jeudi 20 juin 2019

Idei de vacanta in Connecticut




Am fost in Connecticut de mai multe ori si in mai multe anotimpuri avind de fiecare data o vacanta de vis.

Connecticut este un stat din Noua Anglie, unul dintre cele mai mici din Statele Unite, numit si »leaganul independentei americane » dar este cel mai bogat dintre statele americane. Connecticut este un stat unde natura si istoria se impletesc armonios. Soseaua 169 este panoramica pe o portiune de 50 km traversind mici sate perfect conservate de timp.

Artisti, actori si alte celebritati  si-au ales resedinta lor secundara aici, cum ar fii: Katharine Hepburn, Glenn Close, Mel Gibson, Meryl Streep, Meg Ryan, Diana Ross. Tot in Connecticut, la Roxbury a locuit intre 1956 si 1961 Marilyn Monroe.

Steven Spielberg a filmat in Connecticut scene din filmul Amistad iar Julia Roberts a fost vedeta in filmul Mystic Pizza. In Conneticut a fost turnat serialul Gilmore Girls.

Capitala statului este Hartford, paradisul american al asigurarilor, toate marile companii de asigurari avind sediul lor social aici. Statul este liberal fiind al doilea dupa Vermont a legaliza casatoriile intre doua persoane de acelasi sex. In 2012 Conneticut a abolit pedeapsa cu moartea.

Pe malul riului Connecticut, la East Haddam se poate vizita un castel bizar, in stilul Gaudi construit de William Gillette primul actor care a jucat in Sherlock Holmes in 1916, intr-un film mut. Castelul a fost construit de actor in 1914. El a petrecut 25 de ani pentru a realiza aceasta resedinta cu 24 de camere  avind un aer de castel medieval. Exteriorul are aspectul unei ruini dar interiorul este plin de inovatii moderne. Se pot vedea 60 de fotografii de pisici, proprietarul fiind un mare admirator de feline.

Casa Harriet Beecher Stowe (1811-1896) se afla  vis-à -vis de casa lui Mark Twain in Hartford.
Harriet a fost o militanta a anti sclavagismului si este autoarea celebrului roman « Coliba unchiului Tom » tradusa si in limba romana. A fost primita si de Abraham Lincoln care a afirmat despre ea ca este «  o mica domana care a inceput un mare razboi ». Ea a devenit  dupa publicarea romanului sau cea mai renumita femeie din lume.  Harriet a avut un mare rol in propagarea ideilor abolitioniste si a facut cunoscut americanilor ororile sclavagiului. Ea a participat la protejarea scavilor care fugeau spre Canada.

In 1873 Harriet a cumparat aceasta casa victoriana unde a trait timp de 23 de ani pina la moartea ei. Casa contine 7 camere si multe sali de receptii. In acesta perioada ea devenise scriitoarea americana cea mai citita in Europa si Asia, opera ei fiind tradusa in 60 de limbi. Cartea ei »Coliba unchiului Tom » a fost romanul cel mai citit al secolului 19. In muzeu se pot vedea scrisori, tablouri, masa unde a scris cele 30 de carti ale sale.

In 1874 Samuel Clemens cunoscut sub numele de Mark Twain s-a mutat intr-o vasta casa chiar in fata. El avea virsta fetelor lui Harriet si cei doi scriitori au inceput sa se frecventeze.

Casa lui Mark Twain este o locuinta victoriana cu 19 camere construita de arhitectul american Edward Tuckerman Potter. Casa contine si numeroase elemente de modernitate cum ar fi sistemul de incalzire, 7 sali de bai cu apa si telefonul, fiind printre primele case particulare a fii dotata cu un telefon. Casa este in totalitate mobilata si decorata in stilul epocii.

Scriitorul si eseistul american Mark Twain cunoscut publicului prin celebrele romane  Aventurile lui Tom Sawyer si  Aventurie lui Huckleberry Finn, este considerat a fii tatal literaturii americane. In aceasta casa se nasc personajele sale indragite, carti scrise in biroul sau de la ultimul etaj.
Hemingway a spus ca « toata literatura americana moderna incepe dupa cartea lui Mark Twain,  Aventurile lui Huckleberry Finn.

Personalitate iesita din comun, pionier in mai multe domenii Mark Twain a fost un fabulos povestitor. La 100 de ani de la moartea sa au fost publicate conform dorintei sale memoriile scriitorului, un adevarat uragan de cuvinte. In 1906 cind ii mai ramineau 4 ani de viata a avut ideea de a dicta unei stenografe autobiografia sa.

Nascut in saracie, si fiind autodidact si-a capatat o celebritate mondiala prin numeroasele sale romane si s-a imbogatit datorita turneelor sale de conferentia avind un umor negru.

Ca un omagiu al recunostiintei au aparut in Statele Unite monede in aur si argint cu portretul lui Mark Twain.

Pe malul riului Connecticut se poate vizita localitatea Essex, « Best small town in America » unde se afla Griswold Inn Tavern, taverna cea mai vechie din Statele Unite care functioneaza inca din sec 18. Taverna este renumita prin meniurile sale istorice, orchestra si o selectie renumita de vinuri. Aici se maninca cea mai buna « clam chowder » un fel de supa de scoici.
Localitatea  este formata din case din lemn de toate culorile construite acum 200 de ani, peluze manechiurate si o puzderie de drapele arborate la toate casele.

La Uncasville se afla cazinoul Mohegan Sun, cu 23.000 metri parati fiind unul dintre cele mai mari cazinouri din lume alturi de Foxwoods Resort Casino construite de triburile Mhantucket. Cazinoul Foxwoods apartine la un trib de numai 500 de membri toti milionari. Cazinoul le aduce intre 1 si 1,5 miliarde de dolari anual.

Cea mai mare atractie in Connecticut est Mystic Seaport.
Mystic este cel mai mare muzeu maritim national unde se pot vizita numeroase  ambarcatiuni istorice, nave de comert, vapoare cu pinze. Aici se poate vedea balenierul Charles W. Morgan construit in 1841, singurul vapor de vinat balene din lemn, datind din sec 19  si USS Nautilus,  primul submarin cu propulsie nucleara. Charles W. Morgan a rezistat la 37 de expeditii, foc si furtuni. 

USS Nautilus, este primul submarin care a travesat oceanul Arctic pe la Polul Nord. El a fost simbolul tensiunii militare si rivalitatii intre Statele Unite si URSS. Contructia lui a debutat in 1952 si a durat doi ani, masurind 100 de metri lungime si fiind mult mai spatios. A batut numerose recorduri de a parcurge cea mai lunga distanta si a folosit pentru a testa sanatatea psichologica a marinarilor.
Orasul pastreaza inca 40 de cladiri istorice bine conservate.

La Litchfields Hills si imprejurimi se pot admira peisaje de tara cu cascade, poduri acoperite care ne amintesc de Anglia.

La Wetherfield la sud de Hartford se pot vedea case clasate patrimoniu istoric. Una dintre ele este Webb House unde George Washington si Rochambeau ar fi dormit, mincat sau baut un pahar de whisky, planuind campania care a pus capat Revolutiei din 1770.  Majoritatea caselor sunt construite in sec 18, orasul fiind fondat intre 1633-34.

In Connecticut se afla universitatea Yale, una dintre cele mai prestigioase din Statele Unite.

Iubitorii de plaja si soare se pot bucura de Hammonasset Beach, un parc situat pe malul  oceanului de o frumusete unica. Hammonasset este cel mai mare parc provincial pe malul oceanului din Connecticut, oferind 550 de locuri, unele la umbra altele la soare. Te poti duce la plaja pe jos sau cu masina.

Plaja este imensa, curata, cu nisip, bordata de un colier de maciesi, cu fructe mari rosii si iarba inalta. Ador dunele de nisip pierdute printre ierburi. Exista drumuri pentru biciclete, mese pentru picnic, barbeques, adaposturi. Exista citeva resturante pe malul marii. Copiii au un loc de joaca amenajat special. La intrarea in camping exista si o mica biblioteca unde poti imprumuta carti, reviste, in caz ca ai uitat sa iti lectura de acasa.
Toaletele sunt ft curate si super moderne cu WC duale. In interiorul campingului se afla si un amfiteatru unde se proiecteaza filme. Exista si un centru de natura cu activitati pentru copii si exponate cu fauna si flora din regiune. Singurul inconvenient este ca nu poti face un foc noaptea, se poate totusi inchiria un fel de butoi de metal pentru acest scop. Magazinul campingului are preturi rezonabile si poti cumpara ghiata, lapte, piine etc.

Campingul Hammonasset este situat in localitatea Madison, New Haven County.  Acestui camping Trip Advisor.ca i-a acordat certificatul de excelenta 2013.


Voiam initial sa ne rezervam citeva zile dar verificand datele am vazut ca campingul era jumatate liber asadar ne-am dus direct la fata locului. Este bine sa ai si un adapost pentru masa de picnic in caz ca vine o ploaie de vara temporara. Tendinta actuala este ca oamenii nu mai iubesc campingul, corturile au disparut fiind inlocuite de trailere si camping vans. Perioada 18-24 august este mai linistita pentru ca incepe scoala in USA . Daca mergeti la cumparaturi nu platiti taxe pentru haine si incaltaminte, in decursul acestei saptamini pentru a ajuta pe americani sa isi pregateasca copii pentru scoala. In orice caz taxele sunt in Connecticut de 6.35%.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire