vendredi 7 février 2014

Prin Republica Macedonia, un mic stat «surpriza» din Balcani

Nu stiu de ce, dar Republica Macedonia, aceasta tara minuscula si necunoscuta mi-a ramas intiparita in minte prin frumusetea peisajelor si originalitatea capitalei. Este un loc in care orientul si occidentul isi dau intilnire, find leaganul mai multor epoci si civilizatii milenare. Este una din tarile prospere ale fostului bloc comunist, cel putin asa cum arata aparentele.

Am intrat in Macedonia din Albania, doua tari cu un contrast uimitor. Nu pot sa uit toaletele turcesti de la granita care nu aveau nici macar o usa pentru intimitate. Dar imediat ce am patruns pe plaiurile acestei tari ancenstrale am fost pur si simplu captivati de ceea ce am vazut.
Este tara cu peste 1200 de biserici si 400 de moschei fiind un important centru al crestinismului ortodox din Balcani.  Populatia ortodoxa este de peste 60% in timp ce musulmanii reprezinta 30%. Am trecut pe linga sate curate, prospere cu vile din caramida si sosele moderne, noi.

Am fost cazati la hotelul Ambasador din Skopje, situat intr-un cartier rezidential de ambasade. Eram atit de suparata pe sotul meu care intirzia ramindind ultimii sa fim cazati. Spre surprindrea mea ni s-a dat un apartament la ultimul etaj cu o vedere superba dar cel mai curios erau statuiele amplasate in camera. Camera avea doua toalete si era dotata cu un mobiler de lux, facut manual. 

A doua zi am facut un tur de oras pe jos, parcurgind un pasaj pietonal, cu multe restaurante si cafenele cochete. Arhitectura predominanta este de sorginte comunista si contemporana. Situat in inima Balcanilor, Skopje este un oras hibrid cu multe caracteristici ale orasului slav. Nu demult a devenit orasul statuilor majestuase. Strazile in capitala Macedoniei sunt mult mai largi decit in Romania, nu exista atitea masini, sunt locuri de parcare suficiente care ii face sa saliveze pe bucuresteni.

In anul 1963 Skopje a fost lovit de un cutremur dezastruous, de aproape 7 grade  care a distrus 80% din oras. Peste 100 de mii de oameni au ramas fara adapost iar peste o mie si-au pierdut viata. Orasul a fost reconstruit sub conducerea ONU si UNESCO. Totodata s-a infiintat Institutul de Inginerie Seismica si Seismologie pentru a controla cutremurile. Reconstructia a fost realizata dupa planurile  arhitectului japonez Kenzo Tange, unul dintre marii arhitecti ai secolului 20. Peste 35 de tari printre care si Romania au facut donatii orasului sinistrat.

Printre obiectivele turistice se numara Parlamentul Macedoniei, situat pe strada care duce spre Piata Macedonia in apropriere de Arcul de Triumf. Parlamentul nu este o cladire majestica, chiar modesta, construita in anul 1933. Arcul de Triumf are o inaltime de numai de 21 de metri si a fost construit in anul 2011, pentru a comemora lupta pentru independenta a Macedoniei. Macedonenii sunt foarte nationalisti si patrioti pe fiecare casuta atirna un steag.
Arcul de Triumf seamana ft mult cu monumentul nostru din Bucuresti.

Piata Macedonia este un loc imens, deschis, mindria localnicilor, care gazduieste in centru statuia lui Alexandru Macedon, calare pe un cal naravas, inalta de 26 de metri, ridicata in mijlocul unei fintini arteziene ce danseaza in ritmul muzicii clasice. Este considerata a fi cea mai inalta statuie din Balcani dedicata eroului national Alexandru cel Mare. Piata a fost reconstruita in ultimii ani in urma cutremurului. In piata se afla o multitudine de statui Filip al ll-lea, tarul Samoil, Chiril si Metodiu, mamele Macedoniei.

Un alt obiectiv turistic este casa unde s-a nascut Maica Tereza, nascuta din parinti albanezi in anul 1910 si cunoscuta in toata lumea pentru viata ei de ajutorare a celor saraci si oropsiti si care a primit premiul Nobel pentru Pace in 1979.

Podul de piatra, simbolul orasului, construit peste riul Vardar face legatura dintre orasul nou si cel vechi, fiind o constructie otomana. Intrind in oras am vazut Crucea Milenium, cocotata pe muntele Vodno, inalta de 66 de metri simbolizind 2 milenii de crestinism si fiind vizibila de la 50 km. Este iluminata noaptea.

Incepind cu 2010 lucrarile de infrumusetare si reabilitare a orasului s-au intensificat. Orasul este relativ nou, reconstruit cu fondurile tuturor macedonilor din lume. In ciuda crizei economice edilii orasului au inceput un proiect de infrumusetare estimat la peste 500 de miliona euro. Toate aceste constructii au fost facute pe datorie din banii imprumutati de guvern de la diferite surse. In scurt timp in Skopje au fost construite cel putin 10 hoteluri de 5 stele.

In oras au fost ridicate peste 80 de statui. Pina si pe strada pietonala exista statui: un lustragiu, un batrin cersetor, etc. Aproape toata lumea vorbeste limba engleza pe strada. Poti intilni pe strada femei tinere cu voal sau in tinute excentrice, la moda.

Gara vechie a devenit un muzeu al cutremurului, in care orologiul este blocat la ora 5:17 cind a avut loc seismul din 26 iulie 1963.  Din toate cladirile s-au conservat numai vechiul pod otoman si baile turcesti.
Exista si vechiul cartier turcesc cu minarete, bai turcesti, strazi prafuite si intortochiate cu un iz oriental de necopiat.

Meniul traditional este, ca in toate tarile slave, shish kebap cu lipie, bourek si ca desert nu uitati sa comandati delicioasele pricomigdale umplute cu crema. La Skopje se tine Saptamina modii de 2 ori pe an, de care localnicii sunt foarte mindri.
Viata nu este scumpa si localnicii sunt foarte primitori. Se poate petrece o seara de neuitat, intr-o ambianta cu muzica macedoneana, cu doua portii de mincare uriase si bere totul la numai 18 euro.

Orasul este ft curat pentru ca se aplica legi drastice, arunci o tigara pe strada platesti o amenda de 50 de euro. O alta ciudatenie este ca dupa ora 19:00 nu se mai comercializeaza alcool cu exceptia reastaurantelor si a barurilor. Capitala Macedoniei este infratita cu cea a Olteniei, Craiova. Macedonia este tara cu somajul cel mai ridicat din Europa, 30%.


Vizitati acum aceasta tara inedita, curata, ieftina, plina de surprize atita timp cit nu este invadata de turismul de masa.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire