jeudi 20 juin 2019

Savannah, orasul in care fiecare casa are o poveste



Calatoria in Savannah a fost o premiera pentru mine pentru ca am inchiriat un apartament prin Airbnb intr-o casa istorica construita in 1887, in stilul Reginei Ana, The George Baldwin House. De obicei inchiriez o camera intr-un hotel dar de data aceasta fiind cu fiica mea ne trebuia un apartament. Apartamentul dadea spre o gradina cu un lamii incarcat de roade. Bucataria a fost dotata cu tot ce ai nevoie pentru a gati. Avantajul a fost ca era aproape de un mare magazin alimentar Kroger. De aici pina pe malul riului Savannah iti lua 20 de minute de mers pe jos sau 3 minute cu autobuzul The Dot.

Aceasta casa face parte dintre cele mai frumoase comori aritecturale din Savannah. George Baldwin avea numai 31 de ani cind a fost construita casa, facind parte dintr-o familie de negustori yankei din Massachussetts. Este una dintre cele mai mari case din oras. George Baldwin s-a ocupat cu comertul de bumbac si ingrasamine din Savannah la New York. El a fost responsabil cu plantatul si intretinerea stejarilor in oras.

Iata-ne in cel mai incintator, cel mai romantic, cel mai misterios oras american, un simbol al sudului cu case vechi ascunse in spatele unei vegetatii luxuriante si oameni cu accent sudic care te saluta pe strazile pustii.

Orasul are numeroase « squares », fiind primul oras american care a beneficiat de un plan ca la jocul de sah,  planul hipodamian, punctat de piete patrate, decorate cu chioscuri, banci si stejari uriasi coperiti de « Spanish moss », un fel de lichen care creste pe arbori si absoarbe nutrientii si apa prin frunzele sale. Numele de  « Spanish moss »  a fost dat in amintirea spaniolilor barbosi care au sosit in Florida in sec 16.
La intersectiile strazilor importante au fost plantati stejari si chiparosi pe care au crescut acesti licheni minunati. Orasul are 22 de squares, este cadrilat la perfectie, cu o piazeta la 3 minute de mers.

Orasul a fost fondat in 1773 si este primul oras din USA care a fost planificat, arhitectul si-a imaginat un oras cu strazi perpendiculare care dadeau spre piazete patrate numite « square » sau de spatii verzi. Prezenta acestori spatii verzi fac din acest oras un loc agreabil si in prezent este considerat ca unul dintre cele mai frumoase orase din USA.


Este intr-adevar sublim si relaxant sa privesti oamenii sau sa te asezi pe o banca si sa citesti in acest decor magnific.

Arhitectura eteroclita a orasului a ramas fermecatoare si irezistibila, casele sale cu doua sau trei etaje amintind cartiere vechi din Londra. La inceputul sec 19 stilul Regency a fost preferat de arhitecti: tavane inalte, gustul pentru oval, ornamente rafinate si seminee din marmura. Un amestec de statui si coloane in stilul Greciei antice combinate cu arhitectura sudista au urmat cladirilor din epoca victoriana. Apoi i-a venit rindul stilului Empire francez favorizat de marea burghezie din Savannah.

Savannah este unul dintre cele mai frumoase orase din lume, nu exagerez, cu o vegetatie semi tropicala: azalee, camelii, myrtre, stejari, salcii care pling. Flora si fauna sunt interesante iar daca calatoriti la tara va puteti intilni chiar si aligatori.

Tot orasul, pina si suburbiile a ramas fidele arhitecturii sudiste din sec 19.
Savannah a fost pe punctul de a disparea daca citiva dintre locuitorii sai nu s-au opus la disturgerea centrului istoric lasat abandonului. Restaurarea centrului istoric a avut loc in a doua jumatate a sec 20, casele de stil antebellum (inainte de Razboiul de Secesiune din 1861) cazute in ruina au fost cumparate si reabilitate de iubitorii de istorie. Printre ei Jim Williams un anticar care a cumparat, restaurat si a revindut in jur de 50 de case condamnate la demolare. In 1994 desi el murise John Berendt i-a povestit viata in romanul sau « Midnight in the Garden of Good and Evil » (1997) pus pe ecran de catre Clint Eastwood, avind ca actori pe Kevin Spacey, John Cusack si Jude Law iar lumea intrega a inceput sa se intereseze de povestile acestei burghezii in aparenta puritana care in saloanele sale luxuase se dadea la jocuri perverse.

Arhitectura a fost protejata in Savannh iar marile lanturi hoteliere nu au avut voie sa se instaleze in centrul istoric iar superbele cladiri au devenit case de inchiriat pentru turisti.

Phil Jenkins este proprietarul  Foley House, una dintre cele mai frumoase din oras, a caror ferestre dau spre piata Chippewa, unde a fost turnat filmul « Forret Gump » Banca unde s-a asezat Tom Hanks a fost plasata intr-un muzeu pentru a evita sa fie distursa de admiratori. Phil Jenkins este si el anticar, fiecare camera fiind decorata cu refinament deosebit. O lampa din salonul casei sale a fost recuperata din decorul fimului « Pe aripile vintului. » In casa sa se serveste ceaiul la ora 17.

In Savanah nu exista cladiri uriase la orizont ci numai o architectura coloniala fermecatoare cu case stil victorian. Aici puteti sa vedeti vapoare in zorii zilei, mici curti inflorite, fintini, o vegetatie luxurianta, calesti cu cai.
Savanah este orasul simbol al Razboiului de Secesiune, majoritatea cladirilor datind dinaintea razboiului de Secesiune din 1861. Este un oras cu sute de arbori gigantici decorati de Spahish moss, aici ploua mereu si trotoarele sunt acoperite de un muschi verde. Savannah este si un oras universitar cu multe baruri cu muzica live.

Fondat in sec 18 de catre generalul James Oglethorpe si de o mina de britanici filantropi, debarcati de pe vaporul Anne care  au intentional sa creeze o comunitate unde sclavagia, alcoolul, speculatia si persecutia religioasa sa fie absente, intr-un cuvint un oras exemplar. Citeva luni mai tirziu acesti pionieri au fost urmati de familii de everei originare din Portugalia, care au fondat congregatia Mickve Israel, prima din sudul Statelor Unite si au construit in 1878 o sinagoga. 

Orasul a devenit al patrulea port al Statelor Unite. Restaurat de americani bogati veniti din Nord in anii 2000, orasul este 55% de culoare neagra. Chiar unul dintre primarii sai Otis Johnson a fost un afro american.

Savannh cel mai vechi oras din Georgia, perla sudului impreuna cu vecina sa Charlston este un ansamblu de case din lemn, mici cladiri din caramida rosie, cladiri in stil neoclasic cu marmura si fier forjat.

Proprietarii de plantatii de bumbac si orez din Carolina si Georgia au importat scavi africani din golf Guianei, care s-au pierdut si dispersat in insule si mastini dupa Razboiul de secesiune. Acesti africani si-au pastrat pina azi cultura, limba, obiceiurile culinare.

Acest oras infloritor s-a dezvoltat cu ajutorul sclavilor. Sefii de triburi africane au colaborat cu europeenii si arabii cind si-au vindut propriul popor. Unii sefi capturau oamenii lor pentru a ii vinde. Intre 10 si 28 milioane de africani au fost trimisi in America si vinduti intre 1450 pina la inceputul sec 19. Peste un milion au murit in tranzit in traversarea oceanului Atlantic datorita conditiilor inumane si bataile pe care le suportau daca incercau sa opuna cea mai mica rezistenta. Tony Blair a descris participarea Angliei in acest comert cu sclavi ca o crima impotriva umanitatii. La inceput africanii si-au vindut dusmanii sau prizonierii de razboi ca scavi, apoi pe cei care aveau datorii si cei care nu se supuneau conducatorului de trib.

Daca va uitati bine Savannah a fost construita pe cimitire. Malaria a luat mii de vieti, la fel ca si incendiile din anii 1796 si 1820.  Iubitorii de senzatii tari pot lua turul « Ghost Tour «  care incepe cu Casa piratilor, un restaurant unde chelnerii poarta un ochi acoperit si un pantalon in dungi. De aici se deplaseaza spre cimitirul Bonaventure, cartierul de negri si se termina la Laurel Grove Cemetry.

Savannah este cunoscuta pentru casele sale bintuite de stafii, aparitii spectrale, fenomene supranaturale, cimitire si centrul de fenomene paranormale. Vizitele se fac pe jos noaptea, turistii se opresc in fata anumitor case si ghidul le explica o poveste. Povesti de pirati, de razboaie, de epidemii se succed in istoria orasului. Cimitirul din centrul orasului, Colonial Park a fost deschis noaptea pentru plimbari dar cind politia a descopeit o capra si cinci gaini decapitate s-a hotarit sa se inchida portile noaptea.

Jim Williams, amantul sau asasinat, Jonny Mercer, Juliette Gordon se odihnesc in cimitirul Bonaventure situat in mijlocul unui parc cu o vegetatie luxurianta. Anumite pietre tombale au forma unei banci ca cei care se plimba sa se poata aseza si sa bea un pahar de vin alb.

Pentru amatorii de fantome va puteti imbarca intr-o fosta masina mortuara trasformata int-o limuzina decapotabila.

Dupa institutul american de parapshichologie Savannah este orasul cel mai bintuit din USA, cu cel mai mare numar de fantome de pe continentul american dar in acelasi timp are si cel mai mare grad de alcoolism pe cap de locuitor.


Intr-una din aceste pieti pe Chippewa Square a debutat filmul Forrest Gump, cind Forrest prinde un fulg cazut la picioarele lui asteaptind autobuzul. Banca din film nu mai exista iar lumea isi aminteste de celebra fraza « Life is like a box of chocolate, You never know what you’re gonna get ».  Nu stii ce fel de viata vei avea pina nu o traiesti. Un proverb local spune ca daca stai mai multi timp pe o banca din Savannah vei avea in fata ta tot orasul.

Strazile din Savannah sunt pavate cu caramizi rosii, unele chiar strimbe, trebuie sa fii atent sa nu cazi.

Colonial Park Cemetery se afla chiar in centrul orasului, situat linga catedrala, fondat in 1750, locuitorii orasului odihnesc in pace in pofida turistilor numerosi si in mijlocul acestor arbori superbi « myrtle crepe trees ». Aici se odihneste si Button Gwinnet unul dintre semnatarii Declaratiei de Independenta, 700 victime ale epidemiei de febra galbena din 1820, morti in numeroase dueluri.

Cartierul Victorian al orasului, a fost construit intre 1870 si 1910 pentru clasa muncitoare alba, care apoi a parasit centrul pentru a locui in periferia orasului si a devenit un cartier de culoare.

In casa Mercer House, construita in 1860 de generalul Mercer, care a apartinut si compozitorului Jonny Mercer se tineau petreceri legendare somptuoase unde toata lumea buna se grabea sa vina. In aceasta casa Jim Williams, bogatul colectionar de arta si-a ucis amantul, Billy Hanson si a murit apoi de o criza cardiaca. In present casa este locuita de sora lui care a pus-o de vinzare pentru 10 milioane de euro.  Jim Williams a trait in epoca de aur a Savannahei si a fost considerat ca find un arivist, un nou imbogatit.

Parcul Forsyth are o fintina, construita in 1858 in mijlocul careia apa este vopsita in verde pentru Saint Patrick. Parcul se intinde pe 12 hectare si gazduieste o cafenea, terenuri de joc pentru copii, terenuri de sport, un chiosc. Aici au loc concerte si piata fermierilor care se tine in fiecare simbata. Parcul poarta numele celui de al 33 guvernator al Georgiei, John Forsyth care a donat  20 de acrii parcului. In mijlocul parcului se afla Monumentul Confederatiei, o coloana cu un soldat din bronz, dedicat tuturor celor care au luptat pentru confederatie in timpul razboiului civil.

Cimitirul Bonaventure a devenit celebru datorita statuiei unei fete cu o pasare « Bird Girl », care se afla si pe coperta cartii « Midnight in the Garden of Good and Evil ». Delicata statuie a fost deplasata si expusa in Muzeul de arta  Telfair Academy. Oscar Wilde, celebrul scriitor irlandez  s-a indragostit de acest  cimitir. Plantele agatate de prin copaci dau o ambianta lugubra iar vara greierii fac un zgomot infernal.

Parcul istoric Wormsloe te intimpina cu o impresionanta alee de 400 stejari lunga de 2 km. Parcul are un mini muzeu cu un film despre primul locuitor al zonei Jones Noble, timplar de profesie, sosit aici in 1736.  Prima casa construita de Jones din « tabby » un amestec de nisip, apa, var si scoici. Descendentii lui Noble locuiesc aici pe terenul parcului intr-o casa majestoasa care nu se poate vizita. Plantatia lui Jones de 500 de acrii a fost strategic localizata pentru a apara colonia de vapoarele spaniole.

Insula Tybee se afla la 20 minute de condus cu masina din Savannah, cu 5 miles de plaja publica. Nu exista autobus, puteti sa va duceti acolo inchiriind o masina sau cu un taxi. Una dintre atractiile plajei este farul Tybee, construit in 1732.

Paula Deen un fel de Oprah Winfrey a lantului Food Network, detine magazinul sau, a publicat carti de bucatarie si anima emisiuni de televiziune, a deschis cu cei doi baieti ai sai The Lady&Sons, un restaurant cu bucatarie tipica sudica pui fript, porc BBQ, cartofi dulci, porumb, macaroane cu brinza.

Muzeul Telfair, adapostit intr-o cladire in stil Regence datind din 1818 este unul dintre cele mai vechi muzee din sudul american continind opere americane si europene. Aici se afla statuia cu fata cu pasari a lui Sylvia Shaw Judson.

Casa Owens-Thomas, supranumita cutia de bijuterii de catre aristocratia care frecventa locul in sec 17 este una dinte cele mai somptuoase din oras, construita in 1819. Aici a dormit generalul Lafayette in 1825 si a tinut un discurs la una dintre ferestre in favoarea eliberarii sclavilor. Marchizul de Lafayette in etate de 67 de ani a sosit in Savannah in 1825 insotit de fiul sau. Pentru ca sclavii sa nu auda discursul sau li s-a interzis sa se deplaseze in oras in acea zi.

In Savannah se afla SCAD cel ma renumit  Colege of Art and Design., care are 720 profesori si 9000 de studenti.

Savannah Bee Company  este un lant de magazine unde poti cumpara tot felul de soiuri de miere, o sticla de miere costind $100.

Statuia Waving Girl ridicata in memoria lui Florence Martus (1868-1943) acesta femeie, care locuia cu fratele ei, administratorul farului, saluta vapoarele care treceau pe riu cu o batista. Motivul pentru care ea saluta vapoarele este faptul ca se indragostise in tinerete de un marinar. Dupa 44 de ani de asteptare, Florence a murit de inima rea. Unii marinari ii aduceau cadouri ca sa o consoleze.

Fortul Pulasky a fost construit intre 1830 si 1840 pe riul Savannah pentru a proteja orasul de atacurile navale. Fortul a fost capturat in 1862 de fortele unioniste. Fortul poarta numele contelui polonez Cazimir Pulaski un imigrant polonez care a luptat in timpul Revolutiei americane (1775-1183).

Daca doriti sa mincati un barbecue specialitatea sudului trebuie neaparat sa mergeti la Wiley’s care este considerat ca cel mai bun restaurant din statul Georgia si al patrulea din USA.

Savannah este renumita pentru inghetata sa Leopold, fondata in 1919 de trei frati de origine greaca. Nepotul, Stratton Leopold a continuat afacerea cu inghetata dar a devenit si producator la Hollywood (Mission imposssible III, Wolfman).

In acest oras puteti sa va plimbati cu o bere in mina sau un pahar de vin, este absolut legal.

Ginditi-va la plantatiile si cladirile de inainte de razboi pe care lumea le-a cunoscut din filmele Pe aripile vintului si serialul TV Nord si Sud.
Inainte Savannah era un oras port cu depozite si uzine de bumbac.

Este un oras de legende, un oras al caror locuitori au impiedicat amplasarea unor lanturi de Fast-food in centrul istoric si figurile emblematice sunt: un anticar homosexuel ucigas precum Juliette Gordon-Low fondatoarea girls scouts.

In Savannah se pot cumpara delicioasele praline cu  nuci pecan.

In oras exista un autobuz gratuit,  The Dot care face legatura cu centrul istoric si portul, puteti lua o harta de la biroul de informatii turistice pentru a vedea unde sunt situate statiile de autobuz. Autobuzele circula de la ora 9 AM la ora 7PM, la interval de 20 de minute.

Exista si un autobus express de la aeroport in oras care costa numai $5 de persoana sau puteti lua un taxi care costa $45.

Am asistat la o slujba dramatica de Craciun la miezul noptii in catedrala St. John the Baptist (1873) din Savannah. Incepind cu ora 11p.m. lumea astepta linistita pe treptele catederalei. Catedrala a devenit neincapatoare, multi dintre oameni stateau in picioare. Am vazut foarte multi copiii la slujba imbracati frumos. Toate femeile purtau rochii elegante iar domnii la costum. Slujba a fost tinuta de un episcop. M-a impresionat ceremonia inceperii slujbei cu citiva cavaleri ai lui Columb imbracati in costume specifice si o palarie cu fulgi.
Interiorul catedralei este magnific cu vitralii sublime si coloane de murmura albastra, in stilul neogotic francez.

In Georgia s-a nascut Margaret Mitchell autoarea romanului Pe aripile vintului, care a obtinut premiul Pulitzer in 1937 iar Georgia este patria lui Coca-cola si a lui CNN.


In concluzie Savannah este un oras secret, magnetic, primitior dar pervers care trieste sub un clopot invizibil care o protejeaza de lumea moderna. La o saptamina dupa atentatele din NewYork, Savannah era asaltata de vizitatori, noi casatoriti care au venit aici pentru ca au simtit ca sunt in siguranta

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire