samedi 22 juin 2019

Un traseu emotionant prin Acadia



Dragoste la prima vedere, sub o ploaie de vara, cu umbrela intr-o mina si aparatul de fotografiat in alta, asa am vazut Saint John, prímul oras constituit in Canada in 1785.

Orasului i s-au decernat multiple premii ca de ex unul din cele mai frumoase orase canadiene unde poti trai (2017), orasul cu locuitorii cei mai fericiti (2007).

Numele ii vine de la fluviul Saint John descoperit in 1604 de Samuel de Champlain si dat in onoarea sfintului Ioan Botezatorul. Prima banca din Canada, Banca din New Brunswick a fost fondata in 1820 la Saint John, iar primul muzeu public din Canda a fost creat tot aci in 1842. Saint John este al treilea port important in Canada. Orasul are o architectura remarcabila fiind un loc de escala pentru vapoare de croasiera.

O atractie desosebita sunt rapidele reversibile, create de patrunderea apelor fluviului St John in mareele impozante al golfului Fundy. Cind marea este joasa fluviul se varsa furios in golf in rapide spumoase si puternice iar cind mareea urca si apele devin mai inalte decit cele ale fluviului rapidele se indreapta in sens opus.

Ne-am oprit in drumul nostru in oras la Teatral Imperial construit in 1913, care in anul construirii avea cea mai impozanta sala de spectacol din estul Canadei. Walater Goldin primul director general al teatrului imperial a invitat in teatrul sau mari nume din istoria spectacolui cum ar fi Ethel Barrymore, March King, John Phillip Sousa precum si celebrul iluzionist Harry Houdini. Teatrul se poate vizita gratuit cu un ghid.

Un muzeu interesant este casa loyalistului David Daniel Merrit, care a construit aceasta resedinta din lemn intre 1811 si1817, fiind considerata cea mai vechie consturctie din Saint John si care a fost salvata de incendiul  din 1877 care a mistuit tot orasul datorita servitorilor care au inconjurat casa cu prospse umede.

Piata orasului constuita din caramida colorata in 1876 este o bijuterie.
De aci am luat ferriboatul spre Digby Noua Scotie care ne-a costat $23I
In Noua Scotie exista numeroase locuri turistice de interes national care se puteau vizita gratuit anul acesta cu ocazia sarbatoririi a 150 de ani de la infiinatarea Canadei.

Acadia a fost prima colonie franceza permanenta in America de Nord.
Termenul de Arcadie apare prima data in rapoartele de calatorie a exploratorului italian Giovannni da Verrazano. El a gasit vegetatia atit de luxurianta si a numit locul Arcadie in amintirea regiunii din Grecia antica despre care poetii celebrau inocenta si bucuria de a trai.

Grand Pré este situat in vechiul sat acadian, in golful Fundy, la nord de Wolfville in Noua Scotie. Locul contine un parc comeorativ creat pentru a aminti deportarea acadienilor care s-au stabilit aci intre 1682 si1755.
Grand Pré a fost desemnat loc istoric national al Canadei in 1955.
Din 1682 pina in 1755 satul Grand-Pré a fost o grupare de acadieni. In 1755 locul a servit de cartier genral cu ocazia deportarii a mai mult de 6000 de acadieni din Noua Scotie de catre guvernul britanic.

In 1907 John Frederic Herb a cumparat terenul avind in vedere  crearea unui parc comemorativ in memoria acadienilor. In 1917 a vindut locul lui Dominion Atlantic Railway, cu exceptia unei parcele unde a construit o capela comemorativa. In 1922  arhitectii Percy Nobbs et René Fréchet au fost angajti sa contruiasca capela iar sculptorul Philippe Hébert a realizat statuia lui Evangeline, eroina acadiana a poetului Henry Wadsworth Longfellow

 Azi pe aceste meleaguri are loc un pelerinaj emotiv declansat de marea drama acadiana. In  2012 locul a intrat in patrimoniul UNESCO.

In mica capela sunt conservate toate numele familiilor acadiene deportate.
Se poate viziona un film, un rezumat al istoriei acadiene iar pesiajele sunt magnifice, extraordinare. Filmul care dureaza numai 22 minute prezinta destinul tragic acestor tarani francezi abandonati de Louis XV.

Este un loc in memoria unui pumn de tarani francezi care au venit din Franta si au secat paminturile protejindu-le de valurile oceanului cu diguri. Tehnica pe care au folosit-o este similara cu cea olandeza.

Port Royal, fondant in 1605 a fost capitala Acadiei pina in 1710 care dupa ce a fost cucerit de englezi a fost rebotezat in Annapolis Royal.
Port Royal a fost locul cel mai populat din Acadia in primii 100 de ani de existenta.
Complexul museu Port-Royal se intinde pe o suprafata de 19 hectare, fiind o replica a coloniei Port Royal, fondata de Samuel de Champlain. Din 1603 pina in 1613 numerosi coloni au locuit aici si au intretinut relatii de prietenie cu Mik’maw. Frapati de frumusetea locurilor si de potentialul pe care il reprezenta, aproape de riuri au fost construite cladiri din lemn in forma  dreptunghiulara cu o curte interioara dupa principiul fermelor fortificate ale epocii. Prima iarna la Port-Royal a fost dificila, 12 oameni murind de scorbut, fiind ajutati de catre vecinii mic’amks cu carne proaspata. Incetul cu incetul colonii francezi au derfisat terenuri in jurul cladirii si au cultivat legume. In 1613 englezii au distrus colonia.

Animatori costumati va introduce in viata cotidiana a primilor coloni francezi care se ocupau cu comertul de blanuri, constructii, confectii de haine.
Francezii au construit un fort din lemn cu doua etaje cu o curte in centru.
Champlian a lansat o traditie ca fiecare om trebuia sa organizeze o seara de spectacol si un festin delicious. Aceasta persoana trebuia sa vineze un animal care ii servea la pregairea mesei: caprioara, rata, gisca, iepure, urs, castor sau peste. Se cinta sau se prezentau mici scenete care ajutau oamenii sa ramana sanatosi si sa si mentina moralul ridicat.

Fort Anne  situat in orasul Annapolis Royal a facut parte din cladirile de aparare a capitalei Acadiei, construit in 1636 din pamint. A fost capturat de Robert Sedgewick in 1654. Francezii l-au reconstuit in 1702 cu patru bastioane.

Nova Scotie este o provincie superba care merita sa fie vizitata si explorata pas cu pas.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire