jeudi 20 juin 2019

Ixtapa, un punct de reper in triunghiul soarelui



Mexicul este tara care ne fascineaza pe toti, da la mic la mare. Nu de mult m-am intors din Ixtapa o statiune balneara de pe coasta  mexicana a Pacificului,  la 5 ore si jumatate de zbor din Toronto, la 700 km de Puerto Vallarta si 250 km de Acapulco. In 1970 autoritatile mexicane au inceput construirea statiunii turistice  Ixtapa. Toate lanturile hoteliere se gasesc unul linga altul facindu-si concurenta pe Playa del Palmar, o plaja presarata de palmieri. Marina Ixtapa adaposteste peste 250 de iahturi si superbe vile pe malul marii. Amatorii de surf sunt intr-un adevarat paradis.

Ixtapa este o aglomeratie de hoteluri, plaji cu valuri spumoase si un nisip matasos, doua importante terenuri de golf, o pista ciclabila de 15 km, magazine de lux, baruri, discoteci. Aici aveti doua destinatii turistice pentru acelasi pret: Ixtapa si Zihuatanejo. Amatorii de golf pot intilni si cite un crocodil plimbindu-se pe malul unui lac, de aceea nu este de recomandat sa va aplecati si sa cautati mingea in apa.

Succesul acestor localitati este climatul agreabil si peisajul magnific, temperatura este stabila in jur de 25 de grade si nu ploua niciodata, ceea ce nu este cazul  in Rivera Maya si coasta atlantica. Spre deosebire de Yucatan, peisajul este accidentat iar vegetatia ramine verde pina in aprilie dar pe de o parte valurile sunt puternice si nu se poate inota. Departe se poate vedea lantul muntos Sierra Madre del Sur.

Ixtapa (locul alb)  situata in statul  Guerrero este una dintre cele mai compacte  statiuni din Mexic, o versiune miniaturala a hotelurilor din Cancun.
Pe locul unde se afla zi statiunea exista o plantatie de cocotieri.  

Ideal este sa calatoriti  din decembrie pina in aprilie pentru ca temperatura locala este intre 25 si 33 de grade, fara ploie iar anotimul ciclonic este terminat.

Parcul Aztlan este o rezevra ecologica care adapsoteste crocodili, iguane si pasari exotice. Pista ciclabila care leaga Ixtapa de Zihuatanejo  traverseaza o padure tropicala cu arbori maiestosi cum ar fii arborele  capoquiers, arborele cu nuci Maya si guancastes care ajung pina la 35 de metri inaltime. Iubitorii de pasari pot observa  papagali, vulturi, cioconitori,  soimi. In eco-parcul Aztlan la captul pistei ciclabile din Ixtapa puteti descoperi un Cocodrilario si laguna Playa Linda cu numerose pasari.

Pentru prima data am vazut arborele cu nuci Maya.
Arborele cu nuci Maya este un copac exceptional care poate absorbi carbonul din atmosfera si a il trasforma in calciu cu ajutorul ciupericlor si bacteriilor. Calcarul fabricat in felul acesta este ascuns in sol intre radacinile copacului. Formind aceasta piatra sedimentara solul devine mai putin acid si mai fertil. Este singurul copac  care este polenizat de vint. Fructele cad pe sol in luna martie si aprilie fiind apreciate de animalele padurii, au o culoare portocalie si in mijloc un simbure mare. Acest fruct a facut parte din alimentatia triburilor Maya fiind ft nutritive in proteine, calciu, fier, fibre si chiar vitamine. Nucile se conserva bine si pot fi folosite in bucatarie in puree, faina, sosuri sau bauturi. In fiecare an un astfel de copac produce peste 180 kg de nuci.

Mi-a placut in aceasta statiune faptul ca mincam la restaurante pe malul oceanului. Am intilnit niste familii din Quebec care vin sa scape de iarna canadiana trei luni in fiecare an.
Intr-una din zile am vazut si o balena dansind printre valuri.

In acest loc m-au atras familiile de mexicani, care vin aici pentru patru zile la sfirsit de saptamina cu familii enorme de 30 de persoane. Ii puteai vedea imbracati in alb si facindu-si o poza pe malul oceanului. Mexicanii iubesc apa si stau in piscina de la ora 8 dimineata pina la ora 8 seara ca niste pesti galagiosi si veseli.  Poti vedea la restaurant barbati purtind in brate copilasii adormiti.
Ei nu dau aproape niciodata bacsis la ospatari. Infuleca portii uriase de mincare locala. Am sta de vorba cu Don Juan, un om simplu dar cu o inima de aur care ne-a invitat la el acasa.

Aproape de Ixtapa, la 10 km departare se afla Zihuatanejo, un mic sat de pescari. Populatia este primitoare, atmosfera este calma, o mare verde si un golf inconjurat de munti.

 Zihuatanejo sau Zihua a fost fondant de azteci si cucerit de spanioli. Azi Zihua are 120,000 de locuitori.  Autostrada 200 construita in 1960 a legat somnolentul sat de pescari cu lumea moderna. Economia orasului se baza pe pescuit si agricultura: seminte de susan, mango, guayaba, rosii, porumb. Unul dintre cele mai importante produse de export  este « copra » miezul de nuci de cocos folosit pentru sapun, ulei si alte produse.

De la Ixtapa am luat un autobus pentru care am platit un dolar canadian si in 20 de minute am fost la  Zihuatanejo. Am intrebat calatorii unde trebuie sa cobor pentru a ajunge la  muzeu. O femeie a fost atit de amabila de i-a spus soferului ca suntem niste turisti si sa ne indice unde trebuie sa coborim.

Mi-a placut ca vinzatorii de artizanat nu sunt insistenti si isi asteapta clientii resemnati. Aici puteti gusta  « un chile relleno con queso », un ardei umplut cu brinza intr-un aluat prajit, un deliciu. Pe linga tequila puteti degusta o limonada cu ginger. La Zihuatanejo se afla un mic muzeu arheologic cu 6 sali de expozitii cu colectii de gravuri, bijuterii, figurine de ceramica.

In Ixtapa-Zihuatanejo puteti face excursii ecologice pe jos, cu bicicleta, in kayak.
Plaja principala din Zihuatanejo are peste 400 metri lungime si isi are originea din epoca coloniala fiind locul unde se incarcau vapoarele negustorilor spanioli cu lemn de steajar, acaju, cedru, lemn de nuc.

Playa la Ropa poarta numele unui vapor spaniol transportind imbarcaminte si matase care s-a scufundat aici impreuna cu marfa.

Cel mai bun loc pentru a vedea pasari se afla la  Barra de Potosi, situat la 40 km de Zihuatanejo, o laguna de multi kilometri si o plaja imensa, unde puteti descoperi si admira sute de pasari, egrete, pelicani, ibisi cu ciocul lung si incovoiat. Numai intr-o ora puteti  vedea 25 de specii. Pe acesata plaja se poate merge pe jos sau  calare pe cal. Aici se afla numeroase restaurante cu fructe de mare numite « enramadas », cu hamacuri pe care le puteti inchiria pentru a va odihni.

Patrimoniul arheologic al Mexicului este extraordinar, avind 40.000 de  locuri istorice. In mica localitate La Chole, Soles de Maciel la 30 minute cu masina de Zihuatanejo se afla un santier arheologic intins pe 148 km patrati si ar putea deveni unul dintre cele mai importante din Mexic. Locul a fost locuit de triburile maya si ar fi fost distrus de catre un tsunmi. Numai o parte a fost cercetat deoarece terenul apartine taranilor care cultiva arbori fructiferi, legume, nuci de cos si tutun. Guvernul mexican este pe cale a de a cumpara acest terenuri. 

Numeroase specii de broasca testoasa sunt pe cale de disparitie pentru ca oamenii consuma ouale si maninca carnea lor.  Personalul hotelurilor din Ixtapa culeg ouale din nisip si le transporta in locuri speciale pentru ca ele sa fie protejate in incubatoare apoi sa dea drumul broastelor in mare spre bucuria turistilor.

Ixtapa-Zihuatanejo apartine regiunii numite « Triunghiul soarelui » din care fac parte Acapulco si Taxco de Alarcón. Ocupa locul trei in palmaresul turistic dupa Cancun si Puerto Vallarta fiind popular pentru pescuitul sportiv. Din Mexico City pina aici se fac 6 -7 ore cu masina. Aici vin la sfirsit de saptamina familii mexicane, este un fel de anti Acapulco.


In statul violent Guerrero, 2318 crime au avut loc numai in anul 2017, cifra cea mai ridicata din tara. In acest stat nu exista ni un fel de industrie si oamenii cultiva opium pentru a trai. Este principalul producator mondial de opium cu Afganistanul. Armata mexicana vine si distruge culturile de opium.
Statul Guerrero este cel mai sarac din Mexic. In 2014, 43 de studenti din acest stat au disparut, fiind simbolul violentelor din aceasta tara si legaturile dintre cartelele de droguri si politicieni corupti.

Nu va speriati, sunteti in siguranta in statiune, dar este bine sa fiti informati.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire