lundi 2 septembre 2013

Cleveland, un oras american cu o istorie fascinanta


Cleveland est un oras nobil al Americii de odinioara, un mecca cultural, nu departe de noi, care ascunde frumuseti arhitecturale si comori de arta. Se poate vizita cu usurinta intr-un long week-end pentru a-ti da seama de ce este un oras de exceptie, un amestec de traditie si inovatie.
Cleveland are un muzeu de arta legendar si in plus, unde mai gasesti pe lumea asta un muzeu gratuit! Muzeul de arta contine peste 43.000 de opere de arta, colectii ale fostilor titani ai industriei americane. Cladirea datind din 1913 in sine este spectaculara, cu o noua anexa adaugata in 1906 la constructia originala. Intre cele doua cladiri se afla o fabuloasa curte acoperita de sticla. Muzeul este situat pe malul unui mic lac inconjurat de un parc cochet.
Daca intrebi pe cineva din Cleveland prin ce se remarca orasul, iti poate spune ca este vorba de Severance Hall, o bijuterie arhitecturala in stilul art deco. Interiorul il pot compara cu Ateneul nostru. Aceasta sala sublima gazduieste Cleveland orechesta, una din cele mai bune orchestre din lume!  Obiectivele de inters turistic mentionate mai sus se afla in cartierul University Circle, clasat de Forbes ca unul din cele mai frumoase cartiere ale Americii, unde sunt concentrate orchestra simfonica, muzeee, gradina botanica, planetarium, etc.
Pentru pasionatii de muzica va recomand The Rock and Roll Hall of Fame, interesant de vizitat pentru toate virstele. La o aruncatura de bat se afla Centrul de stiinte a marelor lacuri, unde se poate vizita un submarin adevarat, la pretul de $10 adulti si $6 copiii.
Amatorii de teatru, vor fi impresionati de complexul de teatre din Cleveland, fiind al doilea complex de teatre ca marime din Amercia, dupa Centrul Lincoln din New York City. In Playhouse Square se afla 10 scene cu aproape 9000 de locuri, incluzind teatrele Allen, Hanna, Ohio, State, Palace si Second Stage printre cele mai mari teatre. Clevelandul a realizat cel mai mare proiect de restaurare a teatrelor. Cinci teatre majestice construite la 19 luni intre ele in anii 1920 au fost transformate azi intr-un cartier modern de distractii, cu teatre cu cele mai bune spectacole din USA.

Teatrele Allen si Hanna sunt renumite prin atmosfera intima, spatii de high tech performanta. Tom Hanks a debutat pe scena teatrului Hanna. Bineinteles ca ne-am rezervat bilete la teatrul Hanna unde am vazut parodia muzicala Spank!, o caricatura a romanului de senzatie Fifty Shades of Gray. Biletele incep de la $35, $45, $60 pina la $100. Ce m-a frapat a fost cantitatea de alcool pe care o consumau americanii in timpul spectacolului, 6-7 pahare in medie! La noi in Canada nu te lasa sa intri cu paharele in interiorul teatrului, dupa cite stiu eu.
Cel mai mare teatru din Playhouse Square a avut pe scene vedete consacrate ca Fannie Brice, Houdini, Bing Crosby, Bob Hope, Frank Sinatra.
In plus in oras exista linia C si E de troleibuse gratuite care leaga centrul orasului cu Playhouse Spuare pina la ora 11 seara. Exista de asemenea o linie de autobuz rapid, Healthline care strabate strada Euclid. Se poate cumpara un abonament de o zi care costa numai $5. Este adevarat ca in autobuz eram singurele persoane albe dar pasagerii au fost ft politicosi. 
Daca mergeti la Cleveland nu uitati sa vizitati cartierele Cleveland Heigths si Shaker Heights cu case somptuase si mini palate. In trecut, Euclid Avenue era considerata «Millionaire’s Row», renumita international, turistii din Europa veneau special pentru a vizita aceasta concentratie de bogatie si splendoare, comparata cu Avenue des Champs-Elysées, care depasea prin valoare chiar Fifth Avenue din New York.
O alta atractie este cimitirul «Lake view» unde se poate vizita monumentul presedintelui James Garfield, al 20 lea presedinte al Americii, nativ din Cleveland. Nu departe de el  se afla mormintul unei alte personalitati John D. Rockefeller, primul bilionar al Americii, sinonim cu bogatie si filantropie. Familia Rockefeller a fundat muzee, universitati, a pus bazele unor fundatii filantropice si unul din cele mai mari parcuri nationale ale Americii. Tot aici se afla mormintul inventatorului gumei de mestecat. Nu departe de cimitir, un adevarat muezeu in aer liber se afla cartierul Little Italy, cu cele mai bune restaurante din oras.
Nu ma plicitisesc niciodata vizitind biserici. Cleveland este un oras cu o multitudine de biserici, printre care The Old Stone Church, construita in stil Victorian in 1820, cu ferestre realizate de John La Farge si Louis Comfort Tiffany.
In centru

Pourl orasului se afla The Arcade, un mic shopping mall acoperit, de o frumusete remarcabila datind din epoca de aur a orasului.
Daca nu va place sa mergeti pe jos puteti sa luati un tur de oras cu Lolly the Trolly, pretul variind intre $8 si $17.
Pentru a admira panorama orasului trebuie neaparat sa va urcati in Terminal Tower, o cladire impresionanta cu 52 de etaje, construita in epoca zgirie norilor, in 1930, la acea data fiind al patrulea turn din lume ca inaltime. Un bilet costa $5 iar pe platforam turnului se poate vizita o mica expozitie cu istoricul monumentului si detalii despre renovarea lui.
In centrul orasului se afla hoteluri istorice, superb decorate dar si la preturi piperate.
Inedit pentru oras este serviciul Block by Block, cu un personal care ajuta turistii si este afiliat cu politia din Cleveland, o initiativa laudabila. Ei poarta un T-shirt galben, un ecuson cu fotografie si circula pe biciclete. Eram in fata teatrului Hanna si un domn s-a oferit sa ne faca o fotografie de familie, dupa care ne-a explicat rolul sau ca «ambasador» al orasului. Daca esti pierdut, ai nevoie de o explicatie, de ajutor, te poti baza pe ei.
Cleveland este un important centru universitar al Americiii cu facultati de medicina, drept, inginerie, arte, comert, muzica etc
In Cleveland se afla o impresionanta comunitate romanesca in jur de 20.000 de romani, locuind in zona metropolitana a orasului. Aici s-a construit prima biserica ortodoxa din America in 1904, a fost publicat primul ziar romanesc «America» si in fiecare vara are loc un Festival romanesc, in periaoda 16-18 august. La biserica Sf Maria din Cleveland exista un muzeu etnic, cu costume populare si o galerie de arta care se poate vizita la cerere telefonind preotului Remus Grama (216-0941-5550).  Primii imigranti romani s-au stabilit aici la sfirstiul secolului al XIX-lea, majoritatea provenind din Transilvania, Bucovina si Dobrogea care au venit in America sa munceasca in fabricile de otel, la cai ferate si agricultura. Cea mai veche comunitate romaneasca este in Ohio, unde exista orasul Youngstown cu peste 60% romani.

Cleveland este un model al renasterii urbane, un oras care a fost acoperit de praf si de datorii dar care si-a refacut centrul orasului, si-a amenajat parcurile si curatat malul lacului pentru a redeveni unul din cele mai bune orase de trait din America.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire