vendredi 14 avril 2017

Numai in Cuba se poate intimpla



Am revenit din nou anul acesta in Cuba, de data asta la Varadero si am putut sa compar statiunea pe care am vizitat-o acum 20 de ani. In prezent sunt 60 de hoteluri de toate categoriile ultimul cel mai mare si mai luxos fiind in curs de constructie asteptind turistii americani. Nici nu mai este loc pentru dezvotarea statiunii, unele hoteluri au inceput sa fie refacute si reamenajate.

Cuba nu mai este o tara ieftina, un mojito costa  3CUC, o bere 2 CUC, o cina pentru doi intre 30 la 60 CUC. O noapte la hotel  se poate ridica pina la 350 euro iar taxiurile sunt tot atit de scumpe ca la Paris, bancile au comisioane ridicate, alcoolul este scump. Pretul camerelor la hotel a crescut cu 30%  in comparatie cu anul trecut.

Turismul sexual in Cuba este in apogeu ca de altfel in Thailanda, Madagascar sau Republica Dominicana. In hotelurile de 2 stele si jumatate combinatiile sexuale sunt abundente pentru ca incepind de doi ani prietenii cubanezi au dreptul sa locuiasca in hotel, in acelasi camera cu turistii straini care le platesc biletul. Acum a iesit o noua lege prin care indragostitul candian trebuie sa cumpere o camera separata frumoasei cubaneze.

Cum ajung la hotel barbatii canadieni sunt asteptati de prietenele lor cubaneze care au toate un celular modern. Am vazut si situatii penibile barbati de 80 de ani cu superbe fete de 16 ani. Exista si femei care isi aduc baietii la hotel. Un domn din Quebec care isi plimba iubita cubaneza pe motocicleta s-a cazat la casa particulara pentru a evita aceste taxe hoteliere si unde a platit numai 25 CUC pe noapte. Fetele cubaneze sunt obligate prin lege sa aiba asupra lor cartea de identitate.

Am intilnit un domn la vreo 50 de ani care lucreaza vara in constructii  al carui vis este sa emigreze in Cuba. Am vazut chiar un birou de imigrare la Varadero si m-am intrebat cine vrea sa locuiasca in paradisul comunist. A cheltuit pina acum numai $10.000 si nu a terminat cu formalitatile. Acum regreta ca nu s-a casatorit, o casatorie costa numai $2000. Ghida ne-a spus ca divortul este usor in Cuba si se rezolva repede cu putini bani. Nu este de mirare ca societatea comunista incurajeaza promiscuitatea si moravurile usoare! Din start cum ai ajuns pe aeroportul din Varadero la mica farmacie se vinde Viagra pentru « tinerii » capitalisti in cautare de amor.

Eram la plaja cind intr-un week-end s-au instalat pe sezlonguri 9 prostituate cubaneze care acostau barbatii.  Cind au vazut un soldat, pentru ca da soldatii ne supravegheza tot timpul, au disparut. Exista mafia plajei, personalul inchireaza fara nici o chitanta un sezlong cu doi dolari si vind bauturi sau mincare.

Mergi pe strada la Varadero si te opresc oameni pentru a iti cere t-shirturi sau bani. Strada principala este inundata de mici magazine cu suveniruri, unul dupa altul, comertul devenind o indeletnicire importanta pentru cubanezi. Concurenta este mare si preturile au scazut dar marfa este aceeasi: sepci Fidel Castro, magneturi, brelocuri, rochite crosetate, bijuterii, T-shirts cu Che Guevara.

Au aparut si citeva magazine pentru localnici stil magazin universal. Am intrat din curiozitae si la usa ni s-a cerut sa lasam geanta de plaja. Culmea tupeului este ca te taxau cu 1 CUC pentru « check inul ». gentii, mai stiu si engleza pe deasupra!! Pe perete dintr-un tablou ne privea Fidel, care savura din cer scena: « Ce destepti sunt cubanezii mei sa ii pacaleasca pe capitalisti ». Preturile nu mai sunt aceleasi la toate magazinele. Am descoperit un magazin care avea bauturi cu 3$ mai ieftin. Niste nemti au vazut acest lucru si s-au dus la magazinul care le vindea mai scump unde li s-a dat diferenta de bani.

In Varadero sunt multe banci care bineinteles apartin statului, un progres pentru Cuba. Am intrat la banca sa schimbam niste dolari canadieni in CUC (1 CUC este echivalent cu 1 dolar american). Din greseala fara sa ma uit bine i-am dat o bancnota de $20 cu o mica zgirietura. Functionara de la banca a inceput sa o rupa cu o satisfactie extraordinara in fata mea,in doua bucati. Bineinteles ca m-am suparat, am cautat in portofel si am gasit o alta bancnota la care mi-a aratat ceva in neregula. M-am dus la servicul de reclamatii unde a venit o tinara care mi-a spus ca trebuie sa platesc 16% comision pentru a shimba banii deteriorati. Am plecat pompata si suparata. Deci nu uitati sa va aduceti bani noi in Cuba!

Cubaneziii stau la coada si la internet. Cuba este tara ideala pentru « detoxificarea digitala ». Am putut trai si fara internet o saptamina!
Toaletele in Cuba (Banos) sunt o afacere de milioane. Ghida noastra s-a laudat ca in Cuba ei platesc numai 5 centi pentru a merge la un spectacol sau meci. Atunci de ce ne cereti noua 1 dolar american la toaleta am intrebat-o eu. Mi-a raspuns ca nu este de acord sa dam atitia bani, costul ar fi de numai 25 de centi. De data asta la aeroportul din Varadero nu se mai percepea bani la toaleta, doar noi platim deja 20 de dolari « departure tax », taxa care acum este inclusa in pretul biletului pentu a evita cozile nesfirsite la aeroport! 

Personalul hotelului mi s-a parut blazat, ostil, poate obosit de atita asteptare in mai bine! Unii dintre paznici nici nu raspundeau la salutul nostru prietenesc de « Ola ».

Am facut o excursie la Havana pe care nu o mai vazusem de 20 de ani. Totul s-a schimbat in bine, cladirile au fost refacute, strazile sunt pline de turisti din toata lumea. Pe strada se vind alune si un fel de uscatele. Fetele imbracate cu rochii colorate iti percep o taxa daca iti faci o fotografie cu ele. Soldatii sunt omniprezenti dar stau in grupuri mici la o discutie, mai putin interesati de ce se intimpla in jur. L-am zarit si pe falsul Fidel Castro, un tip care ii semana perfect in fata palatului guvernatorului si care iti cerea un CUC pentru o fotografie cu el. Mi-a placut ca au pus pe fiecare cladire cite o notitia explicativa, cui i-a apartinut proprietatea.

Dupa ce am vizitat o ora si jumatate cele trei piete importante din Havana ne-am dus la un mic restaurant unde am stat tot atit timp ca sa mincam. Si acolo turistii sunt jumuliti, pentru un suc au cerut 4 dolari.

Dupa ce ne-a invirtit prin oras autobuzul ne-a lasat din nou la cumparaturi intr-o hala abandonata unde mureai de caldura. Asteptind sa se adune grupul un baietel de vreo 12 ani s-a repezit la mine sa ma imbratiseze dar cu o mina mi-a deschis borseta in care aveam aparatul de fotografiat. L-am respins si nu a reusit sa imi sustraga ceva. Nimeni din grup nu a apreciat gestul sau.
Initial voiam sa ma duc la Havana singura nu cu grupul dar nimeni nu stia unde ma lasa autobuzul din Varadero. Ar fi fost atit de simplu, pentru ca terminalul este in centrul Havanei, linga piata Revolutiei.

La Varadero este paradisul francofonilor mai ales din Quebec. Aici din cind in cind aveti voie la o briza de petrol ars de la rafinerii.

Pe strada principala din Varadero este o farmacie pentru localnici aproape goala desi ni s-a spus ca, Cuba produce singura medicamentele necesare populatiei. In Cuba aspirinele se vind la bucata. Am fost inspirata si am adus cu mine o cantitate mare de aspirine pe care le-am daruit paznicului spre marea lui bucurie.

Desi este o tara socialista inegalitatile sunt izbitoare. Universitatea din Havana poseda 20 de ordinatore pentru 350 de studenti in timp ce anumiti studenti favorizati poseda computerul sau. In Varadero exista vile superbe ale actualei nomenclaturi si chiar masini noi iar poporul de rind traieste in maghernite, 95% din cubanezi sunt proprietari iar 5% inchiriaza locuinta.


Turistii americani nu s-au imbulzit sa vina in Cuba si nici nu o sa vina in curind. Vizitati Cuba cit mai este abordabila!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire