dimanche 13 septembre 2015

Un week-end la Grosse Pointe, pe malul lacului Saint Claire

Orasul Detroit nu a incetat sa ma fascineze si sa ma atraga prin trecutul sau fantastic.  Anul acesta am vizitat cartierul rezidential Grosse Pointe, renumit prin nenumaratele sale conace istorice (mansions). Lakeshore Drive din Grosse Pointe este unul dintre cele mai spectaculare drumuri  scenice din America, care a atras multi cineasti fiind imortalizat in filme ca Grosse Pointe Blank si Gran Turino. Am traversat granita cu ferryboatul, in dreptul orasului american Algonac pentru modica suma de 8 dolari si fara coada la vama. Surpriza acestei traversari a fost sa intilnim un vames de origine romana si vorbitor al limbii franceze, de o amabilitate de neuitat.

In aceasta regiune s-au stabilit fermieri francezi prin anii 1750,  dupa infiintarea fortului francez Fort Pontchartrain. Incepind cu anii 1850, locuitorii afluenti din Detroit au inceput sa isi construiasca aici case de vacanta, fiind un loc preferat pentru pescuit, vinat si golf. Incepind cu 1930 alesii executivul industriei automobilului si-au construit case impunatoare pe malul lacului.

In prezent la Grosse Pointe se afla 15 cladiri istorice, acest cartier fiind un exemplu al bogatiei si luxului american si mai ales a stilului « preppy » cuprinzind moda, masini si case. In acest loc emblematic are loc actiunea a doua romane scrise de Jeffrey Eugenides, « The Virgin Suicides », o satira a vietii de liceu si « Middlesex ». Lisa Birnbach a scris Official Preppy Handbook, un ghid al cluburilor private si restaurantelor din zona. Un alt roman « Grosse Pointe Girl » a fost scris de Sarah Grace  McCandless.
Majoritatea caselor de aici sunt constuite in stilul Tudor, renasterea italiana, stilul colonial francez, neogotic, mediteran si venetian.


Dintre toate aceste case istorice numai una se poate vizita, si anume casa lui Edsel si Eleonor Ford, situata la 1100 Lake Shore Road, Grosse Pointe Shores. Edsel Bryant Ford nascut in 1893 in Detroit a fost fiul unic al lui Henry Ford si Clara Bryant, care a detinut functia de presedinte la Ford Motor Company din 1919 pina la moartea sa in 1943. La 22 de ani devine secretarul lui Ford si se casatoreste cu Eleanor Lowthian Clay, nepoata renumitului proprietar al Hudson Departement Store. De la o virsta frageda, Eleanor a fost fascinata de arte si activitati caritabile. Cind l-a cunoscut pe Edsel preda lectii de dans la copii saraci. Edsel a curtat-o timp de 5 ani inainte de a se casatori. Au avut patru copii: Henry II, Benson, Josephine si William. A murit tinar la virsta de 49 de ani in urma unui cancer la stomac incurabil la acea data. Numele Edsel este de origine germana si inseamna « nobil ». Edsel a fost prin anii 1930 cel mai bine imbracat barbat din America. Filantropia a fost o alta expresie a creativitatii lui Edsel. Edsel a fost un colectionar de arta pasionat si cel mai tinar industrialist din America.

Casa a fost construita de arhitectul american Albert Kahn dupa modelul caselor engleze, stilul Cotswolds fiind dotata cu 60 de camere. Prin anii 1920 familia Ford era una din cele mai bogate familli din America, fiind pe locul patru.
Casa este vizitata de 60 de mii de vizitatori anual si are o rezerva monetara de 86 milioane de dolari. Anul trecut a vindut tacit unul din tablourile sale de Paul Césanne pentru 100 milioane de dolari pentru a ajuta Detroit Institute of Arts sa scape de faliment.

Casa lor este o expresie a simtului artistic a lui Edsel, o casa simpla si grandioasa in acelasi timp, camerele sunt comfortabile dar nu uriase, fiind o casa de locuit si nu de impresionat. Piatra si lemnul sunt materialele dominante in casa, desi dupa gustul meu casa este putin sombra. La constructia casei au fost folosite numeroase piese istorice cumparate din  vechi casele britanice, panouri din lemn, semineuri, ferestre cu vitralii originale.
In bucatarie tejghelele (countertops) sunt confectionate din argint pur.
La moartea sa, Eleonor a donat casa statului Michigan pentru a deveni un centru public si un muzeu. Eleonor a trait in casa pina in anul 1976. Locul unde a fost construita casa de pe malul lacului Saint Clair a fost demult  proprietatea triburilor Chippewa si Huron, si este conceputa ca un raspuns emotional la natura, este intr-un cuvint o cladire romantica.

Trebuie sa fiti acolo cu cel putin 15 min inainte de deschiderea muzeului pentru a putea fi inscrisi in primul tur al casei. Ajunsi la 10 si 5 minute a trebuit sa asteptam o ora pentru vizita de la ora 11, locul fiind asaltat de turisti. Un bilet costa numai 12 dolari iar parcarea este gratuita.



Mi-a placut  casa de papusi a lui Josephine Ford, fiica rasfatata a familiei. Pentru copii acesta casuta este cea mai fascinanta parte a vizitei, fiind o imitatie a unei case in stil Tudor, un cadou al bunicei Clara Ford nepoatei sale cind aceasta a implinit 7 ani. Casa este dotata cu mobila miniaturala si are o bucatarie, dormitor, baie si salon. Josephine  a murit la virsta de 81 de ani si avut o viata excentrica. Dodie, cum era numita de familie a fost ft apropiata de bunica Clara. Ea a donat lui Detroit Institute of Arts mai mult de 20 de milioane de dolari si 14 milione Centrului de Cancer care ii poarta numele. In afara de munca de caritate a adunat o colectie de arta impresionanta cu tablouri de Van Goh, Renoir si Picaso.

Am inceput vizita noastra cu o plimbare pe « insula pasarilor », un paradis al florilor salbatice si a pasarilor, cu o vedere superba a lacului Saint Clair. Gradina proprietatii, 87 de acri, a fost conceputa dupa planurile arhitectului Jens Jensen, dind vizitatorilor o vedere lunga si naturala. In aceasta gradina a cintat Frank Sinatra la un party de ziua lui William Ford.

In acest cartier a stralucit un castel in stilul Louis XV, construit de acelasi arhitect Albert Kahn, cu 75 de camere « Rose Terrace » al celei mai bogate femei din America, Anne Thomson Dodge, vaduva fondatorului imperiului de masini Dodge, care din pacate a fost demolat in anul 1976.

Vazusem in ghidul meu turistic o alta atractie in vecinatate si anume Fisher Mansion, situat pe malul riului Detroit, 383 Lenox Ave. Am fost socati cind am vazut starea jalnica a cladirii si in plus este in prezent un centru al comunitatii Krishna.


Fisher Mansion a fost proprietatea baronului automobilului Laurence P.Fisher construit in stilul spaniol cu elemente ale renasterii italiene.  Lawrence P. Fisher a fost cel mai celebru dintre cei sapte frati Fisher, fost director al diviziei Cadillac a companiei Ford intre 1925 si 1943. Casa a fost construita in anii 1920 de arhitectul C.Howard Crane in stilul vilelor mediterane. Aceasta bijuterie arhitecturala a fost frecventata de vedete celebre ale anilor 1950-1960 precum Elvis Presley si Marilyn Munroe. In 1976 Alfred Brush Ford a cumparat mansionul pentru $300.000 si l-a donat profesorului sau spiritual Bhaktivedanta Swami Prabhupada, cofondatorul societatii Krishna, sala de bal a magnatului fiind transformata in templu de rugaciune « from ballroom to god room ». Muzeul era inchis fiind deschis publicului numai duminica. Ni s-a oferit in schimb o mincare gratuita indiana pe care am refuzat-o fiind dezamagiti ca nu am putut sa vizitam obiectivul turistic.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire