jeudi 1 août 2013

Prin Albania, tara sultanului rosu



In vara aceasta am descoperit Albania, dechisa nu demult turismului planetar si in plin progres cultural. Am intrat in Albania prin Muntenegru si am traversat-o intr-o zi. Mi-a fost suficient sa ii aflu pulsul si sa savurez exotismul fanariotic.  Nu degeaba a fost numita destinatia turistica nr unul in anul 2011 de catre Lonly Planet.! Cea mai mica tara din Europa este o tara plina de contraste si locuri tainuite de catre Enver Hodja, conducatorul comunist. Este tara cu cea mai mare imigratie a populatiei datorita nivelului scazut de trai mostenit de la comunism. Este o tara muntoasa cu deschidere spre mare, cu oameni muncitori si harnici lucrind fiecare bucatica de pamint arabil. Albania are o istorie fabuloasa, pe acest teritoriu au convietuit ilirici, romani, bizantini si turci. De la Imperiul Otoman au mostenit religia, obiceiurile orientale si nenumaratele moschee. Sunt foarte multi  copii de tigani albanezi pe strazile capitalei care te agaseaza cerundu-ti bani. Sunt atit de insitenti ca te urmeaza peste tot si intra chiar in restaurant dupa tine atingind cu minutele lor murdare farfuria cu mincare. Nestiind cum sa ma descotorosesc de ei mi-a trecut prin minte o expresie de origine turca pe care nu am utilizat-o de ani de zile:»Hai sictir!» care de fapt inseamna pleaca de aici pe un ton dur. Ca prin minune tiganusii au plecat si m-au lasat in pace. Am vazut piete ad-hoc pe marginea soselei la periferia capitalei Tirana, pline de marfuri chinezesti si produse locale. M-a frapat sa vad oameni cu vaca si capra de sfoara venind sa le vinda la tirg. Condusul prin Albania este haotic, daca condusul in Romania va displace, in Albania nu exista nici o regula de circulatie si soferii nu te lasa sa traversezi strada, ei au prioritate. Am ramas socata cind am vazut pe un drum national foarte frecventat un tigan cu picioare amputate plasat in mijlocul strazii la cersit. Era un adevarat pericol rutier , o obstructie in circulatie, fiecare ferindu-se sa nu il loveasca, ceva care depaseste conditia umana! Eram in tr-o statiune turistica Durres, al doilea oras al Albaniei, linga mine un politist de circulatie, inconjurata de un roi de tigani si nu puteam sa traverzez strada. Am comunicat prin semne cu el si l-am rugat sa faca ceva, m-a ignorat total. Dupa citva timp, cind s-au potolit masinile am reusit sa traversez strada si sa ma indrept spre un  amfiteatru roman,  cu un pret de intrare putin exagerata dar au lasat din pret si ne-au permis sa vizitam acest obiectiv turistic putin abandonat si care mirosea a urina. Bineinteles ca banii au intrat in buzunarele lor fara sa ne emita nici un bilet. Preturile in magazine sunt cele mai scazute din tarile fost comuniste si ma depaseste ideea de ce alimentele in Romania sunt atit de scumpe, la paritate cu produsele din Canada.
Centrul Tiranei este curat, cu cladiri bine intretinute, predominind stilul greoi stalinist.  In piata centrala se ridica statuia ecvestra a eroului national Scanderberg, renumit pentru eroismul sau in lupta antiotomana. Mohamed al doilea i-ar fi cerut spada so o vada cum reuseste el sa ii elimine pe turci. Legenda spune ca sultanul a ramas uimit la vederea unei sabii vechi. Cu aceasta sabie ai cistigat 22 de batalii, nu mi se pare deloc fermecata, in palatul meu am sabii mult mai solide si mai aratoase,. Atunci unde este minunea? La care eroul i-ar fi raspuns ca excelenta sa a vazut sabia dar nu si bratul ... Tirana a devenit capitala Albaniei in 1920, fiind fondata de Suleiman pasa in 1614. Este un oras haotic la care s-au adaugat cartiere dupa 1990. Este un oras aglomerat si pestrit cu aproape un milion de locuitori. In centru se poate vedea turnul cu ceas, , moscheia, opera, muzeul de istorie, universitatea. Transportul in comun este realizat de autobuze. Sunt nenumarate restaurante si cafenele moderne dar in care toaletele sunt turcesti! Daca vi se pare ca in Romania vedeti o colectie de masini scumpe duceti-va in Albania unde este comun sa vedeti Maserati si masini de lux circulind pe sosele de mina a treia. In Tirana se afla si piramida , monumentul pe care si l-a ridicat Enver Hodja, supranumit si sultanul rosu, aflat acum in ruina, transformat intr-o sala de expozitii si decorat cu grafitti. Enver Hodja, de origine musulmana a fost conducatorul «iubit» al Albaniei intre 1944 si 1985 si care a adus «tara vulturilor» la ruina totala. Tinarul Enver, mai mult dandy decit student a avut o bursa de studii la Universitatea Montpellier din Paris, fara a o termina insa, inainte de a lucra la consulatul albanez de la Bruxelles. A cochetat cu Tito, Khrouchtchev si Mao. Bolnav si paranoic a construit cele mai multe buncare din Europa fiind terorizat de ideea ca cineva il va ucide si ii va invada tara. Dictatura lui Hodja este una dintre cele mai represive din istoria contemporana a Europei, aducind tara la o isolare totala. In 1967 el a proclamat Albania primul stat ateu din lume,inchizind si demolind biserici si moschee. Pina in 1957 albanezii se hraneau pe cartela si au trait timp de 40 de ani sub o dicatatura tragica. In Tirana nu a existat in timpul dictatorului nici o masina cu exceptia masinilor oficiale. In Tirana se afla si un monument dedicat mamei Tereza, de origine albaneza.



Am auzit ca in Albania ar fi niste sate de aromani care vorbesc inca romaneste.
In orasul Durres, situat pe malul marii hotelurile, cu preturi accesibile, au aparut ca ciupercile printre case modeste si alte relicve comuniste. Orasul parea linistit si aproape mort desi ne aflam in prin sezon turistic. In citeva magazine de amintiri se poate cumpara renumitul coniac albanez, o marfa cunoscuta consumatorilor romani de odinioara, gem de smochine, vederi, costume nationale, CD uri, chiar mai multe produse de artizanat decit in Romania si la preturi relativ mici. Muzica albaneza este un amestec de muzica greceasca, turca si celtica. Intrind in Albania  vamesii ne-au cerut bacsis in mod oficial si prieteneste desi Albania aspira sa intre in Uniunea Europeana.
Vizitind Albania veti  descoperi ultima tara inexplorata din Europa, care pina in anul 1991 a fost cu totul taiata de lumea exterioara. 

3 septembrie 2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire