jeudi 1 août 2013

Muntenegru, o invitatie pe litoral



Muntenegru, «perla ascunsa a Mediteranei» este o tara  balcanica, minuscula, muntoasa cu iesire la mare. In ultimii ani atrage nenumarati turisti pentru litoralul sau la marea Adriatica. Am traversat-o in citeva ore pentru a ne indrepta spre litoral, in statiunea Ulcinj. Doriti o alternativa la formula soare si plaja, demipensiune, statiunea Ulcinj va asteapta in complexul hotelier Mediteran, la un pret rezonabil de 600 de dolari canadieni, transport in autocar din Bucuresti si ambianta pur romaneasca. Hotelul iti ofera un apartament, cu TV, aer conditionat, frigider si un balcon cu vedere spre mare.
Restaurantul hotelului are o superba terasa in aer liber, de unde poti admira apusuri de soare, plaja si faleza. Mincarea este traditionala, stil bufet, foarte gustoasa si variata. Hotelul are si o piscina cocotata pe o colina, unde te poti racori si relaxa la prinz. Ceea ce m-a atras mai mult pe litoralul lor sunt padurile de pin in contrast cu azurul apei cristaline de mare.

Litoralul din aceasta tara este accidentat, plajele nu au un nisip fin si sunt foarte aglomerate, ca de altfel si pe la noi in Romania.  Fiind o tara mai ieftina decit Croatia toti sirbii si europeenii de est isi indreapta privirea spre Muntenegru. Faleza este imbulzita noaptea de tineri care se plimba pe malul marii. Turistii sunt in general familii tinere care stau in gazda la particulari. Ziua plaja este aglomerata, zgomotoasa si murdara cu vinzatori ambulanti, de porumb, gogosi, dar daca iti place linistea poti sa incerci plajele private, artificial construite pe stinci si unde platesti 3 sau 4 euro de scaun si umbrela. Seara ai un concert gratuit de manele locale venite de la discotecile in aer liber. Nu lipsesc nici tiganii la cersit. 
La piata sau in magazine poti cumpara smochine proaspete si divin de dulci la numai 1 sau 2 ero kilogramul. In statiune poti vizita cetatea veche, care este transformata in muzeu, cu citeva sali etnografice, expozitii de pictura, un mic teatru in aer liber. Tot aici sunt amenajate nenumarate hoteluri mici sau pensiuni si restaurante. 
In aceasta localitate predomina musulmanii albanezi de unde si nenumaratele moschee, parca te afli intr-o tara musulmana. Localnicii sunt foarte prietenosi si amabili si bucurosi daca le vorbesti citeva cuvinte in limba lor. Traficul in localitate este infernal, nu se respecta nici un semn de circulatie soseaua fiind asalatata numai de masini de lux. 

Sveti Stefan este una din atractiille de elita din Muntenegru, unde isi dau intilinire capete incoronate, personalitati din lumea cinematografiei si a modei. Aici se gasesc hoteluri dintre cele mai luxoase din lume, din reteaua lantului hotelier Aman Resorts, unde o camera costa de la 750 la 1000 de euro pe noapte.

Intr-una din zi am fost in vizita la Cetinje, fondata in secolul XV,  situata la poalele muntelui Lovcen, vechea capitala regala si actuala capitala onorifica a tarii. Aici isi are locuinta de serviciu presedintele tarii. Minastirea Cetinje este celebra in lumea orthodoxismului prin cele 3 moaste  sfinte: mina sfintului Ioan Botezatorul, o bucata din sfinta Cruce si icoana Sfintei Maria. 
Simbolul orasului ramine mausoleul episcopului Danilo, fondatorul dinastiei Petrovic - Njegos. Pentru amatorii de muzee nu ratati vizitarea palatului regelui Nikola, unicul rege al acestei tari.

In drum spre Ulcinj am strabatut parcul national Durmitor,cu peisaje fabuloase care face parte din partrimoniul universal UNESCO. Rezervatia naturala este renumita pentru cele 17 lacuri glaciare si cel mai adinc canion din Europa, al doilea din lume dupa Grand Canyon, sapat de riul Tara. Soseaua serpuie printre munti prin sute de tuneluri, intr-un peisaj unic de vegetatie densa, de unde si numele tarii de Cerna Gora.

O statiune luxoasa de pe litorulaul muntenegru este Budva.  Este adesea numita Miami muntenegresc fiind cea mai populara statiune de pe litoral si cu o viata de noapte vibranta si peste 35 de plaje din pietris si pietre..

Ca suveniruri am cumparat ulei de masline local, produse cosmetice, rahat, port cheie, steagul national, produse din piele.
Vinurile muntenegresti sunt ieftine si bune la fel ca si bera locala sub un euro in supermarketuri. 
In concluzie, merita sa vizitati aceasta tara, ca o destinatie noua de vacanta, atita timp cit este mai abordabila la pret, datorita peisajelor superbe, climatului mediteran, litoralului de pe coasta adriatica, si mai ales localnicilor primitori si calzi.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire