Olanda are farmecul ei prin simplitate si eleganta, prin modernism si respectul trecutului. Am petrecut o saptamina in tinutul neerlandez, unde am vizitat Amsterdam, Haarlem, Haga si Sheveninghen de pe Marea Nordului. In primul rind ne-a impresionat sistemul rapid si ieftin de transport pe cale ferata. De la aeroportul Schiphol am luat trenul spre Haarleem, unde ne-am rezervat hotelul si la care am ajuns in 20 de minute. Am rezervat 6 nopti, la hotelul Amrath Grand Hotel Frans Hals, un hotel de 4 stele, situat in centrul orasului Haarlem, aproape de catedrala Grote Kerk si de piata principala Grote Markt. Ajunsi la primul muzeu ne-am cumparat un pass de muzee, valabil in toata Olanda timp de un an, la pretul de 45 de euro de persoana. In Haarlem se afla cel mai vechi muzeu din Olanda, fondat in anul 1778 de un negustor bogat care a folosit toata averea sa in acest scop. Daca va pasioneaza arta trebuie neaparat sa vizitati muzeul Frans Hals, un pictor olandez din secolul al XVII-lea, care a excelat mai ales prin portrete.
Ne-a frapat cit de petrecareti sunt olandezii, in fiecare seara terasele si restaurantele erau pline de turisti, la un pahar de vin, cu voie buna si cascade de ris. Nu era o exceptie sa vezi citeva femei la o masa consumind in exces bauturi alcoolice. Orasul, construit pe canale este de vis si fiecare coltisor de pamint este pretuit si utilizat.
De la Haarlem ne-am indreptat spre Amsterdam, un furnicar de turisti de pretutineni. Din fericire desi era vara climatul a fost blind si racoros prielnic turistilor. In Amsterdam trebuie sa mergi pe jos sau cu bicicleta pentru a strabate traseele turistice pe care ti le-ai propus sa le faci. Amsterdamul are o arhitectura tipica, cu case cu frontoane, viu colorate, aliniate pe marginea canalelor. Amsterdamul este orasul cu cele mai multe muzee din lume. Amsterdamul este un oras ca dintr-o poveste a copilariei noastre, pe care nu-l vei uita nciodata si la care te vei gindi tot timpul!
Atractia primordiala in Amsterdam este Red Light District, cartierul rau famat si celebru, al prostitutiei legalizate, in orasul tolerantei. Paradoxal, in orasul Haarlem, bordelul este situat intr-o anexa a bisericii. In vitrine, fete, imbracate in lenjerie intima, de toate virstele si rasele te invitau la ele. Atentie, nu ai voie sa le fotografiezi pentru ca acest lucru le insulta!. Te tenteaza sa incerci marijuana sau hasisul, intra intr-o cafenea, este legal.
Olandezii sunt suplii pentru ca merg pe bicicleta. Exista magazine specializate pentru biciclete de la cele simple la cele de lux. Tineri, copii, batrini merg pe biciclete, cu tocuri inalte, cu rochii elegante, domni cu cravata si costum, cu cosuri decorate cu flori, cu mici remorci. La un moment dat m-am saturat de claxonul lor intermitent, ca pieton trebuie sa fii foarte atent la ...biciclete! La populatia de 15 milioane de locuitori, exista 12 milioane de biciclete, pistele de biciclete, majoritatea asfaltate detin 20.000 km.
Cel mai impresionant muzeu din Amsterdam este muzeul Vincent van Gogh, care contine peste 200 de picturi ale marelui artist. Pentru iubitorii de pictura recomand muzeul national olandez Rijksmuseum. Interesanta este si casa lui Rembrandt, Rembrandthuis, o casa in care poti vizita 10 camere in care a locuit si a pictat Rembrandt intre anii 1639 si 1656.
Haga, capitala Olandei este un oras rezidential linistit, cu multa verdeata , cladiri medievale remarcabile in contrast cu cladiri moderne, inovatoare, strazi inguste, muzee si atractii turistice, in care isi are resedinta printesa Beatrix. In muzeul Mauritshuis se pot admira picturi semnate de Vermeer si Rembrandt. Cel mai renumit tablou este Fata cu cercel de perla al lui Vermeer, un tablou care nu s-a putut vinde in timpul vietii artistului. Tot aici se poate vedea si tabloul lui Rembrandt, Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp. In Haga se afla sediile unor institutii importante cum ar fi Tribunalul International, Curtea internationala de Justitie, Palatul din padure (resedinta reginei Beatrix).
De la Haga, la o aruncatura de bat se afla statiunea Sheveninghen, de la Marea Nordului. Plaja este imensa, cu nisip fin dar temperatura nu depaseste 22 de grade in timpul verii.
Olandezii sunt oameni politicosi, toti vorbesc limba engleza, toleranti si amabili. In hotel, la receptie fetele se ridicau in picioare cind vorbeai cu ele, in semn de respect. Ei sunt foarte economi, dovada abundenta magazinelor de mina a doua, in care poti cumpara orice.
Ca specialitati culinare recomand, kaassouffle, un fel de cascaval pane, pe care il cumperi in vending machines la pretul de 1 euro si delicioasele stroopwafel, un fel de gauffre cu o crema de sirop de caramel. Nu uitati celebra brinza gouda si heringii cruzi!
Cu siguranta voi reveni in Olanda, unde mai sunt atitea orase de vizitat si mai ales mi-as dori sa vad cimpurile de lalele primavara. In anul 1945 printesa Iuliana a Olandei a daruit orasului Ottawa 100.000 de bulbi de lalele, in semn de multumire si recunostiinta pentru aportul trupelor canadiene in eliberarea Olandei in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire