Am numit reportajul meu » Cuba, in umbra palmierilor regali » pentru ca acest arbor simbolizeaza forta si tenacitatea poporului cubanez.
Prima mea vizita la Havana a fost acum citiva ani cind am ancorat in portul cubanez in timpul unei croaziere in Caraibe. Am hoinarit o zi intreaga prin orasul colorat, zgomotos, maniac si haotic dar plin de muzica si cu personalitate. Havana a fost in 1959 cea mai frumoasa capitala din lume. Orasul este acum in ruina dupa 60 de ani de neglijenta comunista desi oamenii sunt optimisti si increzatori in viitor. Ti se rupe inima cind vezi atitea cladiri magnifice pe cale de a se prabusi. Havana este un oras fermecator, care doarme ca »frumoasa din padurea adormita » din anul 1957. Trebuie sa te opresti sa vizitezi casele cu interioare superbe si curti splendide. Infrastructura in Havana este un dezastru.
Havana este unul din orasele cele mai fotografiate din lume, ocupind locul 21. Daca vreti sa faceti o fotografie a unei masini vechi, proprietarul va va cere 20 CUC. Parcul automobil din Cuba este declarat patrimoniu national si interzis vinzarii catre turisti.
Citeva cartiere din Havana arata ca si cum ar fi facut parte dintr-un razboi. Mincarea este simpla in restaurante porc sau pui, peste sau lobster cu orez si fasole dar este ft gustoasa. Toaletele sunt murdare si nu exista hirtie igienica.
Plimbati-va pe El Malecon, o faleza marina de 8 km, cu cele mai romantice apusuri de soare, de preferat dupa-amiaza sau in week-end. Cubaneziilor le place sa cinte si ii poti vedea aici in actiune.
Centrul istoric al Havanei face parte din patrimoniu mondial UNESCO din 1982, unde puteti admira cladiri de influenta andaluza. Vechiul oras a fost fondat in 1519 de catre colonii spanioli la intrarea in port. Revolutia a impiedicat demolarea centrului turistic. Batista voia sa demoleze aceste stradute dar nepasarea guvernului comunist a facut ca 600 de cladiri sa dispara. Totusi vechiul oras Havana ramine orasul colonial cel mai bine pastrat din America cu cladiri datind din secolul 16. Aici se afla Muzeul orasului Havana adapostit in Palacio de los Capitanes Generales, unul dintre cele mai frumoase monumente baroce din Cuba. Muzeul detine o bogata colectie coloniala si are in total de 40 de sali. Intrarea este gratuita.
Pe strada pietonala Obispo se afla casa Obispo, cea mai veche casa din oras, construita in 1648 care detine o cutie de scrisori in forma de masca greceasca.
Nu uitati sa intrati in Catedrala San Cristobal, un monument cu influente andaluze si italiene, datind din 1789. Se spune ca aici se afla mormintul lui Cristof Colomb, multi cred ca era vorba de filul lui Cristof, Diego. Osemintele au fost repatriate in Spania dupa independenta Cubei in 1899. Papa Jean-Paul II a slujit in aceasta catedrala in 1998, cu ocazia ultimei sale vizite in America Latina. Papa desi un opozant al comunismului a aceptat sa il intilneasca pe Fidel Castro.
Inainte de revolutie majoritatea populatiei cubaneze era catolica. Numai in 1992 Fidel Castro a autorizat libertatea credintei pe insula. In afara de catolici exista si citiva evrei, in Cuba fiind 5 sinagoge. Religia cea mai raspindita este santeria, un cult afro cubanez. In sfirsit dupa 55 de ani se construieste prima biserica in Cuba din donatii provenind de la o biserica din Tampa.
Havana se poate mindiri cu Il Capitolio (1929), o copie a capitoliului american din Washington, la doi pasi de Gran Teatro, unul din cele mai mari sali de opera din lume, construit in 1838. Prima reprezentare in Marele Teatru a avut loc in 1837. Teatrul are o capacitate de 1500 de locuri. Fatada superba, conceputa de arhitectul belgian Paul Belau atrage atentia si se distinge prin patru sculpturi efectuate de italianul Giusepe Moretti si care reprezinta caritatea, educatia, muzica si teatrul.
La Bodeguita del Medio, este un restaurant si bar unde turistii vin sa consume cite un Mojito (4 dolari paharul), unul dintre cele mai bune din Cuba. Se spune ca se servesc cit o mie de pahare pe zi.
Ca si Rio de Janeiro, Havana are o statuie protectoare, statuia lui Cristos, de unde puteti admira panorama orasului.
Cimitirul Cristof Colomb, unul din cele mai mari din America Latina, cu peste un million de morminte este interesant de vizitat si costa numai $5 intrarea.
Iubitorii de muzee pot vizita cartierul Vedado. In Havana se gasesc 50 de muzee. Aici se afla si muzeul inchinat lui Ernest Hemingway. Casa in care a trait scriitorul american este pastrata asa cum a fost ea in timpul vietii scriitorului, se poate vedea si barca lui. Nu poti intra in casa dar te poti uita pe ferestrele larg deschise si fotografia ( 5$ intrarea).
Castillo del Morro, un castel construit intre 1589 si 1630 pentru a proteja portul este impozant cu zidurile sale de 3 metri largime. Englezii au reusit sa il cucereasca in 1762 sapind un tunel sub ziduri. In 1845 primul far al Cubei a fost adaugat castelului si care este vizibil la 80 km departare. Din 1986 El Morro adaposteste un muzeu maritim.
Universitatea Havana este un alt loc interesant de vazut, aici a studiat Fidel Castro intre 1945 si 1950.
Le Paseo del Prado este un loc unde puteti vedea case magnifice in culori calde si cu lampadare in stil Art Deco.
In centrul Havanei se afla cea mai veche piata din oras, inima administrativa si politica a capitalei cubaneze. Aici va puteti ascunde in umbra palmierilor regali pentru a contempla fatadele baroc si arcadele multiplelor palate. In centrul pietei se afla o gradina cu fintini superbe si statuia lui Carlos Manuel de Cespedes. Aici puteti frunzari, descoperi si achizitiona o carte vechie.
La El Floridita, la doi pasi de Capitol, 557 calle de Obispo, a fost creat daiquiri, cocteilul emblematic al Cubei de catre Hemingway si Constantino Ribalaguai, proprietarul localului. Taburetul scriitorului exista inca in acest loc.
Muzeul National consta din doua parti, arta cubaneza si arta internationala, adapostite intr-o cladire somptuasa, construita in 1917. Pretul de intrare este de numai $5. Planificati sa petreceti cel putin doua ore bune.
Piata Revolutiei este fara indoiala una din cele mai mari piete din oras dominata de monumentul lui José Marti. Mai mult de un milion de persoane s-au adunat aici sa il asculte pe Fidel.
Un alt oras de care m-am atasat este Cienfuegos, fondat in 1819 de catre francezii care au parasit Louisiana dupa ce Napoleon l-a vindut. Situat la 230 km de Havana, Cienfuegos este un port important si centru industrial avind o populatie de 120.000 locuitori. Orasul a fost numit « perla sudului », altii il considera ca cel mai frumos oras din Cuba. Centrul orasului a fost declarat patrimoniu cultural al umanitatii de UNESCO. Majoritatea monumentelor sint situate in parcul José Marti. Mi-a placut in special teatrul Tomas Terry din nordul parcului. A fost construit de familia unui negustor de zahar venezuelan care a devenit primarul orasului in 1889. Vizita teatrului costa numai un peso cubanez. Teatrul are o capaciatate de 950 de persoane si seamana cu un teatru italian.
Nu ezitati sa vizitati muzeul Giron de Cuba, care comemoreaza debarcarea organizata de CIA in Golful porcilor in 1961. In muzeu se aminteste ziua de 17 aprilie 1961 cind 1500 de mercenari si cubanezi au debarcat aici pentru a-l rasturna pe Fidel Castro. Dupa doua zile de lupta, mercenarii s-au predat iar bilantul a fost 107 morti si 1189 prizonieri care au fsot eliberati in schimbul a 53 de milioane de dolari in medicamente si alimente.
Am hoinarit prin Santiago de Cuba dupa ce vaporul de croaziera a ocolit insula. Ce placere sa pui piciorul pe pamint si sa colinzi strazile galagioase ale orasului.
Primul obiectiv vizitat a fost muzeul Emilio Bacardi cel mai vechi muzeu din Cuba inaugurat in 1899 de catre Emilio Bacardi, primarul orasului, un scriitor renumit, istoric si om de afaceri. Familia sa poseda imperiul romului in Cuba. Contine citeva comori ca tronul unui fost rege african devenit sclav, momii egiptene, colectie de tablouri.
Casa Diego Velasquez dateaza din 1522 si a fost resedinta primului guvernator al Cubei, fiind cea mai vechie casa din Santiago, mobilata cu mobila antica, care a rezistat focului si uragnaelor. Intrarea costa numai 2 CUC. Aici se fabricau si monezile din aur.
In Santiago am intrat intr-un magazin de imbracaminte, cu rochii din stamba, ft ieftine in culori stridente care costau in jur de 2-3 dolari. Mi-a placut si piata cu oamenii care isi vindeau produsele.
Dintre toate statiunile din Caraibe prefer Cuba, in primul rind pentru ca esti in siguranta, nu esti atacat pe strada, oamenii sunt veseli, deschisi si egali in saracia lor. Se mai intimpla sa fii inselat pe strada sau de taxiuri. In Havana, de exemplu sunt cubanezi care iti cer sa le dai bani sa cumpere lapte pentru copii, in timp ce laptele este oferit gratuit de catre guvern copiilor. Statiunile de lux din Cuba sunt fantastice, mincarea abundenta, sampanie, vin de calitate, fructe de mare, spectacole remarcabile. Iubitorii de dans au ocazia sa invete sa dansezi salsa. Ajuns in Cuba poti face un gest umanitar daruind haine si rechizite scolare localnicilor.
Din Cuba puteti sa cumparati cafeaua Serranto, tigari, sepci Che Guevara, Havana Club si nenumarate alte amintiri despre o tara minunata cu cei mai prietenosi oameni. Fumatorii pot incerca tigarile cubaneze « « Populars », un dolar canadian, care sunt ft puternice « ah muerte »si au ca slogan « soy cubano, soy popular »
Atentie citeodata tintarii fac ravagi printre turisti si este de recomandat sa va aduceti produse de protectie.
Cuba este un mit, o legenda, o tara in care timpul s-a oprit din loc. Atmosfera din statiuni este primitoare, hotelurile confortabile iar pretul este avantajos. In Cuba se poate descoperi cultura latino, bucuria de a trai intr-un ritm simplu dar adinc dar avem intotdeauna un sentiment de vid cind revenim acasa.
Paulina Popescu
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire