jeudi 20 juin 2019

Columbia tara smaraldelor si a cincizeci de nuante de verde



Columbia, o tara fabuloasa cu locuri secrete, autentice ale planetei a devenit una dintre cele mai puternice tari din America latina. Este in acelasi timp o mare biodiversitate, tara fiind acoperita de muntii Anzi si de Amazon. A calatori in Columbia inseamna a parcurge patru ecosisteme  intr-o singura tara. Este o tara scaldata de doua oceane in care traiesc 20% din pasarile exotice ale lumii si unde se gasesc cele mai frumoase smaralde din lume. Columbia este o tara extrem de variata cu orase cochete, coline verzi, munte, jungla, litoral care se afirma in circuitul turistic mondial.

Am zburat de la Toronto cu Airtransat, zborul durind 5 ore si jumatate iar biletul fiind in jur de $550. Am rezervat apartamentele prin Airbnb iar pretul pe noapte fost in jur de $50. Am fost surprinsi sa platim $88 viza de intrare in Columbia, pe care o platesc numai candienii, ceva nou.

Peste 6,5 milioane de turisti au vizitat Columbia in anul 2017, cifra cea mai ridicata din istoria turismului columbian, datorita noilor conditii de securitate si imbunatatirea infrastructurii. Columbia a devenit o tara securitara dar trebuie sa iei niste precautii. Peste tot casele sunt protejate de sirma ghimpata. Unii turisti vin aici pentru prostitutie si turism de lux cu minore, majoritatea de origine venezueleana. Exista cataloage cu copile prostituate.

Muzica columbiana: salsa, eternul reggaeton, champeta este ca si populatia Columbiei frenetica si pasionata. Veti gasi lectii de salsa si concerte gratuite la toate colturile de strada.

Spaniola vorbita de ei este speciala si este probabil unul dintre cele mai bune locuri de a invata aceasta limba.

Exista o inegalitate intre clasele sociale, prezenta drogurilor si spalarea banilor. In Columbia sunt acum 13 milioane de persoane care traiesc in saracie si 4 milioane de oameni care se zbat in saracie extrema.

Columbienii emana atit caldura umana si o bucurie de a trai, fiind primitori, politicosi, pacifisti, deschisi, optimisti, un exemplu de spirit latino. Locuitorii sunt fericiti sa intilneasca calatori care viziteaza tara lor. Nu degeaba 87% de colombieni se declara fericiti. Vinzatoarele folosesc citeodata formule surprinzatore pentru a multumi un barbat pentru cumparaturi cum ar fi « Gracias mi amor ». Amabilitatea colombienilor este legendara in America de Sud. In partea de nord mai ales in jurul Cartaginei populatia este neagra sau metisa.

Leonor Espinosa este sefa culinara cea mai celebra din Columbia care a are un show televizat transmis in toata America de Sud. Restaurantul sau din Bogota dedicat bucatariei columbiene este considerat ca « un must "gastronomic de New York Times.

Specialitatile locale sunt delicioase:  arepas, tamal orez, legume, pui, coapte intr-o frunza de palmier. « Menu del dia » meniul zilei o supa, un fel de mincare cu carne si un jus costa in jur de 4$ US. Limonada de coco este un amestec de suc de lamiie cu lapte de coco. Arepa este un fel de scovearga din mamaliga care fie ca este prajita in ulei sau coapta la cuptor, un simbol a bucatariei colombiene care se consuma toata ziua fie ca se maninca cu unt sau dulceata. Poate fi umpluta cu brinza, sunca sau carne tocata. In Bogota se consuma supa ajiaco, realizata din cartofi si o iarba aromatica columbiana la guasca.

Traficul rutier este catastofic, este o aventura sa traversezi strazile pentru ca masinile nu opresc nici pe verde si nu au nici un respect pentru pieton iar infrastructura este in stare deplorabila. Zgomotul este un flagel in America de Sud care te deranjeaza dar cu cit zgomotul este mai puternic cu atit oamenii sunt mai fericiti. Nu mi-a placut poluarea generata de masini vechi.

Ciclismul este al doilea mare sport in Columbia dupa socer. Primul cadou pe care un parinte il ofera copilului sau este o bicicleta. Ciclismul este parte inegranta din stara sociala a tarii.  Totul a inceput in 1951 cu crearea turului Columbiei, care a devenit o sarbatoare populara. Exista numeroase piste pentru biciclete.

In Columbia exista centre comerciale ultra high-tech si multi bani. Am intrat intr-un centru comercial in Bogota unde la intrare ne-a intimpinat un soldat cu un ciine si ne-a controlat bagajele.

Exista diferite caranavaluri in Columbia o panorama a culturii, muzicii miturilor si legendilor. Daca francezii se lauda cu vin si brinza, colombienii au salsa si muzica. Toata lumea stie sa danseze salsa sau vallento,  cumbia. Cali, un oras din Columbia este capitala mondiala a salsei. Salsa face parte integranta din viata de fiecare zi fie pe strada, in magazine, restaurante.

Gabriel Garcia Marquez (1927-2014) este un autor columbian cel mai cunoscut in America latina care a primit premiul Nobel de literatura in 1982. Este unul dintre autorii cei mai importanti si mai populari ai secolului 20, fiind comparat adesea cu Rableais, Cervantes si Victor Hugo pentru dimensiunea sa monumentala. A publicat romanele  Un veac de singuratate 1967, Cronica unei morti anuntate 1981 si Dragostea in  vremea holerei 1985. Numele sau este legat de realismul magic abordind teme ca solitudinea, puterea, dragostea, dorinta, decandenta, violenta si moartea.

Smaraldul este simbolul dragostei si al sperantei constituind una dintre bogatiile Columbiei care este primul producator mondial de pietre pretioase. Columbia cu productia sa de 55% devanseaza Zambia, Brazilia, Rusia si Madagascarul. Smaraldul columbian este pur si are o culoare incomparabila. Calitatea smaraldelor se bazeaza pe culoare, puritate si marime. Un smarlad de 20 de carate valoreaza 500.000 de dolari pe piata.

Legenda Eldorado, « omul aurit » povesteste ca in cursul unei festivitati un rege muisca se acoperea cu pudra de aur si apoi se arunca in lacul Guatavita. In timpul secolului 16 europeenii credeau in existenta unui loc de o mare bogatie conoscut sub numele de Eldorado, dar acest loc nu a fost niciodata gasit. Cind exploratorii spanioli au pus piciorul in America de Sud au auzit despre un rege care la sosirea lui pe tron se ocoperea cu aur si se scalda in acest lac sfint pentru a face placere zeului din lac. Spaniolii au incercat sa goleasca lacul Guatavita in 1545 si au descoperit sute de bucati de aur. Intr-adevar conchistadorii au plecat de pe teritorul Muisca cu 770 kg de aur si 2000 de smaralde.

Comertul strazii face parte din imaginea Columbiei oamenii fiind inovatori si dotati pentru comert. Pe plaja esti hartuit de tot felul de vinzatori ambulanti cu mincare, apa, palarii, rochii, pantofi, bijuterii, fructe, inghetata, cafea. Poti sa iti iei si tensiunea pentru pretul de un dolar. Atentie prin magazine nu vi se da restul desi sunt pancarte peste tot in care se mentioneaza « fiecare banut conteaza". Este prima data cind cineva a incercat sa ne insele. Taxiurile au preturi pentru turisti si pentru locali. Exista si muzee cu preturi pentru turisti straini.

Exista o invazie de taxiuri galbene mici si agresive in cautarea clientilor devenind chiar obositoare oprind la tot pasul, claxonind strident ca sa iti atraga atentia. 

Tara este curata, mai ales Bogota si poti vedea femei care matura in fata portii desi dupa cinci minute praful va reveni la loc. Nu prea vezi gunoaie aruncate pe la marginea soselei. Am vazut insa si ciini vagabonzi pe strazi.

Columbia este cel mai mare producator de cafea arabica din lume, fiind considerata ca una dintre cele mai bune cafele din lume. Mindria nationala a Columbiei, cafeaua  reprezinta 20% din exportul columbian. In Columbia cafea se numeste tinto si se bea cu zahar. Exista vinzatori cu termos care vind cafeaua in mici pahare de plastic. Principalele marci de cafea sunt Sello Rojo, Aguila Roja, Oma, Juan Valdez, Quinidio, Matiz, Don Elias. Cafeaua este cultivata pe cele trei lanturi de munti pina la 2300 metri altitudine. Plantele de arabica sunt sensibile si cresc bine intr-un climat blind. Arborii de cafea sunt acoperiti de flori de cirese verzi si rosii si pot fi recoltati de doua ori pe an. Dupa cafea, ciocolata constituie o alta bogatie a Columbiei.

Columbia este principalul producator de cocaina din lume, plantatiile ilicite crescind cu 17% in 2017. Lupta impotriva drogurilor se inscrie in declaratia « razboiul contra drogurilor » a lui Richard Nixon in 1971. Traficul de droguri a adus lui FARC (Fortele armate revolutionare din Columbia) peste un miliard de dolari anual. Columbia a fost cunoscuta ca simbolul violentei organizate.

Columbia este o tara corupta, 2200 persoane au fost condamnate pentru coruptie. Desi bogata in petrol, minerale si pietre pretioase Columbia este dupa Haiti si Honduras tara cea mai inegalitara din continentul american, saracia atingind 17% din cei 49 de milioane de locuitori.  40% din bugetul tarii a fost delapidat in razboaie si datorii. Salariul mediu in Columbia este de $526, adica 6310$ pe an. Columbia este a treia putere economica din America de Sud.

Romul in Columbia este bun si ieftin Ron Viejo de Caldas, Ron Tres Esquinas et Ron Medellín Añejo. Colombienii  il consuma pur  sau amestecat cu  Coca Cola. La chica este o bautura din porumb si zahar.


Cartagena de Indias, un oras legendar, esenta Columbiei, perla coloniala  este o destinatie culturala interesanta dar poate fii un soc si o dezamagire pentru unii care nu iubesc hoardele de turisti, buticurile de lux si vinzatorii ambulanti care te miros de departe ca esti strain. Pentru cei care nu iubesc turismul de masa nu o sa le placa Cartagina. Orasul are trei secole de istorie fiind clasat UNESCO din 1984. Orasul este renumit pentru centrul istoric, climatul agreabil tropical, fiind capitala provinciei Bolivar si are peste un milion de locuitori. Cartagena a fost sursa de inspiratie pentru Gabriel Garcia Marquez.

Orasul cel mai turistic din Columbia a fost fondat in 1533 de conchistadorul spaniol Pedro Heredia, de aici se trimitea aurul Americii in Spania.

Orasul a jucat un rol important in America de Sud si Imperiul spaniol, fiind un punct de tranzit important in vinzarea sclavilor si a aurului furat de la incasi si azteci. Era in acelasi timp cel mai important port al Americii, bogatia sa atragind piratii si corsarii epocii. Francezul Robert Boal (1543) si englezul Francis Drake (1586) au luat cu asalt orasul si i-au furat rezervele de aur. Dupa numeroase razboaie intre regalisti si independenti si sub sustinerea lui Simon Bolivar eliberatorul Americii de Sud, orasul a devenit independent de Imperiul spaniol in 1821.

Cartagina are 13 km de ziduri care aparau orasul impotriva atacurilor maritime ale piratilor. Fiecare casa din interiorul zidurilor este o opera de arta. Zidurile separau bogatii de cei saraci care puteau intra in oras numai pentru a munci. Aici au loc azi festivaluri conscrate cinematografului si muzicii clasice.

Pe strazile Cartaginei puteti vedea o Palenquera, o negresa care poarta pe cap un cos cu fructe, o adevarata emblema a Cartagenei.

Bocagrande este cartierul modern si aristocratic al Cartaginei, o succesiune de turnuri, vile, hoteluri, restaurante si cluburi de noapte.

Centrul istoric colonial este magnific cu casute colorate si balcoane decorate cu flori tropicale. O ambianta boema domneste in piata Trinidad. Se pot admira portile caselor, decorate cu maiestrie de mesteri talentati.

Cartierul Getsemani a fost teatrul revoltei impotriva spaniolilor si leaganul primei independente a Columbiei 1811.

Castelul San Felipe de Barajas cea mai mare fortareata construita de spanioli, capodopera arhitecturii militare spaniole este un adevarat labirint cu o serie de tuneluri, scari si camere unde erau tinuti in trecut prisonierii, hrana si munitia. Este considerat a fii una dintre cele sapte minuni ale Columbiei. A fost construit cu sclavii negri adusi din Africa, din calcar, argila si caramizi. Castelul era legat cu un tunel de 20 km sub mare cu castelul de pe insula Bocachica de linga Cartagina. Constructia a inceput in 1536 pina in 1657. De forma triunghiulara, are patru posturi de control si  68 de tunuri. A rezistat la mai multe atacuri in special a celui din 1741 efectuate, de catre trupele enlgezesti conduse de amiralul  Edward Vernon. Acesta poseda 186 de vapoare contra 123 vapoare spaniole.
Asediul de 67 de zile s-a incheiat cu o mare pierdere din partea englejilor 50 de vapoare distruse si moartea a 18.000 soldati si marinari. Pretul de intrare este $12, existind preturi pentru localnici si pentru straini.

Muzeul naval poseda o colectie modesta de vapoare dar totul este explicat in limba spaniola, nu merita sa cheltuiti $8 de persoana pentru a vedea citeva fotografii si machete. 

Palatul inchizitiei este un exemplu al arhitecturii coloniale avind o intrare in stil baroc si balcoane in piatra, functionind inca din 1610 ca tribunal impotriva celor care nu repectau credinta. Inchizitorii au fost expulsati in 1811 dar reinstalati in 1815 de trupele spaniole. In interior se pot vizita inchisoara si camerele de tortura cu masinile ei terifiante. 

Muzeul San Pedro Claver  Sfintul Pedro Claver a trait si a murit aici fiind considerat a fii apostolul sclavilor africani si un autentic aparator al  drepturilor omului. Minastirea a fost ridicata in sec 17 de calugarii iezuiti.

Muzeul aurului este gratuit si prezinta  bijuterii din aur cu pietre pretioase a culturii Sinu.

Piata de Aduana este un veritabil decor de film cu monumente, biserici, culori, sunete, mirosuri.

La doi pasi de Catedrala roz (1575) se gasesc hoteluri boutiques, restaurante mitice si magazine scumpe.

Cartagina este un port de croaziera unde peste 200 de vapoare acosteaza aici anual fiecare aducind 2000 de turisti.

Familia Bessudo a cumparat un palat istoric de 1300 metrii patrati cu o architectura majestoasa a sec 18. Cind proprietarii sunt absenti locuinta se inchiriaza, Mick Jaggar si regina Spaniei au locuit aici. 

In Cartagina exista o adevarta epidemie de turisti, numerosi calatori studiaza spaniola iar altii vin pentru prostitutie si droguri.  Este un loc festiv si prietenos dar scump in comparatie cu restul tarii. Aici gasiti magazine ca Carulla, Exito, Olympica, unde puteti cumpara cafea sau rom columbian.

Plajile sunt murdare si invadate de vinzatori ambulanti pe care ii intilniti de mii de ori si la care trebuie sa le spuneti « no gracias ».

Cartagina este un oras scump unde celebritatile ca Shakira, musicianul Juanes, familia regala din Monaco, Bill Gates, Bill Clinton, Donald Trump, Javier  Bardem vin in vacanta si care se poate compara cu Cancun sau Miami.

Aici imobilierul a atins preturi vertiginuoase datorita exotismului, farmecului specific si la dolce vita.

Cartagina  este un dintre zonele cele mai sarace din Columbia cu cel mai inalt nivel de saracie monetara. Zona mizerabila acopera 40% din oras si 40% din populatie. In aceste cartiere mizerabile locuitorii nu au acces la apa potabila, nu au un sistem sanitar. O familie din acest cartier traieste numai cu 116 euro pe luna.

De la Cartagina am luat avionul pina la Bogota, un zbor care a durat peste o ora si pentru care am platit $167 dus-intors.

Bogota cu o populatie de opt milioane de locuitori  este un oras dinamic, tinar, colorat, zgomotos, cu « tatuaje » pe ziduri. In Bogota sunt peste 120 de muzee si galerii de arta. Bogota a fost fondata in 1536 la 2600 metri altitudine in mijlocul unei savane verzi si fertile.


La Bogota trotoarele sunt pline de gauri si unele chiar in panta atentie cind mergeti. La ora 18 se intuneca iar in timpul zilei este o diferenta de temperatura. Trebuie sa aveti intotdeauna o umbrela cu dvs.

In plin centrul capitalei columbiene se afla Muzeul aurului care apartine Bancii Republicii columbiene ca de altfel toate muzeele. Este un muzeu unic in lume care are peste 500.000 de vizitatori pe an si este unul dintre cele mai fascinante muzee din Columbia, avind o colectie extraordinara de obiecte preistorice. Muzeul poseda 34.000 de obiecte din aur si tumbaga un aliaj din aur si  arama. Colectia muzeului ne permite sa intelegem cum s-a nascut renumitul mit « El Dorado » aparut in 1536. Aici se afla colectia cea mai importanta de obiecte de aur din lume.

Epicentrul cultural este Calendaria, cartierul colonial cu patru secole de istorie iar strada emblematica in Bogota este Carrera 7, o strada pietonala.

Totul se vinde in Bogota droguri, smaralde de contrabanda, singele. Sunt oameni saraci care vind singe de doua ori pe luna.

In Chapinero exista case din caramida in stil britanic. Dupa  independenta din 1810 columbienii au incercat sa adopte un alt stil arhitectural decit cel spaniol. In acest cartier al ambasadelor am vizitat Muzeul Hacienda El Chico, care a apartinut lui Mercedes Sierra de Perez, o persoana influenta si avuta iar vis-a vis se afla ambasada Romaniei.

Muzeul Fernando Botero un celebru pictor si sculptor columbian care a  donat toata colectia sa in jur de 123 tablouri muzeului pentru ca toata lumea sa aiba acces gratuit. Alaturi de operele sale se pot admira tablouri ale lui Picasso, Miro, Renoir, Chagall. Artistul a creat pina acum 3000 de tablouri si 300 de sculpturi.
Cu putina ironie si ingeniositate Botero umfla formele, personajele sale sunt grase, la fel si obiectele au un volum mare. A fost influentat de arta perocolumbiana si de Diego Rivera, pictorul mexican.

Muzeul Quinta de Bolivar  este o vila care a fost oferita lui Simon Bolivar in 1820 pentru a ii multumi ca a eliberat  tara. Aici a locuit cinci ani impreuna cu prietena sa Manuela Saenz, o revolutionara ecuatoriana.

Muzeul national este cel mai  mare si cel mai  vechi muzeu al Columbiei si unul dintre cele mai vechi de pe continent (1823) adapostind o colectie de 20.000 de piese si obiecte de arta reprezentind diferite perioade din istoria nationala.

In Bogota traficul este infernal iar poluarea iti ustura ochii. Autobuzele cele mai rapide in Bogota sunt Milenarios, autobuze lungi si moderne in acordeon iar biletele le cumparati din statii impreuna cu un card pe care il incarcati. Taxiurile in Bogota sunt mini Nissan galben. In fiecare duminica Bogota rezerva citeva dintre arterele sale bicicletelor pina la ora 14.

In Bogota sunt multe graffiti, care erau interzise inainte de 2013. Cind Justin Bieber, cintaretul canadian a venit la Bogota a desenat o frunza de cananbis cu drapelul canadian in mijloc. Tinerii din Bogota se intrebau de ce Justin are voie si ei nu, de atunci au dreptul sa deseneze pe pereti.

Primul meu contact cu Columbia a fost acum opt ani cind am vizitat insula San Andres si mi-a ramas in suflet. Am fost cazati intr-un hotel circular construit pe stilpi Royal Decameron Aquarium, noaptea fiind leganati de apele oceanului. Situata la 700 km de coasta Columbiei, este o insula magica cu sapte culori de turcoaz.

San Andres este populata de descendentii sclavilor a caror limba materna este creola englezeasca. Aici am vazut un local culegind un fel de fasole maronie dintr-un copac, tamarin din care se face vin. Insula San Andres este inconjurata cu ape de turcoaz, cu sute de  magazine buticuri duty free, fete tinere cu  bikini strings, cu hamacuri atirnate de cocotieri.  Aici am vizitat Morgan’s Cave.

Columbia al doilea exportator mondial de flori, dupa Olanda si primul exportator de garoafe. Columbia este Meca ecoturismului, cu 55 parcuri nationale.


Columbia este o tara extraordinara care merita a fi vizitata, mai ales pentru a scapa de frigul din Canada. Oricum este mai ieftin decit a merge in Florida.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire