jeudi 1 août 2013

Batrinii, noi orfani uitati ai Romaniei


La capatul imaginatiei, iata situatia disperata în care se gaseste doamna Elena Anghel, în vârsta de 80 de ani, domiciliata ïn orasul Budesti, Str. Visului nr.9, judetul Calarasi. 

In vara anului 2008, am vizitat-o pe batrina Elena Anghel si am fost extrem de impresionata de mizeria crunta în care traieste aceasta femeie, de abuzurile fizice si pshice la care aceasta este supusa de o perioada de timp îndelungata. Va prezint pe scurt drama si durerea Elenei  Anghel, (care are o pensie lunara de 190 RON), precum si circumstantele care au condus la aceasta situatie zguduitoare.  

Nicolae si Elena Anghel au fost  in tinerete un cuplu fericit , el blanar iar ea croitoreasa, oameni gospodari si de frunte in insignificanta localitate Budesti. Fericirea lor nu a fost completa fara un copil in viata lor. Dupa ce s-au chinuit ani de zile pe la doctori Elena, in virsta de 40 de ani a adoptat o fetita, Dana.  Ce fericiti si ce mindri au fost de acest prunc care le-a schimbt viata si care le va transforma destinul intr-o odisee de cosmar. Mica familie s-a mutat la Bucuresti iar Dana a fost crescuta  de acesti oameni simpli cu grija si multa iubire.  Intre timp casa boiereasca, unifamiliala, pe care au cumparat-o cu banii  lor de o viata, din aproprierea bisericii Dobroteasa a fost demolata de tiranicul Ceausescu si acesti oameni au fost trimisi la bloc  Dana a crescut, a terminat liceul si a incercat examenul dificil de la Facultatea de Medicina, pe care l-a esuat. Nu dupa mult timp Nicolae s-a pensionat si familia s-a  mutat la Budesti in casa parintilor lui Elena lasind-o pe Dana, “studenta la medicina” in cochetul apartament cu doua camere de pe soseua Colentinei. Pensia lui Nicolae se ducea la fiica lor Dana, care chipurile urma acum a doua facultate, cea de Drept. Cei doi batrini veneau incarcati cu alimente si bani pentru a intretine pe Dana.  Dana a terminat intr-o buna zi cu” viata de studenta “si de boema usuratica  vinzindu-le apartamentul pe care îl posedau în Bucuresti.  Cind batrinii s-au dus la Dana, si-au dat sema ca fiica lor le-a spulberat toate visele, casa era vinduta si in ea locuiau alti oameni.  Dana s-a casatorit la Constanta cu un muzician de origine rroma si din aceasta casatorie s-a nascut Andrada Ivanov, pe care a abandonat-o în bratele celor doi pensionari.  Dana a mai venit o data la tara cind le-a furat bijuteriile, singurul bun pe care il mai aveau. Nu au mai auzit de ea, iar fata lor iubita nu s-a interesat  nici de soarta copilului ei , nici de sanatatea parintilor adoptivi, a disparut in lume, se spune ca ar fi in Italia. Dana ar avea acum 40 de ani!  Acum 7 ani Nicolae Anghel, batut de tigani in timp ce isi pazea tarlaua de porumb, incercat de acest trecut nemilos a murit, lasind-o pe Elena, vaduva  sa isi creasca nepoata. La virsta de 15 ani, urmind destinul usuratic al mamei sale, Andrada a abandonat scoala si s-a casatorit, plecând în Oltenita, jud. Calarasi.

Elena locuieste in casa batrineasca, cu doua camere si o prispa care a apartinut tatalui ei. Cu mica pensie, gradina si vita de vie, Elena s-ar putea descurca sa traiasca o viata demna. Dar lucrurile nu stau asa. Vita de vie a fost taiata si pe jumatatea de teren  pe care ea planta legume cineva a inceput constructia unei case.
Nepoata ei, Andrada, care nu se pare ca ar avea inima si suflet a pus la cale vînzarea proprietatii bunicii ei adoptive. Elena avea o capra si iezi, laptele de la capra facînd parte din hrana cotidiana a batrânei. Andrada a vândut tot ce era de vîndut în acea casa: capra si iezii, aragazul si butelia, vechiul autoturism Dacia. Din cauza lispurilor, foametei, mizeriei, continuu abuzata, batuta si amenintata cu moartea, Elena a început sa îsi piarda mintile. Vecinii au asistat la scene groaznice cind Andrada o batea la singe pe aceasta femeie.
Elena a fost silita de Andrada sa vînda terenul si casa unde locuieste. Dna notar Mihaela Florina Manolache, notar public din Oltenita, Aleea Flacara nr.2,  a acceptat sa elibereze actul de vânzare-cumparare nr. 7193/ 30 noiembrie 2007. Batrâna, nu a primit nici un ban din aceasta tranzactie murdara si imorala. Nae Mihail Sorin, de origine rroma din Budesti i-a cumparat jumatate din teren, proprietate pe care a revândut-o lui Gogor Gheorghe. Gogor Gheorghe a încheiat contractul de întretinere nr 7192/30 noiembrie 2007, angajându-se sa aiba grija de Elena pentru tot restul vietii acesteia. 
M-am prezentat cu Elena Anghel la primaria orasului Budesti, unde, în prezenta doamnei primar Lucia Lefter (care era deja la curent cu          aceasta situatie), l-am invitat pe dl Gogor Gheorghe sa explice de ce nu-si respecta obligatia legala de a o intretine pe batrina, asigurindu-i locuinta, hrana, imbracaminte, medicamente etc. Acesta a venit insotit de cei doi frati ai sai ca sa intimideze. Domnul Gheorghe Gogor a recunoscut ca nu s-a ocupat in nici un fel de aceasta batrina si si-a dat acordul verbal de a renunta la contract, în cazul în care i se returneaza banii platiti pentru achitarea impozitului pe proprietate. Iata cum si-a insusit dinsul o casa si un teren, munca de o viata intreaga a doua generatii, platind numai niste impozite restante. Este de mirare cum de a putut doamna notar sa întocmeasca acest contract fara a lua în considerare circumstantele respective! 

Elena Anghel nu dispune de nici un ban, deoarece nepoata ei adoptiva i-a furat cardul de la CEC Bank sustragindu-i lunar minuscula ei pensie. 
Cind am vizitat-o Elena nu avea nimic un fel de hrana, nici macar o farfurie sau ustensile pentru a minca.
Din data de 31.07.2008 Elenei i s-a intrerupt furnizarea curentului electric, din cauza neplatii facturii. A venit iarna, iar aceasta femeie nu are nici un lemn de foc, nu are aragaz, nu are electricitate. Totul miroase a pamint si a frig. Ce a facut Elena sa merite o astfel de soarta! Vecinii intorc capul si nu au sarit niciodata sa o ajute pe aceasta femeie sarmana, politia nu se amesteca iar primaria ii inchide usa. In familia mea din Romania au aparut tensiuni si certuri pentru ca am incercat sa o ajut cu bani si am incercat sa ii gasesc un loc la un azil, lucru ce ar fi imposibil de realizat ,mi s-a spus.
Solicit reziliereea contractului de intretinere si pedepsirea minorei Andrada Ivanov care o abuzeaza pe aceasta batrina. Va rog sa dispuneti admiterea Elenei Anghel ïntr-o casa de batrâni, unde ar putea avea o masa calda si un pat omenesc. Se impune anchetarea circumstantelor în care doamna Notar Mihaela Florina Manolache a încheiat aceste contracte. 
Am contactat Realitatea TV, emisiunea de televiziune din Bucuresti, , am trimis petitii la Ministerul Muncii, Politia Oltenita, Primaria orasului Budesti, Ministerul Justitiei, Ambasada Romaniei in Canada, ziarul 
Reflector din Oltenita, Cancelaria primului ministru. Am sunat ieri la o vecina, Elena inca suporta in tacere mizeria si traumele, privatiunile dar pina cind!

26 ianuarie 2009
Paulina Popescu 
Kitchener




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire