Ideea de calatori in acesta tara cu un aer misterios post sovietic a venit dintr-o discutie cu un prieten dar m-a atras pentru ca nu stiam nimic despre ea si nu fusesem niciodata in acest colt de lume, Caucaz. Asadar am cumparat bilete din Bucuresti la Tblissi cu escala la Atena, zbor realizat de Aegian Airline, singurul dezavantaj a fost zborul de noapte. De fapt aproape toate avioanele zboara noaptea din acesta tara.
Hotelurile le-am rezervat noi prin booking.com, majoritatea dintre ele avind si micul dejun inclus iar pentru deplasarea de la un oras la altul am folosit taxiul.
Georgia este o tara necunoscuta, cu peisaje grandioase intre munte si mare in Caucazul de Sud. Plimbindu-te pe strazile din orasul vechi respiri un aer oriental sub balcoanele colorate si iti ramine in minte mirosul edenic de smochini infloriti. Situat pe vechiul drum al matasii, Tbilissi este un pod peste doua lumi si doua continente Europa si Asia.
Orasul are o frumusete spectaculara fiind asezat pe malurile riului Koura inconjurat de munti magnifici pe trei parti.
Tbilisii a fost ars in intregime de persi la sf sec 18, refacut in perioada tarista, constructii tipice din epoca Uniunii Sovietice se amesteca cu interesante cladiri medievale.
Centrul orasului nu este mare si se poate parcurge usor pe jos. Am folosit metroul, adinc sapat in mijlocul orasului si ft ieftin, 0.5 lari (25 centi). Am intilnit turisti rusi si polonezi atrasi de preturile mici. Bineinteles ca am vazut si doua oachese tiganci vinzind pantofi la gura metroului.
Tbilisi este celebru mai ales pentru superbele balcoane din lemn sculptat care se clatina in cartierul vechi si unele dintre ele sunt gata sa cada. Alexandru Dumas in cartea sa Voyage au Caucase aminteste despre baile persane cu apa sufuroasa iar Puskin vorbeste despre baile turcesti.
Aleea Rsustaveli este un fel de Champ-Elysées local, unde se afla Opera si Muzeul national care ofera panorama culturii antice, cu statui din aur, figurine, coroane ale triburilor antice pina la epoca moderna a Georgiei precum si perioada ocupatiei sovietice. Aici sunt expuse ramasitele omului modern datind de aproape 2 milioane de ani. Exponatele sunt explicate in limba engleza care este un lucru laudabil.
Istoria vechie a Georgiei i-a inspirat pe argonauti. Legenda spune ca Colchis, care locuia in Georgia poseda un berbec cu lina de aur iar Iason si argonautii au fost trimisi sa o aduca in Grecia. Lina de aur repezenta simbolul bogatiilor din tarile de est la care rivneau elenii. Cautatorii de aur puneau niste lina in riurile cu nisip aurifer pe care o atrinau la uscat ziua si adunau aurul dupa ce o scuturau bine. Iason ar fi intilnit-o pe Medea printesa georgiana.
In anul 2014 a avut loc o teribila inundatie in Tbilissi care a ucis sute de animale si 20 de persoane. Un tigru evadat din gradina zoologica a omorit un om.
Fortareata Narikala exista inca din secolul 4, in mijlocul ei se afla biserica Sf Nicolae. Puteti ajunge acolo cu telefericul.
Biserica ortodoxa Sameba sau Sfinta Treime, construita din piatra alba este cea mai mare si cea mai frumoasa din oras, mai ales din exterior, construita in 2004 reprezintind renasterea spiritualitatii georgiene dupa decenii de oprimare sovietica. A fost construita cu donatii private si este una dintre cele mai mari biserici din Europa de Est.
Statuia Kartlis Deda, mama Georgia reprezinta o femeie imbracata in costum georgian traditional, care are o cupa de vin intr-o mina si sabia in cealalta pregatita pentru dusmani. Protectoarea orasului vegheaza peste locuitorii ei, se ajunge acolo pe jos traversind gradina botanica sau cu telecabina.
Ceasul aplecat exista din 2010 si a fost construit din materiale vechi, care iti ofera un mini show in fiecare zi la 12 si ora 19. Un barbat intilneste o fata se castoresc, au copii si apoi mor, ciclul vietii.
Podul pacii, monument modern dateaza din 2009 dupa conflictul cu Rusia, fiind un pod simbolic facind legatura dintre vechiul oras si viitor.
Noul teatru face parte din arhitectura futurista, un fel de surub din sticla si metal care se strecoara sub picioarele parlamentului.
Micile strazi din centrul istoric au un farmec aparte si la fiecare intersectie apare cite o biserica, o casa in ruina sau o noua constructie ultramoderna.
Doua, trei zile sunt suficiente pentru a descoperi toate secretele capitalei.
Tbilissi este alimentat de izvoare de apa calda care tisnesc direct in plin centru al capitalei. Puteti inchiria o sala privata la baile sulfurose pentru 40 de lari (18 eur) aveti un mic salon cu toaleta si piscina cu apa termala numai pentru dvs. pentru o ora, udata cu un pahar de vodtka. Tbilissi in limba georgiana inseamna cald. Regele care vina pe acest tinuturi a fost surprins sa vada ca un fazan pe care il impuscase a cazut intr-un zvor de apa fierbinte si a iesit gata fiert. Fazanul face parte din emblema orasului Tbilissi.
De la Tbilssi am facut o calatorie in mica localitate Mtskheta, clasata patrimoniu mondial UNESCO aflata numai la 20 km de capitala. Orasul este fosta capitala a Georgiei si cunoscut pentru a fi leaganul religiei crestine in Georgia. Atractia principala este catedrala Svetitskhoveli (Stilpil vietii), construita in 1010 pe locul primei biserici din Georgia. Aici au fost incoronati, casatoriti si apoi ingropati regii Georgiei. Legenda spune ca evreul Elioz care locuia la Mtskheta a fost martorul crucificarii lui Isus in Ierusalim si care ar fi cumparat de la un soldat roman tunica lui Isus pe care a adus-o in Georgia. Sora sa Sidonia de religie crestina l-a asteptat la poarta orasului. De indata ce a atins tunica a murit de emotii si a fost ingropata in gradina regala. In 326 regele Mirian a construit prima biserica din lemn pe mormintul ei. Oamenii au vazut deja o minune, lucratorii nu puteau sa taie un copac care crescuse pe mormintul ei. Numai dupa o noapte de rugaciuni facute de Sfinta Nino, oamenii au putut sa doboare copacul.
Vaticanul sau Atosul Georgiei se afla la Mtskheta, locul unde crestinismul a devenit religie de stat in 337.
Pentru a ajunge aici se poate lua o marshrutkas de la statia de metrou Didube din Tbilissi, legaturile sunt frecvente si un transport costa 1 lari de persoana.
Tot aici se poate vizita minastirea Jvari, una dintre cele mai vechi din Europa inca functionala, construita in sec 6 pe virful unui deal, de unde se poate admira un peisaj fantastic si se pot zari pina si muntii Caucaz. In general intrarea la biserici este gratuita in Georgia dar atentie cum va imbracati, femeile trebuie sa poarta rochie sau fusta, capul acoperit, nu pantaloni si barbatii pantaloni lungi.
Din Mtskheta am facut o excursie cu taxiul la Gori, orasul lui Stalin. Aici am vizitat cetatea troglodita din Ouplistsikhe, patrimoniu mondial UNESCO care contine peste 700 de pesteri, din care nu au mai ramas decit 150, unde se pot vizita constructii datind din epoca de fier 1650 inainte de Hristos. Taiata in piatra de nisip, acest oras, cu chilii, altare, capele cu picturi murale, farmacie, pivnita pentru vin care se intinde pe 8 hectare a supravietuit milioanelor de oameni care au locuit aici, eroziunii, cutremurilor fiind un exemplu de arhitectura pagina si crestina.
Legenda spune ca cetatea ar fi fost construita cu sclavi carora li se dadea unelete din aur acoperite cu fier. Cind uneltele erau uzate de atita munca si aparea aurul sclavii isi recapatau libertatea. Cetatea a avut o importanta comerciala si strategica, un loc ideal pentru caravane si un loc de refugiu. Aici au fost descoperite cisterne de apa, cuptoare de piine, unelte pentru fabricarea vinului.
Sinistrul muzeu dedicat lui Stalin care era georgian, gazduieste fotografii, hirtii, arme, cadouri diplomatice. Aici am vazut si un tablou facut din frunze de tutun, creatia lui Eugen Costache oferit de bolsevicii romani lui Stalin. In 2011 statul georgian a rasturnat statuia tiranului mustacios din piata spre nefericirea locuitorilor care protejeaza inca numele copilului patriei.
Stalin, monstrul rece a condus Uniunea Sovietica intre 1929 si 1953. Stalin s-a nascut la Gori tatal sau fiind un cizmar alcoolic si violent care isi batea sotia. La 16 ani este trimis la un seminar pentru a deveni preot. Cinci ani mai tirziu a devenit ateu si marxist. Sub numele de Koba incepe o cariera de agitator organizind greve. In 1905 il cunoaste pe Lenin in Finlanda. De cinci ori evadat din Siberia acest revolutionar profesionist a adoptat numele de Stalin « omul de fier ».
Cind s-a declansat revolutia Stalin se afla la St-Petersburg. In 1918 avind ordin sa rechizitioneze griu da foc la satele recalcitrante si impusca locuitorii. In 1929 este stapinul Kremlinului si conducatorul miscarii comuniste internationale. Perfect leninist Stalin va guverna dupa principiile mentorului sau: un partid unic, sef unic, lichidarea opozantilor. Cind implineste 50 de ani este numit tatal poporului, creaza cultul personalitatii si este venerat ca un dumnezeu pe pamint. Uniunea Sovietica a devenit in timpul sau o mare inchisoare in care a guvernat teroarea.
Vestul a cistigat razboiul contra lui Hitler cu Stalin, fiind un paradox al istoriei.
Fiica lui Stalin Svetlana a murit in USA la virsta de 85 de ani dupa ce a parasit Uniunea Sovietica in 1967. Numita mica printesa a Kremlinului a fost o celebritate in USRR, unde mii de rusi si-au botezat fetele cu numele de Svetlana in onoarea ei. Ea a devenit profesor de engleza si literatura rusa, traducator literar. Mama ei s-a sinucis cind ea avea numai 6 ani. Cind s-a indragostit la 17 ani de un cineast evreu cu 24 de ani mai in virsta decit ea, Stalin l-a trimis pe acesta in Siberia. Casatorita de mai multe ori reuseste sa evadere din USRR cerind azil la ambasada USA in New Delhi.
Stalin a fost un caz psihiatric atins de isterie si idea persecutiei, o bruta semianalfabeta coborita din muntii Caucaz. El insusi spunea « Nu am incredere in nimeni, nici chiar in mine ». Stalin avea o inclinatie spre sadism. Si-a arestat propriul medic de familie. Chiar la inmormintarea lui din cele cinci milioane de admiratori care au venit sa se inchine 1500 au murit sufocati, ca un ultim omagiu.
Dupa unii Stalin a ordonat moartea a 20 de milione de persoane. Unul din primele victime a fost taranul care refuza sa se colectivizeze. Intre 1929 si 1933 a expulzat 10 milioane de tarani in gulag pe care i-a ucis. Un alt genocid a fost foametea provocata deliberat in Ukraina intre 1923-1933, care a facut 8 milioane de victime. Intre 1937-38 700.000 de oameni au fost executati ca dusmani ai poporului: polonezi, nemti, coreeni, ceceni, cazaci.
Alexandar Soljeniti, celebru dizident sovietic care a petrecut multi ani in gulag a afirmat ca Stalin a facut 66 milione de victime.
O alta localitate pe care am vizitat-o a fost Sighnaghi, numit si « orasul dragostei" un mic oras fortificat aflat in cea mai mare regiune producatoare de vin din Georgia, situat la 115 km de Tblissi. Aici am fost intimpinati de proprietarii pensiunii, o casa vechie de peste o suta de ani, cu brinza si vin.
Am vizitat cu interes micul muzeu al orasului. Incepind cu 1996 guvernul a initiat un program de renovare a centrelor turistice, Banca Mondiala imprumutind 3,5 milioane de dolari pentru pastrarea mostenirii culturale, 37 de case private au fost renovate si reabilitate.
In trecut orasul a fost un loc strategic inconjurat de un zid enorm si 28 de castele. In timpul invaziilor oamenii se inchideau in interiorul orasului.
Unul dintre cei mai celebrii pictori georgieni, Niko Pirosmani este originar din Sighnaghi. Acest pictor era sarac dar poseda o casa pe care a vindut-o fiind indragostit de o actrita de origine franceza, Margarita de Sevres. Cu banii obtinuti de pe vinzarea casei a cumparat un milion de trandafiri pentru a ii oferi iubitei. Din nefericire actrita l-a parasit iar pictorul a murit sarac sub scara unei cladiri. O parte din picturile sale sunt expuse in muzeul din oras.
O curiozitate din oras este Casa de casatorii deschisa zi si noapte si unde multi turisti isi unesc destinele. Pentru cei care vor sa divorteze trebuiau sa se intoarca la Sighnaghi, in prezent divortul se poate face online.
Tot aici se afla minastirea Bodbe care adaposteste mormintul sfintei Nino, fiica unui general roman, care a convertit regele Mirian si regina Nana la crestinism. Pentru georgieni minastirea este unul din locurile cele mai sfinte. La moartea sfintei Nino, regele Mirian ar fi vrut sa ii onoreze memoria punindu-i cosciugul in marea catedrala Svetiskhoveli dar 200 de oameni nu au putut sa ridice cosciugul dindu-si seama ca sfinta voia sa ramina acolo. O biserica a fost ridicata deaspra mormintului ei devenind o minastire cu 300 de maici. Astazi minastirea este un loc de pelerinaj unde se roaga 30 de maicute.
Locuitorii sunt ospitalieri, blinzi, saritorii cu turistii. Oamenii de aici sunt mici de statura, bruneti cu ochii de culoare inchisa si tenul mat, ca in Orientul mijlociu. Sunt oameni extrovertiti care isi exprima din plin emotiile mai ales prin muzica populara. Georgienii sunt ft nationalisti dupa ce au suferit de-a lungul anilor atitea invazii ale turcilor, persilor, grecilor, romanilor, mongolilor, rusilor. Este greu sa gasesti un popor mai nationalist ca georgienii. Putini georgieni vorbesc engleza, mai putin franceza insa toti vorbesc rusa. Pentru a gasi pe cineva care vorbeste limba enlgeza am intrebat 7-8 persoane.
Georgia are 5 milioane de locuitori majoritatea minoritati armeniene, cecene, tigane dar au o limba proprie, un alfabet unic cu litere fara unghiuri, rotunde, o religie ortodoxa, numeroase ritualuri si canonizari.
Geogia ofera o bucatarie, vinuri suculente, o cultura proprie pe care lunga anexare de catre imperiul sovietic nu a ucis-o. Rugbyul este sportul cel mai popular in Georgia.
Georgia este o tara ortodoxa, cu biserici la tot pasul, construite in locuri imposibile, find a doua tara din lume dupa Armenia care a adoptat crestinismul ca religie de stat la inceputul secolului IV. Turistii vin aici sa viziteze biserici si mai ales pentru a admira icoane si fresci care evoca vechi culturi zoroastiene.
Georgia este o tara plina de cersetori, femei rahitice imbracate in negru, batrini bolnavi fara pensii pina si copii de 3 ani vin si cersesc. M-a frapat sa vad cel putin 10 cersetoare in fata unei biserici, asezate pe doua rinduri.
Chota Roustaveli, cel mai mare poet al Georgiei este un fel de Homer georgian care a scris celebra epopee medievala « Cavalerul cu piele de pantera ». Ar fi trait la sf secolului 12 si ar fi fost ministrul reginei Thamar (1184 - 1213) de care s-a indragostit. Din acest motiv a fost exilat si ar fi murit la Ierusalim, ingropat in minastirea Sfintei Cruci.
Tara este inca ingradita de traditii patriarhale, nu este usor sa fii fata acolo.
Geogienii au familii mari, unde copii stau cu parintii pina la 30 de ani. Fiul isi aduce mireasa acasa dar continua sa isi asculte mama. Barbatii sunt ft galanti cu femeile. Este o ofensa ca femeia sa isi plateasca nota de plata la restaurant si sa fie intr-un mijloc de transport fata in fata cu un barbat. Pentru o fata raporturile sexuale au loc dupa casatorie. Barbatii beau ft mult vin, au » o gena « pentru vin, cum glumesc ei. La o masa clasica georgiana fiecare invitat bea 5 litri de vin alb. Gerogienii beau numai vin alb.
Multi georgieni poarta numele de George, toti baietii primii nascuti in familie se numesc George in onoarea sfintului George. Sf George a combatut musulmanii inainte de divizarea catolicilor de ortodoxi. Intr-o clasa dintr-o scoala in Georgia pot exista cel putin 20 de elevi cu numele de George. In acelasi timp majoritatea fetelor se numesc Nino in onoarea sfintei care a introdus crestinismul in tara. Cuvintul « mama » in limba georgiana inseamna « tata ».
Strazile sunt ft animate cu lume peste tot si mult trafic. Este dificil sa traversezi o strada dar exista pasaje subterane. Unele masini au volanul la stinga in timp ce altele au volanul la dreapta, acest lucru se datoreaza ca au importat multe masini din Anglia si Japonia. Exista ft multi ciini vagabonzi pe strada.
Georgienii maninca multa piine si brinza. Specialitatea tarii este khinkali, un fel de ravioli umplut cu carne de vita, miel cartofi, brinza. Locuitorii consuma tot felul de salate de rosii si castrati, vinete. Desertul este inexistent, georgienii mincind fructe sau « tchourtchkhela », snickers georgieni, care arata ca o luminare confectionata din nuci imbibate cu suc de struguri care apoi sunt uscate la soare.
Traditia de a primi oaspeti se numeste « supra » si face parte din patrimonial cultural imaterial UNESCO din 2017. Supra exista de secole si are o legatura cu Grecia antica. Dar in ultimul timp a jucat un rol important in conserverea identitatii nationale. Aceste mese opulente au atras atentia internationala si de citiva ani au fost scrise carti despre vinul si bucataria georgiana, cum ar fii For the Love of Wine de Alice Feiring si Tasting Georgia, de Carla Capalbo. Fiecare petrecere are un »tamada » un toastmaster.
Georgia este o tara vechie, istoria vinului dateaza de 8000 de ani facind parte din cea mai vechie zona de productie de vin din lume iar anumiti lingvisti cred ca etimologia cuvintulu vin isi are originea din cuvintul georgian « gvino ». Vita de vie acopera o suprafata de 100.000 hectare, intr-o o tara muntoasa cu un climat sub tropical. Vinul este produs cu metode ancestrale, strugurii sunt zdrobiti si apoi varsati in mari vase din teracota sau piatra care sunt ingropate, inchise si acoperite cu pamint in timpul iernii. Vinul alb are citeodata o culoare portocalie rara pentru vinurile albe. In Georgia sunt peste 500 de soiuri de vita de vie. O sticla de vin georgian se poate cumpara si in Canada, unde il puteti achizitiona incepind de la 16$. Vinul este folosit pentru promovarea identitatii nationale, un fel de a se diferentia de rusi care beau vodtka. Pe linga vin « chacha » este alcoolul cel mai apreciat din Geogia, este un fel de tuica de struguri de 40 - 60 de grade.
Nu vorbiti de Rusia sau de rusi in general in fata georgienilor, pentru ca sunt detestati. Razboiul ruso georgian din august 2008 a amintit lumii intregi existenta unui popor milenar, georgienii. Scrierile biblice ii localizeaza in Asia minor in al doilea mileniu inainte de Hristos.
Limba georgiana, apartine grupului de limbi caucasiene sau kartvekiene, avind si sunete guturale. Fiecare litera a alfabetului este un mister in sine. Am fost frapata sa ii aud vorbind si sa nu inteleg nici un cuvint.
Musica polifonica georgiana face pate din tezaurul UNESCO, pina si istoricul Strabo a amintit de aceasta muzica.
Daca ne-am lua dupa legende pe muntle Kazbek, un masiv din Caucaz Zeus l-ar fi atasat pe Prometeu pentru a-l pedepsi pentru ca ar fi furat focul pentru a-l da oamenilor. Georgia este tara miracolilor infinite si patria primului european, primul grup de oameni care au emigrat in afara Africii cu1,7 milioane de ani in urma.
Georgia nu este o tara scumpa fiind cu predilectie o destinatie ideala pentru turistii cu rucsacul in spate si calatorii cu un buget limitat si in acelasi timp o tara sigura cu criminalitatea redusa, cu adevarat « terra incognita ».
Din Georgia puteti achizitiona un corn pentru baut vin la banchete traditionale, icoane, bijuterii, vin si coniac. Nu uitati sa admirati rindunicile care se foiesc pe cerul georgian, Georgia fiind un paradis a acestor pasari fermecatoare.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire