dimanche 16 avril 2017

Carti postale din Maritime



In ultima noastra calatorie am vizitat cele trei provincii maritime, un manuchi de insule si peninsule, reprezentind numai 1% din imensa Canada: Nova Scotia, New Brunswick si Prince Eduard Island, fiecare cu farmecul lor inepuizabil si atractii turistice de tot felul dar mai ales renumite prin frumusetea nestirbita a naturii in toata splendoarea ei.  Fiecare provincie in parte ne ofera peisaje unice, numeroase atractii turistice, sate impecabile, orase moderne, mii de km de plaja si nisip precum si numeroase parcuri care te asteapta sa le explorezi cu piciorul.  Pentru cei care iubesc golful, pescuitul, kayakul de mare si intilniri neasteptate cu balenele acesta este locul de vizitat. In plus aici se maninca cele mai proaspete produse ale oceanului: homari, moluste (scalops), chowder (delicioasa ciorba din fructe de mare) udate de vinuri regionale si bere de colectie. Aici au trait primii coloni francezi, stabiliti in Noua Franta, numiti acadieni care isi pastreaza inca accentul dur de franceza veche.


Fortareata Louisbourg


M-a fascinat acest loc pierdut in spatiu si in timp, unde totul parca a incremenit ca in anii 1700 cind soldatii francezi tropaiau pe strazile prafuite in uniformele lor rosii iar doamnele cochete dansau prin saloane in sunetele clavecinului, iar copiii se jucau pe ulite. Nu poti decit sa stai in admiratie si sa tresari la detunaturile tunurilor in ovatiile de genul « Traiasca regele! ». Louisbourg se afla la 6 ore de Halifax in Nova Scotia.

Am rezervat vizitei noastre numai trei ore si mi s-a parut prea putin pentru a participa la toate activitatile oferite si a explora toate casele. Aici se poate sta usor o zi intreaga fara a te plicitisi, coplesit de tot felul de date istorice. Multe camere sunt mobilate cu mobilier de epoca. In total sunt 250 de cladiri uriase, cea mai impozanta fiind bastionul regelui si 20 de anexe. Se poate vedea creativitatea oamenilor de a supravietui in acele timpuri cu momentele sale dure. Numai o parte din fortareata a fost reconstruita, ramind 4/5 de refacut pentru a da viata orasului de odinioara.

Fortareata este o reproductie a celebrului port Louisbourg, al patrulea ca marime dupa Boston, Philadelphia si New York, la care au lucrat timp de 20 de ani ex mineri in somaj si o echipa de arheologi, istorici, ingineri si arhitecti, folosindu-se de materiale de constructie de talie originala, realizindin final constructii identice.

In primul rind s-a dat viata acelor locuri, angajind figuranti, fiecare cu un rol anume, care vorbesc engleza sau franceza, experti in felul de viata a oamenilor din acele timpuri. Exista si programe pentru copii cum ar fi interpretarea de legende traditionale frantuzesti. De vazut este o demonstratie a pedepsirii unei hoate in piata publica la vremea aceea.

Interesant este si meniul oferit la hotelul Marinei, un meniu tipic de epoca pentru ofiteri superiori si oameni cu stare, mincarea fiind servita in reproductii de vesela din secolul 18 din alama,  mincindu-se cu lingura de la primul fel la desert, cu portii generoase si delicioase, udate de vin si rom, la un pret rezonabil. Tocana de vaca contine morcovi, postirnac si putina carne, fara cartofi care au inceput sa fie consumati numai pe timpul lui Louis XVI. Oaspetii poarta o baveta in jurul gitului. Se poate cumpara si piine de epoca de la brutarie. Exista si un han pentru soldati si cei saraci.
Puteti sa va aduceti un sandwich la pachet daca nu vreti sa mincati acolo.

Pentru a ajunge la acest loc trebuie sa parcati masina, cumparat bilete si de acolo se ia un autobuz gratuit care te duce pina la locul istoric. La intrare ti se da un ghid al fortaretii ft detailat si util. Excursia in autobuz dureaza 10 minute iar plecarile au loc din 15 in 15 minute. Se poate lua o vizita ghidata sau face turul fortaretei individual. In fiecare casa exista cite un personaj imbaracat in costum de epoca, care va poate raspunde la toate intrebarile.

In numai intr-o zi, clipind din ochi, te intorci cu 250 de ani in urma! Pe loc sunt si animale:  vaci, oi, capre, giste, gaini, porumbei, pentru a reda viata oamenilor cit mai veridica. Lipsesc numai vapoarele in port.

Fiecare figurant va povesteste viata lui. Soldatul va relateaza cum a fost prizonier la Rochefort si a acceptat sa vina la Louisbourg unde i s-a promis un salariu bine platit si fete. Guvernanta va introduce in viata sa dintr-o familie instarita unde se ocupa de cinci copii. Muziciantul va juca la clavecin in sala de bal a unei case iar bucatareasa va vorbi despre ceea ce foloseste ea ca produse pentru pregatirea meniurilor. Toate interioarele caselor sunt reconstituite dupa copii si obiecte de epoca iar scenariile sunt realizate dupa date istorice provenind din arhive.

Citadela este superba, fiind ft bine reconstituita si deloc comerciala, simtindu-te ca intr-un oras calm din sec XVIII, cu gradini de legume, balti, strazi pietruite, faleza pe marginea oceanului Atlantic.
Cele mai renumite ghiduri de calatorii din Franta: Michelin si Routard sfatuiesc calatorii sa petreaca o zi in fortareata si este complet adevarat.

Acest proiect ambitios, intinzindu-se pe o suprafata de 10 acri inconjurat de fortificatii, avind la interior o suprafata protejata de 60 km patrati, a fost realizat intre 1961 si 1975 pentru a crea o atractie turistica de anvergura in Canada atlantica si a trezi sentimente de patriotism si mindire. Fortareata a devenit un loc istoric national in 1929. Guvernul a inceput o serie de exproprieri si demolari pentru a reconstiuti cetatea pe amplasamentul sau original. In sec 18 Louisbourg era important pentru pescuitul codului, Franta fiind o tara catolica, pestele era consumat din plin. Portul Louisbourg reprezenta cheia posesiunilor Frantei in America de Nord, unde poposeau anual peste 150 de vapoare. Fortareata Luoisbourg era, dupa cum spunea Benjamin Franklin « o nuca dura de spart ».

Louisbourg a fost numita « Gibraltarul Americii de Nord », fiind in secolul 18 unul dintre cele mai aglomerate porturi din America de Nord, Franta consacrind 28 de ani si sume enorme de bani pentru constructia fortaretei cele mai solide si mai impresionante de pe continentul american. Cind britanicii au pus posesiune pe fortareata in urma asediului din 1758 au demontat piatra cu piatra si caramida cu caramida pentru ca francezii sa nu o mai poata utiliza ca fortificatie.

Orasul Louisbourg numit in onoarea regelui Louis XIV, a fost in acea perioada capitala  coloniei L’ile Royale (Insulei regelui) fiind asezat strategic aici pentru a alunga vasele elnglezesti care voiau sa atace orasul Québec si sa protejeze cele mai bogate suprafete de pescuit din lume Grands Bancs.

In orasul fortificat existau: un cartier comercial, unul rezidential, hanuri, taverne,etc. fiind al doilea oras fortificat ca marime dupa Québec. Pe la sfirsitul anului 1752 in oras erau 4174 coloni. Pe plan economic, Louisbourg a fost o prezenta cruciala pentru Franta, care ii asigura o putere comerciala si militara in regiunea Marilor Bancuri. In fiecare zi 400 de vapoare plecau la pescuitul codului.  Un zid de 3 km inconjura fortul cu 6 bastioane, aparate de 100 de tunuri. Dezavantajul acestui oras fortificat a fost ca nu era situat pe o inaltime sa suprvegheze dusmanii si departe de aprovizionare cu alimente si ajutor armat.



Pretul de intrare in fortareata este de $17.60 pentru adulti si $8.80 pentru copii, muzeul fiind deschis de la 10:30 la 17:30. Luati-va pantofi confortabili de mers, apa si o gustare de rontait.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire