Ecuadorul, una dintre cele mai mici tari din America, are o suprafata aproape ca a Romaniei si o populatie de 14 milione de locuitori. Tara se situeaza pe primul loc in lume in ceea ce priveste speciile de pasari si animale pe kilometru patrat, avand si cea mai mare biodiversitate din lume, cu 300 de specii de arbori pe hectar si 3500 de orhidee diferite. Arborele national in Ecuador este arborele de « quinquina » care produce chinina.In 2008 Ecuadorul a fost prima tara din lume care a recunoscut « drepturile naturii ». Aceasta tara a indraznit sa acorde azil politic lui Julian Assange in 2012. Se spunde ca Ecuadorul este tara cea mai apropriata de miezul pamintului. In Ecuador se afla primele doua locuri de pe lista patrimoniul umanitatii: #1. Insulele Galapagos si # 2 orasul Quito. Ecuadorul este primul exportator mondial de banane care reprezinta 29% din productia mondiala exportata.
Se spune ca Ecuadorul este una din tarile cele mai ieftine din America de Sud, dar preturile au inceput sa creasca. Preturile in Ecuador sunt mai ridicate decit cele din Peru si Bolivia, dar mai mici decat in Chile. Din anul 2000 Ecuadorul a adoptat dolarul american ca moneda oficiala a tarii si a renuntat la moneda sa nationala "sucre" care se depreciase constant si masiv. Toate preturile mentionate in articol sunt in dolari americani. Atentie in Ecuador nu puteti schimba dolarul canadian sau alte monede in afara de aeroport.
In Ecuador invatamintul, asigurarea de sanatate, transportul este aproape gratis, taxele la casa sunt in jur de 100 de dolari pe an. Cel mai bogat om din Ecuador detine 60% din economia tarii. Ecuadorul nu mai este considerat ca o tara saraca, avind 5% crestere economica, totusi salariul minim este de numai $350. Tara se americanizeaza in ritm trepidant incepind cu fast foodurile de gen KFC, McDonalds, Burger King, Subway care denatureaza atmosfera latina.
Daca va rezervati camera prin internet trebuie sa va asteptati sa vi se mareasca pretul cu o taxa de 14%. Un plus in Ecuador este ca in toate hotelurile aveti WiFi gratuit. In orasele mari nu iesiti seara dupa ora 8, cind se recomanda sa luati un taxi in care exista un buton rosu conectat cu politia pe care clientul il poate folosi in caz de pericol.
Ecuador este un amestec de culturi format din patru grupuri etnice: indieni 40%, metisi 40% albi sau creoli 10% si negri 8%. Orasele sunt dotate cu mari spitale publice. Scoala este gratuita si obligatorie, elevii primind 3 uniforme gratuite anual: pentru sport, parada si clasa.
Ecologia a devenit o prioritate, guvernul face un efort colosal sa pastreze padurea ecuatoriala si apa. Presedintele Correra, de formatie economist, este la putere din 2006 si a promovat « Revolutia cetateanului ». El a alungat multinationala Shell, a spus nu Bancii mondiale si FMI. Regulile sunt stricte in Ecuador, depasirea limitei de viteza cu 11km iti aduce 3 zile de inchisoare. Prezenta politiei inarmate, extrem de vizibila in zonele turistice, face ca tara sa aiba un indice de criminalitate mai redus in comparatie cu alte tari ale Americii Latine.
Ecuadorul nu este o tara scumpa, o masa de pranz ("almuerzo") intr-un mic restaurant pentru localnici putand sa coste intre 2$ si 3.50$. Meniul consta in general dintr-o supa ft gustoasa si consistenta, o bucata de pui cu orez, fasole si/sau legume, precum si un un suc natural de fructe. Mincarea ecuadoriana este delicioasa, in unele restaurante puteti savura cevice (bucati de peste crud marinat in suc de lamie si condimente), bolones de verde (bule de plantain verzi si brinza). Apa este potabila in Ecuador dar noi nu am riscat si am cumparat apa imbuteliata. Berea locala (Club sau Pilsener) este buna si mai ieftina decat in Canada, dar pretul vinului este comparabil sau chiar mai scump decat la LCBO.
Transportul in comun in Ecuador este excelent, eficace si ieftin, un bilet de autobuz costind 0.25$. Exista troleibuze si autobuze moderne, unele sunt de fabricatie Volvo si au o capacitate de 200 persoane in picioare si 50 de persoane pe scaun. Transportul de la o localitate la alta este confortabil, ifeftin (1$ pentru un km) si poti viziona un film in limba spaniola. Exista mai multe companii care asigura transportul interurban, cea mai renumita find la Reina del Camino, cu autocare elegante, cu aer conditionat si toaleta exclusiv pentru doamne. La celealte companii mai ieftine sunt lasati sa urce in statii tot felul de vinzatori ambulanti si chiar cersatori, o invazie de « lacuste » cum le-am numit eu, care vand tot felul de produse: peste prajit, orez cald, inghetata, papas, fructe, apa, jus, telefoane, medicamente. Vinzatorii ambulanti sunt imbracati in camasa alba sau violeta si pantaloni negri, sunt politicosi si nu prea insistenti.
Taxiurile sunt o alternativa ieftina, pretul de pornire fiind 0.35$ si aproximativ 0.50 $ pe km. Toate taxiurile au un contoir. Noaptea pretul taxiurilor se dubleaza. Pentru aeroportul din Quito pretul este fix variind de la $25 -$30 pentru un traseu de o ora. Exista si un autobuz care se ia de la terminalul terestru si care costa numai $2 de persoana. Multa atentie la traversarea strazii, deoarece conducatorii vehiculelor adesea tind sa nu respecte prioritatea pietenilor (este chiar mai rau ca in Romania!).
Locuitorii Ecouadorului sunt oameni muncitori, vorbesc cu diminutive( carnita, dolaras), prietenosi, veseli, amabili, am avut numai experiente pozitive cu ei. Au infatisarea Inca cu nasul coroiat, un ten masliniu si sunt mici de statura. In Ecuador este deviza « amo la vida » iubesc viata.
In Ecuador am fost in plina campanie electorala si propaganda electorala specifica Americii Latine este foarte zgomotoasa. Se utilizeaza automobile care au porbagajul deschis pentru a acomoda difuzoare enorme ("bochinchona") prin care rasuna slogane propagandistice in favoarea unuia sau altuia din candidati. Ne-a amuzat numele unui candidat de stanga la presedentie: Lenin.
Femeile ecuadoriene indigene se remarca prin portul lor care consta din poncho, fuste din lina sau catifea neagra, ciorapi de culoare stridenta, coliere de perle la git, cercei auriti si mai ales prin palaria de fetru negru decorata cu o pana de paun sub care se ascunde un bogat par negru.
Calatoria a fost organizata de noi (traseul, cazarea, transportul), fara a apela la serviciile unei agentii de voiaj. Ne-am rezervat hotelurile si biletele de avion prin Expedia.ca. Traseul nostru a fost: Quito, Banos, Cuenca, Guayaquil, Puerto Lopez, Manta, Quito. Daca am fi stiut cit de mari sunt distantele pe le-am parcurs ne-am fi intors cu avionul din Guayaquil.
Am aterizat la Quito dupa 9 ore de zbor cu United, escala la Huston. Toate avioanele decoleaza la miezul noptii. Am ales compania americana pentru ca aveam putin timp de asteptat intre zboruri. Am rezervat un hotel aproape de aeroport, care de fapt nu era chiar asa aproape, si de acolo a inceput odiseea noastra. De la hotel pina in centrul orasului am luat un taxi care ne-a costat $25 US.
Quito, capitala Ecuadorului, a fost fondat in sec XVI, pe ruinele unei cetati ce se afla la 2580 altitudune, Quito poseda centrul istoric cel mai mai bine pastrat din America Latina. Minastirile San Francisco si Santo Domingo, biserica la Compania sunt exemple ale scolii baroce din Quito, un amestec de arta spaniola, italiana, maura, flamanda si indiana. Leaganul culturilor precolumbiene, martorul important al colonizarii spaniole, orasul mentine o unitate si armonie in structura sa urbana.
Quito, capitala Ecuadorului este un oras aruncat printre vulcani activi, cu strazi intortochiate si pitoresti, case marunte si scunde ca si locuitorii ei, unde obosesti repede din cauza altitudinii de la 2700 m la 3100m. Orasul este a doua capitala din lume ca altitudine (dupa La Paz). Ziua domneste un haos cu o lume grabita, un amestec de localnici, turisti si nenumarati vinzatori ambulanti. In Quito puteti cumpara fructe pe strada direct de la indigeni in mici saculeti din plastic: prune, mandarine, capsuni, mere, mure si mai ales fructele lor locale parfumate divin care costa numai 1$. Poluarea este enorma, atmosfera aproape irespirabila. Am vazut oameni cu masti pe fata ca in China.
Quito este un oras periculos si pina si localnicii au frica de hoti, multe case fiind inconjurate cu ziduri ce se termina la varf cu sirma ghimpata sau bucati de sticla. Furturile sunt o problema, iar in scoli sunt programe ale Politiei care instruiesc elevii cum sa se fereasca de jafuri organizate. Am intilnit o tinara din Olanda care mi-a povestit cum s-a aflat intr-un autobuz public ce a fost atacat la caderea serii. Un atacant a pus cutitul la gatul soferului si l-a fortat sa continue traseul cu usile inchise, timp in care alti membrii ai grupului au jefuit fiecare persoana din autobuz. Olandeza a fost fortata de un tanar inarmat cu un cutit de dimensiuni mari sa-si dea cerceii din ureche, banii si aparatul fotografic. Din instict a impins cu piciorul, sub scaun, geanta pe care o pusese pe jos, a ridicat miinile sus si i-a aratat atacatorului ca nu avea nimic pretios asupra ei. In final autobuzul a plecat la o statie de politie unde au dat cu totii declaratii si a fost tratata o persoana care fusese taiata cu cutitul de unul din infractori.
Quito este primul oras care fost declarat patrimoniu al umanitatii in anul 1978, centrul istoric fiind extrem de bine conservat datorita temperaturii favorabile care oscileaza intre 11 si 21 de grade celsius. Dupa ce au pus mina pe aurul incasilor spaniolii au inceput sa construiasca catedrale.
Biserica San Francisco a fost construita pe locul palatului regal incas si a fost proiectata pentru ca in dimineata zilei de 21 iunie soarele sa patrunda printr-o mica fereastra si sa proiecteze o raza puternica in altarul bisericii pentru a evidentia puterea divina. In capela minastirii San Francisco, cea mai mare constructie coloniala a orasului, se pot vedea numeroase oglinzi pe pereti. Oglinzile au fost si un mod de a-i atrage si a-i converti pe bastinasii precolumbieni, care atunci cand isi vedeau reflectia in oglinzi credeau ca isi vad sufletul.
——————
Mitad del Mundo este monumentul emblematic al Ecuadorului, construit de expeditia europeana condusa de cercetatori francezi si germani care au venit aici pentru a masura circumferinta Pamintului, calcula forta gravitationala si a efectua cercetari stiintifice. Turistii se fotografiaza cu un picior in emisfera nordica si cu altul in emisfera sudica. O alta experienta de neuitat este sa mergi drept pe linia ecuatorului, unde simti forta puternica a polilor. Linia ecuatorului se afla la 35km la nord de Quito, aceasi linie traverseza Brazilia, Africa si Indonezia.
In Quito mi-a placut in special Piata Independentei, situata in fata palatului guvernului. Palatul se poate vizita gratuit, dar trebuie sa va lasati pasaportul la poarta, pasaport ce vi se restituie la sfarsitul vizitei. Pe parcursul vizitei grupul va fi insotit de un ghid care prezinta informatiile in spaniola si engleza. La sfirsitul vizitei, un fotograf profesionist va va face o poza pe treptele palatului, pe care o primiti gratuit, cadou din partea guvernului ecuadorian. In palat se pot vizita citeva sali si o expozitie cu cadourile primite de presedintele Rafael Correa, pe care acesta le-a donat tarii, urmand a fi vandute in curand la licitatie. Aveti posibilitatea sa vedeti culisele puterii in Ecuador.
Simbolul orasului este El Panecillo, unde se afla o fecioara din aluminiu de 41 metri, singura de acest gen din lume, care protejeaza orasul.
Basilica del Voto Nacional are o talie impresionanta, 140 m lungime si 115m inaltime. Construita in stil gotic este decorata de garguoilles reprezentind animale din Ecuador (iguane, broaste testoase, tucani) peste tot pe fatada.
Biserica Compania de Jesus este cea mai frumoasa si mai venerata biserica din Ecuador, construita in stil baroc din roci vulcanice. Pentru incasi aurul reprezinta soarele, divinitatea lor suprema si pentru a-i converti spaniolii au vrut ca Dumnezeu sa fie vizibil in aceasta biserica. Se pare ca pentru decorarea bisericii au fost folosite 7 tone de aur. Constructia bisericii a durat 160 de ani fiind inspirata de biserica Sf Petru din Roma.
Casa maresalului Sucre (1795-1830) din Quito, o superba locuinta coloniala, construita la sf sec 17, are o importanta deosebita pentru istoria tarii. Vizita este gratuita, ghidul oferind informatii interesante si in limba engleza. Moneda in Ecuador a fost sucre numita in onoarea acestui maresal care a eliberat tara de ocupatia spaniola. El a fost totodata presedintele Boliviei si a Columbiei. Maresalul Sucre s-a casatorit cu Mariana Carcelen, marchiza, o femeie frumoasa si cocheta. In muzeu se pot vizita camerele servitorilor si diferite saloane. Cladirea este construita din trestii pentru a suporta mai usor cutremurele. Este un fel de muzeu de istorie militara cu multe documente legate de viata maresalului Sucre.
Din Quito se poate lua un teleferic care urca pe muntele Pichincha, pana la altitudinea de 4000m, unde panorama este incredibila si ti se taie rasuflarea (atat la propriu, cat si la figurat).Telefericul costa 8,5$ dus si intors.
Muzeul Guayasamin este localizat in vila in care a trait celebrul artist Oswaldo Guayasamin (1919-1999). Considerat cel mai important pictor ecuadorian, Guayasamin a a creat opere artistice ce reflecta aspecte importante cu care s-a confruntat societatea ecuadoriana: mizeria, exploatarea, opresiunea, dictatura si rasismul.
Desi am stat 5 nopti la Quito nu am epuizat sa vizitam toate muzeele si atractiile turistice. In drum spre Cuenca ne-am oprit la Banos. Am luat autobuzul care a costat $8.
Banos este capitala ecuatoriana a sporturilor exteme, pentru amatorii de peisaje si aventura (parapente, canoying, rafting, zipline), si al izvorelor termale, plin de discoteci, cel mai zgomotos noaptea, cind petrecaretii danseaza pina la ora 2 dimineata. Farmecul orasului consta din peisajul extraordinar si cele 70 de cascade, cum ar fi cascada Pailon del Diablo. Apa galbena si sulfuroasa de la Banos este renumita pentru virtutile sale terapeutice, fiind bogata in fier si magnesium, cu proprietati calmante, antiinflamatorii si dermatologice. O legenda locala aminteste ca Fecioara Maria a aparut in acel loc si de acea au numit apele termale Piscina Fecioarei. Pretul de intrare este $3US pentru un adult iar casca de baie este obligatorie.
In Ecuador se afla Cotopaxi, (5896m) vulcanul cel mai activ din lume pe care l-am zarit in drumul nostru precum si Aleea vulcanilor, nume dat de Alexander von Humboldt care a considerat aceasta regiune ca cea mai interesanta din lume intrucit 20 de vulcani jaloneaza acest drum, depasind peste 5000 m si din care 8 sunt inca activi, scuipind cu ardoare gaze si nori de cenusa.
De aici drumul nostru a continuat spre Cuenca, unde ne rezervasem 5 nopti intr-un hotel comfortabil Casa de Lidice, pe care vi-l recomand.
Cuenca este numita « Florenta ecuadoriana » si face parte din Patrimoniul mondial al umanitatii UNESCO.
Orasul, mindría poporului ecuadorian, a fost fondat in 1557 dupa directivele urbanistice riguroase stabilite de regele Spaniei Charles Quint, fiind un exemplu exceptional de oras colonial spaniol. Orasul a respectat planul ortogonal oficial de acum 400 de ani. Arhitectura dateaza din secolul XVIII si a fost modernizata in sec XIX, cind orasul a devenit un mare exportator de chinina, palarii de paie si alte produse. Situat in inima masivilor Anzi orasul este irigat de patru riuri. Strazile sale pavate sunt largi si insorite.
De fiecare data cind spaniolii au invadat un nou loc au construit un edificiu religios. Cuenca este capitala palariilor Panama, celebra palarie lucrata de mana de ecuadorieni si purtata de celebritati precum Winston Churchill, Humphreey Bogart sau Frank Sinatra. Initial, palaria a fost destinata muncitorilor care au lucrat la construirea canalului Panama.
Conchistadorii au fost uimiti de frumusetea orasului, numeroase case aveau fatadele incrustate cu smaralde si pietre pretioase, dupa cum a scris un cronicar al timpurilor, peretii templului soarelui si palatul regelui incasilor era acoperit de foite de aur si decorat cu statuete din metalul pretios.
Centrul istoric al orasului este splendid cu strazi pavate, mici piete, fatade albe si cu balcon din fier forjat.
Cuenca este orasul preferat de expats americani si canadieni, care numara aproximativ 9000 de gringos. Americanii cu venituri mici se muta acolo pentru climatul blind si viata mai ieftina.
Nu prea sunt multe muzee in oras iar cele prezente erau inchise. Vreti sa vedeti un muzeu bizar, vizitati muzeul medicinei, cu tot felul de instrumente medicale ciudate.
Noua catedrala (Catedral de la Inmaculada) este imensa si poate primi 10.000 de credinciosi. Construita in stil neo gotic in marmura de Carara ar fi trebuit sa aiba 105 m inaltime, fiind cea mai inalta catedrala din America de Sud, dar arhitectul a facut o greseala si a trebuit sa se limiteze numai la 43 de metri. Catedrala se distinge prin cele 3 cupole in ceramica albastra. Oficiul de turism ofera vizitatorilor un tur de oras gratuit de doua ore cu un ghid in limba enlgeza. Turul porneste din Piata centrala din Cuenca (Plaza Abdon Calderon) si strabate centrul istoric, informatiile oferite de ghid fiind extrem de interesante.
De la Cuenca ne-am indreptat spre Guayaquil, desi am fost avertizati sa il evitam. Guayaquil, portul principal al Ecuadorului, numit "perla Pacificului" este orasul meu preferat din Ecuador, unde aerul este respirabil. M-am plimbat pe impresionanta Malecon (faleza) Simon Bolivar, cel mai mare proiect de renovare de pe continentul sud american, un loc plin de monumente, muzee, gradini, fintani, restaurante si cu prima sala de cinema IMAX din America de Sud. Pe Malecon se gaseste Rotonda, un monument dedicat gloriei lui Jose de San Martin si Simon Bolivar, cei doi mari liberatori ai Americii Latine. In Guayaquil se poate vizita pitorescul cartier « Las Penas » cu case din lemn, construit in stil neoclasic, plin de mici galerii de arta. Aici se afla o mica gradina plina de zeci de iguane de diferite marimi, carora le place sa stea sa fie fotografiate, ca adevarate vedete. In centru se pot admira citeva cladiri coloniale cum ar fi biserica San Francisco si La Merced. Tot aici se afla muzee interesante cum ar fi Muzeul municipal cu exponate din epoca precolumbiana si o impresionanta colectie de capete reduse de indienii Jivaros.
De la Guayaquil ne-am indreptat spre Puerto Lopez (cu autobuzul bineinteles). Aici ne-a izbit caldura de 38 de grade si mizeria de pe plaja.
Din portul acestei localitati am plecat cu salupa rapida intr-o excursie de o zi la Isla de la Plata (poreclita "Galapagosul saracilor"), un paradis al pasarilor. Vedetele insulei sunt pasarile « boobies » cu picioare albastre. Numele insulei se traduce "Insula argintului", posibil datorita legendei care povesteste ca piratul Francis Drake si-ar fi ascuns aici tezaurul. Ghidul ofera si alta explicatie pentru numele insulei: excrementelor miilor de pasari depuse pe stancile dau reflexe argintii sub razele puternice ale soarelui. Calatoria dureaza o ora si jumatate si costa $30 de persoana. In costul biletului intra doua sandwiches, un pahar de cola, cateva bucati de fructe. Insula este arida si stincoasa, cu putina vegetatie si mult soare. Trebuie neaparat sa va aprovizitionati cu apa la imbarcare, sa luati cu dvs o lotiune contra soarelui si o palarie. Dupa vizitarea insulei urmeaza snorkeling in apele cristaline ale unei lagune din apropiere. Acolo am vazut broaste testoase gigantice, precum si carduri de pesti multicolori, care erau atrasi de bucatile de paine aruncate de pe salupa.
A doua zi ne-am indreptat spre Agua Blanca, un mic sat la 15 minute in taxi de la Puerto Lopez in care se poate vizita un mic muzeu arheologic cu o modesta colectie reprezentind civilizatia Mantena: arme, bijuteri, urne funerare. Pe teritoriul satului se afla si un lac cu apa sulfuroasa, in care poti sa te scalzi si sa te ungi cu namol.
De la Puerto Lopez am oprit la Manta, un port cu o plaja modesta si doua muzee.
Din Ecuador am cumparat cafea, ciocolata, un ceai care dubleaza energia si se numeste Guayusa Amazonica, manusi, caciuli din lana de lama sau alpaca confectionate de indigeni.
Ecuadorul este o tara fascinanta cu multe atractii pentru toate gusturile dar daca veti face o astfel de excursie trebuie sa aveti citeva cunostiinte rudimentare de limba spaniola pentru ca putin cunosc limba enlgeza. Este bine sa calatoriti lejer, cu putine bagaje mai ales ca trebuie sa alergati dupa taxiuri si autobuze. Am avut cu noi trei ghiduri turistice despre Ecuador in limba engleza si franceza. Cel in limba franceza prezenta corect realitatea prin cuvinte expresive. Hotelurile pe care le-am rezervat cu Expedia le-am ales dupa comentariile turistilor si acum ne dam seama ca au fost inselatoare. Unele hoteluri cum ar fi Eruption din Banos ne-a dezamagit foarte mult. Un alt hotel « boutique » din Puerto Lopez a fost pe departe la inaltimea acestor asezaminte hoteliere de prestigiu.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire