jeudi 1 août 2013

Madrid un oras imperial




A cunoaste o capitala europeana iti ia cel putin o saptamina de mers pe jos ca turist pieton pentru a-i strabate in lung si in lat toate colturile. Nu demult am consacrat acest timp capitalei iberice Madrid, printr-o excursie individuala creata cu ajutorul agentiei Expedia.ca prin care mi-am rezervat biletul de avion, hotelul si transferul la hotel. Am avut sansa sa consult inainte de plecare o prietena nascuta in Spania si care a locuit cea mai mare parte a vietii ei in Madrid. Bineinteles am avut cu mine si citeva ghiduri despre Madrid. Am parasit Canada in timpul iernii ca sa ajungem acolo in plina primavara, cu pomi infloriti, iarba verde, mult soare si mai putin turisti. Simbata toata lumea iesise la plimbare si toate restaurantele erau luate la atac de o multime de madridezi, cu femei cochete imbracate in haini de blana, ceea ce eu nu mai vazusem demult in Canada. Mijlocul de transport in metrou sau in trenuri rapide este foarte eficace si ieftin, fiind subventionat de guvern, un bilet costind in jur de 1.5 euro. Am debarcat in mijlocul orasului, la kilometrul zero, la Puerta del Sol, locul emblematic al orasului marcat de statuia unui urs care maninca zmeura, animat de multe magazine de amintiri.  De acolo ne-am indreptat spre Palatul regal, o cladire impunatoare, dar care este deschis numai partial publicului. In drum spre palat o multime de cersetori tigani, se adunasera strategic prin fata bisericilor. De la palat se poate admira tot orasul cu parcuri multe, cladiri impunatoare si o miriada de statui. In Madrid, renumit pentru iubitorii de arta sunt peste 73 de muzee care asteapta sa le vizitati.
Printre obiectivele cele mai prestigioase se numara muzeul Prado, renumit pentru tablourile Las Meninas (familia regelui Filip al IV lea) de Velasquez si Impuscaturile din 3 mai de Goya precum si alte capodopere ale scolii spaniole, italiene si flamande. Daca iubiti muzeele si aveti intentia sa le vizitati pe toate este o idee buna sa cumparati un pass (Paseo del Arte) la pretul de 21,60 euros in care intra vizitarea a trei muzee de arta: Prado, Thyssen-Bornemisza si Reina Sofia. Exista si o zi pe sapatamina cind muzeul  are citeva ore gratuite dar si timpul de asteptare la coada este enorm. Pentru iubitorii de arta moderna recomand muzeul Reina Sofia unde puteti vedea tablouri de Pablo Picasso si Salvador Dali, de la inceputurile carierei lor pana la definitivarea unui stil ce a uimit lumea. Faimoasa "Guernica" a lui Picasso se gaseste la Reina Sofia, iar in camera ce-o gazduieste vei descoperi fotografii din toate etapele creatiei ei.
Muzeul Americii m-a frapat prin bogatia de obiecte apartinind tarilor din America Latina, bogat in obiecte din aur, obiecte aztece, maya tot ce au acaparat conchistadorii spanioli. Madridul a fost punctul de plecare al celor mai spectaculoase descoperiri geografice ale umanitatii. Gradina botanica regala merita sa fie vizitata, iar primavara am admirat superbii arbusti de camelia.
Este bine de stiut ca foarte multe muzee sunt deschise si lunea, pentru a profita din plin de sejurul dvs.
Am intrat in magazinele luxuase de imbracaminte din centrul Madridului si am fost impresionata de calitatea serviciului. In schimb am intilnit  intr-un cartier rezidential de la periferia orasului magazine care erau baricadate si care ti se deschidea usa daca aratai incredere iar intr-un magazin de incaltaminte vinzatoarea mi-a interzis sa ating cu mina pantofii. Cel mai mare lant de magazine din Spania este El Corte Ingles, comparabil cu The Bay de la noi in Canada.
Madridul este un oras verde si ecologic, cu multi copaci maturi. Am vizitat un cartier ecologic rezidential inovator in acest domeniu. Hotelul nostru apartament ,Be Smart Madrid Albufera, a fost dotat cu  mobila moderna, mini bucatarie, masina de spalat vase, cuptor, aragaz, frigider.
In vizita la Madrid nu uitati sa incercati  churros si cacao, un fel de prajitura prajita in ulei, in forma de o tija cilindrica pe care o inmuiati intr-o pasta de cacao, pe care locuitorii Madridului o consuma la micul dejun. Bineinteles trebuie neaparat sa gustati tapas, gustarile tipice spaniole.
Iubitorii de verdeata si de jogging pot sa se plimbe prin parcul Retiro, unde puteti pierde o zi întreagă pe aleile kilometrice ce strabat pilcuri de copaci, monumente, castele şi muzee. In parc se poate vizita Castelul de Cristal, un fel de chiosc care adapostete tot felul de expozitii si evenimente artistice.
Minastirea des las Descalzas Reales (minastirea descultelor) este un popas obligatoriu in mijlocul Madridului. Aceasta minastire a adapostit multe doamne de origina nobila care au adus cu ele zestrea lor pe care au donat-o lacasului. Multe dintre ele au ramas vaduve tinere sau altele au suferit dezamagiri in dragoste. Pretul de intrare este de numai 5 euro iar muzeul se poate vizita numai cu un ghid si este intotdeauna o afluenta de turisti.
Desi Madridul nu este de talia altor orase imperiale ca Viena, Londra sau Paris merita sa ii acordati o vizita fiind un oras cosmopolit modern.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire