mercredi 25 mars 2020

Excursie in Israel, locul unde a fost creata lumea si a aparut Dumnezeu

Excursie in Israel, locul unde a fost creata lumea si a aparut Dumnezeu

Israel inseamna 4000 de ani de istoire, cu cele mai mari civilizatii si principalele religii. Patru mari diferite inconjoara acest stat minuscul: Mediterana, Marea Galilei, Marea Moarta si Marea Rosie. In acest stat sunt noua luni de soare si doua anotimpuri. Israelul a fost locul de trecere intre doua mari regiuni fertile Mesopotamia si Egiptul.
Este o tara de contraste, cu desertul Iudei aproape de Galilea. In aceasta mica regiune a lumii, fragila si trecatoare a aparut Dumnezeu.

Israel are o concentratie maxima de locuri sfinte pe metru patrat; Zidul Plingerii locul sacru al evreilor, Biserica Sfintului Mormint acolo unde a fost crucificat Isus si unde este mormintul sau, Cupola Stincii al treilea loc sacru din Islam, Via Dolorosa, drumul parcurs de Isus , turnul lui David, locul unde Isus a avut ultima cina. In toate aceste locuri, linistea apasatore si grea pe care o emana vizitatorii care se roaga este fascinanta.

O calatorie in Israel se pregateste dinainte, trebuie sa cititi istoria, religiile pentru a intelege acesta tara fascinanta.

Cea mai mare piata din Jerusalem (Mahane Yehuda)  este o fusiune de culori, parfumuri si strigate. Aici se vinde tot: produse proaspete, mirodenii, obiecte de cult, nuci, masline, ceai, halva. Se maninca bine in Israel, un adevarat periplu culinar.
La sosirea in aeroportul Tel Aviv totul este stresant, esti interogat despre origine ta, intentiile tale, parinti, etc.

Israelul este un campion al locavorismului ( a minca local ), consumul de alimente pe o suprafata de 100 la 250 km.  Se vorbeste aici de miracole agoralimentare. Un inginer irsaelian Simcha Blassa a descoperit irigarea picatura cu picatura.

Tel Avivul este unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Este un oras dinamic, modern cu restaurante, discoteci, baruri, cafenele, surfing, pista ciclabila, patrimoniu arhitectural. Un oras cu contraste,  care poate fi calm sau hiperactiv.

La 25 de minute de Ierusalim se afla orasul mitic Bethleem, unde s-a nascut Isus.

Israel este leaganul crestinismului, islamului si judaismului, trei religii monoteiste.

Ierusalim este un oras de trei ori sfint, cu peisaje magnifice, statiuni balneare, locuri arheolgoice. A fost ultima resedinta a lui Isus si este al treilea oras sfint pentru Islam dupa Meca si Medina. Orasul este impartit in cartiere: armenesc, crestin, evreu si musulman.
In timpul cruciadelor Ierusalimul a fost capitala Regatului latin cind lumea venea sa se inchine la mormintului lui Isus. Orasul a devenit in sec IV un oras de pelerinaj pentru crestini.

Pentru evrei, Ierusalimul este sfint de 2500 de ani fiind capitala regelui David, ei venind din toata lumea pentru a se reculege in fata Zidului Plingerii.  Este locul cel mai sacru al iudaismului, evereii pling pierderea templului. Barbatii se roaga separat de femei. Pare a fi o mare sinagoga in aer liber. Evreii cred ca rugaciunile lor introduse printre pietrele zidului vor fi ascultate si indeplinite. Cele mai vechi inscriptii dareaza din timpul lui Irod.  Acum 2000 de ani zidul facea parte dintr-un templu acum disparut. Locul are o forta magnetica.
Muntele templului este pentru musumani si evrei locul unde a fost creata lumea.
Ierusalimul este unul dintre orasele cele mai fascinante de pe pamint.
Ceea ce ne surprinde este faptul ca orasul este inca populat, orasul are ceva intemporal.

Pe muntele maslinilor suntem in fata miilor de morminte (150.000) al celui mai vechi cimitir din lume inca utilizat. Se spune ca persoanele care sunt inmormintate aici vor fii primii care vor invia intrucit mesia va trece pe aici inainte de a intra in Ierusalim. Oamenii sunt inmormintati cu fata spre templu. Un loc la acest cimitir costa 16.000 de euros.

Mai jos in gradina Gethsémani, maslinii au oferit umbra lui Isus si discipolilor lui. Aici a fost arestat Isus.
In Ierusalim diferite culturi traiesc in perfecta armonie.

Biserica Sfintului Mormint este situata la 800 de metri altitudine. Iata-ne pe Via Dolorosa, renumitul drum al crucii cu 14 opriri din care cinci se afla in interiorul Bisericii. Drumul dureaza o ora de la primul punct unde Pilat l-ar fi condamnat pe Isus. Fiecare oprire est marcata cu o placa rotunda pe pereti sau porti.

Biserica Sfintului Mormint se afla in mijlocul soukului la marginea cartierelor crestine si musulmane. Infatisarea ei nu are nimic exceptional ci numai credinta pelerinilor au contribuit la transformarea ei intr-un loc sacru.  In interior gasim superbe mozaicuri si piatra unde a fost Isus spalat dupa ce l-au coborit de pe cruce. Biserica este impartita intre mai multe congregatii: biserica catolica, armeniana, siriana, copta, etiopiana. Dar biserica ortodoxea ocupa cea mai mare parte a edificiului. Toate aceste biserici contribuie la intretinerea mormintului sfint. In fata usii credinciosii ating si saluta piatra pe care a fost uns Isus. La intrarea in capela la etaj se afla statia nr 10 de pe drumul crucii. Isus si-ar fi lasat vesmintele aici iar la statia 11 a fost crucificat. Statia 12 se afla in capela greco ortodoxa.
Pelerinii nu pot sta decit citeva secunde in fata mormintului. Se poate vorbi despre sindromul Ierusalim.
La statua 13 trupul lui Isus a fost coborit de pe cruce si dat Mariei.

Mormintul sfint atrage anual milioane de pelerini veniti din lumea intreaga. Mormintul a fost renovat intre 2016 si 2017 cind s-a deschis piatra de mormint si cercetatorii au putut sa studieze locul. Acestia au stabilit ca mormintul dateaza din epoca romana. Locul corespunde exact cu descrierea realizata in Evanghelii.
La exteriroul zidurilor se poate vizita cetatea lui David, unde a fost inima Ierusalimului cu 1000 inaintea lui Isus. De peste 150 de ani se tot fac sapaturi arheologice.

Cetatea Massada situata in desert este un loc arheologic de importanta primordiala aici a fost palatul legendarului rege Irod. Locul a fost si refugiul miilor de evrei in anul 73 cind Ierusalimul a fost cucerit de romani. Acestia au preferat sa se sinucida in loc sa se predea romanilor.

Marea Moarta se afla la 400 de metri sub nivelul marii este de fat un lac de 10 ori mai sarat dcit oceanul, locul cel mai jos din lume. In mare poti plutesti cu usurinta.

Cisjordania este un oras sfint pentru trei religii, clasat monument istoric.

Bethleem in Cisjordania un teritoriu palestinian ocupat de o jumatate de secol de Israel este locul de nastere a lui Isus, situat la 10 km de Ierusalim, avind 50.000 de locuitori din care 40% sunt crestini.

Biserica Nativitatii construita in sec 4 de imparatul bizantin Iustinian pe locul nasterii lui Isus este un loc de pelerinaj pentru crestini si musulmani. Edificiul este administrat de cele trei biserici ortodoxe, catolice si armenesti.

In 614 cind persii au devastat Palestina nu au distrus bazilica pentru ca au vazut pe cei trei regi magi pe fatada.

Din 2002 Israelul a ridicat in Cisjordania o bariera, numita zidul aparthaidul.

Am fost in aceasta excursie cu agentia Karpaten din Bucuresti si am platit 449 euro, pentru 6 zile, fiind cazati la hotel Paradise din Bethleen. Hotelul Paradis, de patru stele, a fost modest dar curat, situat aproape de granita cu Ierusalim. In Bethleem fost inselati cind am cumparat o imitatie de rucsac din piele da camila. Fiti ft vigilenti cind cumparati ceva. Totul se vine in lei, dolari americani, euro. Am fost chiar apostrofati de un sofer de taxi pentru ca nu l-am angajat.

Vizitind Israelul am aflat ca Isus a inventat rugaciunea Tatal nostru.

Israelul are o infrastructure moderna si hoteluri atragatoare. Limba nationla este ebraica dar 22% intelg franceza; engleza, rusa si araba sunt ft raspindite. Evreii din Israel vin din 104 tari ale lumii.
In Israel exista 11.000 de locuri arheologice.
In Israel este o senzatie de atractie, te simti atit de mic in aceasta lume, vizitind locurile sfinte ai o lectie de umilinta, o sentiment de calm si libertate.

Israelul este tara bucuriei, ocupind locul 11, desi este o tara civilizata in pericol de moarte, care traieste in permanenta sub presiune. Israelul produce cel mai mare numar de publicatii stiintifice pe cap de locuitor, are cel mai mare numar de muzee pe locuitor. In acesta tara rascolita de razboi cinci israelieni au cistigat premiul Novel.
De vineri pina simbata este sabbatul cind evreii ortodoxi nu muncesc si nu pot sa foloseasca nimic ce este electric. Nu exista transporturi publice in aceasta perioada. Magazinele sunt inchise si o liniste grea  coplesitoare cade peste oras.

Daca in trecut turistii israeleni mai ales cei de origine romana veneau in numar mare in Romania acum romanii sunt cei care viziteaza tara sfinta.

Bucataria israeliana este divina, compusa dintr-o mare varietate de legume, carnuri, peste, naut. Vegetarisumul si veganismul sunt la moda.

Cu un PIB de 42.000 $US pe locuitor Israel poseda solide baze economice, somajul fiind de 4% in 2018. Israelul este unul dintre liderii mondiali in sectorul stiintei, tehnologiei si inovatiei. Costul vietii este unul dintre cele mai ridicate din lume. Sanatatea costa cu 19% mai mult decit in alte tari dezvolatate, chiria si preturile apartamentelor ating preturi porhibitive.

Ajunsi in Israel nu simiti nici o tensiune sau un sentiment de pericol, totul emana o energie spirituala. Ce senzatie poti avea cind auziti clopotele bisericii Sfintului Mormint si la citiva pasi o rugaciune musulmana. O excursie in Israel este unica, este o tara sfinta cu nume din Biblie.

Femeile care vor sa intre in biserici trebuie sa poarte un batic pe cap si sa isi acopere parul iar panatlonii sunt interzisi pentru femei, de aceea recomand ca femeile sa poarte o fusta lunga.

Este de mers primavara si toamna, iarna este intuneric la ora 16.


Din Israel puteti cumpara suveniruri, produse cosmetice de la Marea Moarta, ulei de masline.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire