dimanche 11 octobre 2015

Citeva zile intense in surprinzatoarea capitala a Mexicului

Mi-am dorit sa vizitez capitala Mexicului, despre care auzisem de bine si de rau, fiind considerat un oras periculos si de ocolit.  Am optat pentru formula hotel si avion direct, rezervatie pe care am facut-o prin expedia.ca. Am ales un hotel in centrul istoric al orasului pentru siguranta si mobilitate. Am explorat 6 zile non stop un oras trepidant, cu 150 de muzee si palate la tot pasul, avind cu mine doua ghiduri despre Mexico City. Am crezut ca ma aflu in Europa, coplesita fiind de frumusetea si enormitatea cladirilor.

Mexico City este al patrulea oras din lume, ca populatie dupa Tokyo, Delhi si Shanghai. Este un oras fascinant, urias, cu un furnicar de lume dar si cu un zgomot  trepidant, obositor. Orasul este colorat, viu, un amestec de urbanism traditional si modern. Exista putine case in paragina si toate sunt colorate in roz, galben, albastru, turcoaz. Dai peste tot de palate somptuase, de cladiri datind din secolulul 15, de biserici fantastice, fiecare o bijuterie de arta in felul sau. Pietele mexicane sunt un muzeu etnografic in aer liber. Am incercat tot felul de kioscuri cu mincare locala, ne-am spalat ochii in tarabele cu mirodenii si fructe exotice. Am dat peste magazine luxoase care concureaza cu marile magazine din America sau Anglia ca Liverpool si Palacio de Hierro, chiar Sears are un magazin sofisticat cu 7 etaje in capitala.

Daca coboriti in centrul orasului mergind pe aleea Francisco I. Madero care duce la Zocalo puteti faci shopping si in acelasi timp va puteti opri sa admirati lumea nebuna si plina de animatii, sculpturi, muzicieni, lustruitori de pantofi, predicatori, cintareti la flasneta. Nu am mai vazut atitea flasnete, acest instrument muzical enervant, care dateaza din secolul 18.

Capitala Mexicului se poate compara cu orase ca Paris, Londra, Roma sau Madrid, fiind una dintre cele mai frumoase capitale pe care le-am vazut pina acum. Acum 500 de ani calendarul Maya a prezis ca aceast oras va fi centrul lumii. Imaginati-va un oras care se intinde pe 60 km de la nord la sud si 40 km de la vest la est. Tot aici se afla una din cele mai lungi bulevarde din lume , « Insurgentes » lung de mai mult de 40 km. Din 1987 Mexico City face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Parcul Chapultepec, care se intinde peste 686 hectare, adica mai mare decit Central Park din New York (341 hectare) este plaminul orasului, unde in fine poti respira aer curat.

Orasul este curat, o armata de maturatori cu veste portocaliu curatau neincetat tortoarele si munceau nu gluma! In fata magazinelor cineva cu microfonul in mina te imbia sa intri si iti explica ce lucruri sunt ieftenite.
Turisti nu prea am vazut dar am fost tratati bine de personalul din hotel si chiar de vinzatorii din magazine care ignorau pe localnici pentru a ne servi.

In afara de muzee am avut onoarea sa asistam la tot felul de raliuri si demonstratii impotriva guvernului si coruptiei in Mexico.
In Mexico sunt peste 22 milioane de locuitori si normal multe masini. Metroul este un mijloc de transport sigur, ieftin ( 5 pesos) si rapid. In schimb nu este climatizat si parca esti intr-o sauna, inconjurat mai ales de barbati. Femeile au rezervate in perioada de trafic vagoane speciale, ordinea fiind facuta de armata.

Puteti degusta  churros la Churreria El Moro nu departe de Bellas Artes, cumpara produse de patiserii la patiseria Esperanza sau mincati taco cu carne tocata in fata dvs.

Cultura mexicana este una dintre cele mai bogate in America centrala.
Totul este inclinat in Mexico pentru ca orasul a fost cladit pe mlastina si multe cladiri incep sa se scufunda.

In Mexic exista un procentaj mare de persoane obeze, mai ales femei 75% si 70% barbati. Se spune ca Mexicul va depasi Statele Unite in termen de obezitate, fiind deja numarul unu pentru obezitatea infantila. Saracia si obezitatea sunt la ordinea zilei, salariul minim fiind de 1-2 dolari pe zi. Mexicul este tara care consuma 120 de litri de bauturi gazoase de persoana pe an, fiind si aici pe primul loc.

Mexico City este pe locul doi in ceea ce priveste gradul de poluare dupa Pekin, dar in ultimii ani exista o ameliorare prin introducerea transportului verde, metrobus, biciclete. Masinile fabricate inainte de 2005 au fost interzise sa circule in oras. In 1992 Mexico City era unul din cele mai poluate orase ale planetei. In oras exista 55 km de piste ciclabile si 3.600 biciclete care se pot inchiria. Exista si un program « azi nu circul cu masina», care din 1989 interzice circulatia proprietarului masinii, o data pe saptamina.

Mexicul nu este o tara chiar atit de ieftina, mai ales mincarea. dar este o tara cu multiple fatete culturale, naturale si umane.

Nu am vazut atitia soldati echipati pina in dinti ca in Mexico City, peste tot, la intrarea in metrou, in metrou, monumente, magazine etc.

Mexicanii isi etaleaza dragostea pe strada, se saruta in public, tineri sau batrini. Mexicanii iubesc parfumul si gelul pentru par. Pina si in avion ma simteam inabusita de mirosul de parfum ieftin. Mexicanele sunt imbracate numai in pantaloni, in culori inchise. Mexicul produce cafea organica de talie mondiala dar toata lumea bea cafe Nescafe. Mexicanii sunt ft conservatori dar politicosi si amabili. Fetele locuiesc cu parintii pina la casatorie. Dar casatoria homosexuala este autorizata in Distrito Federal, un alt nume dat capitalei.
In capitala Mexicului toaletele publice sunt o afacera prospera, nu am vazut atitea toalete ca aici si costa 5 pesos, in jur de 40 de centi. Nu stiu cit sunt de curate toaletele cu plata dar in general in restaurante, hoteluri sau muzee, toaletele sunt obiecte de arta, lucrate in marmura sau granit de diferite culori.

Educatia in Mexico este o problema intr-o tara cu peste 100.000 milioane de locuitori, scoala fiind obligatorie pina la 14 ani. Totusi 18% din copii in virsta de 12 la 15 ani lucreaza iar 10% din populatie este inca analfabeta.
Am fost uimiti sa vedem cozi imense la cumparatul manualelor scolare.

Religia in Mexic este catolica fiind a doua tara din lume cu credinciosi catolici. Spaniolii nu au intimpinat mari dificultati pentru a converti pe mexicani pentru ca ritul catolic avea elemente comune cu credinta lor. Ei au crezut ca Hernan Cortes era reincarnarea lui Quetzalcoatl si a lui Isus. Peste tot vezi statuia fecioarei Maria impodobita cu lumini, ghirlande si flori.

Presedintele actual al Mexicului este Enrique Pena Nieto, un avocat de 47 de ani, reprezentatnt al partidului revolutionar institutional (PRI) care a promis eliminarea criminalitatii si cresterea economica dar care nu este iubit de popor.
————————-
Ieseam din hotel si ne aflam in impunatoarea piata Zocalo (Piata Constitutiei), loc de reper, de prestigiu si de putere. In aceasta piata se afla cladirile cele mai importante din istoria Mexicului, cum ar fi Templul Mayor, ruinele templului cel mai sacru al aztecilor, simbol al puterii zeilor si al imparatului aztec. Zocalo a fost deja cea mai mare piata din America centrala inca din timpul aztecilor care nu a pierdut nimic din dimensiune si atractii. Zocalo este centrul iconic al Mexicului, cea mai mare piata publica din oras cu un imens drapel mexican in centru. Piata este inconjurata de o multime de monumente printre care Catedrala metropolitana, care merita sa fie admirata in interior si exterior si in plus este gratuita. Este un amestec de mirosuri, culori si zgomote, locul ideal pentru fotografii. Este a treia din lume dupa Piata Rosie la Moscova si piata Tian’anemen din Pekin.

Am avut sansa sa vedem un festival amplasat pe aceasta piata, cu mincaruri si obiecte traditionale mexicane, spectacole autentice, vrajitori,  dansuri indiene, etc. Pe sotul meu l-a tamiiat un vrajitor dupa care i-a cintat pe la spate cu o scoica uriasa. Tot in Zocalo am vazut manifestatii impotriva guvernului. Toate magazinele de bijuterii din apropriere au fost inchise si  acoperite cu niste porti din metal de frica vandalilor.

Catedrala metropolitana, simbolul dominatiei spaniole catolice este construita pe locul templului aztec, inceputa in 1524 de Hernan Cortes, care a folosit pietrele templului aztec. Catedrala are un amestec unic de stiluri arhitectuarale. Din nefericire catedrala a fost construita pe un teren mlastinos si se scufunda anual.

Palatul National, locul puterii politice in Mexic este magnific si contine picturi de Diego Rivera. Intrarea este gratuita dar aveti nevoie de un pasaport pentru inregistrare. A fost construit pe locul in care era amplasat palatul lui Moctezuma II.

Templul Mayor (Marele templu), celebrul templu preispanic al capitalei imperiului aztec, distrus in sec 16, a fost descoperit in anii 1970 de catre niste muncitori de pe santier. Se poate vizita piramida exterioara cit si muzeul ultra modern cu obiectele gasite pe situl arheologic. Cea mai impunatoare piesa de muzeu este Coyolxauqui, o stea colosala care cintareste 11 tone.

In acest oras se afla unul din cele mai mari muzee de antropolgie din lume, unde puteti sta cel putin 4 ore bune pentru a afla cite ceva din istoria poporului mexican. Dupa ce am parcus cele 23 de sali tematice si ne-au usturat picioarele de atita mers nu ne-am mai luat privirea de pe calendarul original Maya sau piatra soarelui, care dateaza din sec 15 si are o greutate de 25 de tone. Am admirat si mormintul maya din secolul 8 precum si replica coroanei de pene a regelui Moctezuma. Aici veti putea vedea cum aratau primele triburi din America, civilizatii Teotihuacan, toltece, aztece. Este un fel de Louvre mexican. Muzeul este adapostit intr-o cladire moderna construita de un arhitect mexican in 1964.

Nu departe de piata centrala se afla Palacio de Bellas Artes, prima sala de opera din Mexic, opera arhitectului italian Adamo Boari construit intre 1901 si 1934 in stil art deco. Maria Callas, Luciano Pavarotti, Placido Domingo au cintat pe scena acestei opere. Primul lucru care va va atrage atentia in sala operei este cortina de cristal realizata de casa new-yorkeza Tiffany. Turul operei se face gratuit o data pe zi.

Muzeul Franz Mayer, poarta numele unui bogat colectionar de arta german si este adapostit intr-un fost spital din sec 16, continind obiecte de arta, mobilier, picturi, ceramica din perioada coloniala.

Mergind pe jos am dat peste Muzeul Diego Rivera, care adaposteste una dintre cele mai celebre si interesante fresti a marelui pictor mexican. In 1947 Rivera a pictat colonizarea, independenta si revolutia mexicana pe 74 de metri patrati de picturi murale.

Multe muzee sunt gratuite in Mexico City. Unul dintre ele fiind Muzeul Ministerului de Finante (Museo de la Secretaria de Hacienda y Credito Publico), amplasat in fostul palat al primului arhiepiscop din noua Spanie Juan de Zumarraga, construit in 1530. Muzeul contine o colectie de arta din sec 18 pina in sec 20. Pentru a stimula creatia artistica in Mexic, artistii au putut sa plateasca taxele in opere de arta, printr-un program care dateaza din 1957.

Palacio de Correos de Mexico (Palatul Postal) este o bijuterie, o delectare a ochilor si a simturilor, construit in 1950, de catre arhitectul italian Adamo Boari intr-un stil eclectic: art nouveau, renasterea spaniola, rococo, maur, neoclasic, baroc. Palatul functioneaza inca ca o posta, unde ineficienta sistemului se putea observa in coada lunga pentru a cumpara un timbru!

Un alt muzeu gratuit care merita vazut este Museo Nacional de las Culturas, amplasat intr-o cladire coloniala, fosta casa neagra a lui Moctezuma avind 16 camere cu expozitii permanente: textile, portelan, fotografii, arme, bijuterii, sculpturi.

Pentru pasionatii de fotografii, in plin centru istoric se afla un Muzeu al fotografiiei care este gratuit.

Muzeul consitutiei, gratuit este situat in fostul colegiu San Pablo, sec 16. amplasat in centrul istoric.

Muzeul national de San Carlos, inchinat artei europene este gazduit  in palatul contelui de Buenavista, sec 18 in stil neoclasic iar intrarea costa numai  35 de pesos.

Castelul de Chapultepec, construit in sec 18 pe o colina din periferia orasului la ordinul vice regelui din Noua Spanie, Bernardo de Galvez, ca resedinta estivala se compune din doua parti, castelul cu exponate din istoria Mexicului si resedinta imparatului Maxililian si imparteasa Carlota. Se pot vedea masini vechi, picturi, sculpturi, gradina castelului si o vedere spectaculara a orasului. In drum spre castel am intrat intr-un alt muzeu Museo Caracol, un muzeu modern, in forma de melc, cu multe exponate din istoria Mexicului dar numai cu explicatii in limba spaniola. Punctul final al acestui muzeu este sala cu drapelul national si o copie a constitutiei tarii 1917. Interesant este ca acest muzeu este format in totalitate de diorame, machete si frize cronologice. Trebuie sa cunosti istoria Mexicului pentru a-l aprecia cum trebuie.

Daca va pasioneaza stiinta puteti vizita Muzeul luminii (Museo de la Luz) adapostit in fostul colegiu iezuit San Ildefonso.

Pentru numai 20 de pesos (1.66$) puteti vizita Muzeul caricaturii, situat in centrul istoric al capitalei, intr-un imobil istoric Colegi de Cristo care pune in lumina istoria caricaturii in Mexic. Exista si citiva artisti care va pot face o caricatura pe loc contra cost.

Din cele 150 de muzee din capitala Mexicului am reusit sa vedem numai citeva. Se vede clar ca mexicanii iubesc arta si muzeele si ca s-a investiti o gramada de bani in cutura. 
Nu uitati ca va aflati la 2400 altitudine si o sa va simtiti epuizati dupa atitea vizite. Am vizitat si trei piete: piata San Juan, El Mercado de la Merced si Mercado de la Ciudadela.

Mercado de la Merced este o piata  plina de oameni, vesela si colorata, deschisa zilnic cu produse exotice: greieri prajiti,  oua de tintari, tot felul de ardei iuti, tortila, un fel de piata Obor la Bucuresti.

Piata de la Ciudadela este o piata cu obiecte de artizanat la preturi rezonabile in comparatie cu piata turistica San Juan. Aici te poti tocmi, intrebi pe vinzator sa iti dea o « oferta » si poti avea o reducere.

Cind schimbati banii este bine sa o faceti la aeroport sau la o banca, nu la schimburi valutare sau hotel. Noi am schimbat in Canada dar in Mexic ni s-a facut un schimb valutar mai avantajos. Aveti nevoie de bancnote mici pentru ca nu vi se da restul. Am luat un taxi pentru turisti de la aeroport care a costat 180 de pesos si nu ni s-a dat rest 20 de pesos. La muzee aceasi problema, nu au schimb. Biletele la muzee sunt ieftine 65 de pesos, 35 de pesos.
E bine sa va cumparati tequila preferata din oras pentru ca la aeroport totul este ft scump si pretul este in dolari americani.

In schimb serviciul cu Air Canada a fost mizerabil, pentru 4h 45 de minute ni s-a oferit numai apa si jus. In timpul zborului venea din cind in cind cite o stuardeza sa ne ofere apa de robinet, nici macar dintr-o sticla!


Calatoria noastra a fost reusita si ne-a impresionat prin bogatia monumentelor istorice si a culturii mexicane, despre care nu stiam foarte mult. Pentru a intra in contact cu oamenii si a te descurca in oras este bine sa ai citeva cunostiinte de spaniola.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire