jeudi 20 juin 2019

Mazatan, un oras la moda intrat in circuitul international



Tocmai am venit dintr-un sejur de « all inclusive » in Mexic, mai precis la   Riu Emerald Bay, Mazatlan. Nu sunt adepta sejurului all inclusive dar am fost atrasa de pretul bun si de faptul ca pot imbina sejurul plaja natura cu vizitarea unui oras mexican. Hotelul se afla la 30 km de aeroport, un punct pozitiv si te poti plimba in oras, hotelul fiind conectat printr-un sistem de autobuze turistice care costa numai 11 pesos iar traseul dureaza in jur de 40 de minute.  Poti plati la sofer care iti da si restul la bani, deci nu trebuie sa ai moneda fixa. Autobuzele vin la un interval de 10 minute. Poti lua si un taxi mexican decapotabil care te costa 100 de pesos. Autobuzul  serpuieste prin oras, traversind Zona Dorada, zona hoteliera si te lasa aproape de centrul istoric, linga piata centrala care trebuie neaparat sa o vizitati datorita pitorescului si culorii locale. De aici se vede catedrala orasului si centrul vechi mobilat de case coloniale viu colorate.
Catedrala a fost terminata in 1899 si datorita stilului sau arhitectural gotic este considerata ca un dintre cele mai frumoase din Mexic. La intrare in catedrala veti fii atrasi de frumusetea si marimea a doua statui Isus si Juan Diego un indian canonizat. Catedrala se remarca si prin cele 38 de vitralii, doua lustre din cristal si magnifiica sa orga.
Pentru iubitorii de istorie in oras puteti vizita muzeul arheologic, cu exponate din epoca preispanica.
Muzeul de arta situat intr-o cladire istorica aproape de paja contine o sala cu colectii permanente si una cu expozitii temporare. Aici am asistat la vernisajul expozitiei lui Antonio Lopez Saens.
Antonio Lopez Saenz este un pictor iconic din Mazatlan. Intreaga sa opera este inspirata de oamenii din Mazatlan. Nascut in 1936 a stiut de la virsta frageda ca se va ocupa de pictura. Personajele sale nu au fata, capul este ft mic in comparatie cu corpul.

Casa Machado devenita muzeu a fost casa unor famacisti italieni bogati care contine o expozitie de mobila de epoca, obiecte din portelan, instrumente de muzica si argintarie.

Piata Pino Duarez se afla in centrul orasului construita in acelasi an cu catedrala in 1899 fiind din metal in stil Art Nouveu.

Teatrul Angela Peralta construit in1880, cu o capacitate de 800 de locuri se poate vizita pentru numai 20 de pesos ($1.33 ). Angela a fost o soprana de opera de renume international, numita »privighetoarea mexicana » care a fost aclamata de la virsta de 20 de ani in marele opere europeene cum ar fi Scala din Milano, Roma, Lisabona, Madrid, St Petersburg, Barcelona, precum si New York, Havana. A murit la virsta de 38 de ani in Mazatlan ucisa de febra galbena.

Pentru familiile cu copii recomand vizitarea acvariului cu peste 250 de specii, unul dintre cele mai mari acvarii din Mexic.

Pentru iubitorii de mers pe jos puteti vizita El Faro, cu 157 metri unul dintre cele mai inalte faruri din lume dupa cel din Gibraltar.

O atractie in Mazatlan este si cladirea in care a fost arestat cel mai celebru traficant de droguri din lume Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Arestarea lui a facut sa intensifice turismul in Mazatlan. Liderul cartelului este considerat de revista Forbes ca unul diantre cei mai bogati oameni din lume. Acesta a fost arestat intr-un apartament din Torre Miramar. Turistii pot vizita case ale traficantilor de droguri, locurile unde au fost executati.

El Chapo a fost arestat in Guatemala in 1993 si extradat in Méxic, condamnat la 20 de ani in inchisoare. El a reusit prin coruptie sa obtina conditii favorabile in inchisoare tinind chiar petreceri de Craciun cu familia sa si sa aiba vizite de la amanta sa Zulema Hernandez. A scapat din inchisoare in 2001 ascunzindu-se intr-un cos cu rufe murdare. Acesta are 13 copii din trei casatorii anterioare. A fost considerat ca un fel de Robin Hood care dadea mincare si medicamente oamenilor sarmani.

Mexicul este cea dea sasea tara turistica cea mai vizitata din lume, care a  atras 39,3 milioane de vizitatori in 2017. Mexicul detine si titlul de destinatia numarul 1 pentru « calatorii in familie » si « cea mai buna destinatie pentru luna de miere » in Riviera Maya. Oaxaca se situeaza pe pozitia 5 pe lista « locuri de vizitat in 2018" redactata de National Geografic.

Mazatalan este localitatea cea mai abordabila dintre statiunile balneare mexicane. Spre deosebire de Cancun care incurajeaza turismul de masa, Mazatlan este o destinatie boutique, care ofera o experienta autentica prin cultura mexicana, ocean - plaja  si tequila.

Mazatlan, cu o populatie de 750.00 locuitori este situat in statul Sinaloa, la nord de Puerto Vallarta.

Guvernul mexican a investit peste 24 milioane dolari in acest oras. 
Inca din sec 19 acest oras se gasea pe traiectoria cautatorilor de aur si argint. In Mazatlan capitala modiala a crevetilor exista 400 de vapoare care permit sa aduca la mal peste 18 milioane de kg de creveti fiind un mare exportator de crustacee. Mazatlan este  locul unde se pot prinde cei mai multi pesti din emisfera. Inca din anii 1940 celebritati ca John Wayne, Ernest Hemingway si Walt Disney se imortalizau cu pestii trofee pe care i-au prins aici.

La Mazatlan se afla cel mai lung « malecon » din America, care se intinde pe 12 km de-a lungul oceanului, presarat de sculpturi realizate de artisti locali.

Nu departe trei insule cochete atrag turistii si anume Insula pasarilor, Insula lupilor si Insula cerbilor care sunt dotate cu plaje spectaculare, fiind in acelasi timp si rezerve ecologice.

Mazatlan a devenit o destinatie la moda unde puteti descoperi « la dolce vita mexicana » dar este si o destinatie turistica preferata de mexicani.

La Mazatlan puteti sa sarbatoriti carnavalul , o saptamina de serbari cu muzica, dans, caruri alegorice, mincare, bautura si mai ales o atmosfera festiva si euforica. Maleconul se trasforma intr-un val de oameni mascati si costume sudiste cu pene si paete care cinta si danseaza. Carnavalul ocupa local trei dupa Rio de Janiero in Braziila si Noul Orleans in Luisiana, la care participa peste 500.000 de oameni.

In Mazaltan sunt numerosi americani si canadieni la pensie atrasi de o viata mai linistita si de preturi abordabile. Conform  CNBC  2017, Mazaltan este pe locul trei in topul celor mai bune locuri unde poti sa te retragi la pensie. Clasamentul se bazeaza pe 13 criterii: costul vietii, securitatea, prezenta infrasturcturilor de sanatate si conditii de mediu.

In  statiunea noastra am avut ocazia sa asistam pe plaja la mai multe concerte realizate de trei orchestre locale in acelasi timp. Muzica tipica din Mazatlan combina armonia muzicii traditionale germane cu ritmurile latine. Fiecare oras mexican are propria sa muzica. La sfirsitul sec 19 portul Mazatlan a beneficiat de o influenta puternica a imigrantilor, mai ales bavarezi care au venit aici cu muzica si instrumentele lor muzicale. Imaginati-va intilnirea dintre un mariaci mexican si un oompah german. Pentru mazalteni o sarbatoare trebuie sa aiba propria sa tambora (toba).
Narcocorridos sunt balade care cinta faptele traficantilor de droguri si sunt populare printre tineri.

La Culiaca, capitala statului Sinaloa centru de trafic de droguri se afla sanctuarul lui Jesús Malverde, un bandit mustacios spinzurat in 1901 care este considerat ca sfintul patron al locurilor. Cartelul din Sinaloa inunda Statele Unite cu marijuana, eroina, cocaina si este cunoscut de a-si regla conturile cu cei care se amesteca in afacerile lor. Exista si un cintec care lauda bucuria de a insufla cocaina intr-un apartament din hotelul El Cid, unul dintre hotelurile cele mai celebre din Mazatlan iesit pe piata in 2008 dar scandalizate autoritatile l-au interzis.

In statiune au lipsit tintarii dar nu departe este o laguna unde se poate vedea semnul  »Atentie la crocodili ». Totusi laguna este atit de murdara si plina de sticle goale de bere incit nu cred ca vreun crocodil se aventureaza sa mearga pe acolo. Zilele sunt calduroase la Mazatlan iar noptile racoroase pentru a putea dormi cu fereastra deschisa.

In Mazatlan puteti cumpara  tequila, vanilie, cafea, artizanat. Este bine sa le cumparati in supemarketuri ca Ley, Soriana pentru ca la aeroport sunt de doua ori mai scumpe, In fiecare zi se oficiau casatorii in resort.


Resortul este plin de mexicani din toate paturile sociale, bogati si saraci, care vin cu autobuzul pentru patru zile, cu avionul sau masina personala. Familia mexicana are multi copii. Mexicanii sunt joviali, mici de statura, dolofani, ca sa nu spun obezi dar veseli si plini de exuberanta. Ne-am prins in dans, intr-un fel de hora in care pe rind intram in mijloc si dansam in ropotul aplauzelor. Apoi hora se depalsa spre stinga si iar spre dreapta, cu batai din palme, strigaturi si chiuiaturi si tropait de picioare. De neuitat!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire