jeudi 20 juin 2019

Belgrad, o destinatie turistica la moda



Belgradul, « Regina Balcanilor » pe care l-am vizitat de doua ori, in tranzit, a fost pentru mine o surpriza placuta, o relevatie, o bucurie neasteptata. Este un oras ocolit pe nedrept de turisti, uitat, denigrat desi in realitate este dinamic, cosmoplit, curat, cu cladiri vechi bine conservate si restaurate, amplasat la confuenta a doua riuri, Dunarea albastra si Sava cenusie. Desi sunt bucuresteana de origine pot afirma ca acest oras depaseste cu mult Bucurestiul prin curatenie, deschidere si prin conservarea monumentelor istorice.

Orasul alb este unul dintre cele mai vechi asezari ale Europei, cu o istorie nemiloasa si necrutatoare care a fost distrus partial de aproape 40 de ori. Belgradul este al treilea oras de pe Dunare dupa Viena si Budapesta, un sfert din populatia Serbiei locuind aici. Este un oras verde avind in inventar 65 de parcuri publice, care invioreaza si improspateaza silueta orasului.

Orasul se poate vizita in tramvai, vizita ghidata dureaza 60 de minute si este gratuita oferindu-se in sirba si engleza. Numarul locurilor fiind limitat este preferabil sa va inscrieti la centrul de informare turistica. In Belgrad sunt 6 centre de informare turistica desi nu este asaltat de vizitatori.

Daca alegeti sa calatoriti cu taxiul, sirbii au cele mai mari tarife din Europa si te fura pe fata deci atentie.

Centrul orasului este cochet, dichisit, bine gindit. Strazile si bulevardele sunt largi avind trei benzi pe un sens. Se circula civilizat, nu ca in jungla Romaniei!  Pina si sistemul de transport in comun este modern, dotat cu autovehicule curate si silentioase.

Artera pietonala din Belgrad se numeste Knez Mihajlova, una din cele mai frumoase  zone pietonare din Europa de Est. Are o lungime de un kilometru si este declarata monument istoric. Poarta numele lui Mihailo III Obrenovic iar cladirele dateaza din anii 1870, find cladiri impresionante si majestoase. Aici se afla tot felul de magazine (Mango, Zara, Gap, Nike, Diesel, Terranova, Sephora, Swarovski, Bata, Aldo, Vapiano) restaurante, cafenele, pictori si artisti stradali. Tot aici se organizeaza piata de Craciun, desemanta de Wall Street Journal ca una din cele mai frumose din Europa. Este intodeauna aglomerata de turisti si localnici. Locuitorii capitalei sunt oameni frumosi, inalti, atletici, imbracati la moda iar fetele sunt elegante, cochete si svelte. Sunt prietenosi, veseli, saritori si amabili, patimasi de politica. Belgradenii au obiceiul sa manince in oras in faimoasele « pekara » cite un pateu si sa bea un iarut sau kefir.

La cativa pasi de Knez Mihailova, Palatul Printesei Ljubica este, fara indoiala, una dintre cele mai interesante monumente istorice ale orasului. Datand din 1831, resedinta a fost construita pentru Printesa Ljubica si cei doi copii ai sai, Milano si Mihajlo. Se poate vizita la un pret modic.
Nu departe se afla Piata Republicii, amplasata pe locul unde a fost odiniara Poarta Stambul, construita in sec XVIII-lea. Aici erau ucisi cei care nu se supuneau turcilor prin tragerea in teapa. Nu poti sa nu observi cladirea impozanta a Teatrului National, construit in 1869, dupa planurile arhitectului Alexandru Bugarski. Punctul de atractie in piata este statuia ecvestra a cneazului Mihail Obrenovic I. Printul Obrenovic a oferit domnitorului Alexandru Ioan Cuza in dar, o sabie de parada, lucrata la Viena pe care a fost gravat: « Prieten sigur in vremuri nesigure » pentru ca a permis trecerea unui transport de arme din Rusia spre Serbia. Aceasta sabie se poate vedea azi la Muzeul National Cotroceni din Bucuresti.

Pentru iubitorii de restaurante si atmosfera tipica sirbeasca exista un cartier specializat, Skadarlija, cu localuri la moda cum ar fi restaurantele cu nume boeme: Trei palarii, Timp suficient, Carafa de aur, Doi porumbei albi, Actorul calator. Formatiile de lautari cvasi nomade sunt peste tot si fac parte din peisaj. Produsele traditionale sirbesti pe care le poti comanda aici sunt cevapcici, o ruda a micilor nostri si pljesavica un fel de chiftea umpluta cu cascaval.

Mindria sirbilor este Catedrala Sf. Sava considerata a fi cea mai mare biserica ortodoxa din lume. Planurile au inceput in anul 1895 si au fost terminate in anul 2004. Construita in stil bizantino serb, in totalitate din donatii nu este terminata inca. Lucrările de constructie sunt in desfasurare in interior. Intr-o cripta din subsolul Catedralei se afla si fragmente din vesmantul Sfintului Sava. 

Vechiul palat din Belgrad « Stari Dvor », construit intre anii 1882-1884 pentru dinastia Obrenovic este o capodopera arhitectural sirba si merita a fi vizitat pentru pretul de 4 euro.

Piata Studentilor (Studentski Trg), situata langa Knez Mihailova, este inconjurata de cladiri universitare si sculpturi cunoscute. Casa capitanului Misa, la nr.1, este astazi sediul rectoratului Universitatii din Belgrad. Aceasta a fost initial resedinta privata a lui Misha Anastasijevic, cel mai bogat om din Serbia in 1830. Conceputa ca un palat pentru fiica sa, pe care voia sa o marite cu Garasanin si sa il puna pe tronul Serbiei, aceasta cladire cu 365 de camere nu a fost niciodata folosita in acest scop, iar din 1863 a devenit o cladire publica.
Misa Anastasijevic, negustor si filnantrop, s-a imbogatit din comertul cu sare. A fost numit Capitanul Dunarii si a avut in posesie 73 de vapoare. Misa Anastasijevic a fost cel mai mare bancher din Europa timpului sau, care a detinut monopolul sarii din Romania. El a imprumutat cu bani pe Alexandru Ioan Cuza si pe regele Carol I. In 1853 a ajuns la Clejani unde a construit un palat si a infiintat o scoala de meserii.  A dispus de o avere imobiliara in Tara Romaneasca, 15 mosii, o casa in Bucuresti pe strada Doamnei nr. 6, unde a si murit in 1885 fiind inhumat la biserica din Clejani linga Giurgiu. Trupul sau, pastrat intact, se afla in subsolul bisericii pe care a ctitorit-o. Corpul lui a fost imbalsamat de doi medici austrieci, dupa o reteta secreta.

Palatul regal Karadjordjevic, la citiva metri de centrul orasului, consta in doua cladiri magnifice, Palatul Regal si Palatul alb (Beli Dvor). Palatul Regal a fost construit in a doua jumatate a anilor 1920 de regele Alexandru I al Iugoslaviei si a servit ca resedinta regala pentru Karadjordjevic pana in anul 1941. Construit in stil sirbo-bizantin, Palatul Regal este acum resedinta printului Alexandru al II-lea. Principele Alexandru al II-lea si Principesa Ecaterina s-au intors in Serbia in anul 2001. Ei locuiesc in Domeniul Regal din Belgrad, care se compune din Palatul Regal, Palatul Alb si un parc de peste 100 de hectare. Bunica principelui Alexandru al II-lea a fost Maria de Romania, fiica Reginei Maria si a Regelui Ferdinand al Romaniei.
In centrul orasului, pe o strada cosmopolita, Kneza Milosa se poate observa o cladire bombardata in 1999, pastrata ca atare, pazita de citiva soldati. Este vorba de fostul Minister al Apararii.
Cetatea Kalemegdan atrage cei mai multi turisti, fiind locul unde au avut loc peste 115 batalii purtate la portile ei, renumita prin pozitia ei strategica si importanta pentru istoria Europei. Pe un bloc de marumura se poate citi: « La data de 22 iulie 1456, conduşi de Iancu de Hunedoara, apărătorii Belgradului au obţinut în acest loc o victorie decisivă asupra turcilor. « 
Parcul este dominat de statuia Victoriei, sau cum il numesc localnicii Victor, care reprezinta un luptator nud. A fost realizata de sculptorul Ivan Mestrovic, cel care a realizat si statuiele regelui Carol I si  a lui I.C Bratianu din Bucuresti.
Aici puteti sa va cumparti suveniruri ieftine si variate. Sirbii sunt nationalisti convinsi si asta se reflecta in suveniruri.
Viata de noapte la Belgrad este o legenda, trebuie neaparat sa vizitati Insula tiganilor (Ada Ciganlija), insula petrecerilor a acestui oras. Vara in oras sunt amenajate o multitudine de terase si baruri exterioare pentru ca fiecare zi este un party.
Mai exista obiceiuri comuniste la hoteluri unde ti se retine pasaportul pentru formalitatile de cazare dar schimbul valutar se face fara prezentarea pasaportului.

Nu stiu de ce dar Serbia a fost intotdeauna pe lista tarilor pe care voiam sa le vizitez. Infrastructura este avansata si majoritatea oamenilor chiar in magazine vorbesc limba engleza. Viata de noapte este ft dezvoltata, costul de viata este scazut si mincarea este excelenta. Nu exista multe atractii turistice in oras dar Belgradul este recunoscut prin ospitalitate si frumusetea sa se remarca prin zimbetul locuitorilor, prin aglomeratia pozitiva a strazilor si caldura sufleteasca a oamenilor.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire