lundi 28 mars 2016

Incredibil, patru provincii canadiene in doua zile

Incredibil, patru provincii canadiene in doua zile

Miez de toamna canadiana, cu capricii ale timpului si o paleta de culori uluitoare. Iarba este inca verde si multi copaci au devenit evantaie galbene cu care cocheteza toamna.  Unii copaci, dezgoliti sunt ca niste schelete pe care se joaca veveritele.

Urcam in masina alba si ne pregatim pentru un lung drum, de 1673 km, spre oceanul Atlantic, unde viitorul i-a intins o mina generoasa lui Julie.
Acum 10 ani am vizitat toti trei, in familie aceste meleaguri dar cine stia ca acum Julie va fi angajata pentru a lucra la Environnement Canada pentru guvernul federal al Canadei.

Este ora 9 dimineata, Julie ia volanul si traversam fara probleme Toronto, unde traficul este fluid. Am facut acest drum spre Montreal de nenumarate ori, ni se pare monoton dar timpul este frumos, soarele cu dinti si un vint care ne ia pe sus. Conturnam Montrealul pe noua autostrada, ce binecuvintare, sa scapam de traficul infernal pentru $2.40 si ne indreptam spre ocean. Vedem fluviul Saint Laurent, in partea stinga, peisajul incepe sa se schimbe si sa devina mai atragator. Ne oprim dupa 8 ore de condus in Drummondville intr-un hotel comfortabil de patru stele. Pe drum vorbim vrute si nevrute, amintiri din calatorile noastre, din copilaria lui Julie.

A doua zi, in jur de ora 8 parasim hotelul. Vintul s-a mai domolit este soare si autostrada aproape goala. GPSul ne spune ca suntem pe  soseaua transcanadiana, drumul national cel mai lung din lume, cu patru benzi, care strabate 7821 km de la un ocean la altul. Suntem aproape de granita cu Statele Unite. Localitatile sunt mai indepartate si traversam paduri si dealuri. Panourile ne avertizeaza ca suntem in tara caprioarelor si cerbilor, garduri de metal oprindu-le sa sara in fata masinilor.

Spre stinga o alta autostrada, de data asta maritima este fluviul St Laurent, unul din cele mai mari din lume. Jacques Cartier i-a dat acest nume mistic pentru ca l-a navigat pentru prima data in ziua Sfintului Laurent, care se sarbatoreste pe 10 august. El leaga marile lacuri ale Americii de Nord cu oceanul Atlantic, traversind provincia Quebec in intregime. Seamana cu un sarpe urias si lenes, tolanit pe un covor de verdeata. Fluviul se poate lauda cu cel mai mare estuar din lume la Tadoussac.  Pasarile migratoare impinzesc cerul pierzindu-se printre ciorchinii de nori.
Scoatem strigate de bucurie cind intram in provincia New Brunswick, unde spre surprinderea noastra limita vitezei este de 110 km.
In drum, traversind localitatea Grand Sault nu putem sa nu admiram cea mai impresionanta cascada din New-Brunswick aflata chiar in centrul orasului. Pentru a vedea spectacolul acestei minuni naturale trebuie sa cobori cele 401 trepte. Cascada creata de riul St Jean atinge 70 de metri inaltime.

Suntem in transit prin Fredericton, capitala Canadei atlantice, un orasel cu galerii de arta de calibru mondial, muzee de patrimoniu si cartiere istorice pitoresti. Aici se afla muzeul istoric Kings Landing, care reconstituie viata in secolul 19 cu 170 de figuranti in costume de epoca.

In drumul nostru trecem pe linga Moncton, cel mai populat oras din New Brunswick. Orasul poarta numele colonelului britanic Robert Monckton si a fost fondat de acadieni in 1670. La jumatatea secolului 18 britanicii au pus mina pe o parte din coloniile franceze expropriind masiv si deportind poporul acadian. Acadienii, in majoritate francofoni si catolici sunt descendentii primilor coloni francezi si europeni stabiliti in Acadia in timpul Noii Frante. Acadia este formata din localitati din New Brunswick, insula Printului Eduard si Noua Scotie. Acadienii au fost deportati de catre englezi in 1755. In jur de 12.000 acadieni au fost expluzati, casele arse si paminturile confiscate, familiile separate si risipite in coloniile britanice din America de Nord, unii chiar trimisi inapoi in Franta.

Spre seara ajungem in Sackville, la o aruncatura de bat de Nova Scotia.
In Sackville se afla universitatea Mount Allison, fondata in 1839,  pe care revista Maclean’s a a cotat-o ca universitatea nr 1 din Canada, in ultimii 24 de ani obtinind de 18 ori acest titlu onorific, un record pe care nici o universitate nu l-a putut atinge pina acum. Universitatea detine cea mai vechie galerie de arta din tara. Peste 2500 de studenti se inscriu in fiecare an pentru a studia aici artele, comertul, muzica sau stiintele. Universitatea Mount Alisson a fost prima universitate din Canada care in 1862 a permis fetelor se studieze cot la cot cu baietii.  A fi acceptat la aceasta universitate este greu, media fiind de 87%. In aceasta localitate universitara sunt mai multe galerii de arta decit semafoare. Este renumita prin a produce recipienti ai bursei « Rhodes Scholars ». Bursa Rhodes este cea mai prestigioasa bursa din lume si cea mai veche. Studentii exceptionali care primesc aceasta bursa au posibilitatea sa studieze la Oxford, in Anglia timp de doi ani. John Turner, fostul prim ministru al Canadei, Bob Rae si Bill Clinton au beneficiat de aceasta bursa. Bursa a fost initiata de Cecil Rhodes, un britanic in 1903 si in fiecare an 83 de studenti din toata lumea primesc aceasta bursa.

In Sackville se poate vizita casa Colville, construita in 1879, unde a trait si a creat unul din cei mai mari pictori ai Canadei, Alex Colville (1920-2013).
Alex Colville a studiat la Universitatea Mount Allison intre 1938 si 1942. A fost un artist de razboi in timpul celui de al doilea razboi mondial. Operele sale sunt expuse in cele mai mari muzee ale lumii cum ar fi Tate Gallery  (Londra), Pekin, Muzeul de Arta Moderna din New York, Muzeul de Arta Moderna din Paris, muzeul Wallraf-Richartz din Cologne.

In New Brunswick se afla peste 50 de plaji perfecte pentru scaldat si bronzat, un mic colt de paradis printre care si plaja Parlee cu cea mai calda apa sarata din Canada, care poate atinge 24 de grade.

Orasul Shediac capitala mondiala a homarului este renumita pentru celebrul sau Festival al homarului si cea mai mare sculptura a unui homar din lume.

De aici ne-am indreptat spre Amherst, situat in Nova Scotia, renumit pentru plaja sa calda.

In numai doua zile am strabatut patru provincii canadiene si am aflat lucruri interesante din istoria fascinanta a Canadei bucurindu-ne din plin de imensitatea acestei tari.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire