samedi 22 juin 2019

Sicilia, o destinatie culturala la moda



Sicilia este un veritabil eden paradisiac numai la doua ore de zbor de Bucuresti. Am calatorit cu un avion « low cost » de la Bucuresti la Catania, pentru care am platiti $100 de persoana, in mijlocul lui aprilie si am dat peste o insula fotogenica cu peisaje sublime, realizind o calatorie istorica, culturala si culinara.

Ne-am rezervat un apartament cochet si recent renovat chiar in buricul orasului prin booking.com. Am ajuns la aeroportul Fontanarossa din Catania si intr-o jumatate de ora am fost in fata apartamentului nostru calatorind cu Alibus 4 euro de persoana.

Sicilia, cea mai mare insula a Mediteranei este parfumata de flori de iasomie, totul miroase bine: pamintul, copacii, pizza aburinda, sosul de rosii. Daca va place natura o sa fiti sedusi de Sicilia cu ape de turcoaz, munti si vulcani, paduri si cimpiile inverzite.

In afara de trei luni friguroase in ianuarie, februarie si martie temperatura in Sicilia este blinda tot timpul anului, sicilienii nu au nevoie de incalzire centrala datorita acestui climat idilic. Sicilia este un pamint binecuvintat de zei.

Sicilia te atrage cu micile sate pitoresti, strazi inguste, case colorate, vechi masini Fiat 500, mini camionete cu 3 roti « Ape » si vinzatorii de fructe de pe strada.

In Sicilia viata are un alt ritm. Oamenii iau micul dejun la cafeneaua din sat, pauza de prinz dureaza de la ora 13 la ora 15 si indata ce s-a sfirsit ziua de munca in jur de ora 20 sicilianul maninca la el acasa sau in oras dar iese pentru o mica plimbare si poate o inghetata in jur de ora 23. Viata sociala si familiala are o alta dimensiune.

Sicilia este leaganul civilizatiei umanitatii. Goethe spunea in 1781 ca nu poti sa iti faci o idee despre Italia pina nu vezi Sicilia.

Sicilienii produc ulei de malsine din secolul V i.e.n. fiind renumit prin aroma si parfumul sau.

In Sicilia, in regiunea Syracuse creste planta de papirus importata din Egipt in sec 3 i.e.n.

Sicilia ne ofera posibilitatea sa vedem unul dintre cei mai activi vulcani in Europa, sa inotam in mare, sa admiram vestigile unui templu grec si sa degustam bucataria italiana si asta numai intr-o zi!

Am aterizat la Catania si am inceput sa ne familiarizam cu cultura siciliana.
Catania este al doilea mare oras al Siciliei cu 500.000 locuitori care se afla situat la picioarele vulcanului Etna. Este un oras dinamic, extrem de agreabil, un oras vechi cu un amestec de arhitectura lasata de ocupantii ei: romani, bizantini, arabi, spanioli si chiar normanzi. Orasul a fost distrus de mai multe ori de cutremure si eruptii ale vulcanului Etna.

Am explorat pietonal toata Catania turistica fiind cazati intr-un apartament in centrul orasului in mijlocul unei piete colorate si galagioase de la ora 8 la 14, unde ne aprovizionam cu cele mai proaspete legume si fructe locale. Pietele siciliene contin cele mai savuroase plante si fructe din Sicilia. Sa nu uitam ca Sicilia a fost grinarul Imperiului Roman. Cu un climat aproape african, cu terenuri fertile, totul creste in Sicilia.

In prima seara am trecut pe linga Teatrul Massimo Vincezo Bellini, construit in 1890 principala sala de opera din Catania, frumos din exterior si magnific din interior. Bineinteles ca ne-am cumparat bilete la un concert mai ales pentru a admira cladirea, un obicei pe care l-am facut in toate excursile noastre. 

In Catania poti da si peste cladiri vechi, aproape demolate, strazi murdare si urit mirositoare, rufe intinse pe balcoane, trafic.

In Catania am vizitat Catedrala Sfinta Agata, patroana orasului situata chiar in centrul piezzei Duomo, unde intrarea este gratuita. In Piazza Duomo se afla simbolul orasului, o statuie sub forma de elefant. Fintana elefantului a fost construita in 1737 de catre arhitectul Giovanni Battista Vaccarini. Legenda spune ca un elefant ar fi alungat animalele salbatice din oras.

In Catania pe strada Filomena, cea mai frumoasa din Catanaia sunt aliniate ca intr-un colier de perle, cu gust, restaurante de toate felurile.

Piata de peste se deschide la 8 dimineta si este chiar in piata Domului. Exista zeci de tarabe cu peste proaspat si totul se negociaza in cuvinte si gesturi, este un adevarat spectacol in aer liber se fluiera, se urla, se tachineaza.

Am calatorit cu transportul interurban, comod, practic si ieftin. Drumurile sunt spectaculose, sute de serpentine unde poti admira culturi de cereale, citrice sau gradini de cactusi cultivati pentru fructe, peisaje marine.
Se poate minca bine la patiserii de familie. Berea cumparata de la mici pravalii administrate de musulmani costa un euro sau un euro jumatate. Exista si chioscuri cu bauturi unde localnici maninca lamii sau portocale cu sare.
Am vazut si cersetori tigani si hoti de buzunare nascuti in Romania.

Italienii isi anunta mortii prin afise lipite prin oras cu o fotografie, ora si locul inmormintarii.

Prima noastra deplasare in Sicilia a fost la Aci Terezza situata la numai 9 km de Catania. Aici am vazut Isole deo Ciclopi niste stinci care ieseau din mare. Legenda spune ca orbit de lancea lui Ulise Ciclopul a aruncat pietre  spre barca lui Ulise.

Taormina, acest orasel magnific este descris ca Saint Tropez al Sicilei.  Trebuie neaparat sa vizitati Teatro antico pentru a ii admira architectura antica si vederea sublima spre mare. (10 Euro intrarea). Aici se poate vizita gradina publica (Villa Communale) un fost parc privat a unei aristocrate cu o gradina luxurianta si o vedere fabuloasa spre Etna. Taormina este cel mai frumos ors din Sicilia, curat, bine intretinut cu magazine scumpe si restaurante cochete.

O destinatie de prestigiu este Syracuse, un oras de legenda cu destinatie mitica. Cea mai interesanta parte a orasului se afla pe insula Ortigia. Aici se pot vedea ruinele templului lui Apollon. La intrarea in oras se afla cimitirul american cu eroii care au cazut pe cimpul de lupta in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Atentie la taxiuri care au o reputatie proasta in Sicilia, trebuie sa va tocmiti dinainte.

Cind ne gindim la Sicilia ne vine in minte mafia, care a aparut la jumatatea sec 19. Toata lumea a vazut filmul « Nasul » care a fost filmat in Corleone. Cosa Nostra a recurs la intimidare pentru a obtine contracte si voturi. Mafia exista si azi dar este mai discreta si fara varsari de singe. Traficul de droguri, mai ales cocaina este una dintre sursele sale de venituri. In anii 80 mafia a facut o victima pe zi, mai precis 3000 de morti intre 1979 si 1982, printre care magistrati, zaristi, preoti, nimeni nu era crutat.

Sicilia este vestita pentru turismul feminin, femeile celibatare in cautarea aventurii vin pentru barbatii catanezi irezistibili, un fel de Gigi l’Amoroso.

Sicilia a dat umanitatii personalitati ca: Adamo, Al Pacino, Arhimede, Claudia Cardinale, Francis Ford Coppola, Robert de Niro, Lara Fabian, Frank Sinatra, John Travolta.

In Sicilia apreciem viata gastronomica a regiunii int-un cuvint « la bella vita ». Aici alimentatia este locala numai bananele si ananasul sunt importate. Specialitatile Siciliei sunt migdalele, fisticul pe care le gasiti peste tot: vin de migdale, pesto din fistic, pizza cu fistic. Patiseria tipica siciliana este « cannola » un fel de cornet umplut cu crema de lamiie. Datorita climatului tropical sicilenii sunt maestri in arta de a pregati gelati.
Casata siciliana preparata din ricotta, fructe uscate, ciocolata si fistic  trebuie neaparat degustata.

In Sicilia sunt citeva orase si locuri care sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Daca bateti la poarta unui hotel care este plin, proprietarul se va ocupa de dvs pentru a va gasi o camera. Sicilienii sunt oameni amabili, surizatori, primitori si serviabili.

Sicilia primeste anual imigranti din Africa, in orase exista negustori indieni si chinezi. Inainte Sicilia era rezervorul demografic al Italiei, acum natalitatea a scazut drastic.

O traditie siciliana este teatrul de marionete « pupi » , datind din sec. 19, inscris in patrimoniul umanitatii. Exista sute de sarbatori populare in Sicilia.
Una dintre sarbatori este sarbatoarea celibatarilor sau « alborata ». In ajunul Pastelui barbatii celibatari din orasul Terrassini taie un portocal si il decoreza frumos. A doua zi dimineata fiecare celibatar isi arata forta sub fereasta unei fete tinere pe care o iubesc « zita » ridicind copacul in jur de 50 de kg. Este o forma de a face o cerere in casatorie iar fetele impresionate de virilitatea pretendentului il accepta daca iau o frunza din copac.
Dansul cu coarda « il ballo della cordella » este un rit antic care ureaza o recolta buna. Face parte si din cortegiul nuptial ce acompaniaza mirele la biserica.
Tarantela este un dans folcloric care dateaza din sec 17.


Sicilia cu soarele arzator, peisaje fantastice, un adevarta muzeu in aer liber contine toate ingredientele unei calatorii de vis si a devenit o destinatie turistica la moda foarte abordabila.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire