dimanche 13 septembre 2015

Prin idilica insula Manitoulin, insula zeilor indieni

Vacanta ne imbie la calatorii interminabile sub arsita dogoritoare a verii canadiene. Statele Unite ne fac cu ochiul dar cind am vazut valoarea dolarului american ne-am hotarit sa  descoperim noi colturi de rai din Canada. Iata-ne in drum spre insula Manitoulin, un paradis al iubitorilor naturii, recomandata chiar de cartea « 1000 de locuri de vazut in USA Canada inainte de a muri », 2011. Insula se afla si in topul celor 10 insule cu adevart speciale din lume, conform sitului The World Geography, fiind cea mai mare insula de pe un lac cu apa dulce din lume.
Insula este lunga de 180 km si 50 km largime avind o suprafata de 2766 km2 fiind destul de vasta pentru a petrece citeva zile pe ea.

In prezent insula este renumita pentru cresterea animalelor si turism. La Little Current se organizeaza anual unul din cele mai mari tirguri de vite din America de Nord.
Insula este o atractie pentru vinatori si pescari, in vara anului 1942 fostul presedinte al USA, Fr. D Roosevelt a petrecut pe insula o saptamina. Pescarii viseaza sa prinda somoni si pastravi in aple caldute ale insulei.

Pe insula sa afla 108 lacuri cu lacul Manitou, cel mai mare lac din lume de pe o insula cu apa dulce. Insula este si un paradis al yahturilor cu pinze.
Iubitorii de arta pot gasi capodopere ale artistilor care si-au instalat galeriile si studiourile pe aceasta insula. Multi vin aici pentru a face un tur cu bicicleta, traficul pe insula fiind ft moderat.


Si pentru iubitorii de drumetii insula ofera poteci nesfirsite in paduri sau pe tarmul dantelat al coastelor sale. Unul din locuri care merita a fi vazut este cascada « Bridal Veil » in traducere Voalul miresii, 11 metri inaltime, unde se poate face si o baie.  De pe enorma faleza de calcar, 70 de metri inaltime « Cup and saucer « (ceasca si farfuria), o carare prin padure de 12 km se poate admira intraga insula.

Pentru a ajunge pe insula puteti lua traversierul Chi Cheemaun, avind o capacitate de 638 persoane, care functioneaza din luna mai pina in luna octombrie de la Tobermory. Traversarea dureaza o ora si 40 de minute intr-un vapor curat si modern, pentru care am platit $80. E de preferabil sa va rezervati din timp un loc pentru a nu avea surprize. Pe traversier exista un restaurant, un centru turistic de unde va puteti procura harti si un mic magazin cu amintiri.

Insula Manitoulin a fost un loc sacru pentru triburile autohtone, numele ei insemnind « insula spritelor ». Pe insula exista 6 rezerve indiene. Rezerva indiana Wikewmikong este de altfel singura rezerva care nu a fost cedata Canadei, indienii refuzind sa semneze un tratat cu guvernul Canadei. Insula este o experienta autentic autohtona, unde au loc diferite ceremonii de pow-wow vara si la inceputul toamnei, in sunet de tobe si in pasi de dansuri traditionale.

Insula este alcatuita din calcar numit « alvar » si care adapostete numeroase specii vii de plante si animale.

Am vizitat un mic muzeu in Kagawong unde am aflat povestea lui Danny Dodge, care a murit tragic pe aceasta insula in 1938. Familia Dodge, cofondatoarea lui American Dodge Motor Company poseda o cabana de vinatoare pe insula, la Maple Point, in stilul unui ranch cu un urias semineu din piatra, generator electric, un lux pentru acele timpuri. Tot acolo mostenitorul familei Dodge avea un teren de tenis si un mic chei pentru vaporul sau numit MAC. Danny, 21 de ani s-a indragostit de o tinara, inalta, atletica, in virsta de 19 ani, Laurine MacDonald care lucra ca telefonista in oraselul Gore Bay de pe insula. Familia baiatului s-a impotrivit acestei relatii dar in final cupul s-a casatorit. Cei doi tineri au venit sa isi petreaca luna de miere pe insula. Danny impreuna cu alti tineri s-a jucat cu dinamita in garajul vilei. In urma exploziei cei patru tineri au suferit arsuri si rani. Toti din vila s-au suit de urgenta in barca familei Dodge si s-au indreptat spre Little Current pentru a cauta ajutor medical. Laurine desi ranita conducea barca, cei patru baieti fiind in spatele barcii cu motor. In mod normal de acolo pina la Little Current calatoria ar fi durat 40 de minute dar in acea zi erau valuri de patru picioare inaltime. Dupa doua ore de condus barca Laurine a cerut ajutor unuia din baietii aflati in spate cu sotul ei. Sotul ei ar fi cazut in valuri si dupa 10 minute de cautari s-au indreptat spre destinatie. Corpul lui Danny a fost descoperit numai dupa 23 de zile. Unii spun ca Laurine l-ar fi impins in apa iar altii sustin ca Danny inebunit de durere ar fi cautat alintare in apa racoroasa a lacului. Dupa un proces Laurine ar fi mostenit peste un milion de dolari din averea familei Dodge. Laurine s-ar fi recasatorit cu chirurgul care ar fi operat-o dupa accident si apoi cu un alt doctor si s-ar fi mutat in California. Exista si o carte despre moartea tragica a mostenitorului imperiului Dodge « Islands: Great Lakes Stories » de Gerald Volgenau si un film in curs de turnare.
Cabana de la Maple Point a fost restaurata de Dave si Sandi Hurcomb si functioneaza ca un Bed and Breakfast.

In muzeul « The Old Mill » din Kagawong exista o colectie de fotografii din viata lui Danny Dodge. Fiul lui Laurine, John a donat muzeului uniforma sa de soldat, veteran din razboiul din Vietnam. Intr-o sala se pot admira citeva rochii apartinind lui Laurine si se poate viziona un film despre Daniel Dodge.

Harbour Island, o insula de 30 de acri a fost in trecut un loc frecventat de cei bogati si renumiti, din elita americana. Insula se afla la 20 km la nord de Kagawong, nu departe de insula Manitoulin. Prin anii 1950 -60 aici se gasea un resort compus din 12 cladiri pentru a adaposti yahturile celor avuti sau a pescarilor amatori. Prin anii 1970 statiunea a devenit uitata ca prin anii 1990 sa isi inchida definitiv portile, totul fiind abandonat. Insula apartinea atunci unei companii industriale din Cleveland. La inceput firma utiliza aceasta insula ca loc de odihna pentru functionarii ei. In 2006 politia canadiana a descoperit pe insula 1450 plante de marijuana in valoare de peste 1.500.000 dolari. Insula a fost abandonata din cauza unei invazii de poison ivy (iedera otravitoare).

Se spune ca John Wayne, Marlon Brando si Marilyn Monroe ar fi fost oaspeti de onoare al acestui cuib de nebunii a bogatasilor, la fel si cintaretul cowboy Gene Autry si jucatorul de box Gene Tuney, campion mondial in anii 1926-28.
Nu departe de micutul muzeu se afla o ciocolaterie, cu delicatese din ciocolata.

Am petrecut week-endul intr-o cabana situata la 2 km de Kagawong, « Hide Away Lodge », pe malul lacului Huron. Complexul de cabane in numar de 7 a fost construit prin anii 1950 si este un business de familie.
Vederea de pe terasa cabanei este fantastica iar interiorul desi nu este luxuos este primitor si relaxant.
La Little Current am mincat peste alb provenit din insula si cartofi prajiti. De acolo am iesit din insula peste pod in drum spre Sudbury. 

A fost un week-end interesant incarcat de istorie

1 commentaire:

  1. Excelent material. Parcă am fost acolo, de-a dreptul! Felicitări și mulțumiri :)

    RépondreSupprimer