samedi 22 juin 2019

Malta, leaganul civilizatiilor omenirii


Calatoria noastra in Malta, de o saptamina in luna octombrie, a fost o aventura, o vacanta educationala si de explorare cind posibilitatile de a se bucura de istorie au fost la tot pasul.

A vizita o tara cu un tur organizat iti micsoreaza capacitatea de a afla lucruri interesante despre acel loc, iti limiteaza curiozitatea personala si « norocul » de a descoperi ceva interesant vazut din perpectiva personalitatii tale.

Malta are o istorie tumultoasa, cu peste 320 de monumente inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. Malta este o picatura de pamint in mijlocul Mediteranei, care separa Orientul de Occident si Africa de Europa, un muzeu al omenirii sub cerul liber.

Malta este marcata de cruciade si cavalerii ordinului maltez. Cavalerii de la Malta au fost campionii Europei crestine. Odata ajunsi in Malta, cavalerii ioaniti s-au stabilit in localitatea Birgu, pe care au fortificat-o si impreuna cu fortul de la Sf. Angelo au devenit devenit sediul ordinului. Au adoptat numele‚ cavalerii ordinului de Malta au ridicat biserici si palate care au rezistat pina astazi. Spitalul ordinului oferea acces la cea mai bună ingrijire medicala din Europa de atunci. Simbolul ordinului este Crucea Malteza, o cruce alba in opt colturi, purtata pe o mantie neagra.

Malta este tara pensionarilor si a adolescentilor care invata engleza la un pret rezonabil intre doua beri. In schimb insula este fotogenica, cu peisaje unice si exuberante, fotografii fiind innebuniti dupa ea.
Timp de o saptamina am strabatut in lung si in lat toata insula si iata ce am vizitat.

Mdina este fosta capitala a Maltei, fondata de fenicieni, care a cazut ulterior sub miinile arabilor. Puteti sa mergeti la Mdina plecind de La Valette cu autobuzele 51 si 52 care va lasa la poarta orasului, un oras muzeu, cu numai 3000 de locuitori. Strazile sunt presarate de case superbe si mici gradini, adesea curbate pentru a evita ca arcasii sa ii atace, exista de asemenea fundaturi cu destinatia de a deruta pe atacatori.
Mdina este o cetate plina de farmec si de eleganta, cu palate de stil baroc. Una din scenele din filmul Games of Thrones a fost turnata aici. Este numita « capitala linistita » vizitatorii sunt rugati sa taca cind se plimba pe stradutele strimte.

Pentru atmosfera linistita, pentru frumoasele palate si privelisti asupra insulei multi turisti il considera ca cel mai frumos oras din Malta si una din cele mai bine pastrate cetati-oras din Europa.Toate casele din Mdina au un nume, orasul fiind mic poti sa dai un nume fiecarei case. Am observat ca de fapt in Malta toate casele au nume si foarte putine au numar.

In Rabat  se pot vizita vestigiile unei vile romane Domus Romana. Conform traditiei, aici se afla grota care l-a adapostit pe apostolul Paul.

Gozo este o insula minuscula de 14 km x 7 km plina de preistoie, istorie si traditii, mai putin populata decit insula principala cu un ritm de viata mai lent.

La Vallette, este cea mai fortificata capitala din lume, cu zidurile foarte groase, stradute inguste in panta, balcoane din lemn, fiind in totalitate oras pietonal. Mi-a placut atmosfera intregului oras cu privelisti citadine pitoresti, catedrala St. Paul care are o arhitectura deosebita si care adaposteste pictura taierii capului lui Ioan Botezatorul, opera lui Caravaggio. 
Am intrat intr- o alta biserica unde erau moastele Sf Pavel (oase din mana acestuia), apoi Palatul marilor maestri, o cladire monumentala.
La Valette va fi capitala europeana a culturii in 2018.

Vittoriosa, Cospicua si Senglea sunt cunoscute sub numele de « Cele trei orase ». Se spune ca sunt printre cele mai traditionale din Malta, locul unde poti vedea cum traiesc maltezii. La Vittoriosa mi-a ramas in minte palatul inchizitorului, unicul pastrat intact, constuiti in 1530, fiind tribunalul civil al cavalerilor Sfintului Ion.

Marsaxlokk este un golf cu o frumoasa deschidere la mare. Este cel mai mare sat de pescari din Malta si merita vizitat pentru portul foarte pitoresc, plin de barci malteze specifice locului.

Mosta e un orasel mai mare din Malta, care ascunde unul din top 10 obiective turistice din Malta si anume un Phanteon asemanator cu cel din Roma. 

Templele megalictice, datind din epoca bronzului (mai vechi decat Stonehenge din Anglia) ce au fost gasite in cadrul site-urilor arheologice si au ramas o enigma pentru oamenii de stiinta. In total sunt sapte si fac parte din patrimoniul UNESCO. Cel mai mare complex preistoric din arhipeleag sunt Templele Tarxien, iar cel mai vechi e Hagar Qim de 5000 ani. Blocurile uriase din piatra taiate perefect si lipite cu un fel de moloz din calcar alb au rezistat timpului, fiind ridicate cu scop de rugaciune.

Exista bilete si chiar pachete pentru seniori la vizitarea monumentelor turistice. Duminica in Malta exista bilete speciale pentru familii la pretul de numai 18 euro in care se pot vizita la alegere 3 obiective turistice. In Mdina cu 9 euro se puteau vizita Casa romana, Muzeul national de istorie naturala( fost palat) si Catacombele Sfintului Paul.
Cumparati-va un ghid bun inainte de a pleca in excursie.

Apa potabila din camera este potabila iar WC urile in Malta sunt gratuite si ft curate.

Abonamentul pentru mijloacele de transport in comun costa 21 euro de persoana pentru 7 zile, valabil si in Malta si Gozo. Autobuzele sunt moderne dotate cu aer conditionat iar pentru ca autobuzul sa opreasca trebuie sa faceti semn cu mana.

Amintirile sunt scumpe, un magnet 3.5 euro, bijuterii frumoase din filigran, crucea malteza.

Maltezii vorbesc o limba ciudata si greu de pronuntat pentru noi. Limba malteza este apropiata de limba araba cu multe neologisme de origine italiana si franceza.

Bautura locala este Kinnie de nebaut. De incercat « The fish lounge » un loc unde pestii va vor curata picioarele de pielea moarta, costa 9 euro pentru 15 minute.

Influenta siciliana se resimte in gastronomia malteza, prin paste si pizza. O mancare renumita este » fenkata » o mincare cu iepure in sos sau « minestra » o versiune mlteza a minestronului italian. Meniurile restaurantelor sunt afisate de obicei la intrare, iepurele fiind mancarea lor traditionala si merita incercat. La tot pasul gasiti pastizzi sunt un fel de fornetti cu diferite umpluturi.

Tarifele la taxi sunt fixe deci daca intrebati soferul veti stii pretul dinainte iar masinile circula pe partea dreapta (ca si in UK).
Majoritatea plajelor din Malta sunt stancoase, asa ca e cam incomod sa stati la plaja, existind numai citeva plaje nisipoase. De stiut ca prizele sunt cu 3 pini – ca in UK, deci aveti nevoie de adaptor.

In Malta exista o multitudine de biserici si catedrale, maltezii fiind foarte religiosi, 90% din populatie e catolica iar 85% sunt practicanti. De aceea se zice ca pe insula Malta sunt 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi din an. In Malta e interzis avortul si pana in 2011 era interzis si divortul.

Malta este dupa parerea mea o destinatie turistica ieftina, informativa pe care merita sa o vizitezi o data in viata, interesanta pentru cei care iubesc istoria dar poluata, aglomerata, cu putina natura.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire