jeudi 20 juin 2019

Un week-end la Chicago

Chicago este unul dintre cele mai fascinante orase ale Americii, pe care l-am vizitat de citeva ori si la care m-as reintoarce intr-o zi sa-l revad. Asadar doriti o schimbare din rutina de fiecare zi, planificati-va o mini vacanta culturala si de shopping la Chicago, care nu va costa mare lucru si nu este chiar asa de departe de Canada. Excursia se poate face uşor, într-un long week-end, şi se poate limita numai la citeva sute de dolari canadieni In primul rind trebuie sa va rezervati hotelul la Chicago, in centru, este de recomandat pentru a va bucura din plin de frumusetea acestui oras american.
Auzisem de la prieteni despre existenţa unei mânăstiri româneşti în Michigan, mânăstirea Adormirea Maicii Domnului. Primul nostru popas spre Chicago, a fost la acest lăcaş sfînt, situat în Rives Junction, (3389 Rives Eaton Rd) nu departe de oraşul Jackson, la o oră de Detroit.
Aici se poate veni în pelerinaj, la o rugăciune şi o meditaţie spirituală, eventual dormi la măicuţe, mânăstirea având o capacitate de cazare de 20 de paturi. Proprietatea mânăstirii, înfiinţată acum 22 de ani de cîteva calugăriţe din România, este superbă şi se întinde pe o suprafaţa uriaşă. Mânăstirea în sine are structura unei mânăstiri de pe la noi. Telefonaţi la acest număr dacă intenţionaţi să staţi peste noapte (517) 569-2873 să fiţi siguri că sunt locuri de dormit.
De la Jacskon ne-am continuat drumul spre Chicago, unde ne-am oprit în statul Indiana să vizităm un complex de magazine tip factory outlets. În scurt timp am ajuns la Chicago, un oraş cu siluete gigantice de zgârie nori. Ne-am cazat într-un hotel din centrul oraşului, nu departe de Institutul de Arta. Arhitectura orasului Chicago este uimitoare, de la zgirie nori la art-deco-ul anilor 1930. Art-deco-ul imbina elemente ale diverselor epoci avind ca rezultat creatii arhitecturale unicat. Bucurestiul nostru are de asemenea o colectie de cladiri art-deco reprezentative. Arhitecti din lumea intreaga vin la Chicago pentru a admira creatiile marilor arhitecti cum ar fi Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright si Ludwig Mie van der Rohe.
Vara, centrul orasului (the loop) este foarte aglomerat de turisti din toate colturile lumii. Trebuie neaparat sa strabateti de la un cap la altul aleea Michigan (Magnificent Mile) mindria sau emblema orasului, punctata de monumente istorice, arhitecturale si de magazine de lux. Chicago poseda nenumarate muzee, pe care le puteti vizita cumparind un pass de muzee si acces la autobuzele specializate de tur de oras, Chicago Go Card pentru $72 pentru o zi sau $105 pentru 2 zile. Pe lîngă preţul redus, cu această legitimaţie ai prioritate la intrarea în muzee.. Nu puteti sa mergeti la Chicago fara sa nu vizitati Art Institute of Chicago, renumit pentru colectiile de impresionisti francezi. În acest imens muzeu, unul dintre cele mai bogate din America am descoperit o sală închinată lui Brâncuşi cu doisprezece sculpturi ale părintelui sculpturii moderne. Am fost puţin dezamăgită să aflu ca de fapt Brâncuşi este francez născut în România.
In Chicago se pot vizita la tot pasul sculpturi si monumente realizate de Picasso, Chagall, Miro, Caldet si altii. Chicago este asezat pe malul lacului Michigan si se mindreste cu multe parcuri cum ar fi Millenium Park, Lincoln Park, Grant Park, etc. Ne-au frapat cozile uriaşe, la toate muzeele locale. Ne-am putut deplasa cu uşurinţă prin oraş datorită pasului nostru (un mare ajutor) care ne-a permis să participăm la turul de oraş, să coborâm şi se ne reîmbarcăm, de câte ori aveam nevoie. Cea mai mare avalanşă de turişti a fost la acvariul John G. Shed. Am hoinărit câteva ore în imensul muzeu Field, o adevărată enciclopedie a istoriei umanităţii. Pentru iubitorii de ştiinţe recomand planetariul Adler. În Chicago se află cea mai mare bibliotecă din lume şi turnul Sears, al doilea că mărime pe plan mondial. In centrul orasului se afla magazinul Macy’s, fost Marshall Field’s, unul din cele mai vechi si cele mai mari magazine din lume, care detine cel mai mare dom de sticla stil Tiffany din Statele Unite.
Chicago este un paradis al iubitorilor de creaţii vestimentare şi un oraş cu o arhitectură şi o eleganţă europeană. În fiecare seară se putea viziona un spectacol gratuit, în parcul Milenium, în aer liber. Oraşul este renumit prin pizza sa specială şi preparatele italieneşti. Ghidul turului de oraş ne-a indicat şi locul unde preşedintele Obama şi-a ţinut discursul.
Nu am mai vazut prin alte parti condominioane de lux cu masini si ambarcatiuni la scara, situate pe malul riului Chicago. Un farmec deosbit in Chicago il are si metroul suspendat din centrul de afaceri.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire