Madeira este situata la 980 km de Lisabona si 600 km de Maroc, fiind numita si « insula florilor » sau « plaminul Atlanticului ». Insula apartine Portugaliei masurind 55 km lungime si 22 km largime avind 240.000 de locuitori. Este o insula vulcanica cu un climat idilic, un relief atipic si un evatail de microclimate. Punctul culminant al insulei este Pico Ruivo 1862 metri inaltime.
Peisajele sunt de nedescris, paduri de pin, maslini milenari, jungla cu ferigi imense, cactusi, intr-un cuvint putin exotism in inima Europei.
Insula Madeira a fost descoperita in anul 1419. Gonçalves Zarco, Tristao Vaz Teixeira si Bartolomeu Perestrelo au sosit pe aceasta insula cu paduri impenetrabile si s-au stabilit aici, la fel si nobilimea impreuna cu servitorii lor. Pina in sec 15 peisajul agricol era dominat de cimpurile de porumb, solul fiind ft fertil, recolta depasea nevoile de consum ale populatiei locale avind un excedent de 65%.
In sec 15 a fost introdusa cultivarea trestiei de zahar, numita si « ouro branco » (aurul alb). Trestia de zahar a fost importata din Sicilia devenind o sursa de venituri excelenta. Orasul Funchal a fost centrul mondial al trestiei de zahar si motorul principal al economiei Madeirei. In 1472 zaharul din Madeira a fost exportat direct in Flandra. Productia de zahar a atras aventurieri si negustori basci, catalani, flamanzi. Comertul cu zahar a culminat in 1920, coincind cu comertul de arta flamanda. Opere de proportii gigante au fost importate, mai ales picturi cu imagini din Bruges, Anvers. Obiecte de argint si din arama, pietre tombale au fost de asemenea importate.
Pina la jumatatea sec 16 Madeira a fost una din principalele piete de zahar din Atlantic. Dar curind suprematia este luata de vinul de Madeira. Chiar William Shakespeare la mij sec 16 vorbeste despre vinul de Madeira. Preotii iezuiti au introdus vita de vie in 1566. In sec 19 epidemii grave au atacat plantatiile de vita de vie si viticultorii au plantat soiuri mai rezistente dar de calitate inferioara. Vinul de Madeira a fost selectionat sa se serveasca la ceremonia de sarbatoare a independentei Statelor Unite in 1776.
In sec 19 insula incepe sa fie vizitata de pacienti, calatori, turisti si oameni de stiinta, majoritatea vizitatorilor apartinind bogatei aristocratii europeene: printi, printese, lorzi, monarhi veneau pe insula din motive terapeutice. Asa a inceptul turismul de lux din insula.
Primul ghid turistic apare in 1850. Englezii si nemtii au fost primii care au pus bazele constructiilor lanturilor de hoteluri.
Turisti germani, englezi, belgieni, francezi, spanioli si portughezi se inghesuie sa viziteze insula mai ales in timpul iernii.
In anul 2017 Madeira a fost recunoscuta, pentru a patra oara ca cea mai buna destinatie insulara din Europa de catre World Travel Awards.
Insula sarbatoreste tot timpul cite ceva: bananele, ciresele, culesul strugurilor, sarbatoarea cepei, a castanelor, a lamii, sfintii , etc. Dar cea mai importanta sarbatoare este carnavalul, care debuteaza pe 15 februarie devenind un mini carnaval de Rio de Janiero.
Festivalul florilor are loc in fiecare an in luna aprilie, sarbatoarea durind 4 zile cu covoare de flori si muzica, dansuri.
Imparateasa Austriei Sisi poseda aici un mic domneniu inconjurat de gradini magnifice. Winston Churchill venea regułat in Madeira, pe care a numit-o « gradina sa plutitoare. » Churchill a scris un volum din memoriile sale in timpul sejurului sau in insula. Bernard Shaw, membrii guvernului cubanez exilat de revolutia lui Castro au poposit in Madeira. In zilele noastre insula a dat lumii pe Cristiano Ronaldo, cel mai renumit fotbalist, nascut in Funchal in 1985.
In Madeira se gaseste padurea laurifiera, padurea care exista inaintea aparitiei omului pe pamint, acum 15 milioane de ani. In 1999 UNESCO a trecut padurea laurifiera in patrimoniul sau. Padurea ocupa 20% din suprafata insulei. Se spune ca se gasesc arbori care existau deja inainte de descoperirea insulei. Padurea laurifiera s-a stins in Europa continentala in timpul epocii de ghiata.
In noaptea de Anul Nou are loc un foc de artificii spectacular fiind cel mai grandios spectacol pirotehnic din lume dupa Cartea recordurilor Guinness. In aceasta perioada strazile din Funchal sunt pline de grupuri filarmonice, folclorice si corale. La miezul noptii dupa ce bat cele 12 clopote trebuie sa maninci 12 stafide si sa iti pui in gind 12 dorinte. Este necesar sa aveti bani in buzunar in acesta noapte pentru a avea noroc. Focurile de artificii dureaza 10 minute si vin din 40 de locuri diferite. Portul este plin de vapoare de crozierea care ramin pentru anul nou la Madeira.
La Funchal se afla vagabonzi si oameni cu un comportament ciudat. Intr-o zi s-a tinut dupa mine un nebun care a inceput sa ma injure si sa imi spuna « get out of my island ». M-am adresat unui politist care nu a facut absolut nimic, mi-a spus ca il cunoaste dar ca este inofensif. Mi-a atras atentia la hotii de buzunare. In Madeira exista WCuri cu plata pentru a deschide usa trebuie sa introduci o moneda de 25 de centi sau toalete municipale gratuite.
Madeira a fost vizitata si de James Cook, Napoleon, regina Adelaide a Angliei, Charlotte si Maximilien de Habsbourg in drum spre Mexic, Camille Saint-Saens, printul Albert viitorul rege la Belgiei.
Din 1 500 de plante, 156 nu se gasesc decit in Madeira. Nu exista serpi in Madeira numai mii de sopirle. In Madeira sunt 4 specii de pasari autohtone.
In Madeira exista renumitele « levadas » care formeaza un sistem de irigatii sub forma unor canale in aer liber. Canalele, apeducte naturale au fost sapate de oameni pentru a aduce apa in vai, existind peste 1400 de levadas.
Banana este dupa turism a doua mare resursa in Madeira, care se cultiva pe 1300 de hectare, producind un fruct mic si delicios care se vinde bine pe continent. Insula este speciaalizata si in fructe exotice cum ar fi ananas, mangues, avocado, goyava, smochine, fructul pasiunii.
Dantela de Madeira creata de o englezoaica Miss Phelps a avait succes la Londra. Industria dantelei foloseste 30.000 de lucratoare, existind si scoli unde se invata aceasta meserie. In prezent dantela este exportata in Italia.
Cosurile din rachita aduc un milion de dolari anual.
Bucataria insulei este delicioasa si rafinata iar vinul de Madeira este considerat a fi nectarul zeilor. Dupa prepararea vinului acesta este expus la temperaturi ridicate de 60 de grade pe perioade indelungate de timp, dupa care se supun unor nivele variate de oxidare. Vinurile de Madeira erau luate la bord pe post de provizii. Vinurile sunt cele mai durabile din lume, un astfel de vin poate fi bun si dupa un secol.
Poncha este un cocktail tipic de Madeiria, un amestec de rom cu liqueur de maracuja, un fruct de aici, suc de portocala si zahar de trestie de zahar.
Peste 617 societati au fost instalate in anul 2015 in Madeira cu un regim fiscal avantajos, un mic paradis fiscal. Salariul mediu in Madeira este de 880 euros.
Aeroportul din Funchal este unul dintre cele mai periculoase din lume, fiind construit partial pe mare si prada vinturilor puternice, care pune la incerceare pe cei mai iscusiti piloti.
Funchal, capitala Madeirei este cel mai important centru comercial, turistic si cultural al insulei. Este un oras cosmopolit unde se vorbesc mai multe limbi. Toate casele in oras sunt decorate cu flori exotice de toate culorile. Este un oras unde viata are un ritm lent, unde oamenii se saluta pe strada.
La hotelul Reid’s Palace inaugurat in 1891 au locuit Churchill, Lloyd George, Rainer Maria Rilke, George Bernard Shaw, Albert Schweitzer, Roger Moore.
In Funchal se afla Catedrala construita din lava al carui tavan este incrustat cu fildes.
Vizitatorii sunt incurajati sa vada Madeira Story Centre, un muzeu dedicat evenimentelor cele mai importante din insula. Muzeul adaposteste expozitii tematice, conserva costume nationale vechi, instrumente de muzica, obiecte menajere, opere de arta.
Muzeul de arta se afla in vechia fortareata Sao Tiao, contind picturi celebre ai artistilor portughezi din sec XX.
Muzeul Quinta das Cruzes este adapostit intr-o vila datind din sec XVIII, continind obiecte de peste 500 de ani cum ar fi bijuterii, obiecte de mobilier, sculpturi si tablouri.
La piata din Funchal Mercado dos Lavradores se poate minca o carne de porc marinata cu vin, usturoi, otet, cimbru servita pe o piine numita « papo-seco » Acest sandwich se poate minca insotit de « un cortadinho » o cafea pregatita cu putin alcool.
Amatorii de arta pot vizita Muzeul Henrique si Francisco Franco, doi frati unul pictor si celalat sculptor, originari din Madeira.
Gradina botanica din Funchal aduna 200 de plante si pasari tropicale pe o suprafata de 35.000 metri patrati.
La Biserica de Monte se afla mormintul ultimului imparat al Austriei, Charles de Habsbourg, mort la Madeira in 1922, unde a trait in exil 132 de zile.
Cabo Girao este una dintre cele mai inalte faleze din Europa, avind o inaltime de 589 metri.
Porto Moniz este renumit pentru piscinele sale naturale. O alta icoana a orasului este cetatea São João Batista, construita in 1730 pentru a proteja insula impotriva piratilor. In prezent cetatuia adaposteste un acvariu cu 70 de specii de pesti originari din arhipeleag.
Porto Santo este o mica insula situata in nordul Madeirei cu o plaja de nisip fin si auriu. In Vila Baleira se afla casa in care a locuit Cristof Colomb, care s-a casatorit cu fiica guvernatorului insulei.
In Santana puteti vedea case triunghiulare cu acoperis de trestie datind din sec 16. Aici este locul ideal de a porni in cautarea celor mai frumoase levadas.
Camara de Lobos este un mic sat de pescari care isi are numele de la lupii de mare Lobos. Localitatea extrem de pitoreasca a atras numerosi pictori printre care si Winston Churchill care s-a apucat de pictura prin anii 1950.
Machico este locul unde au debaracat pentru prima data exploratorii portughezi in 1419 fiind capitala arhipeleagului pina in 1508. Aici s-au instalat franciscanii care au ridicat mai multe locuri de cult. Pentru iubitorii de plaje aici se afla o plaja renumita cu nisip galben importat din Maroc.
Am intilnit in avion un canadian original din Madeira care si-a cumparat un apartament cu doua camere in valoare de 140.000 euro si care isi petrece sase luni in Funchal, unde o cafea poate costa 60 de centi si o bere 80 de centi.
Am rezervat biletul de avion, hotelul si masina cu agentia Azores Getaways. Am avut probleme cu inchiriatul masinii, pe care am platit-o practic de doua ori. Va sfatuiesc sa nu inchiriati masina cu Rhodium/Goldcars.
Madeira este o insula de vis pe care va invit sa o vizitati.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire