samedi 22 juin 2019

Armenia, o tara inca necunoscuta invaluita de o aura mistica



Am plecat de la Tbilissi la Erevan cu un mic van. As fii dorit sa stau in fata sa admir peisajul dar desi soferul a vorbit cu o armeanca aceasta nu a vrut sa imi cedeze locul. Pentru a intra in Armenia ai nevoie de o viza electronica care ne-a contat $7 de persoana si pe care am obtinut-o online.
Ajunsi in Armenia totul pare vechi, sarac, in ruina in comparatie cu Georgia dar treci pe linga peisaje feerice pline de poezie, nostalgie si surprize. Nu exista multi turisti in Armenia, calatorind in aceasta tara te simti ca un adevarat explorator. Armenia este o tara cu totul diferita de Georgia. Exista un contrast intre Erevanul modern si dinamic si restul tarii rustic, auster si letargic. Te invalui intr-o ambianta orientala distincta.

Am sosit in Erevan  chiar in ziua in care poporul a cistigat alegerile si si-a ales primul ministru, Nikol Pachinien.  A fost o atmosfera efervescenta, masinile arborind drapelul Armeniei, claxonind, oamenii dansind de bucurie. M-a impresionat tineretul care iesise in strada sa isi exprime entuziasmul, increderea in viitor. Sampania curgea in valuri, oamenii erau infasurati in drapelele armenesti.

Armenia este o tara din Asia occidentala situata in Caucaz, inghesuita intre Turcia si Iran. Este o tara mica despre care nu stim mare lucru dar care ne invita sa o vizitam datorita personalitatilor care sunt originare din aceasta tara: Charles Aznavour, Cher, Sylvie Vartan, Fanny Ardant, Gregory Peck.

Istoria Armeniei dureaza de millenii, armenii avind un patrimoniu cultural bogat si original. Este un popor incercat daca ne gindim la genocidul armenian, la diverse invazii.

Vechiul testament ne aminteste ca pe acest pamint dominat de muntele Ararat s-a refugiat arca lui Noe. Greci, romani, mongoli, persi, otomani, rusi au invadat aceasta tara. Incepind cu 1875 pina in 1919 Armenia nici nu mai exista pe harta lumii. Si totusi cultura si poporul armean nu au incetat sa existe datorita bisericii crestine.

O calatorie in Armenia este departe de turismul de masa.
Legenda spune ca Dumnezeu ar fi uitat armenii cind a creat lumea si le-a oferit tot ce mai avea o bucata de pamint si o gramada de pietre, un soare fierbinte, vulcani stinsi si stinci maturate de vint. Si totusi in acest peisaj salbatic dar de o frumuste sacra cresc caisi, rodii si struguri.
Armenia este o tara prea mica pentru a indeplini visele copiilor ei.

Incepind cu 1991 dupa numeroase conflicte cu vecinii este proclamata Republica Armenia si din 2001 este unul dintre membrii consiliului Europei.

O calatorie in Armenia este o calatorie iesita din comun, o calatorie in cea mai vechie tara crestina din lume, cu un alfabet imposibil si un abis de suferinte.

Erevan este un oras trist si melancolic cu culori de gris si multe blocuri comuniste din beton. Orasul este construit dintr-o piatra vulcanica de culoare roz. Erevanul este un oras mare cu un centru modern, inverzit, agreabil cu o populatie tinara.

Erevan capitala situata la poalele muntelui Ararat are azi 1,2 milioane de locuitori. Erevanul are farmecul oraselor sarace, lipsite de bani. De-a lungul strazii Aram piata de vechituri da tonul, gasesti carti, instrumente, papusi rusesti, suruburi, totul. Putin mai departe pe iarba batrinii joaca sah sau la acordeon. Orasul este asezat pe 7 coline.

Vara in Erevan este un cuptor incins cu 38 de grade la ora 20 seara.
In Armenia este o anarhie completa in materie de cod rutier si de prudenta pe sosele intr-o situatie deplorabila. Strazile sunt populate de autobuze vechi, masini Lada.

Orasul se ridica penibil dupa ocupatia sovietica si mai ales dupa cutremurul din 1988. In 7 decembrie 1988 cutremurul a luat peste 30.000 de vieti iar 500.000 de oameni si-au pierdut casele.

Strada Abovian este cea mai eleganta din Erevan, umbrita si cu numerose cladiri din sec 19. Aici se afla cea mai mica si cel mai vechie biserica din oras, biserica Kathodike din sec 12.

Arhitectura armeneasca este inspirata din patrimoniul greco roman. Tara crestina la intersectia Occidentului cu Orientul, Armenia este imbibata de legende biblice.

Argishti  din vechiul regat Urartu a construit o fortareata in 782 inaintea erei noastre. Roma, care este considerata una dintre cele mai vechi orase ale civilizatiei antice este cu 29 de ani mai tinara ca Erevan.

Piata Republicii altadata Lenin este inconjurata de cinci cladiri construite intre 1920 - 1950 si anume Posta, Muzeul de Istorie al Armeniei, Galeria Nationala, cladirea guvernului si vechiul hotel Armenia.

Cascada este un  ansamblu monumental construit in anii 1970 care se remarca printr-o arhitectura originala, compunindu-se din scari cu  650 de trepte din marmura alba, sculpturi uriase, bazine de apa si gradini cu flori. Ajunsi sus puteti admira muntele Ararat cu cei 5165 m inaltime, simbolul national al Armeniei.

In Erevan se pot vizita citeva muzee:

Galeria nationala construita in 1921 si care contine o expozitie permanenta cu picturi de Aivazovsky, Chagall, Rousseau, Monticelli, etc. Muzeul este al treilea muzeu din fosta Uniune Sovietica ca importanta dupa Ermitage din Saint Petersburg si Muzeul Puskin din Moscova.

Muzeul genocidului armenian prezinta marturii istorice, texte si fotografii a tragediei pe care a cunoscut-o Armenia intre 1915-16. In cursul acestui genocid Armenia a pierdut o mare parte din teritorul sau.

Matenadaran este mai mult o biblioteca decit un muzeu care contine o vasta colectie de 17.000 de manuscrise vechi si numeroase biblii din Evul Mediu. Aici se afla cea mai mare carte din lume cintarind 28 kg si cea mai mica 19 grame.

Casa lui Serge Paradjanov, regizorul care a facut celebra Armenia si care este considerat ca cel mai mare cineast national. Deviza sa a fost « Viata este o fereastra ». A fost un regizor si artist plastic controversat in Uniunea Sovietica. A fost condamnat in 1973 la munca fortata pentru 5 ani si inchis din alte motive pina in 1982. Este unul dintre realizatorii cei mai importanti ai sec 20 alaturi de Tarkovski, Fellini, Godard. Cele mai bune filme al lui sunt Caii de foc, Sayat Nova, Legenda fortareii Souram si Achik Kerib.
Tirgul Vernissage este un punct de atractie pentru turisti unde poti gasi tot felul de obiecte covoare, imbracaminte de iarna, servicii de cafea, tacimuri rusesti, samovare, bijuterii, unde te poti tocmi cu vinzatorul.

Pentru a simti pulsul acestei tari trebuie neaparat sa vizionati filmul « Le voyage en Arménie » de Robert Guédiguian datant din 2006.

Nu am putut rezista tentatiei si am vizionat un concert la Filarmonica din Erevan, o orchestra fondata acum 92 de ani, cu pretul biletului abordabil.
Sala era plina de melomani iar in program Beethoven, Schumann, Shostakovich si Babajanian.

Majoritatea monumentelor importante in Armenia se afla nu departe de capitala. Am reusit sa vizitam trei obiective intr-o zi inchiriind un taxi.

Templul Garni, un templu grec se afla la o jumatate de ora de Erevan si a fost construit din bazalt de regele Tiridates in anul 77 cu fonduri oferite de Neron si dedicat lui Mithra, zeul soarelui. Cutremurul din 1679 l-a distrus in intregime dar a fost refacut in anii 1970 de catre rusi. Se pot vizita termele si un mozaic. Este un templu mic cu o fatada formata din sase coloane. Este singurul templu pagin armean care a supravietuit convertirii la crestinism. Religia armeana pre-crestina a fost apropiata de cea greaca  principalul zeu fiind Hayak care se tragea direct din Noe. Templul a fost crutat demolarii pentru ca sora regelui Tiridates a hotarit sa transforme templul intr-o resedinta regala cu spa. In spatele templului se afla un canion adinc de o frumusete uimitoare.

Minastirea Geghard este troglodita, salile sunt sapate in stinca si fondata de Griogre Iluminatoriul intr-un peisaj de poveste. Este un miracol de architectura cu un joc de lumini asigurat de razele soarelui. Numele minastirii inseamna « sulita » pentru ca una din sulitele cu care a fost crucificat Isus se afla aici. Minastirea adaposteste citeva biserici si morminte reprezintind apogeul arhitecturii medievale armenene. Minastirea a fost un centru cultural si ecleziastic.
In interior ferestrele sunt cit o palma iar zidurile impodobite cu « khacajras »pietre mari in care au fost sculptate cruci in diverse modele. Se spune ca vizitind aceste locuri ti se va indeplini orice dorinta.

Minastirea Khor Virap este locul unde a trait Grigore Iluminatorul (257-334) un predicator jumatate evreu, jumatate armean venit din Capadocia. Minastirea este primul loc sfint al Armeniei crestine. Moise in Istoria Armeniei aminteste cum regele Tiridates al patrulea a alungat si persecutat crestinii. Grigore a fost aruncat intr-o groapa plina de serpi si scorpioni unde a supravietuit miraculos timp de 13 ani.  O femeie cu suflet bun ii dadea apa si mincare pe ascuns. Numele bisericii inseamna inchisoarea sfintului Grigore. Cind regele bolnav si-a pierdut mintile dupa ce a ucis 37 de fecioare care propagau crestinismul, a fost ingrijit de Grigore si salvat de la moarte, acesta s-a convertit la crestinism, Armenia devenind prima tara crestina, o premiera in istoria umanitatii. In 302 Grigore Iluminatorul a devenit primul sef al bisericii armene.

Genocidul armenian din 1915 este considerat primul genocid al secolului 20. Intre 1915 si 1922 1,5 milioane de armeni au fost masacrati de catre turci.
Armenii din Imperiul Otoman au inceput sa fie persecutati inca de la sf sec 19, intre 1894 si 1896 sultanul a ordonat exterminarea a 200.000 de armeni. In feburarie 1915, in timpul Primului Razboi Mondial autoritatile de la Constatinopol au arestat 1000 de personalitati pentru a se debarasa de elita armeneana.
Populatia a fost anuntata sa paraseasca orase si sate avind numai 48 de ore pentru a isi face bagajele si a pleca spre necunoscut, care de obicei a fost moartea. Bunurile lor au fost confiscate ilegal. Mijlocul prin care s-au debarasat de ei a fost deplasarea  populatiei prin desert cu pretextul ca ii apara de trupele rusesti. Majoritatea femeilor, copiilor, batrinilor deportati au murit de foame, de sete si de frig, au avut loc violente sexuale, unii au fost vinduti ca sclavi. Pina si copiii au fost mascrati sau adoptati cu forta. Imperiul Otoman i-a acuzat pe armeni ca sunt separatisti si ca vor sa se alieze cu Rusia. Unii au fost trimisi in tabere de concentrare in Siria.
Comunitatea internationala a fost la curent cu aceste masacre care au avut loc in Imperiul Otoman, Franta, Anglia si Rusia denuntind evenimentele.

Armenii sunt in jur de 11 milioane in lume, doua treimi locuind in afara tarii.
Masacrele au impins armenii in exil mai ales in Franta unde exista cea mai importanta comunitate armeana cu 400.000 de armeni.
Inca astazi in manualele de istorie turcesti se explica copiilor ca Imperiul Otoman s-a aparat impotirva insurectiei armene in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Turcii nu vor sa recunoasca acest genocid numai daca un tribunal international va lua o decizie in acest sens.

Diaspora este importanta pentru Armenia pentru ca armenii care traiesc in Europa sau Statele Unite ajuta la dezvoltarea tarii. Diaspora a finantat statul armenian ocupindu-se de spitale, orfelinate si case de batrini.

Exista multi francezi de origine armeana Devedjian, Madenian, Melkonian, Manoukian, Boghossian, Bilalian, Balladur(ian),in USA  familiile Kardashian, André Agassi si grupul System of a Down.

Armenii au contribuit si la dezvoltarea culturii romanesti prin personalitati ca Spiru Haret, Garabet Ibraileanu, Theodor Aman. In 1817 a fost construita in Bucuresti prima scoala armeneasca. Dupa Primul Razboi Mondial in Bucuresti au fost inregistati 50.000 de cetateni originari din Armenia. In prezent in Bucuresti sunt stabiliti 1.000 de armeni.

Conform datelor ONU din 11 milioane de armeni 3 milioane locuiesc in Armenia, 2,2 milioane in Russa, 600.000 in Europa si 1.2 milione in USA.

 Azerbaidjan este in conflict cu Erevan din cauza teritoriul Karabagh. Ghidul  ne-a aratat un sat intreg care a fost parasit de locuitori din cauza incidentelor cu Azerbaigianul. Acestia trageau cu arma si ucideau copii, batrini, tineri.

Limba armeana este o limba indo-europena care poseda un alfabet creat intre 392 si 406 de catre calugarul Mesrob Machdotz. Limba prezinta asemanari cu greaca vechie si vechia limba persana.

Bucataria armeneasca se remarca prin carne de miel la gratar. Bozbaah este mincarea nationala. Armenia este tara compoturilor si fructelor confiate. Bucataria se distinge prin asociatii originale de condimente, folosirea nucilor si alunelor in orice reteta. Sosurile armenesti sunt faimoase in lumea intreaga.

Religia a fost pentru aceasta tara cimentul care a unit-o si solidificat-o. In timpul dominatiei sovietice 1920-1991 biserica a fost interzisa, preotii fiind executati sau trimisi in gulag, botezul interzis. La sfirsitul comunismului existau in tara numai 40 de ecleziasti. Bisericile au fost abandonate sau tranformate in cladiri agricole sau industriale. Minastirile si bisericile sunt inscrise in majoritatea lor de UNESCO in patrimoniul cultural al umanitatii. Constructia bisericilor a fost adaptata in functie de geografia locurilor, fiind construite pe virfuri de munti cu acces dificil.
Khatchkars sunt cruci taiate in piatra specifice Armeniei simbolizind copacul vietii.

Ca si in Romania  in timpul comunismului oamenii aveau electricitate numai doua ore pe zi si gazul inchis. La inceputul anilor 90 Armenia a suferit un embargou energetic in partea rusilor privind Armenia de gaz timp de 2 ani, 80% din paduri disparind pentru a face fata acestor penurii de electricitate care a lasat armenienii in frig si intuneric.

Exista case de schimb valutar peste tot chiar si in magazine. Este dificil sa te faci inteles in Armenia. In Erevan nu gasesti nici un Macdonald’s.

Zona Caucazului a fost o zona tampon intre rusi si turci. Caucazul nu a fost niciodata o regiune stabila si pasnica. Armenia este o tara cu o istorie tulburatoare, cu peisaje de vis si cu monumente multimilenare.

Ca orice capitala ex-sovietica Erevanul are contrastele ei: masini de lux alaturi de masini Lada, mai multe telefoane portabile decit locuitori. Se spune ca jumatate din productia mondiala de automobile Lexus se afla in Erevan. Pe North Avenue poti savura un cappuccino italian sau sa faci cumparaturi la magazine de lux italienesti iar la o aruncatura de bat sa cumperi cele mai ieftine marfuri chinezesti.

Armenia este cea mai saraca tara din Caucaz cu o poveste trista si eroica, plina de legende. Infrastrucura Armeniei este inferioara Georgiei, soselele au un aspect de drum de tara, pline de gropi. In Armenia exista o singura autostrada care leaga Erevan de lacul Sevan, unul dintre cele trei lacuri sfinte ale Armeniei. In Armenia salariul mediu este de $310 pe luna, 30% din populatie fiind considerata saraca. Somajul este de 45% printre tinerii de la 15 la 24 de ani.

Armenii, un popor martir sunt relaxati si civilizati, avind soferi toleranti, personalul magazinelor serviabil. Armenienii sunt mindri de coniacul Ararat, de tuica de dude. In Erevan se afla distileria Ararat, imensa uzina de coniac cumparata de Pernod Ricard in 1999. Se spune ca pina la moartea sa Stalin ar fi livrat lui Winston Churchill 365 sticle de coniac armean.

Erevanul este un simbol la rezistentei si viictoriei unui popor care a supravietuit genocidului turc, unul dintre cele mai vechi orase din lume.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire