Auzisem de Croatia, tara cu 1138 de insule si cu un litoral de 700 km lungime ca fiind un paradis adriatic cu plaji lenese si pietroase cu parfum de rozmarin si levantica, un peisaj arid, stincos si selenar. Am strabatut coasta dalmatiana din Munte Negru pina la Venetia. A fost interesant dar nu ca sa ma intorc anual acolo. In primul rind plaja lor este stincoasa, sau din beton, foarte aglomerata, nu este genul meu de plaja, cu nisip fin si matasos, dar este diferit si place la unii. Ca sa va simtiti bine la plaja nu uitati sa va aduceti o mica saltea pentru a va toloni la soare iar in apa trebuie sa aveti neaparat pantofi de cauciuc ca sa nu va raniti talpile in pietre.
M-am indragostit de Split, un oras modern, surealist construit peste un oras medival si acesta aruncat peste un oras antic. Centrul medieval al orasului a fost construit pe ruinele palatului lui Diocletian (284-305). Este primul imparat roman care si-a dorit la pensie sa traiasca aici. Pina si romanii aveau notiunea de pensie si bucuria de a o trai! Aici poti intilni citiva oameni deghizati in romani pentru amatorii de fotografii si poti asista si la batai intre gladiatori. Este un oras unic, un centru de oras construit intr-un palat magnific. Parca traverezi in timp si te amesteci intre stiluri arhitecturale, vezi o coloana romana pierduta intr-un colt de cladire, o arca infipta intr-o fatada. Deodata, fara sa te astepti dai peste un sfinx. Este o adevarata minune a patriomoniului universal. Vezi cladiri modeste cu citeva bucati din fostul palat, o coloana corintica aici, citeva sculpturi acolo. Splitul este de o frumusete si de un farmec deosebit, o calatorie in timp, palatul transpira de istorie, la fiecare invazie s-a reconstituit pe ruinele respective. Trebuie neaparat sa vizitati fundatiile palatului unde au loc adesea expozitii temporare. Este istorie in fiecare piatra, fiecare dala, fiecare zid de acolo, un muzeu locuit. Nu am vazut niciodata un amestec de stiluri in acelasi loc.
Mauzoleul lui Deoclitian, razbunarea istoriei, el care i-a martirizat pe crestini, a fost transformat intr-o mica catedrala, cea mai mica din Europa.
Hvar, o mica insula croata este un fel de Saint Tropez croat, un loc de intilnire a stelelor din Hollywood, cu cea mai scumpa plaja din Croatia. La Opatija pensinsula Istria exista dusuri si toalete gratuite pe plaja, in timp ce pe plajele din orasul Hvar nu exista asa ceva.
Dubrovnik
A pasi pe zidurile cetatii este a face o calatorie inapoi in timp si a contempla niste privelisti minunate. Cetatea a fost reconstruita si inca se mai vad gauri de gloante si diferitele culori ale acoperisurilor tradeaza aceasta transformare. Intrarea costa 15 euro iar studentii au o reducere la prezentarea legitimatiei de student.
Trebuie vizitat devreme dimineata, inainte ca hoardele de turisti de pe vasele de croaziera sa soseasca sau dupa amiaza pentru a admira apusul soarelui, desi totul se inchide la ora 19:30. Nu uita sa iei cu tine o sticla cu apa si sa ai pantofi buni. Aici s-a filmat filmul Game of Thrones.
Pentru a parcurge tot circuitul zidurilor, 2 km si 266 de trepte iti ia cam o ora si jumate dar de acolo de sus poti vedea orasul din unghiuri diferite.
In cetate sunt o multime de magazine cu preturi exagerate. De sus, de pe zidurile cetatii poti admira silueta insulei Lokrum si face fotografii fantastice. Ajuns pe Turnul Mincetta ai cele mai frumoase panorame.
In oras sunt diferite magazine, prea multe care mutileaza frumusetea locului, pentru turisti cu preturi prohibitive, de exemplu un vas din ceramica costa 50 de euro, putin scump nu-i asa!
Din nefericire pe traseul turistic nu exista nici un panou sau placi informative pentru turisti, trebuie sa inchiriati un ghid audio si asta inseamna alti bani sau aduceti-va de acasa un ghid turistic.
Vizitind orasul vechi esti pur si simplu hartuit de proprietatarii restaurantelor, care te opresc si te imbie sa intrii in restaurantul lor.
Dubrovnik este un oras romantic, cu negustori imbracati in costume traditionale, strazi mici si intortochiate, strazi paralele, perpendiculare, dezordonate, strimte, cu rufele la uscat deasupra capului si un labirint de scari.
Din octombrie 1991 pina in iulie 1992 orasul a suferit bombardamente intense, care l-au desfigurat si a facut sute de victime. Orasul este vara sufocat de turisti. Dupa mine mai interesant este orasul Korcula, la 2 ore de Dubronvnik. Orasul este plin de pisici salbatice.
Incepeti traseul de la Placa, strada principala si de acolo porniti in cautarea palatelor, bisericilor, minastirilor. Acest oras are un rafinament de arhitectura de inspiratie venetiana si slava. Dubrovnik este un oras muzeu, intrati in biserici care sunt gratuite pentru a constata diversitatea stilurilor.
Primul lucru pe care il vezi cind intri in Dubrovnik este Fintina Onofrian, construita in 1438 cu apa potabila, loc de intilnire pentru cintareti ambulanti si cersetori. Este de altfel singurul lucru gratuit in Dubrovnik.
Nu cumparati suveniruri din Dubrovnick fiind cel mai scump oras la Croatiei preturile sunt duble sau chiar triple.
Orasul Zadar mi-a ramas in minte prin impresionanta orga marina, o experienta unica care depinde de marimea si amplitutinea valurilor. din ziua respectiva. Parca faci parte dintr-un vis frumos. Orga a fost creata de arhitectul Nikola Basic, un instument facut de mina omului care lucreaza cu fortele naturii. Citeodata ti se pare ca auzi tipete de balene. Linga parcul roman se afla o poarta antica din timpul Imperiului roman si urme de ziduri. Orasul este un mic muzeu roman in aer liber. O alta poarta construita in 1543, un exemplu al artei venetiene, in conditie fabuloasa iti deschide drumul spre mare. Poti sa iti rezervi 2-3 ore in acest oras, curat si primitor. Viziteaza cele 4 biserici vechi din oras. Atentie parkingul de linga apa este scump, (10HRK pe ora).
Zadarul a fost odata cel mai mare oras ingradit cu ziduri din hegemonia venetiana. Orasul este un paradis al amatorilor de arhitectura veche.
Linga Zadar se afla Parcul national Plitvie, cu o varietae de cascade. Inca din 1979 parcul face parte din tezaurul UNESCO. Zadar este o alta alternativa linistita la Dubrovnik.
Rovinj este unul din locurile mele preferate in Croatia, un fel de mini Venetia inconjurata de ape cristaline, cu un iz venetian, dar cu preturi abordabile. Casele au culori roz, galben cu mici terase ce dau spre mare.
In Istria se afla plantatii de maslini, vita de vie si pomi fructiferi, mai ales piersici. Istria este renumita pentru uleiul de masline care are un gust deosebit.
In drum spre Venetia, ne-am oprit la Pula pentru a vizita un colosseum
roman, construit in timpul lui Augustus (3BC-14AD) si marit in timpul lui Claudius.Este al sasela amfiteatru din lume ca marime si care a adapostit 23.000 de spectatori si are o vechime de 2000 de ani, impresionant, nu! Biletul de intrare costa numai $8 pentru care poti sa hoinaresti ca pe timpul romanilor si sa vizitezi si micul muzeu de la subsol. Poti petrece aici citeva ore bune. In oras poti sa vizitezi si Arcul de Triumf roman si alte vestigii antice. Spre deosebire de Roma, nu esti atacat de vinzatori sau de cei 400 falsi gladiatori.
Ceea ce imi displace in Europa este obligativitatea vignietelor, pe care le cumperi in functie de durata calatoriilor. Sunt tari ca Elvetia, unde nu poti sa cumperi decit o vigneta anuala, la un pret destul de mare. In Croatia
nu aveti nevoie de vigneta, autostrada se plateste in functie de numarul de kilometri dar toate autostrazile au bariere unde se incaseaza o taxa. Este obligatoriu sa purtati centurile de siguranta si sa circulati cu farurile aprinse si ziua. Parcarile variaza intre 4-6 kuna pe ora iar parcatul ilegal iti aduce o amenda de 1000 de kuna. In Croatia este greu de parcat si toate parcarile sunt cu plata.
Bucataria croata este un amestec de bucatarie mediterana cu cea a Europei de Est. Merita de incercat purcelul sau mielul la protap, udate de vinuri din peninsula Peliesac. Se poate minca peste proaspat si fructe de mare, creveti, calamari. Mie imi plac smochinele proaspete, pe care le-am gasit in stare salbatica pe cimpuri. Prin orase mai vezi oameni care vind o smochina la pretul de un euro!
In mare, sunt deceptionata de Croatia, o tara civilizata dar cu preturi exorbitante. O sticla de apa minerala in Italia sau Austria costa 15 sau 20 de centi in timp ce in Croatia costa 3 euro. Croatia este scumpa chiar si pentru localnici, mincarea este scumpa, mai ales carnea. Croatia este cea mai scumpa din cele 10 state ale comunitatii europeene. Si tarifele din campinguri sunt calibrate pentru nemti, olandezi si austrieci. Nu intilniti nici un croat in campinguri.
Salariul mediu al croatilor este de 300 euro. Croatii au o mentalitate dispretuitoare fata de europeeni, oamenii nu sunt prea ambabili, chiar reci.
Un plus de politete si stil italian il intilniti in peninsula Istria, gradul de civilizatie si amabilitate cresc cind ajungi aproape de Italia.
In Croatia cazarile sunt scumpe atit la hoteluri cit si la particulari. Un pret mai bun il gasiti la particulari camera de inchiriat in croata este « Sobe ».
In concluzie, dupa parerea mea, Croatia este o destinatie turistica care merita sa o vezi o data in viata si atit.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire