mercredi 25 mars 2020

Angkor, o minune a lumii



Pina la 20.000 de turisti pot vizita zilnic templele din Angkor, cel mai mare edificiu religios din lume construit de regii khmeri intre sec 9 si sec 14, unde descoperim  frumusetea misterioasa a unui  tezaur  arhitectural unic.

Incepind cu sec 7 pina in sec 12, in timpul Evului Mediu imperiul Khmer este un stat puternic, bine organizat cu o populatie numeroasa, acoperind o zona ocupata azi de Cambogia, Laos, Vietnam, Tailanda si o parte din Myanmar si Malaiezia. Pe cimpia de la Angkor, o adevarata uzina de orez, se produceau trei recolte pe an asigurind prosperitatea locuitorilor.

Angkor este cea mai mare capitala vreodata construita, care a fascinat popoarele sumise. Orasul s-a nascut oficial in sec 9 cind negustorii indieni deschideau drumul comercial cu China.

Ne putem imagina capitala imperiului khmer intr-un peisaj urban marcat de case pe stilpi, aliniate riguros, bazine si canaluri, temple colorate si palate din lemn. In aceasta lume mai mult acvatica decit terestra viata cotidiana era reglata de capriciile naturii.
Ingenuizitatea sistemului hidraulic consta intr-un complex urban halucinant cu canale si bazine pentru a retine apa, a gestiona cantitatile uriase de apa in timpul musonilor precum si a stoca apa in perioadele de seceta.

Jayavarman V a fost un constructor de geniu si cel mai mare rege al imperiului, cind sub autoritatea sa in sec 12 si 13 regatul a cunoscut cea mai mare expansiune in sud-estul Asiei. Angkor a devenit Angkor Thom, Angkor cel mare. Printre cei mai mari regi din istoria umanitatii cum a fost Ramses II pe malul Nilului, Jayavarman VII a impulsionat o renastere culturala in care budismul a luat avint. Sub autoritatea sa temple, palate, terase au marcat secolul de aur al imperiul khmer.

Avem in fata ochilor o cladire emblematica, Angkor Wat, misterios si mistic, un exemplu de arhitectura khmera, simblolul Cambogiei, care figureaza pe toate drapelele tarii. Un sant inconjoara zidul exterior de 3,6 km si trei galerii dreptunghiulare fiecare construita in mijlocul celeilalte. Este un templu in forma de munte, » Angkor » insemnind resedinta regala iar » wat » templu.

Construit de imparatul Suryavarman II la inceputul sec 12, Angkor Vat va ramine templul cel mai majestuos si cel mai extraordinar din istoria umanitatii. Inconjurat de santuri de 200 de metri largime ofera alei magistrale supraveghiate de monstri uriasi precum si sarpele cu mai multe capete din mitologia budista.

Angkor Vat a fost si un mormintul lui Suryavarman II, cenusa imparatului fiind depusa aici dupa ce si-a gasit moartea intr-o campanie impotriva vecinului sau Champa in actualul Vietnam.

In cealalta parte a templului incepe jungla tentaculara cu palmieri si un ocean verde de licheni, auzim strigatele maimutelor si concertul greierilor.  Este atit de imens ca nu se poate vizita pe jos. Arheologii au estimat ca, complexul urban datind din sec 9 se intindea peste 3.000 km patrati pentru o populatie de 700.000 locuitori, in timp ce Londra avea o populatie de 50.000 de locuitori in aceasi perioada.

Bayon este templul central al vechiului oras Angkor Thom. Orasul este pazit de statui impozante de o parte si de alta a soselei de acces. Fiecare fata a acestor luptatori din piatra este diferita, una mai expresiva decit alta. La capatul drumului zarim in sfirsit Bayon, mai mic decit celelalte temple, care pare banal din exterior dar indata ce intrii mii de capete construite pe fatade ne hipnotizeza. Din nou un templu in forma de munte cu o decoratie de o bogatie exceptionala cu vestigii de arta budista. In acest templu putem vedea fata enigmatica si senina a lui Jayavarman VII, un suveran luminat care a adoptat budismul ca religie de stat. Ai spune ca acesta reprezinta haosul, sfirsitul lumii, ai un sentiment ciudat dupa ce l-ai vizitat. Templul are 37 de turnuri vizibile cu sculpturi de capete care zimbesc si ai impresia ca esti urmarit de cineva.

Ta Prohm, cu totul spectacular este templul unde este imposibil sa gasim delimitarea intre jungla si templu, radacinile ies din ruine si traverseaza galeriile. La un moment dat vedem un cap al lui Vishnu incadrat intr-un urias arbore gris. In aceasta cetate pierduta a fost filmat filmul Clara Croft. Peisajul este fabulos si deruteaza prin salbaticia si frumusetea sa. Minastire regala, templu a adapostit 260 de divinitati care posedau fiecare o capela. Este o simfonie milenara care uneste regnul mineral cu regnul vegetal. Cu preoti, functionari in numar de 2 700, 600 de dansatoare, sute de servitori, cu un total de 13.000 persoane, Ta Prohm a fost un oras intr-un oras, epicentrul unei retele de sute de spitale repartizate in imperiu. Acest sanctuariu nu era numai afectat sufletului spiritual sau ameliorarii sanitare dar incarna vointa marelui Jayavarman VII de a identifica locurile lui Buddha si a reproduce regatul celest.

Cetatea construita in jurul lui Angkor care a fost capitala imperiului khmer a eclipsat de departe cetatile maya si cea din Tikal, Guatemala. Numai Taj Mahal si piramidele pot sa rivlizeze cu Angkor ca dimensiune istorica.

In anul 2000 un grup de arheolgi cambogieni, francezi si australieni au cerut lui NASA de a ii ajuta iar imaginile furnizate de radare au permis reperarea de drumuri, canale si bazine. Retelele de canalizare permiteau alimentarea culturilor de orez pe o distanta de 25 km la nord si la sud de Angkor. Aceste lucrari au permis confirmarea teoriei ca un dezastru natural a provocat disparitia civilizatiei kmere in sec 14. Suprapopularea, taierea padurilor, eroziunea solului arabil, inundatii au avut consecinte catastrofice pentru acesta populatie medievala. Elitele imperiului s-au instalat mai aproape de centrele de schimb din delta Mekongului.

Banteay Srei sau Cetatea femeilor, construita la sfirsitul sec 10 este o bijuterie, fiind fondata de un preot al regelui. Aici se gaseau tinerele fete legate de cultul divinitatii hinduse. In mijlocul templului se afla sanctuarul central dedicat lui Shiva, zeul regenerarii, unde trona Hanuman, regele maimuta.

Un mare santier arheologic azi, Angkor este leaganul civilizatiei khmere unde poti descoperi ingeniozitatea si frumusetea artei khmere.


Sub regimul khmerilor rosii capetele de Buddha au fost taiate si vindute la preturi bune retelelor de traficanti pentru a cumpara arme.
Angkor a devenit patrimoniul mondial UNESCO din 1992.

Ansamblul complexului arhitectural este exceptional si unic cu statuile sale ancestrale. Motive in piatra statuile lui Buddah, dansatoare, razboinici ilustreaza epopeea lui Ramayana si Mahabharata.

Aruncat in melancolie si nostalgie, inconjurat de ruine, pietre mari Angkor este fermecator si misterios, coplesit de gignatismul cladirilor, avind magia unei lumi care a creat legaturi intre diferite forme de viata si degaja o forta de necrezut.

Templele sunt in pericol datorita turismului de masa, vegetatiei tropicale invadatoare si ploilor musonilor. Angkor a devenit azi un fel de parc de atractie.

Colectionarea dreptului de intrare la templu a fost atribuita lui Sok Kong, un magnat apropriat a primului ministru Hun Sen, numai 8% din bani revin templelor. Biletul de intrare costa $37US vi se ia si o fotografie la emiterea lui, fiecare templu va verifica biletul, nu puteti trisa cu siguranta.

Populatia orasului Siem Reap are 250.000 locuitori iar pomparea apelor subterane va aduce la alunecarea solului sub temple. In oras sunt deja 320 de hoteluri si pensiuni. Este un cliseu al unui mic oras zgomotos parcurs neincetat de masini, motociclete, tuk-tuk si biciclete. Central orasului se axeaza pe o piata. Pentru a ajunge la Angkor incepe anarhia, sunt numai citeva semafoare si un trafic de nedescris.
Printre oaspetii de seama in Siem Reap putem enumera Charles de Gaulle, Jacqueline Kennedy, Peter O’Toole sau Angelina Jolie.


Anul trecut 5 milioane de turisti au vizitat aceste locuri, cu un milion mai putin decit Luvru. Excavatiiile au inceput in anul 2010 dar utilizarea lidarului in 2012 a furnizat un tablou inedit al orasului.

André Malraux a fost aproape inchis in 1923 cind a achizitionat niste basoreliefuri din Angkor Thom, incercind sa le sustraga pentru a se imbogati.

La Angkor sunt 200 de monumente si 568 locuri arheologice.
Hoardele de turistii chinezi in jur de 2 milioane, cu 50 de zboruri directe din China la Siem Reap in fiecare zi, formeaza grosul trupei de « barbari » care viziteaza templele. Guvernul chinez finanteaza construirea unui aeroport aici.  Inarmati cu telefoane protabile, aparate de fotografiat, ei nu respecta nimic, sunt zgomotosi si escaladeaza monumentele.

Exista numeroase semne ca:  « atentie la cap », "sens interzis », « zona interzisa », « palaria interzisa ». Trebuie sa te imbraci ca si cum ai vizita o biserica.

Angkor a fost descoperit de Henri Mouhat in 1860, care murit la 35 de ani intepat de un tintar si ucis de febra galbena.
Poti sa descoperi Angkor pe jos, in tuk-tuk, motocicleta, pe spatele unui elefant, mongolfiera, bicicleta.

In jurul lui Angkor exista mici restaurante unde se maninca bine, o adevarata aventura gastronomica. Trebuie neaparat sa incercati  kyteow, o supa de paste din orez, samlor chapek o supa de porc parfumata cu ginger sau samlor ktis o supa de peste cu nuca de cocos si ananas.

Este de recomandat sa vizitati Angkor intre decembrie si februarie cind procentul de umiditate este scazut si nu ploua. Moneda in Cambogia este riel dar dolarul american este utilizat in toata tara.
Limba oficiala este limba khmera. Pentru a intra in tara iti trebuie o viza care costa $40 US.

Turismul la Angkor nu a facut decit sa se mareasca comertul cu droguri, prostitutia si pedofilia.  Fetele cambogiene sunt rapite din sate pentru a deveni prostituate, care se vind turistilor pentru $20.


Mergeti intr-o zi la Angkor, a opta minune a lumii. O calatorie la Angkor este un moment de exceptie iar templele cu silueta lor unica iti da un frison cind le privesti.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire