mercredi 25 mars 2020

Roma, orasul etern in patru zile

Roma, orasul etern in patru zile

Trebuie sa te ratacesti, sa te aventurezi, sa gusti, sa visezi intr-unul dintre cele mai mari orase ale lumii. Mi-a placut sa merg pe jos si sa descopar  secretele si frumusetele Romei, cu spiritul vagabondind in pace intr-o contemplare deplina. La Roma spectacolul este peste tot, zgomotul scuterilor si a  masinilor te asurzesc. Ce este « farniente », o arta care ne aminteste de Italia de renumita sa « dolce vita. » Roma este un oras mare, vibrant, zgomotos si murdar dar in oras abunda gradinile cu copaci, fintinile cu clipocitul lor divin. Citeodata obositi de claxonul autobouzelor putem sa ne refugiem in linistea unei biserici, unde Dumnezeu ne atinge sufletul.

In Roma sunt peste 900 de biserici, printre care Maria di Trastevere, una dintre cele mai vechi in Roma sec 4. Am vizitat tot ce ne-a iesit in cale. Intrati in toate bisericile, o oaza spirituala, care va rezerva nenumarate surprize de ordin istoric si arhitectural.

O viata intreaga ti-ar trebui sa ti-o dedici pentru a vizita Roma, un oras unic si universal, orasul etern cum il numesc poetii.
Roma are de 12 ore suprafata Parisului si mai mult de 2000 de ani de istorie.

Vila Borghese. Daca vreti sa fiti ca un adevarat roman culcati-va pe iarba  verde din parcul  de 80 de hecatare, al patrulea cel mai mare parc din Roma, in stil italian si englez, o combinatie de gradini, lacuri si cladiri istorice.
La intrarea in parc am dat peste muzeul Carlo Bilotti, un muzeu de arta contemporana, continind mai ales opere ale lui Giorgio de Chirico.

Vizitati pietile romane cele mai cunoscute cum ar fi Piazza Venezia, Piazza Navona, Piazza di Spagna, Piazza del Poplo si Piazza San Pietro.

In Piazza Venezia cu o architectura care iti taie rasuflarea au fost filmate numeroase  capodopere cu ar fi : To Rome With Love » de Woody Allen si Roman Holiday » de Wyler.
Aici se afla Palazzo Venezia, ales de Mussolini ca palat guvernamental si cladirea in care a locuit mama lui Napaoleon.

Piazza Navona a fost construita de imparatul Dominitian care intentiona sa faca un stadion. Piazza Navona este una dintre cele mai mari piete publice din oras unde se pot admira trei fintini: Fontana dei Quattro Fiumi, reprezentind cele patru fluvii Dunarea, Gange, Nilul si Rio de la Plata. Fontana del Moro  si Fontana del Nettuno sunt asezate la extremitatile pietei.

Piazza di Spagna este celebra pentru scarile care duc la  Trinita dei Monti.
De acolo de sus puteti merge spre Villa Medici. Panorama acoperisurilor orasului este magica. Chiar Zola a iubit-o si a a povestit-o in lucrarea sa Roma.

Piazza del Poplo este o adevarata stratificare de architectura.

Piazza San Pietro renumita pentru Basilica di San Pietro si pentru faptul ca papa organizeaza aici o slujba in fiecare duminica. Este cea mai mare biserica din lume, care adaposteste mormintul Sfintului Petru si alte sute de morminte. Biserica Sfintul Petre un monument unic, una dintre cele mai importante din lume, cheia cultului crestin.


Roma are, fara indoiala  si cele mai frumoase fintini din lume

Fontana din Trevi, in stil baroc straluceste in albeata sa, fiind un loc sublim, construita in 1700. Fintina exista inca de pe timpul romanilor ca sursa de apa. Mii de euro sunt aruncati in fintina iar banii sunt daruiti unei asociatii caritabile.

Fontana dei Quattro Fiumi, realizata de Bernini,  un adevarat miracol architectural,  stilpul central pare a pluti.
Fontana del Tridone situata in piazza Barberini.

O experienta unica in Roma, sa iei cursuri la scoala de gladiatori, rafting pe Tibru, experimenta Ingeri si demoni, un tur de noapte in Roma, parcul de atractii Cinecitta, o vizita la sactuariul pisicilor.

Ruinile sunt martorii unei civilizatii infloritoare si ne amintesc de megalomania unor imparti cum a fost Nero care a construit orasul aurit.

Coliseum exprima cruzimea si cinismul unei ere, cu ocazia inaugurarrii sale a fost ocazia de a oraniza 100 de zile de jocuri care au costat viata anumerosi gladiatori si sute de animale. Colieum are o istorie neagra si complicata. Papa in sec 17 l-a decretat ca loc sacru pentru ca multi crestini au murit acolo.

Coliseul cunoscut si sub numele de Amphiteatrum Flavium este unul dintre cele mai mari arene din lume, facind parte din UNESCO si cele sapte minuni ale lumii, un simbol al Romei.

Forum romanum a fost locul din Roma antica unde totul se vindea, cumpara, se schimbau discutii politice si  de filozofie, un fel de agora greaca, o adevarata minune arhitecturala. Forumul lui Traian cunoscut pentru expansiunile sale militare dar el a fost si filantropist a extins programul de bienfacere pentru copii si batrini.

Altarul patriei sau monumentul lui Victor-Emmanuel II, un edificiu neo clasic construit in 1885 dupa moartea primului rege italian. Din 1921 adaposteste si monumentul soldatului necunoscut, facind din el un simbol al monarhiei si al patriei. Fiecare statuie simbolizeaza o regiune a Italiei. Este una dintre cele mai mari cladiri din Roma.

Panteonul, construit de Agrippa in anul 27 si reconstruit de imparatul Adrian intre 120-124.  Panteon inseamna templul dedicat tuturor zeilor, fiind unul dintre monumentele cele mai bine conservate din Roma, o cladire sinonima cu perfectiunea. Azi Panteonul este o biserica dedicata Sf Maria si martirilor, aici se afla mormintul  regelui Vittano Emanuelle II, King Umberto I  si a sotiei sale Margherita.


Bocca della Verita este o masca din marmura cu imaginea lui Triton, zeul oceanelor care a devenit de-a lungul anilor un detector de minciuni, situata pe zidul bisericii Santa Maria in Cosmedin. Daca cineva care minte isi pune mina in gura isi va pierde mina, fiind mincata de teribila gura. Audry Hepburn si Gregory Peck au glorificat acest monument in filmul Roman Holiday (1953). 


Castelul  Sant’Angelo sau mauzoleul lui Adrian un muzeu national.

Vatiacanul, cea mai mica tara din lume 1929 detine cea mai mare colectie mondiala de arta. Galeria de arta contine lucrari ale lui Raphael, Leonardo da Vinci, Vincent Van Gogh, Picasso.

Din intimplare am cazut peste Muzeul National Roman, care contine una dintre cele mai mari colectii arheologice din lume, adapostit in Palazzo Massimo alle Terme, dupa parerea mea unul dintre cele mai bune muzee din Roma, care nu apare in ghidurile sale. Palatul Massimo alle Terme construit intre 1883-1887 in stilul neo renasterii. Aici sunt conservate frescile vilelor romane, sculpturi magnifice si statui impunatore, monezi. Nu este prea publicizat dar merita sa fie vizitat, nu trebuie sa stai la coada si sa rezervi inainte, in plus poti sa iti lasi si valiza la intrare. Daca scopul vizitei dvs este Roma impartii si imperiul roman trebuie neaparat sa vizitati acest muzeu. Comorile din acest muzeu sunt inestimabile cum ar fii frescile din vila Livia, obiectele de bronz din palatele plutitoare ale lui Caligula. Picturile de pe pereti  cu un fundal de verde albastru cu plante si pasari sunt uimitore. Te poti intreba daca Livia si Augustus au mincat in aceasta incapere. Aici poti sa fotografiezi obiectele fara sa fii impins, intr-o maniera relaxanata.

Termee lui Diocletien, care fac parte din muzeu, se pot admira sarcophage si o vasta colecte epigrafica.

Intr-una din zile am vizitat Muzeul etrusc din vila Julia, un palat in stilul Renasterii construit pentru papa Iulius al treilea. Colectia muzeului contine ceramica, bronz, sculpturi,  bijuterii si renumitul sarcofag al unui cuplu.


Gastronomia italiana este renumita, o experienta gustativa deliranta. Bucataria italiana este clasata patrimonio mondial UNESCO. 
Pizza italiana a fost creata pentru a ne surprinde. Cind ii este foame studentului se arunca pe un aperitivo , un pret de 6-10 euro constinid  dintr-o bautura si un bufet cu legume, toast, omleta, etc.

Cafeaua italiana, cel mai bun prieten al italienilor pentru a incepe ziua sau a face o pauza rapida se bea in picioare, la bar. New York Times a declarat ca cea mai buna cafea din lume este cafeaua Sant’Eustachio, 74,99 dollari pentru un sac de 1 kg.

Am cumparat biletul de avion de la Bucuresti la Roma cu $100 iar cazarea am facut-o prin Airbnb, cautind o camera in buricul Romei, linga Termini, gara centrala. De la aeroport la Termini exista transport public pentru turisti cu un autobuz special sau cu trenul rapid. Ne-am deplasat pe jos si cu mijloacele de transport in comun. Aeroportul din Roma este unul dntre cele mai moderne din Europa.

Nu am prevazut nimic, voiam numai sa respiram aerul Romei, o metropola plina de sentimente si de valori, sa ne pierdem prin strazile sale si sa degustam la dolce vita. Am mers mult cu ochii deschisi si aparatul de fotografiat in mina jucind ca tursitul perfect. Zilele au trecut cu o viteza nebuna. Timp de 4 zile am mers fara intrerurpere in oras pentru a admira arhitectura, orasul magic plin de istorie si de pasiune.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire