Vacanta de Craciun iti poate oferi un refugiu la caldura si la soare, pe malul oceanului, sub un palmier, pe marginea piscinei cu un pahar de pina colada in mina. Noi am optat anul acesta pentru un circuit exotic intr-unul din cele mai interesante regiuni ale Americii, Arizona. Ne-am rezervat prin Expedia.ca biletul de avion zbor direct cu Air Canada hotelul si masina. Dupa 4 ore de zbor am ajuns la Phoenix, supranumit Valea Soarelui, un imens oras curat, construit intr-un desert, inconjurat de munti stincosi si multi cactusi, insorit tot timpul anului. Acest oras a atras prin climatul si aerul sec pe cei mai bogati oameni ai Americii (familiile Astor, Rockefeller Vanderbilt), unde si-au construit a doua resedinta pentru a uita de frigul si rigorile iernii. In prezent are o populatie de peste 4 milioane de locuitori fiind al 13 lea mare oras al Americii.
Mi-am dorit intotdeauna sa vizitez muzeul Heard inchinat vietii indienilor din sud estul Americii. Poti sa petreci o jumatate de zi an acest muzeu, unde ai optiunea de a-l vizita sub indrumarea unui ghid. Se pot admira colectia de ceramica, papusile Kachina, textile, bijuterii. Aici am aflat cum obtineau indienii culoarea carminului folosind niste insecte care cresteau pe cactusi. In Arizona este cea mai mare concentratie de indieni nativi din America cu cele mai multe rezervatii de indigeni.
Am vizitat si Arizona State Capitol Museum, un muzeu gratuit, care are o statuie mobila pe domul cladirii ce se invirteste cind bate vintul. Muzeul adaposteste documente si exponate din istoria orasului Phoenix si merita de a fi explorat.
Dupa ce ne-am obisnuit putin cu acest oras magnific ne-am indreptat spre Tucson, traversind desertul Sonora, cu ultima destinatie Arizona Sonora Desert Museum, care este de fapt o combinatie de gradina botanica, zoologica si muzeu al naturii si care a primit premiul de Travellers’Choice 2013. In drum spre muzeu ne-am oprit fascinati in desert, unde am vazut pentru prima data cactusii saguaro, supranumiti monarhul din desert, cea mai mare specie de cactusi din America, care pot trai pina la 200 de ani, avind o inaltime de 16 metri si o greutate de mai mult de 8 tone. Ni s-a spus ca acesti cactusi cresc foarte putin pe an. Se inmultesc numai din seminte un fruct avind 2000 de seminte. Produc flori numai dupa 30 de ani, perioada de inflorire fiind un spectacol in sine, fiecare saguaro producind 1000 de flori. Bineinteles ca exista alte 25 de specii de cactus, unii chiar infloriti cu flori galbene sau rosii. Fructele saguaro, un fel de smochina se pot minca si se vind chiar si la noi prin magazine. O specialitate cultinara din Arizona este dulceata de cactusi si mierea de albine Floarea desertului.
La intrarea in parc esti avertizat sa te feresti de reptile si de animale salbatice. Din fericire «prietenii» mei serpii hibernau asa ca am putut sa vizitez fara frica desertul. Exista sase specii de serpi cu clopotei si monstrul Gila, care este de fapt o sopirla. Nu te apropia de Gila pentru ca muscatura ei este ft dureroasa dar nu fatala. Esti sfatuit daca te intilnesti din intimplare cu un leu de desert sa nu fugi, sa te uiti in ochii lui, sa ridici miinile in sus si sa ii vorbesti cu fermitate. Nu ii intoarce spatele, nu te apleca in jos. Daca te ataca atunci poti sa te aperi aruncind cu pietre.
Nu deparate de acest obiectiv turistic se afla Old Tucson Studio unde au fost filmate celebre filme western. Trebuie sa va asteptati sa platiti $20 de persoana pentru a vizita aceste muzee private.
In drum spre Phoenix ne-am oprit la Casa Grande, un muzeu national, construita prin secolul 14 de indieni nativi si care ar fi fost un observator astronomic.
Punctul culminant al circuitului nostru a fost Grand Canyon, una din minunile naturii, la 4 ore departare de Phoenix. Am strabatut din nou desertul, paduri de conifere, zona muntoasa si acoperita de zapada. Ne-am rezervat o noapte la un hotel de linga Grand Canayon, Tusayan. De obicei in timpul verii trebuie sa iti rezervi o camera din ianuarie. Biletul de intrare la Grand Canyon costa $25 pe masina si are o valabilitate de o saptamina.
Grand Canyon este un muzeu geologic al omenirii in aer liber, unde poti vedea straturile de stinca datind de 2 milioane de ani. 5 milioane de vizitatori anual il fotografiaza din toate colturile si in toate culorile. Este grandios, impresionant, de neiutat. Trebuie sa incepi sa il cunosti vizionind filmul gratuit de 35 de minute din Visitor center. Dupa care parchezi masina si te amesteci in grupul de turisti pentru a-l explora pe jos, pe marginea de sus, la o altitudine de 2255m. Cu cit avansezi pe poteca cu atit ii pierzi pe turisti si poti admira in tacere privelistea majestoasa. Pe poteca sunt blocuri de stinca cu explicatii si diferite mici muzee geologice. Trebuie neaparat sa vezi un apus de soare in Grand Canyon. Daca esti prea obosit poti lua un autobuz gratuit care te aduce la parcarea principala. In timpul iernii esti lasat sa conduci masina ta. Daca esti in forma fizica poti sa cobori canionul pentru citeva ore. Nu se poate cobori si urca in aceasi zi din cauza altitudinii. Se spune ca anual mor cite o suta de turisti imprudenti care cad in prapastie incercind sa faca fotografii periculoase. Un om a murit de frica cind a vazut un sarpe cu clopotei. Foarte interesant a fost muzeul Tusayan unde se pot vedea ruinele caselor de indieni care au trait in aceasta zona. Canionul se poate cobori pe cal si se poate innopta jos la Phanatom Ranch. Pe platou exista fintini cu apa de izvor pentru turisti. De asemenea in toalete exista lotiune solara gratuita pentru a te apara de razele nocive. Am avut prilejul sa vedem o cearda de elani si citiva condori. La Grand Canyon cel putin 30 de turisti pe zi sunt muscati de un fel de veverite, cind acestia incearca sa le dea de mincare.
La intoarcere spre Phoenix am ales un drum prin Sedoma si Oak Creek Canyon cu privelisti spectaculare mai ales la apus de soare, cu stinci rosii, cu minerale de fier si cuart. Statiunea atrage anual celebritati de la Hollywood, renumita fiind prin hoteluri de lux si spauri.
La intoarcerea in Phoenix am continuat sa exploram orasul. Pentru cei interesati de arhitectura aici se poate vizita Taliesin West, resedinta de iarna a lui Frank Lloyd Wright, celebru arhitect american, construita in 1927, unde intrarea costa $30. Nu trebuie sa cheltui o avere la acest muzeu pentru ca poti vizita gratuit Arizona Biltmore hotel, construit sub indrumarea lui F.L Wright. Aici si-au petrecut luna de miere Nancy si Ronald Reagan iar Jacqueline si John Kennedy precum Marilyn Monroe si George W Bush au fost oaspeti de onoare. Merita sa fie vizitat orasul vechi Scottsdale, cu mici magazine de arta si bijuterii.
Amatorii de drumetii in aer liber pot explora South Mountain Park, cel mai mare parc din lume, amenajat pe 6.900 de hectare intr-un decor de desert, intrarea fiind gratuita. Din virful muntelui se poate contempla orasul insorit.
Viata este destul de ieftina in Phoenix, ma refer la pretul alimentelor din magazinele alimentare. Exista un lant de alimentari Pro’s Ranch Market cu specialitati culinare mexicane, unde poti lua masa foarte ieftin. Multi canadieni prefera sa isi petreaca iarna in Arizona, unde pretul apartametelor de inchiriat incep de la 450$ pe luna, iar pretul caselor de cumparat de la 62.000$.
Serviciul in zborul cu Air Canda a fost deplorabil, ti se ofera un pahar de jus si un pahar de apa, platesti pentru valiza la cala 50$ dus-intors, in schimb filmele sunt gratuite. Poti sa iti iei un sandwich de acasa in avion dar trebuie declarat la vama americana din Toronto. Temperatura a fost blinda maximul fiind de 21 de grade, un climat optim pentru vizitat si explorat.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire