Excursia noastra in Tarile Nordice ale Europei s-a sfirsit cu doua zile la Helsinky, un oras trist, sombru si scump dupa parerea mea dar foarte curat si stilizat.
De la Tallinn ne-am imbarcat pe un ferryboat cu destinatia Helsinki, pe o mare agitata si involburata. Nici nu stiam ca aveam rau de mare, nu ma puteam tine pe picioare. Traversarea care a durat aproape doua ore ne-a costat $33.
Helsinki este capitala septentrionala a Europei, situata la rascrucea influentelor europeene si ruse. Helsinki este capitala europeana cea ma nordica desi Stockholm si Tallinn nu sunt departe, avind un climat extrem cu 5 ore de soare pe zi in ianuarie cu o temperatura de minus 30 de grade si zapada din abundanta pina la sfirsitul lui aprilie. Nu este de mirare ca in Finlanda exista un record de sinucideri si finlandezii se situeaza pe primul loc in consumul de alcool tare in Europa precum si au o rata mare a divorturilor.
Finlanda este departata geografic si lingvistic de Europa occidentala. In 1809 Suedia a cedat Finlanda Rusiei, care a inceput rusificarea Marelui Ducat al Finlandei. Cu ocazia revolutiei rusesti din 1917 Finlanda si-a recuperat independenta pe care a aparat-o impotriva URSS si a Germaniei naziste, adoptind o pozitie de neutralitate traducindu-se prin neintegrarea in OTAN.
Helsinki a fost declarat capitala mondiala a designului in 2012, adapostind numeroase magazine de arta si de desing in Deign District.
Arhitectura orasului are influente suedeze, ruse si finlandeze, un amestec de stil romantic national, Art Deco sau arta moderna. Orasul este pasnic si pustiu, te simti in siguranta, numai centrul orasului fiind animat. Parca esti intr-o tara comunista cu blocuri cenusii cu cinci etaje, insa bine intretinute.
Daca va place natura si peisajele, Finlandia este locul potrivit pentru o vacanta relaxanta.
In Finlanda sunt 5.6 milioane de locuitori, 40 de parcuri nationale, 180.000 de insule si 188.000 de lacuri. In acesta tara nu exista stres si nici unde negative, finlandezii fiind dupa danezi cel mai fericit popor din lume.
Bucataria finlandeza este simpla dar savuroasa folou-se produse de cea mai buna calitate, cu putine condimente, finlandezii fiind adeptii mincarii bio si « slow food » privilegiind produsele locale si de sezon. Finlanda nu este o destinatie gastronomica.
Finlada esta tara saunei, care dateaza din epoca pietrei si face parte din arta de a trai. Majoritatea finlandezilor poseda o sauna in casa, apartament sau in mokki (casa secundara). Multe saune sunt situate aproape de mare pentru a te putea scalda in apa inghetata si a te inviora. Si la hotelul nostru era o sauna gratuita, cu doua camere pentru femei si barbati pentru ca este recomandat sa intri in sauna in pielea goala.
Un motiv in plus de a vizita Finlanda sunt finlandezii, niste persoane cu valori morale, primitori, modesti care nu isi expun bogatia si nici nu se lauda, adevarata lor bogatie fiind respectul si armonia cu natura. Oamenii sunt fericiti in Finlanda, apreciaza lucrurile simple si traiesc in ritmulul naturii si al anotimpurilor. Finlandezii iubesc tangoul si il danseza chiar pe zapada afara. Ei beau cea mai multa cafea pe cap de locuitor din lume, primul lucru dimineata ei beau o cafea si infuleca o chifla cu scortisoara. A innota in pielea gola este o traditie finlandeza. Finlandezii adora carnea de ren. Finlandezii au fost saraci lipiti pamintului in trecut cind au pierdut teritorii si au platiti biruri la rusi. Erau atit de saraci incit mincau faina din scoarta de copac.
Finlanda nu este o tara ieftina, o sa fiti socati cit de ridicate sunt preturile: o bere costa 7 euro, un bilet la metrou 2.5 euros, o portie de ren 40 de euro.
La Helisnki un ceai pentru doua persoane in reducere era anuntat cu 50 de euro intr-un restaurant de lux. Toaletele se platesc in Helsinki, gratuite sunt numai cele din restaurante si shopping centers. Fiecare toaleta este echipata cu un mic lavabo si un furtun cu o baterie de dus care tine loc de bideu.
In noiembrie si februarie noaptea incepe la ora 15 ceea ce da orasului o ambianta specifica, totul este acoperit de zapada si intunericul prematur da impresia ca timpul a fost oprit.
Daca ati visati sa admirati aurora boreala aveti cele mai bune sanse sa o vedeti intre 21 septembrie si 21 martie in Laponia intre orele 18 si 1 dimineata.
Tramvaile aduc un farmec special orasului si sunt curate, comfortabile si usor de luat. De la aeroport puteti lua autobuzul 615 care va duce in centru si calatoria dureaza 30 de minute. Am cumparat un abonament pentru 24 de ore care ne-a costa 9 euro de persoana. Circulatia in oras este lejera, fluida, sunt putine parcari si scumpe iar amenzile sunt mari. Nu vezi vedea masini parcate ilegal pe trotoar sau pe strada. Au si un metrou functional si bine organizat. Puteti faace un tur gratuit cu tramvaiele 2 si 3 obtinind de la birourile de turism un ghid pentru tur de oras cu tramvaiul.
Iata citeva monumente pe care le-am vazut in scurta noastra vizita.
Gara centrala este monumentul emblematic al orasului, cladita in 1909 de Saarinen, din granit, o bijuterie Art Nouveau, de culoare maro si verde cu un turn cu ceas si patru statui la intrare.
Muzeul orasului Helsinki este gratuit la fel ca si bisericiile cu exceptia bisericii sapate in granit.
Cartierul Katajanokka este fascinant psedind numeroase cladiri Art Nouveau construite intre 1903 si 1906, precum si citeva exemple de Art Deco marcind sfirsitul stilului romantic national si anuntind functionalismul.
Hala Hietalahden Tori este frecventata mai ales seara si in week-end.
Catedrala luteriana Tuomiokirkko alba ca zapada cu coloane in stil neoclasic cu un interior simplu, construita de tarul Alexandru al II-lea este situata in piata Senatului. In piata Senatului se afla patru cladiri impozante: Palatul Guvernului, Universitatea, catedrala si Biblioteca nationala. In fata catedralei se afla statuia lui Alexsander II, fostul conducator al Finlandei si bunicul ultimului Romanov, tarul Nicolae al II lea.
In port puteti vedea impresionante spargatore de ghiata.
Biserica in stinca, Temppeliaukio, este o biserica circulara nu prea atragatoare in exterior dar interiorul are o acustica perfecta iar acoperisul este acoperit de 22 km de fire de arama. Este sapata in granit in 1969, avind un dom de sticla cu 180 de ferestre. In biserica exista rugaciuni in toate limbile printre care si romaneste.
Catedrala Uspenski (1868) o biserica ortodoxa are o icoan ft vechie furata acum citiva ani de niste romani dar recuperata ulterior. Are 13 domuri care simoblizeaza pe Isus si cei 12 apostoli, construita din caramida rosie. Foarte interesant este faptul ca nu sunt scaune, se asista la slujba in picioare. Aici am vazut citera tiganci de ale noastre cersind» Please money » si vorbind la celular.
Strada comerciala principala Aleksanterinkatu incepe din centrul comercial Stockman si se termina in port.
Monumentul lui Sibelius, un omagiu adus compozitorului national este executat din 600 de tuburi de otel care simbolizeaza trunchiurile de mestecani din padurea finlandeza.
In timpul sejurului nostru in Helsinki am vazut numerose demonstratii facute de imigranti impotriva expulzarii lor. Tiganii romani adugau un pic de viata si de culoare trecatorilor, fiind din abundenta.
Invatamintul este gratuit de la scoala pina la doctorat iar elevii sunt cel mai putin stresati din lume avind ft putine teme pentru acasa. Nici macar nu exista scoli private in Finlanda. De un deceniu Finlanda este campioana ocidentala a reusitei scolare. Toti profesorii au un mastarat si un prestigiu si respect de invidiat. Masa de prinz in scoli este gratuita pentru elevi pina la sfirsitul liceului.
Finlanda este recunoscuat prin sefii de orchestra, vodtca, Nokia si jucatori de hockey. Este o tara cu o coruptie minima. La Helsinki au fost turante citeva filme in care actiunea se petrece la St Petersbourg si Moscova.
Din aceasta tara va puteti procura suveniruri ca pateuri de ren sau de urs, ciocolata finlandeza Fazer, bere Kulta.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire