jeudi 20 juin 2019

Printr-o Bulgarie enigmatica si nostalgica dupa 30 de ani

Am revenit in Bulgaria dupa 30 de ani cind bulgarii erau atrasi de Romania si veneau cu sutele la cumparaturi in Bucuresti. Acum romanii asalteaza hotelurile all inclusive si vezi peste tot masini cu numere romanesti. Am petrecut 5 zile de Paste  formula all inclusive pentru care am platiti 100 de euro de persoana intr-un hotel de 4 stele in statiunea Sfintul Constantin si Elena, care era mai degraba de 3 stele dar curat si cu un personal amabil. Mincarea mi s-a parut ft gustoasa si variata cu tot feluri de carne, legume, fructe iar ca prajituri baclava, cataif. Bautura consta din vin alb si rosu, rachia, mastica, mai ales bauturi locale si bere. Am avut chiar o slujba de Paste cu un preot si oua rosii precum si un program artistic.

Bulgaria este membra Uniunii Europene din 2007,  fiind tara cea mai saraca si mai poluata din uniune cu sate fantome, cu somaj ridicat si coruptie. In satul Kanitz nu mai locuiesc decit 4 locuitori din 100 cit erau odinioara. O ziarista care ancheta banuieli de frauda la subventiile europeene a fost ucisa la Ruse. Guvernul a creat o emisiune anti coruptie. Bulgaria se afla pe locul 111 din 180 pentru libertatea presei. Tara a facut ceva progres in domeniul politiei rutiere si a birocratiei desi este considerata ca una dintre cele mai corupte tari din Comunitea Europeana.

Bulgaria este tara trandafirilor, 70% din apa de tradafiri din lume provine din Valea Trandafirilor, situata intre muntii Balkani si muntii Sredna Gora. Uleiul de trandafiri  de la Kazanlak este cel mai cautat pe piata internationala.

Bulgaria este tara cu salariul minim cel mai jos 286 euro (560 leva) in timp cel mai mare salariu minim in Europa se afla in Luxemburg, 2071 euros.

Alcolismul este o problema in Bulgaria. Bulgaria figureaza printre primele sase tari din lume in ceea ce priveste consumul de alcool si bauturi alcoolice.  Fiecare bulgar consuma 14 litri de alcool pe an. Statiunea Sunny Beach este renumita pentru alcool, droguri si prostitutie. Prostituita este o catastrofa sociala, dupa un studiu 21.000 de fete bulgare se prostitueaza in Europa, mai ales in Franta, Italia, Spania, Germania, Belgia, Grecia si Olanda. In orasul Sliven o fata din 15 se prostitueaza.
Masinile sunt un alt mare pericol in Bulgaria, nu respecta regulile de circulatie, trec pe rosu. Autobuzele circula cu usile deschise. Bulgarii mai au inca mentalitatea comunista de a ascunde totul, de a nu divulga nimic. Ei acuza trecutul pentru problemele pe care le au acum. Tara moare lent este in agonie, tinerii parasesc Bulgaria.
Circula o gluma « o femeie se scoala noaptea alearga in casa, se uita la dulapiorul cu medicamente, frigider si pe feresastra dinspre strada. Sotul o intreaba. Ce se intimpla draga. Am avut un teribil cosmar. Am visat ca ne putem permite sa ne platim medicamentele, ca frigiderul este plin si ca strada este curata si securitara. Cum pot sa spui ca este un cosmar? Credeam ca au revenit la putere comunistii ».
Exista o mare diferenta intre saraci si bogati, 20 % din populatie a emigrat. Pentagonul are 4 baze militare in Bulgaria. Bulgarii considera ca este o situatie insuporatbila in tara lor. Intr-un studiu  se mentioneaza ca o familie bulgara cu venit mediu cheltuieste anual 6 euro pe carti si 2 euro pe cinema, teatre sau concerte. Azi a merge la cinema este un lux in Bulgaria.

Varna este al treilea oras al Bulgariei si de asemena capitala sa maritima. Grecii l-au botezat Odesos iar romanii au instalat aici termele care se pot vedea si azi.
La Varna se pot vizita termele romane, cea mai mare constructie antica din Bulgaria, situata pe o suprafata de 7 km patrati, unde au fost conservate coloane, scari precum si fresce magnifice.
Varna atrage tineretul avid dupa distractii, nopti lungi pe plaja si discoteci. Este un oras universitar cu cinci universitati.

Varna, leaganul civilizatiei trace este renumita pentru necropola de la Varna, un grup de morminte continind cel mai vechi aur descoperit pina acum datind intre 4600 si 4200 inaintea erei noastre. Necropola a fost descoperita in 1972 linga un lac din Varna, aducind la lumina 280 de morminte in care s-au gasit bijuterii, bratari, coliere din perle, diademe, paruri rafinate, un total de 6 kg de aur, bani, arme, sceptru in aur, ceramica. Necropola apartine culturii Gumelita. Aceasta societate parea avansata in raport cu Europa.  Aceste obiecte sunt pastrate in muzeul arheologic care contine 32 de sali. 

Palatul Euxinograd este la 8 km de Varna pe o suprafata de 3 km de litoral nu departe de statiunea balneara Sf Constantin si Elena. Ansamblul a fost resedinta de vara a monarhilor Bulgariei: Alexandru I Battenberg, Ferdinand si Boris al treilea, dupa eliberarea de dominatia otomna 1878.
In 1880 regele Battenberg viziteaza Varna si este primit la minastirea Sf Dimitar care se gasea pe locul palatului actual. Monarhul a fast cucerit de frumusetea  imprejurimilor incit orasul Varna i-a oferit in dar minastirea. Regele a inceput construirea palatului numit de localnici Sandrovo dar proiectul nu a fost terminat decit in 1900 de regele Ferdinand.
 La exterior palatul seamana cu palatele franceze din sec 18. Interiorul este impresionant cu saloane vaste, mobilier englez rafinat, lustre frantuzesti, tablouri valoroase. In 1839 palatul Sandrovo isi schimba numele si devine Euxinograd, dupa numele Marii Negre, Euxeinos Pontos ( mare ospitaliera). In acelasi an una dintre primele centrale electrice din Bulgaria a fost construita linga palat. Palatul este inconjurat de un parc cu o suprafata de 80 de hectare continind o colectie de stejar negru si cedru atlantic. Linga palat se afla ruinele fortaretii Kastristi datind din antichitate.

La Varna exista si un acvarium interesant construit in 1912 cu pesti din Marea Neagra situat in gradina maritima. Gradina maritima este decorata de un cadran solar in forma de lebada.

Catedrala din Varna, un simbol al orasului este primul monument construit in oras pentru a comemora jertfa soldatilor rusi si a celor care au murit pentru eliberarea Bulgariei in razboiul ruso-turc 1877-1878. Constructia a fost inspirata dupa biserica Peterhof din Saint Petersbourg. Edificiul a fost construit de prisonierii din inchisorea orasului.

Litoralul bulgar cu o lungime de 378 km este apreciat de catre turistii germani, rusi, britanici, olandezi, scandinavi, romani si israelieni. Este o traditie pentru evrei sa mergi pe litoral la Burgas inainte de a face stagiul militar. Litoralul bulgar este o destinatie competitiva cu Spania, Grecia si Turcia.

Minastirea Aladja este una dintre rarele minastiri rupestre bulgare. Numele de origine turca insemana « multicolor » datorita frescilor ce acopereau peretii. Este mentionata oficial in secolul 10. Se spune ca in peretii ei se afla sufletul unui calugar care a murit aici care ii ajuta pe cei rataciti sa iasa din labirinte in caz ca s-au pierdut.

Nu desparte de Varna exista o atractie naturala interesanta, padurea din piatra, copaci fosile datind de 50 de milioane de ani.

Bulgaria este una dintre primele destinatii de turism termal, avind 600 de izvoare naturale. In antichitate Bulgaria tara lui Orfeu si a lui Spartacus facea parte din regatul Macedonia, locuitori ei find traci. Tracii si romanii au construit bai in aproprierea izvoarelor termale, unde veneau Asclepius zeul Macedoniei si Hygie zeita sanatatii in mitologia greaca.

Cea mai mare statiune termala se afla la 120 km de Sofia, Velingrad, avind 80 de izvoare, unde se trateaza boli respiratorii, probleme de articulatie, de ordin neurologic si ginecologic.

Nessebar, situat la 30 km de Burgas amplasat pe o mica peninsula din Marea Ne agra este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, fondant de traci acum 3000 de ani si bogat in arhitectura bizantina. In antichitate a fost una dintre cele mai puternice colonii grecesti de pe coasta bulgara. Face parte din patrimoniul UNESCO  din 1983 cu cele 23 de biserici grecesti, romane si bizantine, cit pe aci sa i se ia denominatia de UNESCO datorita kitchului si invaziei vinzatorilor de suveniruri.
Vechiul oras nu masoara decit 850 m lungime pe 350 metri latime, o parte fiind pierduta in mare. Vestigiile zidurilor pot fi observate de scafandri. Nessebar a cunoscut o mare crestere ecomomica in Antichitate fiind o colonie puternica, cu propria sa moneda. A fost cucerit de legiunile romane in anul 70 fiind un loc priveligiat de imparatii romani care veneau aici sa se trateze la izvorele termale. Familii bizantine nobile si-au gasati refugiu la Nessebar la sfirsitul imperiului bizantin.  Printesa Mataiss descendenta a familiei imperiale a fost inmormintata in oras in 1444.

La 45 de km de Varna se afla localitatea Balcic, cuibul singuratic al reginei Maria, ultima regina romantica.

Marie de Saxe-Gobourg-Gotha, alintata Missy a fost o bruneta cu ochii albastri de o frumusete rara, extrem de energica. Maria era o pictorita si muziciana talentata, scria poezii. Perioada de la Balcic a post perioada cea mai fericita din viata ei. Era iubita de populatia locala. A creat un mic paradis aici, locul ei preferat fiind tronul de marmura. Complexul de la Balcic contine vila reginei si cele sase case construite pentru cei sase copii ai ei.
Gradina botanica a palatului a fost realizata de un elvetian si aici se gasesc la un loc cu  plante de ginko biloba, cactusi, gradina de trandafiri, un total de 2000 de specii de plante si 250 de cactusi.

Se spune ca dupa moartea sotului regina astepta pe enigmaticul om pe care l-a vazut o singura data, marinarul arab Ali care s-a indragostit de ea cind a vazut-o in Egipt. Ali a inceput sa ii trimita scrisori.

Bulgarii maninca multa fasole, linte, orez, brinza si cascavel, porc, pui, folosesc multe legume si fructe. Piersicile bulgare sunt magice, dulci si suculente. Secretul sanatatii si longevitatii bulgare este iaurtul bulgaresc, facut din lapte de oaie si capra. Bucataria bulgara este renumita prin sopsca salata si tarator (o supa rece din iaurt, castraveti, marar si nuci).


Din Bulgaria puteti cumpara produse cosmetice pe baza de ulei de trandafir, sapun cu parfum de petale de trandafir, rahat cu aroma de trandafir, halva, ceramica, produse din piele, bauturi alcoolice.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire