jeudi 1 août 2013

Conacul dintre plopi


Surprize la doi pasi de casa 

In timpul verii suntem atrasi de drumetii si excursii chiar daca nu avem ramase zile de concediu. Ce frumoasa este vara canadiana care te imbie la iarba verde, un scaldat intr-un lac si de ce nu la o cunoastere a patrimoniului istoric canadian. Marturisesc ca ma simt atrasa de urmele trecutului si ca apreciez toate eforturile statului canadian sa conserve monumentele de arta si sa le ofere publicului la un pret aceptabil. In America pretul muzeelor este mult mai ridicat, arta si cultura fiind un apanaj al celor instariti.
Am descoperit nu demult «Conacul dintre plopi» (Cottonwood mansion). Fugisem de canicula insuportabila din oras si am petrecut o zi la plaja pe malul lacului Erie. In drum spre casa am dat peste acest conac, construit in 1870 de William Holmes, un fost mosier menonit si camatar, situat in localitatea Selkirk, 740 Haldimand Rd.53. Se spune ca acest speculator de pamint nu era o persoana amabila si imprumuta bani cu 20% dobinda. Cladirea, cu 15 camere din caramida rosie, in stil italian este pierduta in mijlocul cimpului si inconjurata de plopi. Muzeul este proprietate particulara iar intrarea costa $5 de persoana. In anul 1988 Lary Hamilton din Massachussets a cumparat casa in ruina si a inceput restaurarea ei. Comunitatea a ajutat pe proprietar sa restaureze cladirea prin donatii si colecte de fonduri cu $250.000 si munca voluntara. In interior se afla mobilier de epoca victoriana donat de fostii proprietari, obiecte de imbracaminte, tablouri, fotografii, jucarii,unelte, de la diferiti donatori. Spre deosebire de alte muzee poti atinge obiectele expuse. Toate camerele sunt deschise publicului, inclusiv veranda de la ultimul etaj, de unde se poate admira imprejurimile. Salile se pot inchiria pentru diferite ocazii, un ghid ofera turul de muzeu pentru vizitatori si elevi.
In drum spre casa ne-am oprit si la rezervatia indiana a celor 6 natiuni de pe riul Grand (Six Nations of the Grand River First Nation). Ne-a frapat in primul rind ce ieftin era pretul benzinei de pe rezervatie de fapt sunt doua preturi unul pentru nativi si unul pentru canadienii de rind. Nu este de mirare ei nu platesc taxe ca noi!  Aceasta rezervatie este cea mai mare din Canada, avind peste 24.000 de membri, situata nu depate de Brantford. Pe acest teritoriu indian locuiesc peste 12.000 de locuitori, fiind singurul teritoriu din America de Nord in care cele 6 triburi iroqueze locuiesc impreuna, pe o suprafata de 190 km patrati. In aceasta localitate sunt multe magazine in care se vind tigari la un pret rezonabil.  Prin localitate se pot admira totemuri sculpate de indieni, case din lemn tipice. O mare atractie este cursa de masini «Ohsweken Speedway Race Track»,  la care participa amatori de acest sport de pretutindeni, in fiecare vineri iar costul este de numai $10. Am auzit de existenta renumitului «Pow Wow.»,serbare anuala indiana, care are loc in ultima saptamina din iulie. Este o idee buna sa participati la acest eveniment, in special daca sunteti amatori de costume colorate autentice, muzica si dans, artizanat si mincaruri tipice. In rezerva se poate vizita casa in care s-a nascut Pauline Johnston, poeta si scriitoare de descendenta indiana.
M-am intors acasa multumita sufleteste de felul cum mi-m petrecut ziua si mi-am imbogatit cunostiintel mele de istorie si etnografie canadiana.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire