samedi 22 juin 2019

In tranzit prin Quebec si New Brunswick



In drumul nostru spre Sackville am asistat la un spectacol grandios al festivalului funzelor ruginii care ne-a acompaniat tot drumul de 1750 km pe transcanadiana. Am mai scris despre acest drum acum citiva ani, revin acum cu alte descoperiri in timpul explorarii mele.

Calatorind spre destinatia noastra un nume inedit ne-a atras atentia.

Saint-Louis-du-Ha ! Ha ! este singura localitate din lume care are doua puncte de exclamatie in nume. Aceasta localitate minuscula, cu numai 1400 locuitori, aproape de Rivière-du Loup a intrat in cartea recordurilor Guinness in editia din anul 2018.
Le haha in limba franceza este un arhaism care insemana un drum fara iesire, un impas, un obstacol neasteptat. Le Ha! Ha! se refera poate la lacul Témiscouata care blocheaza drumul spre est. Dupa altii originea numelui deriva din reactia de bucurie a calatorului care a ajuns la destinatie si si-a exprimat placerea la vedera splendorii lacului.
La rubrica toponim cu un punct de exclamatie se adauga si orasul Westward Ho! din Anglia precum si orasul Hamilton! din Ohio.

La Montmagny puteti admira primavara si toamna spectacolul fascinant al gistelor albe ca zapada care fac aici o escala inainte de a zbura spre regiunea arctica. Gistele sunt inebunite sa guste rizomii de rogoz, care le permite sa acumuleze rezerve de grasime pentru a avea puterea sa zboare in lunga lor calatorie. Imginati-va o calatorie de 4.000 km in aer de pe coasta Statelor Unite pina in regiunea arctica. In luna martie ele parasesc New Jersey si Carolina de Nord pentru a face o pauza aici la Monmagny. Ele zboara cu o viteza de 95 km pe ora si pot sa parcurga pina la 1000 km de zbor fara intrerupere. Populatia gistelor zapezilor este estimata la un milion de pasari. Gistele isi pastreaza partenerul tot timpul vietii. Putem distinge cuplurile din zbor. Daca unul dintre parteneri moare celalat ramine vaduv toata viata. Cuplurile sunt unite pe viata pentru a ecomomisi timp si energie. In desertul nordic femela cloceste pina la 4 oua, timp de 23 de zile consacrindu-si 93% din timpul sau si nu maninca practic nimic. Cind s-a nascut puiul de gisca acesta are 100 de grame, are numai 6 saptamini pentru a ajunge la 2 kg si a fi in stare sa zboare. Ele pot trai pina la 25 de ani. Cind gisca zareste un predator o vulpe sau o pasare de prada tot cimpul se depopuleaza iar cerul se umple de mii de pete albe oferindu-ne un spectacol grandios. Nu este caldura sau frigul care declanseaza migratia ci mai ales durata zilelor insorite.

Woodstock este primul oras al provinciei canadiene New-Brunswick, care exista de peste 160 de ani. Situat intr-un cadru pitoresc la intersectia riurilor Meduxnekeag si Saint-Jean aceasta localitate adaposteste o comoara de cladiri publice, religioase si rezidentiale datind din sec 19.
Cei care iubesc arhitectura victoriana vor fi incintati sa viziteze acest oras, cu 40 de locuri istorice municipale si provinciale. Fiecare casa istorica are o placuta explicativa.
Cea mai impozanta constructie din localitate este Palatul Justitiei (1909) cu elemente de stil roman.
Am vizitat casa Charles Connell 1839 construita pentru omul de afaceri si politicianul Connell, fiind una dintre cele mai frumoase constructii canadiene in stilul Renasterii grecesti. Charles Connell, negustor de lemne a emis un timbru in valoare de 5 centi cu fotografia sa, inlocuind fotografia reginei Victoria, in timp ce era seful Postei, care a creat un val de reactii negtive. Cele 500.000 de timbre au fost retrase si acesta a trebuit sa demisioneze.

Casa Beaverbrook, construita in stil victorian in 1877 in orasul Miramichi a fost casa copilariei lui William Maxwell Aitken, cunoscut mai ales sub numele de Lord Beaverbrook. William a locuit aici pina la virsta de 17 ani. Acesta a parasit Canada in 1910 pentru a deveni un magnat mutimilionar al presei, finantei si politicii in Anglia. Prin conectii, bani si influenta Lord Beaverbrook a devenit membru al Parlamentului in 1911 si membru al Camerei Lorzilor in 1917. Lord Beaverbrooke a fost un mare binefacator in provincie in special in Miramicchi si Fredericton. In timpul vietii a avut prieteni pe R.B. Bennett, unul dintre primii ministri ai Canadei, Winston Churchill, scriitorul Rudyard Kipling.

Am vizitat si Casa Bonar Law situata linga Rexton, NB. Andrew Bonar Law a fost pentru o perioada scurta cel de al 54lea prim ministru al Marii Britanii (1922-1923) si a fost inmormintat la Westminster Abbey. Mandatul lui a fost intrerupt de moartea sa prematura datorita cancerului la git. Este cunoscut a fi primul ministru britanic nascut in afara Angliei. Ferma familiala datind din anul 1870 este un exemplu de ferma a epocii victoriene.



Le pays de la Saguine este un parc tematic unde se vorbeste franceza si engleza cu teatru, muzica acadiana, comedie si dans situat pe Insula Puricilor in Bouctouche, un sat inspirat din celebra piesa de teatru a lui Antonine Maillet, La Sagouine. Tara Saguinei este o reproductie a unui sat de pescari din timpul prohibitiei.  Pretul este de $20 si atrage peste  un million jumate de turisti anual. Autoarea Antonine Maillet a primit premiul Goncourt in 1979. Dinsa a fost si in Romania in anii 1985, imi amintesc sa fi participat la o conferinta si sa primesc un autograf.

Bouctouche se numara printre una dintre cele mai frumoase orasele din Canada. Populatia este in mare masura francofona si se ocupa cu pescuitul, fabrici de prelucrare a lemnului si constructii navale. Aici s-a nascut celebra scritoare Antonine Maillet si Keneth Colin Irving (1899-1992) fondatorul imperiului Irving.

Muzeul Kent din Bouctouche este localizat intr-o vechie cladire cu patru etaje, fost pension de fete, construita in stilul Empire, datind din 1880. Muzeul ofera o perspectiva a vietii fetelor de oameni cu stare care veneau aici sa dobindeasca o educatie aleasa. Capela construita in stil neogotic este o adevarata bijuterie. Puteti ajunge pina pe acoperis si suna clopotul.
La ultimul etaj exista o colectie de unelte agricole folosite de satenii acadieni.

Bouctouche Arboretum Gradina familiei Irving deschisa publicului poseda o colectie mondiala de copaci de 5.000 de arbori si arbusti din regiunea de nord a Americii precum si o gradina elizabeteana cu ierburi, flori si plante. Se poate intra cu masina, exista mese de pique nique, toalete curate, lacuri, pasari. Este o oaza de liniste, puteri sa va plimbati pe carari pedestre si ciclabile.

Familia Irving, de origine ecoseza are o avere estimata la 12 milliarde de dolari, ocupind locul trei printre familile cele mai bogate si cel mai influente din Canada si in acelasi timp si cea mai discreta.

J.D. Irving poseda cea mai mare rafinerie din Canada la St-Jean, 900 statii de benzina, fabrici de hirtie, companii de camioane si ziare, fabrici de cartofi prajiti, o echipa de hockey, case, vapoare ,70% din padurea publica din N.B este sub controlul familiei Irving.


Se stie ca K.C. Irving si-a ales domiciliul in Bermude, un paradis fiscal in 1971. In testamentul sau a cerut ca averea sa fie plasata in Bermude timp de 35 de ani, permitindu-i sa tina averea in sinul familiei si departe de fiscul canadian. A avut trei baieti: Arthur care se ocupa cu petrolul, J.K industria forestiera si constructii navale si Jack constructii si otel. Relatia dintre frati s-a deteriorat dupa moartea tatalui. Unul dintre frati Jack a murit in anul 2010.

Irving Eco Center Duna din Bouctouche a fost amenajata de J.D.Irving limited cu scopul de a proteja si restaura una dintre  cele mai mari dune din coasta de nord est a Americii de Nord. Duna de nisip se intinde pe o suprafata de 12 km, existind de peste 2000 de ani fiind un habitat de plante si animale acvatice si pasari migratoire.

Pot spune ca acest periplu a fost extrem de interesant din punct de vedere istoric si vi-l recomand cu placere. Exista si in Canada locuri fascinante!



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire