jeudi 20 juin 2019

Prin muzeele din Toronto




Toronto este un oras fascinant cu muzee interesante care merita a fi explorate. Am in casa o reproductie a unui tablou realizat de Lawren Harris, unul din Grupul celor sapte pictori, lucru ce m-a determinat sa descopar acesti artisti canadieni. Auzisem despre un muzeu al picturii canadiene peisajiste aflat in nord vestul metropolei Toronto, McMichael. Acest muzeu de arta este situat la 45 minute cu masina de Toronto, in localitatea Kleinburg, 10365 Islington Ave. Intrarea  la muzeu este de $20 de persoana iar parcarea $7.

McMichael este o galerie de arta publica inchinata artei canadiene,  amplasata pe 100 de acrii intr-o padure fermecatoare pe malul fluviului Humber, care ne aminteste de padurea boreala atit de iubita de grupul celor sapte. Poteci traveseaza poenite cu artari, stejar si pini. Aici se poate vizita gradina de sculptura a lui Ivan Eyre, cabana lui Tom Thomson si cimitirul McMichael unde se odihnesc sase membrii ai grupului precum si fondatorii muzeului Robert si Signe McMichael. La origine acest teritoriu a apartinut tribului Ojibwe Anishinaabe.

Gradina cu sculpturi reuneste noua sculpturi in bronz oferite muzeului de artistul Ivan Eyre, care fac parte din colectia permanenta a muzeului. Eyre este cunoscut mai ales prin peisaje impozante si tablouri mitologice, sculptura sa fiind o sinteza a influentelor occidentale si neoccidentale. Gradina se inscrie in cadrul misiunii lui McMichale de face legaturi intre arta si natura.

Colectia permanenta consta din 6.500 de lucrari apartinind lui Tom Thomson, Grupului celor sapte, contemporantilor sai, primelor natiuni, metisilor, inuitilor si artistilor contemporati care au contribuit la dezvoltarea artei canadiene.

Povestea colectiei incepe in 1952 cind Robert si Signe McMichael au cumparat 10 acri de pamint in satul Kleinburg. Arhitectul Leo Venchiarutti  a facut planurile casei originale in 1954. Kleinburg este resedinta spirituala a grupului celor sapte.


Grupul celor sapte a avut ca misiune de a picta peisajul canadian si reprezenta regiunile salbatice din Canada intr-un stil care se apropie de traditia europeana si sentimentul nationalist al epocii. Azi membrii grupului sapte se numara printre figurile emblematice ale artei candiene si opera lor este un simblol al identitaii canadiene.

Cladirea Mc Michael construita din piatra si trunchiuri de copac taiate manual este magnifica cu ferestre uriase care permit vizitatorilor sa admire peisajul padurii si vaii riului Humber.

Operele indraznete ale grupului celor sapte pictori si-au capatat notorietatea mai intii la Londra in cadrul expozitiei Imperiului britanic la Wembley in 1924 si 1925.

Majoritatea  membrilor grupului au petrecut cinci ani consecutivi in regiunea Algoma din nordul Ontario.

Grupul celor sapte pictori este format din ilustratori majoritatea lucrind in sectorul publicitar: MacDonald, Lismer, Varley, Johnston, Carmichael care lucrau pentru Grip Ltd. Franklin Carmichael si Alfred Casson care faceau parte dintr-un grup de arte si litere au participat la escapade de creatie. Tom Thomson a lucrat ca ghid in celebrul parc Algonquin in timpul verii si  a trait intr-o cabana atelier la Toronto in timpul iernii.

Acesti pictori au fost influentati de impresionism. Primul razboi mondial a oprit expeditiile lor. Arthur Lismer, A. Y. Jackson si Frederick Varley au fost trimisi pe front in calitate de artisti. In 1918 Lawren S. Harris pleaca in nordul Canadei si organizeaza prima calatorie in boxcar spre canionul Agawa. Asa se formeaza grupul. Aventura se repeta in fiecare vara si prima expozitie a grupului este organizata in 1920. Thomson, ghid pentru pescuit care a murit inecat in 1917 in parcul Algonquin nu a fost niciodata membru al grupului.

Ei au pictat Killarney si muntele Clopotului, riul Francezilor si Gerogian Bay, insula Manitoulin, Sudbury, Algoma, Cobalt si lacul Padurilor.

Desi nu face parte in mod oficial din Grupul celor sapte Tom Thompson este artistul cel mai emblematic si mai influent al miscarii. Este un pictor autodidact ft talentat, un pictor de exterior si un explorator.

Legendarul grup a dezvoltat o pictura nationalista si autohtona. In viziunea lor natura salbatica a Canadei trebuia sa fie reperezentata int-un stil mai impertinent si viguros, cu culori vii.  Tablourile lor ne fac sa contemplam peisaje magnifice, care iti taie rasuflarea, cu riuri involburate, lacuri imacualte si paduri virgine intinse unde prezenta omului este rara chiar absenta.

Grupul de sapte pictori este un grup celebru a carui misiune a fost pictura peisajelor canadiene in stare bruta.

Membrii grupului au pictat peisaje din parcul provincial Neys. Membrii pictau in aer liber tot ce puteau sa vada in natura. Cind membrii erau in expeditie creau schite, mici picturi de peisaje, fiecare producea in jur de 50 de schite pe calatorie, cam 4 piesaje pe zi. Reintorsi in Toronto, membrii grupului reproduceau schitele in tablouri pentru galerii de arta.

Ne amintim de Grupul celor spate ca de niste artisti rebelli care au ajutat la  formarea miscarii artistice canadiene.

Aga Khan Museum

Nu de mult am vizitat si muzeul Aga Khan, situat la 77 Wynford Dr, North York.  Este un muzeu de calibru international care si-a deschis portile in 2014 a carui scop este de a face cunoscut publicului istoria si cultura natiunilor musulmane, oferind o panorama impresionante a 14 secole de existenta a Islamului.  Puteti vedea portrete, textile, matase, miniaturi, manuscrise, ceramica, bucati de faianta, texte medicale, carti si instrumente muicale si mai ales renumitul coran albastru. Mi-a placut un obiect de cermica iraniana din sec 10, pe care se putea citi: « Fii atent la oamenei prosti, nu socializa cu ei » Intrarea la muzeu este de $20 iar parcarea costa $10.

Ismaeleienii sunt o ramura a musulmanilor siiti, care numara numai 15 milioane de fideli pe plan international. Comunitate ismaeliana este reprezentativa in Canada.

Colectia este dominant iraniana, siriana si egipteana. Muzeul este situat pe o parcela de 7 hectare, fiind construit dupa planurile arhitectului japonez Fumihiko Maki. El a primit premiul Pritzker 1993 de arhitectura, un fel de premiul Nobel in acest domeniu. Cladirea in sine este o bijuterie, intr-o forma enigmatica a unei fortarete futuriste lunare. Muzeul a costat 300 milione de dolari candieni.

Aga Khan este un print musulman misterios cunoscut pentru bogatia sa si activitatile sale filantropice si mai ales ca ducind o viata de playboy. Acesta a fost casatorit cu Sally Croker-Poole, un ex manechin britanic convertita la islam. Cea de a doua sotie a fost Gabrielle Thyssen o cintareata germana de  muzica pop.

Nascut in Geneva el poseda nationalitatea britanica desi isi petrece timpul in Franta aproape de Chantilly, la 40 km de Paris. A crescut in Nairobi in Kenya, a studiat la Geneva si Statele Unite posedind o diploma la Havard in istoria islamica. Dupa Forbes, Aga Khan figura printre 10 suzerani cei mai bogati ai planetei cu o avere de 800 milione dolari americani. In afara de castelul Aiglemont si o insula privata in Bahamas printul posera trei avioane private, un impozant iaht in Sardinia si ferme de cai in Irlanda si Franta. El a frecventat celebrii presidenti americani John F.Kennedy, Ronald Reagan si Bill Clinton. Aga Khan a fost un bun prieten a lui Pierre Elliot Trudeau.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire