai lungi lacuri: Cayuga si Seneca sunt printre cele mai adinci din America. Apa lacurilor este magica, clara si curata. Poporul Iroquois asocia aceste lacuri cu Marele Spirit care ar fi pus miinile peste aceasta regiune in semn de binecuvintare. Acest pamint a apartinut triburilor iroquois si mohawk pentru care s-au jertfit sa-l apere timp de 2 secole.

Bahus, zeul vinului, la rindul lui a binecuvintat fara indoiala si el aceste tinuturi, unde se situeaza cea mai mare regiune producatoare de vinuri din New York, cu peste 100 de podgorii si vinarii, cu 800 de varietati de vin, care beneficiaza de acest mircroclimat. Varietatile de vita de vie sunt Chardonnay si Riesling provenind din Alsacia, Franta, Pinot noir, Cabernet franc, Vidal blanc si Vitis labrusca o varietate nativa din America. De asemena poti degusta ice vine. Aproape toate vinariile de aici au o vedere spectaculara spre lacuri.

Ne-am oprit la podgoria Luca, situata pe lacul Cayuga, rodul muncii a trei generatii. Pretul vinului incepe de la 10 dolari, ai o reducere de 10% daca cumperi 6 sticle de vin.  Pentru fanatecii de vinuri aici este locul de degustat si incercat alte arome. Pentru o degustare la vinarie platesti 3 dolari de persoana  in care intra 5 feluri de vin. Sunt si unele vinarii care iti ofera vin gratuit la degustari daca vei cumpara de la ei ca Chateau Renaissance, Deer Run, Pleasant Valley, Senecca Shores, Lime Berry.

In aceasta renumita zona viticiola are loc, in perioada 11-13 iulie Finger Lakes International Wine Competition, una din cele mai importante competitii de vin din USA cu un juriu de 75 experti din 15 tari. Lumea se imbraca intr-o toga si participa chiar la o parada de toga. Mi-as dori sa particip si eu la un astfel de eveniment intr-un viitor apropriat.

De asemena poti lua o croaziera relaxanta de o ora pe lacul Seneca in fata unui un pahar de vin de prin podgoriile locale, care costa $15.

Acest tinut este si un paradis al iubitorilor de bicicleta, unde pot gasi piste cicliste agreabile, traversind paduri si cimpuri. In acelasi timp va puteti opri pentru degustari de vinuri.

Pescuitul pe Finger Lakes este un hobby cu multe satisfactii, unde se poate prinde biban, pastrav si somon.

Aici sunt numeroase campinguri situate in renumitele State Parks si cu preturi rezonabile, $20 pe noapte. Am gasit loc in campingul Robert H.Treman State Park, un camping mic cu o capacitate de 60 de locuri, care are insa nevoie de mai multi copaci si aces la apa. Nu il recomand pentru ca loturile sunt mici, fara delimitari intre turisti dar instalatiile sanitare sunt curate si bine intretinute.
Intr-o seara intorsi din drumetii, vecinii nostri ne-au auzit vorbind limba franceza si au trecut « frontiera » ajungind la noi.
« Am stiut ca sunteti francezi pentru ca am vazut pe masa o fata de masa, un cos de pique-nique si paharele de vin » ne-a spus doamna.
« Numai francezii pot fi atit de romantici! » a continuat ea.
Intr-adevar sotul meu cumparase niste cupe de vin din inox cu picior foarte atragatoare,
« De unde sunteti? «  ne-au intrebat ei.
Asa am aflat ca sunt din Ontario, nu departe de noi si ca sunt si ei profesori de franceza.
Farmecul parcului este dat de cascada Lucifer si lacul format linga cascada. Este minunat sa poti inota la picioarele unei cascade naturale. Aici se poate vizita si o moara de apa datind din 1839. Cu biletul de la acest camping am putut sa vizitam gratuit toate celelalte campinguri din apropiere.

Una din surprizele pe care le-am avut a fost parcul Watkins Glen State Park, considerat ca unul din topul celor 100 de campinguri din America. Aici se poate vizita un canion cu 19 cascade captivante, spectaculare, sculpate de ghetari. Pentru a parcurge tot traseul trebuie sa urcati 800 de trepte. Iubitorii de drumetii vor adora aceasta plimbare prin parc. Puteti inopta in acest camping sau daca nu pentru a-l vizita parcarea costa numai $8.00. Te simti intr-o alta lume, vezi formatiunea rocilor, auzi cintecul apei.

In Taughannock Falls State Park  din apropriere se poate vizita o cascada inalta de 66 de metri, mai inalta decit cascada Niagara, fiind una dintre cele mai inalte din estul muntilor Rocky, un mic colt de paradis.

In apropriere, iubitorii de literatura pot sa depuna un mic omagiu la mormintul lui Mark Twain, ingropat in Elmira. Aici admiratorii scriitorului american lasa pe mormintul sau tigari, sticle goale cu Bourbonul sau favorit. Mark Twain si sotia sa au petrecut 20 de veri in aceasta regiune de vis.  Aici se poate vizita si o casuta din lemn in care se izola scriitorul in timpul vacantei, mai ales ca fuma non stop tigari si avea interdictie de la familie sa fumeze in casa.

La cinci minute de camaping se afla oraselul universitar Ithaca, situat pe malul lacului Cayuga, cel mai mare dintre Finger Lakes. Aici am vizitat 
Herbert F. Johnson Museum of Art, care face parte din Universitatea Cornell. Muzeul este gratuit si deschis de la 10 la 5, fiind considerat ca unul dintre cele mai importante muzee universitare din America. Insasi cladirea este inovativa si moderna fiind premiata in 1975. Muzeul adaposteste 35.000 de opere de arta universala si americana. La aceasta universitate studiaza peste 20.000 de studenti din 120 de tari.


Am stat in acesta regiune timp de 4 zile si nu am fost dezamagiti. Ne-am intors acasa relaxati si cu citeva sticle de vin de colectie.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire