jeudi 20 juin 2019

Prince Edward Island, provincia liliputana a Canadei


Insula Printului Edward este o destinatie la moda, care ne aminteste de peisajele romanesti, cu dealuri de smarald, brazi semeti, pasuni  matasoase, turme de vaci, etc. Acesta bucata de pamint este renumita mai ales pentru cei 110 km de litoral, unde exista numeroase campinguri si sapte parcuri provinciale. Tot aici se afla 33 de terenuri de golf unde se poate practica acest sport intr-un peisaj de vis incadrat de ape de turcoaz.
Insula a fost numita de indienii micmacs « leaganul de pe valuri » Numele actual a fost dat insulei in 1799 in onoarea fiului regelui George al treilea, printul Eduard (1767-1820), tatal reginei Victoria. Printul Eduard era comandatul sef al Americii de Nord cu sediul la Halifax. Solul insulei este de culoare cafenie rosiatica datorita concentratiei de oxid de fier.
Insula are un sol si un climat bine adaptat culturii de cartofi pe care ii exporta in 15 tari. Pescuitul de tuna rosie atrage pescari amatori de pretutindeni.

Capitala insulei nu este un oras trepidant sau cu totul extraordinar dar place ochiului prin arhitectura sa de influenta engleza, monumente militare, un trecut istoric palpitant, terase pe strada pietonala. Charlottetown este cea mai mica capitala provinicala a Canadei, un oras linistit cu 35.000 locuitori, in mijlorul unei insule, pe care o poti strabate in 48 de ore.
Cel mai important monument din acest oras este Province House un loc   de istorie nationala, leaganul confederatiei. In acest loc istoric s-a nascut Canada. Filmul realizat despre acest loc este informatif si educativ. In 1864 delegatii coloniilor britanice, provinciile Noua Scotie, Ontario, Quebec si New Brunswick s-au intilnit aci pentru a discuta infiintarea unui Dominion al Canadei, ca apoi dupa trei ani sa se creeze aceasta tara.
In orasul extrem de curat si cochet se parte face o vizita pietonala unde te poti intilni si da mina chiar cu John A. MacDonald, prímul ministru al Canadei. Un grup de figuranti imbracati in costume de epoca explica vizitatorilor istoria Canadei. Mi-a placut casa Beaconsfield, construita in 1877, in stil victorian pentru James Peake Jr, un constructor de vapoare si negustor bogat. Casa are 25 de camere, fiind dotata cu incalzire centrala apa potabila si iluminata cu gaz, un lux pentru acele vremuri. Aici a avut loc un party in onoarea guvernatorul Canadei de atunci marchizul de Lorne si a sotiei sale printesa Louise, fiica reginei Victoria. Din pacate propietarii casei nu s-au bucurat prea mult de ea, numai cinci ani, dind faliment. Nu departe de aici se afla Casa Guvernatorului General al PEI, care este deschisa publicului si are intrarea libera.

Din punct de vedere gastronomic minuscula insula este renumita pentru homari, ciocolata, dulceturi si jeleuri precum si cartofi. Nu lipsesc nici vinurile din Rossignol Estate Winery in estul insulei. O delicatesa a insulei este poutine cu homard, facuta din cartofi prajiti, homar proaspat si traditionala brinza granulata.

Primii coloni sositi pe acesta insula erau originari din Scotia, Anglia si Irlanda.

Sunt foarte multe lucruri care va uimesc in aceasta provincie, unul dintre ele fiind arta de a deschide scoicile (shucking), insula aflindu-se in topul exportatorilor de scoici mai ales cele provenind din golful Malpèque. Institutul culinar din Charlottetown va propune un atelier inedit « Seafood101 » cu sfaturi practice, informatii si un certificat. In final intorsi acasa veti uimi prietenii prin dexteritatea obtinuta de a deschide scoici. In septembrie are loc Festivalul international al fructelor de mare la Charlottetown.

Daca colectionati certificate trebuie neaparat sa aveti unul cu« iubitorii farurilor ». Pentru a-l obtine trebuie sa vizitati cel putin patru faruri din cele sapte deschise publicului. In total pe o distanta de 1760 km se afla in PEI 50 de faruri.

Ati auzit de plaja care cinta? Aceste locuri rare se gasesc numai in Anglia sau pe coasta Atlanticului. Plaja in PEI este  de culoare rosie, alba, galbena, cu pietris sau fina. Trebuie sa vizitati Singing Sand Beach, « plaja care cinta » situata la estul provinciei. Fenomenul este greu de explicat si se datoreste diametrului firului de nisip precum si indicile de umiditate al locului. Frecind acest nisip aveti surpriza de a auzi niste sunete unice!

In PEI se afla case din sticle, la Cap-Egmont se afla trei edificii construite din 30.000 de sticle. Acadianul Edouard T. Arsenault a construit o capela, o casa si o taverna in numai citiva ani, inspirat de o carte postala din Vancouver, unde cineva a construit un castel din sticla.

In PEI sunt crescatorii de vulpi rosii, pentru ca in trecut insula era renumita pentru industria blanurilor din vulpe, existind inca crescatorii de vulpi la ora actuala.

Ne-am oprit la camping Stanhope, intr-un parc national, situat la 20 de minute de Charlottetown. Pe terenul parcului national se afla Dalvay By the Sea, construit in 1899, in stilul Queen Anne, ca resedinta pentru Alexander MacDonald, presedintele companiei Standard Oil of Kentucky. Era la moda pe atunci ca cei avuti sa isi construiaca o resedinta de vara racoroasa. Hotelul de lux nu are televizor, aer climatizat sau telefon in camera. Este deschis inca din anti 1930 pe plaja Dalvay si a facut parte din vizita regala in anul 2011 a printului William si a sotiei sa Kate.

PEI este renumita in lumea intrega datorita romanului scris de Lucy Maud Montgomery » Ann of Green Gables ». In realitate ferma unde se petrece actiunea in roman a fost resedinta lui David, var al scriitoarei. Casa si terenul au fost restaurate si decorate pentru a corespunde descrierii facute de autoare in romanul sau. Autocare de turisti japonezi vin si se roaga la mormintul scriitoarei. Cartea ei este folosita in Japonia pentru invatarea limbii engleze si numerosi turisti vin aici in pelerinaj. Hanako Muraoka a tradus cartea in limba japoneza sub numele « Ana cu parul rosu », acesta carte facind parte acum din cultura japoneza. Cartea pentru copii a fost tradusa in peste 20 de limbi, cu un tiraj de peste 50 de milioane de exemplare. In romaneste este publicata sub titlul « Anne de la Green Gables »  Un cuplu de batrini, Mathew si Marilla au nevoie de ajutor la ferma lor si s-au decis sa adopte un baiat dar din greseala primesc o fetita orfelina. Ana, o fetita apriga cu parul rosu desi a avut o copilarie dificila nu si-a pierdut niciodata speranta fiind optimista in viata, reusind sa fie acceptata de comunitte si chiar admirata pentru inteligenta si personalitatea ei exuberanta.

Insula este legata de continent de cel mai lung pod din lume de 12,9 km, inaugurat in 1997, dupa patru ani de lucru. Podul se plateste la intoarcerea pe continent si costa $46.

Provincia PEI atrage turistii prin coline inverzite, plaje imaculate, peluze manechiurate si superbe case victoriene. Acest loc este un paradis al indragostilor multe casatorii fiind oficiate aici.


PEI este un loc unic, cu stinci rosii, circuite panoramice, dune de nisip si plaje imense. Nu poti sa nu fii impresionat de aceast pamint rosu incadrat pe un fond de mare albastra. Turistii se intorc anual la un sejur pe insula desi se spune ca viata este scumpa in general mai ales alcoolul. O sticla de vin in PEI costa cu 5 dolari mai mult decit in Ontario. Cum ajungeti pe insula coborind de pe pod exista un mare centru de informatii turistice de unde puteti procura pliante si harti.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire