jeudi 20 juin 2019

Prin Barcelona capitala mondiala a turismului




Am plecat din Bucuresti cu destinatia Barcelona, la inceputul lui aprilie cu un avion low cost pentru care am platit in jur de 130 euro de persoana iar cazarea a fost rezervata prin Airbnb.

Barcelona este un oras absolut splendid cu locuri fabuloase,  « the place to be », un mare parc de atractie, un oras in care fiecare cartier are ceva diferit a ne arata. Este un oras cu traditie, multicutural cu o arhitectura majestuoasa.

Transportul in Barcelona este excelent sunt numerose autobuze, timpul de asteptare este de 5 minute iar pentru metrou in jur de 2 minute. Este agreabil sa te poti deplasa rapid in acest oras. Nu cumparati bilete individual folositi T-10 cu care aveti 10 calatorii.

Toaletele se gasesc usor pe strazi si sunt gratuite. Orasul este incredibil de curat, noaptea toate strazile sunt spalate.

In schimb muzeele sunt scumpe in Barcelona, minimum de  20 de euro de persoana. Daca esti student iati carnetul de student cu tine pentru a avea o mica reducere.

Barcelona este un oras supraglomerat, un fel de turn Babel unde poti auzi toate limbile pamintului. Hoardele de turisti te obosesc. Orasul este scump cu preturi nejustificat de mari la mincare, bautura si obiective turistice. In plus trebuie sa stai la cozi de cel putin o ora. De aceea va recomand sa va cumparati biletele on line. In Barcleona se fura deci atentie, cu ochii pe poseta sau telefonul mobil, Las Ramblas fiind paradisul hotilor.

Sagrada Familia este fara indoiala monumentul emblematic al orasului, fabulos din exterior a carui constructie a inceput in 1882 si nu s-a terminat, arhitect fiind Antoni Gaudi care reprezinta modernismul catalan (25 euro de persoana). Se preconizeaza terminarea constructiei in anul 2016. Geometria si natura au inspirat aceasta capodopera a lui Gaudi, cu fatada fascinanta, vitralii somptuoase si stilpi impresionanti. Esti captivat de frumusetea detaliilor, de lumina, puritate si emotiile provocate de acest loc magic. Culorile sunt vii, destul de rar pentru o biserica. Peste 5 milioane de turisti viziteaza acest monument. Catedrala are 18 turnuri repezentind cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, Sfinta Fecioara iar turnul cel mai inalt fiind turnul lui Isus. Gaudi, geniul arhitecturii este inmormintat in cripta bisericii.

In cartierul Eixample, format dintr-o retea de noua strazi al carui nume inseamna chiar « noua extindere » exista case muzeu de vizitat, cum ar fi Casa Batlo (1906), casa Amatler si Casa Mila, unde poti petrece hoinarind cu aparatul in mina o ora si jumatate cel putin, fara a vizita casele. Cartierul dateaza de la sf sec XIX-lea si este locul unde se afla magazine de moda, galerii de arta si resturante. Casa Batllo are o fatada cu cranii si guri deschise. Casa Mila a fost ultimul proiect a lui Gaudi inainte de a muri. Are o fatada alba ondulata si in interior machete, video si un mobilier vechi care exprima viziunea lui Gaudi.


Spitalul Sant Pau este conceput ca un oras intr-un oras si este azi un monument UNESCO.

Cartierul gotic, reprezinta centrul vechi al orasului si se afla la dreapta si la stinga de Las Ramblas. Aici puteti vizita catedrala Santa Creu, Plaza Real, Plaza del Pi, podul suspendad si plaza Sant Jaum.

Parcul Guell, plaminul verde, are doua parti una pe care o poti vizita gratuit si o parte care se plateste si la care trebuie sa iti rezervi biletul din vreme. Gaudi, la initiativa contelui  Eusebiu Guell voia sa construiasca un oras cu o capela si 60 de case, dar neavind fonduri a terminat numai 4 case. Este construit pe parcursul a 14 ani (1900 - 1914). Parcul se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO avind o architectura autentica si interesanta, celebre sunt mozacurile pe banci. Aici se afla si casa in care a locuit arhitectul insusi. In parc sunt fintini, arce si alte bucati acoperite de mozaicuri. Parca ai intrat intr-una dintre povestile cu Hansel si Gretel, arhitectura fiind inspirata de turtele dulci ale copilariei noastre.

Cartierul Montjuic contine trei locuri principale de vizitat: Castelul Montjuic, Muzeul National de Arta al Cataloniei si Poble Spaniol( muzeul satului in varianta spaniola).
O atractie este Fintina magica unde poti admira noaptea un spectacol de sunete si lumini.
Castelul Montjuic a fost construit in 1640 de Filip al patrulea pentru a proteja orasul de rebelii catalani.

Las Ramblas este o strada din Barcelona pe care am batut-o de nenumarate ori apartmentul nostru fiind nu departe de ea. Ea leaga Piata Cataloniei cu portul orasului pe o distanta de 1 km. Cartierul Ramblas este animat si la moda unde trebuie sa va duceti neaparat daca vizitati Barcelona. Aici se afla restaurante, kioscuri cu suveniruri si tot felul de artisti. Aici puteti admira artistii strazii, magicieni, dansatori, florarese, imigranti ilegali care incearca sa va vinda cite ceva. La capatul Ramblei in fata marii se afla Mirador de Colom, un fel de obelisc conceput pentru expozitia Universala in omagiu pentru Cristof Colomb, care a debarcat la Barcelona la intoarcerea lui din America. Les Ramblas face parte din arterele mitice din lume cum ar fi Promenada Englezilor din Nice si Champs-Elysées din Paris.

La est de Ramblas se afla parcul de la Ciutadella unde poti admira palmieri, fintini, flori, papagali in libertate si poti inchiria o barca pentru a face un tur al lacului.

In piata Boqueria descoperiti savori locale, degustati sucuri de fructe, salate de fructe, puteti cumpara tot felul de bomboane si puteti manca la baruri de tapas. Piata reflecta toate culorile tarii, traditii spaniole si bucuria locuitorilor. Aici se pot face cumparaturi in El Corte Ingles.

Piata Catalania este situata in centrul nevralgic al Barcelonei si este considerata ca fiind inima orasului inconjurata de numeroase monumente.

In Barcelona se afla si Arcul de Triumf care a servit ca poarta de intrare in Expozitia Universala din 1888. Are 30 de metri inaltime, numerose decoratii care reprezinta provinciile Spaniei, industria, meseriile si comertul.

Muzeul Picaso contine 38.000 de opere a pictorului andaluz si este adapostit in cinci palate medievale care au fost conectate intre ele pentru a crea acest muzeu.

Piata Reial linga Ramblas se afla una dintre primele creati a lui Gaudi, doua lampadare originale. Inconjurata de cafenele si restaurante este locul ideal pentru a bea un pahar de vin si a observa fauna cosmopolita a locului.

In Barceloneta, renumita plaja a Barcelonei, altadata un mic sat de pescari se gasesc cele mai bune restaurante de fructe de mare. Este considerata a fi una dintre cele mai faimoase plaje din lume.

Bucataria catalana se distinge de bucataria spaniola prin fasole alba, cinati, sunca, patatas bravas cartofi cu multe  mirodenii, chorizo al diablo.

La sardane este un dans national catalan care se poate vedea in fata catedralei din Barcelona simbata si duminica. Este un dans calm in forma de cerc care reprezinta fraternitatea si fiecare poate participa.

Magarul catalan este un animal protejat oficial, simbolul Catalaniei.

Le pan con tomate este un fel de mincare simplu pe baza de rosii, ulei, sare pe o bucata de piine.

Un calçou este o varietate de ceapa care este cultivata numai in Catalania care se consuma intre ianuarie si martie. Calçotada este o sarbatoare creata pentru a minca acesta leguma, exista si un concurs cine va minca mai multe cepe.

In Barcelona pe 24 septembrie exista mari competitii de castellers, oamenii se urca pe umerii altora si formeaza turnuri cu 7 etaje.

Correfocs este un festival in care oamenii se deghizeaza in forma de diavoli cu focuri de artificii si danseaza in ritm de tobe.

Catalanul este rezultatul invaziilor sucesive din timpul fenicienilor, romanilor, arabilor care si-a gasit o identitate in istorie. Catalanul se simte mai mult european decit spaniol, fiind un amestec de bun simt si nebunia grandorii. Exista limba catalana care si-a atins apogeul in sec X, dar a fost supusa la persecutii si interdictii. In 1924 Gaudi a fost inchis pentru ca a vorbit limba catalana in public. Azi limba catalana este obligatorie in scoli, 95% din locuitori inteleg catlana iar 70% o vorbesc.

Locuitorii Barcelonei sunt galanti si poseda gustul umorului. Ei iau micul dejun tirziu, cafenelele se deschid dupa masa iar cina este servita tirziu pina la miezul noptii. Trebuie evitat se vorbitii despre politica cu locuitorii orsului si sa nu puteti intrebari despre viata privata.

Barcelona atrage in fiecare an milioane de turisti, fiind o destinatie mondiala a turismului. Vara Barcelona este orasul care nu doarme niciodata. Fiind saturata de turisti, locuitorii se simt alungati din centrul orasului, fiind anti Airbnbn. Este orasul Europei cu cea mai mare explozie turistica, primul port de croaziera din Europa cu 2,6 milioane de turisti. Printre turisti 20% din vizitatori sunt spaniolii urmati de britanici francezi, italieni si nemti.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire