Va mai amintiti de expresia idiomatica din limba romana « De ce ai intirziat? Ai venit din Honolulu! »
Pentru noi cei care traiam in lagarul comunist ni se parea de neatins aceasta localitate indepartata si exotica. Unii dintre noi nici nu stiam unde este situata pe harta.
Hawaii este sinonim cu « farniente" pe o plaja paradisiaca, cu apa de culoarea turcoazului, nisip alb si palmieri. In Hawaii este ocean pina la infinit, zeci de munti si o flora de o frumusete rara. Aici puteti sa inotati cu broastele testoase marine, un moment magic si unic, sa va plimbati intr-o rezerva naturala unde puteti admira flora si fauna locala. Trebuie neaparat sa admirati romantismul unui apus de soare pe plaja, un adevarat joc de culori.
Hawaii este cunoscut sub numele de « rainbow state » pentru ca exista curcubee peste tot iar soarele straluceste sub picaturi fine de ploaie creeind un cer feeric. Chiar este binecuvintata ploaia marunta si racoritore cind soarele dogoreste ca un cuptor.
Ne-am hotarit relativ repede pentru a merge in aceasta excurie. Ne-am indreptat mai intii privirea spre Airbnb dar diferenta de preturi era infima. Am gasit un pachet turistc cu agentia Sunquest, hotel si bilet de avion, la un hotel de 3 stele situat in cartierul turistic al Honolulului, legendarul Waikiki. Nu prea am fost incintati de zborul cu United care nu ne-a oferit nici un fel de serviciu timp de 9 ore cit a durat calatoria de la Chicago la Honolulu. Adevarat, avionul a fost nou si curat, dar fara ecrane de televiziune. Nu stiam ca trebuie sa descarc o aplicatie United pentru a viziona filme gratuit in avion. Daca nu aveai tableta personala puteai sa inchiriezi tableta lor care costa $10. Ni s-a oferit numai apa, jus si cafea precum si un biscuit dulce. In schimb ai voie sa iti iei cu tine mincare. Aproape toti pasagerii din avion aveau un pachet de acasa. In primul rind m-am uitat pe situl USA pentru a vedea ce alimente am voie sa iau cu mine si am tiparit acea pagina. Atentie legumele si fructele trebuie sa aiba o eticheta cu provenienta lor iar brinzeturile trebuie sa fie ambalate in pachetul orginal. Ajunsi la Honolulu m-am indreptat spre ghiseul Roberts unde un shuttle ne-a adus la hotel pentru suma de $16 de persoana. La intoarcere am gasit alta companie Hawaii Super Transit care ne-a oferit acelasi serviciu cu $10 de persoana.
Limba hawaiiana este una dintre cele mai vechi limbi vorbite din lume desi astazi numai 1% din locuitori o vorbesc. Inaintea sosirii capitanului Cook limba hawaiiana era o limba orala asemanatoare cu limba vorbita in Thaiti. Cind misionarii au sosit in Hawaii au avut nevoie sa inlocuiasca limba orala in limba vorbita. Ei i-au invatat pe hawaiieni sa citeasca in limba lor scrisa pentru a putea sa le transmita mesajul Bibliei. Ei au dezvoltat un alfabet hawaiien compus din 12 litere, 5 vocale si 7 consoane. Dupa anexarea Hawaiiului de catre Statele Unite in 1898 limba hawaiiana a fost scoasa din scoli. In 1978 limba hawaiiana a fost aleasa ca limba oficiala a Hawaiiului si numerosi elevi au ales sa studieze limba ancestrala in liceu. Astazi exista 1000 de hawaiieni a caror limba materna este hawaiiana si in plus 8000 de oameni pot vorbi aceasta limba.
Aloha este cuvintul din limba hawaiiena cel mai folosit care inseamna buna ziua sau la revedere. Hawaii este adesea denumit statul Aloha.
Primul lucru care m-a frapat in Hawai a fost lipsa poluarii, plantele aromatice, frumos mirositoare. Ningea cu flori de gardenia. Tintarii, aceste insecte tropicale nocive lipsesc cu desvirsire in Hawaii, la fel si serpii.
Apa este un leitmotiv local, ne aflam in mijlocul oceanului cel mai intins al planetei si vedem apa pretutindeni.
Hawaii este leaganul surfului care este de fapt sportul lor national. Nu degeaba Hawaii este centrat pe surf, usile cafenelelor sunt in forma de planse de surf si se gasesc statui ale lui Duke aproape peste tot.
Prima intilnire a societatii noastre cu surful dateaza din timpul capitanului Cook in oceanul Pacific. James King, cel care l-a inlocuit pe Cook a descris in jurnalul sau cum se facea surful in Hawaii. In sec 18 surful era practicat curent de populatiile din Hawaii facind parte din cultura lor. Sefii de triburi utilizau surful pentru a-si arata talentul si indeminara lor. La inceput a fost practicat pe burta si apoi in picioare. Regii din Hawaii practicau surful pe anumite plaje rezervate. Regii cei mai abili pluteau pe planse de lemn de 7 metri. Surful a fost un sport sacru, erau rituale de fabricare a planselor, aveau zei al sportului. Misionarii au fost fermecati de superbele fete hawiiene care practicau surful cu sinii goi avind un corp atletic.
Duke este nu numai un surfer de inalt nivel dar si un campion olimpic de natatie si un actor de cinema, care a jucat in cel putin 14 filme. De la inceputul anilor 1900 el a promovat surful fiind considerat inventatorul surfului modern.
Pe 14 februarie 1779 celebrul explorator britanic James Cook si-a gasit moartea intr-o lupta dintre membrii echipajului sau si indigenii din actuala Marea Insula din Hawaii. Navigator si cartograf de exceptie James Cook a efectuat 3 calatorii in oceanul Pacific devenind primul european care a explorat estul Australiei, Noua Caledonie si Hawaii precum si a facut turul Antarticii.
La inceput indigienii din Hawaii l-au primit ca pe un rege, asemanindu-l cu zeul Lono celebru in acea perioada. Fortati sa se intoarca pe insula cind li s-a rupt un catarg, indigenii s-au aratat mai putin amabili pentru ca era perioada de razboi. Anul indigenilor era impartit in perioada de pace si cea de razboi. Unul dintre tunurile lui Cook au fost furate si el se deplaseaza in sat cu 9 oameni pentru a il lua prizonier pe rege. Situatia a degenerat si marinarii au fost obligati sa se retraga pe plaja loviti de pietre si de sageti. Capitanul Cook este atins la cap, apoi batut pina la moarte si decupat in bucati. Nu se stie cu siguranta daca bastinasii erau canibali, numai citeva bucati din corpul sau au fost restituite echipajului care le-a aruncat in mare in cursul unei ceremonii funerare.
Toata lumea stie ca « lei » este un colier fabricat din flori, care in vechiul Hawaii era purtat ca semn de distinctie sau de rang. O persoana de rang era recunoscuta prin tipul, motivul sau complexitatea colierului « lei » Aceste coliere puteau sa simbolizeze un eveniment important, o nastere, o moarte, un acord de pace sau un razboi cistigat. Colierele erau purtate in timpul ceremoniilor religioase pentru a cere zeilor sa aduca prosperitatea.
Un colier este oferit din mai multe motive, poate semnifica dragostea, prietenia, afectiunea, fericirea, obtinerea unei diplome, o casatorie. Nu exista limita de virsta pentru a primi un colier lei. Colierul pentru barbati este confectionat din mici nuci si se numeste « kukui ».
Exista si ziua colierul lei, care se sarbatoreste pe 1 mai in insule, incepind cu 1928. Un lei se poate cumpara peste tot si costa intre $5 si $10.
Hula este dansul prin excelenta hawaian, fiind un dans indigen, insotit de un cintec. Polinezienii au sosit in Hawaii in barci artisanale si s-au instalat pe aceste insule fertile dansind hula pentru a multumi zeilor. Exista si o scoala de hula care interzice elevilor sa isi taie parul si unghiile. Costumele traditionale consta in colier de flori, o fusta, bratari din os de balene si dinti de ciine in jurul gleznelor. Asistati la un spectacol de Hula, spectacole gratuite au loc marti, joia si simbata la apus de soare pe plaja Waikiki.
Waikiki este un cartier din Honolulu, animat si turistic, un fel de South Beach la Miami. Aici se afla capitala mondiala a surfului, in timpul iernii valurile pot sa depaseasca 10 metri oferind surful ce mai pasionant si cel mai periculos. Legendara plaja Waikiki este considerata ca fiind una dintre cele mai renumite din lume cu cele 3 mile de apa cristalina.
In Waikiki este o adevarata invazie de japonezi, australieni, chinezi si coreeni care vin aci pentru « luxury shopping" si pentru ca viata este mai ieftina decit la ei, de exemplu berea este la jumatate de pret la fel si obiectele de vestimentatie la o fractiune de pret. Mi-a placut sa vad cuplurile de japonezi imbracati la fel in haine cu imprimeuri florale de tip hawaiian, cupluri care s-au casatorit in Hawaii. Hawaii pentru japonezi este un fel de Cuba pentru canadieni. Bill Gates s-a casatorit in Hawaii, nunta lui costind un million de dolari.
In Waikiki exista o abundenta de materiale turistice, cum nu am mai vazut in alte orase, unele dintre ele fiind si in japoneza cum ar fii Pleasant Hawaii, 1010 Things to Do, Honolulu Plus precum si cataloage luxoase cu reclame de moda.
Ala Moana Shopping Center este considerat a fi cel mai mare centru comercial in aer liber din lume cu mai mult de 350 de magazine si peste 100 de restaurante. Multe hoteluri oferta shuttle gratuit la acest mall.
In Waikiki se afla strada Luxury Row, cu cele mai renumite magazine din moda internationala care iti taie rasuflarea: Chanel, Coach, Gucci, Hugo Boss, Tiffany & Co., Tod’s and Yves Saint Laurent, Bottega Veneta.
Interioarele acestor magazine de lux, cu produse high-end sunt sofisticate si deschise in fiecare zi a sapataminii de la ora 10 la 10 seara. Magazinele sunt pierdute printre arbori nativi, palmieri si torte. Exista si un ritual al aprinderii tortelor cu gaz. Actori deghizati in bastinasi aprind luminile magice pentru ca la ora 6 soarele apune si se face noapte.
Mincarea este scumpa in Honolulu si o gasesti mai ieftina la Walmart in special produsele congelate si bautura. Sticlele de vin incep de la 3 dolari in sus. In Waikiki exista un lant de magazine ABC unde puteti cumpara orice dar la preturi ridicate, un mar in jur de $2, o banana 75 de centi. Cele mai bune preturi la alimente le gasiti la magazinul Don Quijote, unde puteti cumpara suveniruri la preturi rezonabile, produse regionale si importate. Don Quijote este un magazin cu preturi reduse cu 160 de locatii in Japonia. Farmacia Longs are preturi mai ieftine decit alte magazine insa ai nevoie de un card, pe care ti-l elibereaza pe loc.
Transportul in comun, numit The Bus este eficient si un abonament pe o zi costa $5, puteti face si ocolul insulei Oahu cu autobuzul care dureaza 4 ore. Soferii de autobuze sunt ft politicosi, te intreaba unde vrei sa mergi, iti dau sfaturi.
Gastronomia locala este bogata si diversificata. Puteti minca sushi, mincare chinezeasca si japoneza. Mincarurile hawaiene sunt dulci, sarate acompaniate de fructe si legume tropicale, macadamia, peste.
In fiecare vineri seara puteti asista la un spectacol de artificii feeric care are loc la ora 7:45 si dureaza 10 minute la Hilton Hawaiian Village.
Nu mi-au placut vagabonzii si cersetorii care strica imaginea orasului. Cea mai mare concentratie de vagabonzi este in Honolulu in parcuri. Oamenii strazii poseda un cos de cumparaturi sterpelit de la vreun magazin unde isi tin posesiile lor. Acesti oameni au devenit o povara pentru americani. Nu am nimic impotriva lor si ii compatimesc dar am fost dezgustata cind am vazut un barbat si o femeie instalati in fata celui mai luxos hotel si care scuipau pe plaja. In San Francisco au trebuit sa dezinfecteze strazile si parcurile pentru a eradica epidemia de hepatita in rindul oamenilor strazii.
Majoritatea acestor oameni saraci vin din Alaska pentru ca acolo fiecare cetatean primeste o alocatie de $1000 din partea statului iar biletul de avion pentru Honolulu este de $500. Acesti vagabonzi nu se sfiesc sa sparga masini si sa mai fure cite ceva de pe plaja. Deci atentie, fiti vigilenti, dupa cum mi-au marturisit turistii americani. Adevarat ca ei curata cosurile de gunoi in cautarea sticlelor de plastic pentru care primesc 5 centi. In anul 2015 Hawaii a declarat o stare de urgenta nu ca ar fi fost un tsunami sau un vulcan in eruptie ci suprapopularea oamenilor strazii, astazi numai in insula Oahu fiind 7921 de vagabonzi. Acestia sunt atrasi de temperatura tropicala, plaje superbe si marijuana din abundenta. Oamenii strazii (hobos) fac parte din 3 categorii: localnici loviti de soarta, americani care s-au mutat aici in cautare de munca si au pierdut serviciul si vagabonzii care vin aici sa evite duritatea iernii de pe continentul american. Guvernul hawaiian a relocat sute de hobos de unde au venit dar numai cei care au fost de acord sa plece din paradis. Am vazut atitia oameni cu aparate de detectat metal, care chiar te dernajau cind iti bagau acel aparat sub nas, in timp ce tu stateai la soare. Se zice ca ei gasesc bani si bijuterii pierdute de turisti.
Chiria medie a unui apartament in Honolulu este de peste $2000 pe luna iar a trai intr-un cort este gratuit. Plajele si parcurile se inchid la ora 2 dimineata.
In Hawaii sa afla cea mai mare plantatie de ananas din lume, Hawaii produce 50% din productia mondiala de ananas. Nu uitati sa degustati o inghetata cu ananas.
Obama s-a nascut la Honolulu, unde si-a petrecut copilaria si isi petrece Craciunul acolo cu Michele si fiicele sale.
In Honolulu exista numeroase obiective de vizitat, pe care vi le voi prezenta succint. Nu poti sa te duci in Honolulu fara a vizita Pearl Harbour, este ca si cum ai vizita Roma si nu vezi Vaticanul.
Pearl Harbour este un loc simbolic si istoric despre cel de al Doilea Razboi Mondial si care este o baza militara americana si azi. Se poate ajunge cu autobuzul.
Pe 7 decembrie 1941, la ora 7:48 cind lumea era in razboi, orasul Honolulu si baza militara Peral Harbour au suferit cele mai cumplite atacuri de pe teritoriul american, 2400 de persoane au murit si 1300 au fost ranite in acea zi precum si 64 de japonezi.
Punctul culminant al vizitei este Arizona Memorial un fel de monument ridicat peste vaporul scufundat de aviatia japoneza. O lista a marinarilor care au murit pe Arizona este vizibila. Vasul american in serviciu in 1916 a fost cel mai dur lovit de doua bombe de 800 kg fiecare. Intrarea la muzeu este gratuita oferindu-se 1300 de bilete zilnic deci trebuie sa fiti la fata locului pina in ora 10. Atentie nu aveti voie sa luati cu dvs nici un sac, cit de mic ar fi, trebuie sa le lasati la garderoba si sa platiti $4. Incepeti vizita cu un film dramatic de 20 de minute dedicat atacul japonez si apoi va imbarcati pe un vapor pina la epava Arizona, unde puteti sta timp de 10 minute. Pentru celelalte vapoare sau submarine trebuie sa platiti intrarea respectiv $12 pentru submarinul Bowfin si 25$ pentru Missouri, sau $20 pentru muzeul aviatiei.
Un muzeu interesant in Honolulu este Hawaiian Mission Houses Historic Site, care consta din trei case ale primilor misionari crestini stabiliti in Hawaii. Cea mai vechie casa a fost demontata si trimisa cu vaporul din Cape Horn Boston in 1820. Una dintre case este Tipografia unde protestantii misionari si nativii au colaborat la producerea numeroselor carti in limba hawaiiana. Desi nu exista o limba scrisa inainte de 1822, Hawaii a devenit una dintre cele mai instruite natiuni din lume.
Hawaii State Capitol, a jucat un rol important in dezvoltarea vietii pe insulele hawaiiene. Constructia este o adaptare moderna in stilul Bauhaus, foarte popular la inceputul sec 20. Fintina care inconjoara cladirea capitolului simbolizeaza Oceanul Pacific. Cele doua camere: House of Representatives si Senatul sunt in forma de con reprezentind vulcanii din Hawaii. Cele 24 de coloane care inconjoara cladirea seamana cu palmierii iar cele 8 coloane din fata si spatele cladirii reprezinta cele mai importante insule din Hawaii: Big Island of Hawaii, Maui, Lanai, Molokai, Kahoolawe, Oahu, Kauai, and Niihau. In fata cladirii se afla stauia sfintului Damian, un preot catolic care si-a dedicat viata ingrijindu-i pe leprosi.
Diamond Head este un crater vulcanic pe care il poti vedea pe toate cartile postale din Waikiki. A se urca pe el dureaza 40 de minute si de acolo poti admira un peisaj de vis. Intrarea in parcul national costa numai 1 dolar. Se spune ca daca luati o bucata din craterul vulcanului veti avea ghinion tot anul.
Un templu a fost construit pe virful vulcanului si a fost dedicat zeului vintului. Prin anii 1700 exploratorii care au vizitat vulcanul au crezut ca mineralele de cristal sunt diamante, de aici numele de « Capul de diamant ». In 1904 craterul a fost cumparat de guvernul american si desemnat ca baza militara. Fortificatia a fost o capodopera de inginerie a timpului fiind pregatita sa apere insula de atac dar artileria nu a fost folosita niciodata.
Manoha falls are arbori enormi, liane, frunze uriase si ferigi de 5 metri. Multe filme au fost turnate aici: Juriassic Park, The Hunger Games 2 si serialul Lost. Amatorii de drumetii prin padurea tropicala pot aprecia aceasta cascada accesibila publicului si fiind foarte aproape de Waikiki, la numai 15-20 minute de condus cu masina.
Bishop Museum este fara indoiala cel mai important muzeu din Hawai si din lume cu peste 1,3 milioane obiecte despre Hawai si Pacific fiind in acelasi timp vechi de 120 de ani. Biletul este piperat $20 pentru adulti.
Ici puteti petrece cel putin 2-3 ore. Muzeul a fost recent renovat cu o investitie de 20 de milioane de dolari. Printre obiectele de valoare se numara mantia regala a regelui King Kamehameha confectionata din pene si din scheletul unei balene. Pe primul nivel al muzului puteti vedea zeii hawaieni si explicatiile unor legende populare. La etajul doi sunt exponate legate de rolul naturii in viata insulei. Nu uitati sa vizitati Kahili Room, camera regala cu numeroase portrete ale monarhiei si obiecte din pene.
Muzeul contemporan, (The Contemporary Museum) se intinde pe o suprafata de 3.5 acre si a fost construit in 1925 dar convertit in muzeu in 1988. Trebuie sa va placa arta moderna pentru a savura acest muzeu, unde puteti vedea tablouri realizate de Josef Albers, Jennifer Bartlett, Jasper Johns, Robert Motherwell, Louise Nevelson, Masami Teraoka, and Andy Warhol. Gradina muzeului este o atractie in sine.
Muzeul de arta a statului Hawai (The Hawaii State Art Museum) este singurul muzeu gratuit in Honolulu. Cladirea care adaposteste muzeul, construita in anul 1928 este superba, inspirata de palatul Davanzatti din Florenta. Pe acest loc a fost construit in 1872 primul hotel din Hawaii care a gazduit peste 25.000 de soldati in timpul Primului Razboi Mondial.
Hawaii este paradisul iubitorilor de snorkel, unde plonjezi intr-o mare de pesti colorati si poti descoperi pestele Humuhumunukunukuapua`a, devenit pestele statului Hawaii.
Am fost norocosi ca in perioada cit am stat in Honolulu sa participam la aniversarea a 100 de ani de la moartea reginei Lili’uokalani. O suta de clopote din Hawaii au batut in memoria ei, aceasta regina extraordinara, care a murit pe 11 noiembrie 1917. Pe linga cele 100 de clopote 100 de dansatoare hula au onorat memoria reginei in sunet de tobe si scoici.
Iolani Palace reprezinta un moment din istoria regatului Hawaii cind regele Kalakaua si sora sa regina Liliuokalani, se plimbau prin salile majestoase ale palatului. Aici au avut loc baluri memorabile si spectacole de hula.
In 1879 conform ritualului masonic palatul a inceput sa fie construit ca rezidenta oficiala a monarhilor hawaiieni si terminat in1882. Aici a fost tinuta prisoniera ultima regina a Hawaiiului de catre americani.
Palatul, mai degraba un mansion cu 10 camere a fost construit in stilul neo Renasterii de catre arhitectii Thomas J. Baker, Charles J. Wall et Isaac Moore, costul fiind de $340 000, o suma imensa pentru acele timpuri, statul Hawaii aproape a dat faliment. In acea vreme palatul Iolani a fost considerat una dintre cele mai moderne cladiri din lume, avind electricitate si telefoane inainte ca acestea sa existe la White House in Washington D.C. sau Buckingham Palace. Familia regala a locuit aici timp de 11 ani pina cind regina fost detronata la cererea proprietarilor de plantatii iar Hawaiiul anexat de americani.
Polynesian Cultural Center este atractia numarul unu din Hawaii, fondat in anul 1963 care celebreaza cultura polineziana, fiind format din sase sate si doua expozitii punind in lumina insule de la Fiji pina la Samoa, unde bastinasii polinezieni arata publicului obiceiurile si traditiile lor. Acolo puteti sa participati la activitati cum ar fi jocuri hawaiiene, aruncat de sageti, vislit o barca, gatind mincaruri din Samoa, asistind la o nunta din Tahiti, invatind cum se fac tatuaje temporare.
Culturi vibrante ies la lumina in aceste sate, samoanii va arta casele lor si felul cum folosesc fibra de nuci de cocos la confectionarea diverselor obiecte.
Daca va plac legendele le puteti asculta din gura triburilor Maori.
Cei din Fiji va invita sa vizitati casa sefului de trib iar tahitienii va invata sa dansati. Tonganii va arata cum comunica ei cu tobele iar hawienii va invita sa dansti dansul lor traditional hula.
Acolo puteti asista la un spectacol pe apa, fiecare sat se perinda in fata ochilor dvs in barci din insula respectiva.
La apus de soare aveti ocazia sa degustati mincaruri traditioale si veti fii intimpinati cu lei, colierul de flori naturale. Veti lua parte la un spectacol memorabil cu 100 de artisti, cintece, dansuri si foc.
De-a lungul anilor mai mult de 30 de milioane de oameni au trecut portile acestui centru. Preturile sunt insa destul de ridicate.
Daca aveti copiii puteti sa vizitati gradina zoologica din Honolulu, care adaposteste peste 1200 de mamifere, pasari si reptile. Aceasta gradina zoologica este singura din USA care a fost infiintata dintr-o donatie a regelui David Kalakaua in 1876 pentru poporul din Hawaii.
Astazi gradina zoologica ramine un loc de frumusete naturala, multe din animale traind in aer liber pe o suprafata de 42 de hectare.
Desi am stat 10 zile in Honolulu, nu putem spune ca am vizitat totul, dar tot ce am vizitat a fost feeric si o experienta unica.
De aici puteti sa cumparati nuci de macadamia, camasi sau rochii cu motive florale, renumita cafea din Hawaii, papusi hawaiiene etc.
Exista pe pamaint locuri care ne fac sa vibram mai mult decit altele iar Hawaii este unul dintre ele.