Am fost de citeva ori in Maine si de fiecare data m-am simtit ca intr-un paradis estival cu placeri bucolice. De data aceasta am vizitat Maine in timpul toamnei, peisajul fiind mai dramatic si mai colorat, fiind contrastul dintre oceanul albastru si frunzele ruginii.
Au fost citeva zile de vara indiana cu temperaturi de peste 30 de grade, cu paduri etalindu-si culorile multicolore in soare. Am iesit din Canada, din New Brunswick calatorind citeva ore intr-o salbaticie de o frumusete unica, printre copaci, cu putine localitati. Primul oras care ne-a atras atentia a fost Portland.
Portland este un oras subestimat din cauza concurentei pe care i-o face un alt oras cu acelasi nume dar situat in Oregon. De fapt exista in jur de 30 de localitati cu acelsi nume in USA. Este cel mai mare oras din statul Maine, un oras istoric care poseda un port vechi si care atrage peste 3 milioane de turisti anual, fiind totodata capitala economica si culturala a statului american. Orasul dateaza din 1632 dar a luat numele de Portland de abia in 1786. In acest oras 5% din locuitori vorbesc limba franceza, Este un oras cu caramizi rosii, cu trotoare in caramida si cladiri inalte din sec 19, cu un port vechi cu miros de mare si peste.
Acest oras fermecator a atras multi artisti din New York, Boston si de pe tot teritoriul Statelor Unite, instalindu-se in uzine parasite, fiind destinatia « Hipsters » sau in alte cuvinte artisti boemi. Orasul a devenit un port de croaziera important.
Aici puteti descoperi ultima comunitate de shakeri din lume. Shakerii au fugit de persecutiile religioase din Marea Britanie in sec 18. Din nefericire nu mai exista decit 3 persoane in viata.
Shakerii sunt protestanti care isi manifesta credinta cintind si dansind de unde si numele lor. Miscarea religioasa a fost fondata de o femeie, Ann Lee in Manchaster in anul 1747. Fugind de persecutiile impotriva grupului sau, Mama Lee, cum a fost numita, imbraca pentru America in 1774 cu 8 fideli. Ea spera sa traiasca liber in noua tara de adoptie. Shakerii propovaduiesc viata in comunitate si maninca impreuna, traiesc simplu si asta se vede in arhitectura dar ei nu refuza progresul ca alte comunitati cum ar fi Amish. Ei au construit hambare rotunde unde tin finul, hranesc animalele, recicleaza deseurile ca sa nu le arda si sa polueze. Cladirile lor sunt frumoase si originale in acelasi timp. Shakerii traiesc in comunitate, militeaza pentru egalitatea in sex, se scoala devreme dimineata pe la ora 4:30 si muncesc mult, isi marturisesc pactele in public si duc o viata de celibat. Ei adopta copii si dau permisiunea persoanelor sa asiste la slujba lor in felul acesta ei recruteaza noi membri. Din pacate nu au fost decit 5000 de shakeri repartizati in 19 comunitati. Shakerii au raspindit valori utopice de viata comunitara si de egalitate. Mobilierul creat de ei este robust si simplu.
In 400 de ani Portland a trecut de la statutul de mic port maritim colonial la unul de cea mai mare metropola din Maine.
Orasul adaposteste cladiri magnific conservate ocupate odinioara de figuri importante. Victoria Mansion, o vila din caramizi rosie construita in 1860 in stilul renasterii italiene a fost rezidenta estivala a proprietarului de hotel Ruggles Sylvester Morse.
Wadsworth-Longfellow House vechia proprietate a familiei poetului Henry Wadsworth-Longfellow este azi un muzeu inconjurat de o superba gradina. Parintii poetului au fost: tatal sau un avocat care a studiat la Harvard si mama sa fiica generaluui Peleg Wadsworth, un erou al Revolutiei Americane.
Henry Wadsworth Longfellow este un poet american nascut in 1807 a carui opera este celebra in Statele Unite. Considerat ca un poet de referinta in literatura americana a scris numeroase poeme sentimentale, cum ar fii The Song of Hiawatha si Evangeline fiind in acelasi timp profesor de limbi moderne la Universitatea Havard. Este primul care a tradus Divina Comedie a lui Dante in limba engleza. El a fost studiat la scoala de catre elevi fiind o celebritate in Statele Unite.
Unul dintre poemle sale este Evangeline, povestea a doi indragostiti acadieni care au fost despartiti cu forta. In final, dupa o viata intreaga de cautari Evangeline l-a gasit pe Gabriel in Philadelphia muribund intr-un spital.
Casa Tate construita in 1775 pentru capitanul George Tate este una dintre cele mai vechi case coloniale din imprejurimi.
Tot aici se afla Portland Head Light primul far american comandat de presedintele George Washington in 1787, cel mai fotografiat din Statele Unite. Exista cel putin 60 de faruri pe coasta Atlanticului in Maine pentru a ajuta navigatia.
Incepind cu 1950 statul Maine a fascinat pe canadieni in special pe cei din Quebec si Ontario datorita plajelor superbe, accesibilittea pe autostrazi de calitate, preturi abordabile si exotism, o combinatie de case vechi, peisaje seduizante si plaje intinse. Maine este numit « statul vacantelor » cu sejururi extraordinare, unde puteti admira pasarile primavara, descoperi o carare in munti vara.
Plaja Ogunquit est clasata de Tripadvisor ca fiind printre primele15 plaje din Statele Unite.
Cel de al 41 lea presedinte al Statelor Unite, George H. W. Bush (1924 - 2018) a avut o impunatore casa sa de vacanta, cu trei etaje in valoare de 13 milioane de dollars in Kennebunk, Walker’s Point. Casa a fost in proprietatea familiei inca din 1870 fiind construita de bunicul sau. George Bush si-a petrecut aici vacanta de cind era copil fiind pasionat de golf si pescuit. Cuplul prezidential a fost un important filantrop local. Tot aici presedintele american a primit pe Francois Mitterand, pe primul ministru britanic John Major si pe regele Iordaniei Hussein. Acesta si-a petrecut timpul intre resedinta sa personala in Houston si cea din Maine. Pentru a isi sarbatori cea de 75a, 85a, 90a aniversare George Bush sarea cu parasuta dintr-un elicopter.
In Maine puteti explora numeroase parcuri nationale cum ar fi Acadia National Park.
Statul Maine cu cei 8000 km de litoral si coasta oceanica dantelata a inspirat scriitorul John Irving. Peste 25% din locuitorii din Maine au un stramos francez. Maine est primul productor mondial de afine.
In Maine se poate practica « glamping »ultima moda in materie de vacanta stilizata. Glamping este un cuvint format din glamour si camping facind parte din 2007 din pachetele turistice la moda pentru ca campingul nu este pentru toata lumea. Este numit si boutique camping.
Puteti incerca campingul de lux intr-un amestec de cort si cabana rustica, cu paturi, o podea din parchet si chiar o soba de incalzit. Aceste mici cabane sunt construite din lemn si pinza de cort cauciucat. Pretul este $100 pe noapte si poate adaposti 2 familii cu copii. Trebuie sa va aduceti numai un sac de dormit si o perna, paturile fiind dotate cu saltele. In plus aveti la dispozitie si un barbeque o masa interioara si una exterioara si doua scaune adirondack. In interior aveti vesela, tacimuri, detergent, servete de bucatarie si chiar o matura. Daca ploua puteti inchide ferestrele si incalzi. Nu exista insa electricitate ci numai o lampa rustica. Din pacate instalatiile sanitare sunt comune.
Termenul de glamping a fost inventat de MaryJane in revista USA Today in 2007. Glamping iti ofera mai mult comfort si este o experienta de camping unica.
Apelind la un glamping nu mai sunteti obligti sa transportati mult bagaj, sa faceti si sa desfaceti cortul, sa umflati salteaua pneumatica.
Glamping a fost deja popular in Franta unde exista sate de vacanta in corturi.
Glamping seduce mai ales familiile tinere cu copii si pensionari fiind mai abordabil ca pret decit inchirierea unei cabane.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire