samedi 22 juin 2019

Top destinatii turistice in Canada


Ministers Island este un loc unic si fermecator in New Brunswick linga Saint Andrews. Insula idilica cu o suprafata de 202 hectare este legata de tarm cind mareele se retrag. Se poate ajunge pe insula pe jos sau cu masina.

Odata ajunsi pe insula, biletul costa 10 dolari, patrunzi intr-o alta lume pasind in rezidenta de vara a lui Sir William Cornelius Van Horne presedintele Canadian Pacific Railway, unul din pionierii transportului feroviar nord-american. Te poti plimba liber si fotografia cele 50 de camere ale impozantei constructii unde famila Van Horne isi petrecea vara, din iunie pina in octombrie, intre anii 1892 si 1915. Ne putem imagina forfota si agitatia cind lumea cea buna venea in acest loc. Imobilul are 17 dormitoare, 11 seminee si 11 sali de baie. Pe insula se mai pot vedea grajdurile pentru cai de rasa scotiana Clydesdale si vaci de lapte olandeze, hambarele pentru fin si laptaria. Familia poseda si sere incalzite unde cultivau ciuperci, plante exotice, livezi cu piersici si vita de vie, crestea gaini, oi si curci. Cind locuia la Montreal Van Horne primea produse lactate si fructe de pe insula sa prin tren. O moara de vint propulsata de motoare cu kerosen oferea apa rezidentei dintr-un put de apa urias subteran.

Prezenta lui Van Horne la Montreal s-a remarcat prin impozanta sa resedinta de pe strada Sherbooke. In tinerete colectiona fosile ca apoi sa colectioneze opere de arta, pictori olanadezi, flamanzi, francezi, englezi si spanioli. Colectia sa cu tablouri  semnate de Rembrandt, El Greco, Rubens, Goya, a fost una din cele mai importante din Canada multe tablouri gasindu-se acum in Muzeul de Arta din Montreal si Royal Museum din Toronto.

In timp ce a fost presedintele drumului de fier Canadian Pacific a construit linii secundare, hoteluri si vapoare cu aburi. A cumparat mine si a incurajat imigrarea in vestul Canadei, a construit ferme de cercetare pentru a ameliora cultura griului si a scris primul anunt publicitar pentru calea ferata. In 1895 regina Vicotria i-a dat titlul de cavaler. In 1900 a condus constuctia caii ferate in Cuba.

Omul de afaceri Van Horne a facut din Canadian Pacific o mare intreprindere de transport. In fruntea acestui imperiu a construit vapoare de croaziere si a dezvoltat turismul in Canada construind numerose hoteuri de lux cum ar fi Chateau Frontenac, Banff Springs.

Creat in 1881 Canadian Pacific a avut ca mandat construirea unui drum de fier transcontinental, pe care l-a terminat dupa 4 ani. Constructia caii ferate Canadian Pacific 1880-1885 este una din cele mai mari aventuri din istoria canadiana, istoria unui vis national.

William Van Horne (1843-1915) este o personalitate complexa, un gestionar inteligent, gurmet si un om de o mare curiozitate intelectuala. Avea o mare putere de munca lucrind 24 din 24 de ore. Van Horne iubea gigantescul, locomotivele cele mai masive si solide, salariul cel mai ridicat pentru un director, mese copiose, gradini imense. In acelasi timp era si meschin, pentru ca lucratorii de la laptaria lui de pe insula se uitau pe fereastra prea mult in loc sa munceasca a hotarit sa ridice ferestrele mai sus, ca sa nu se poata vedea nimic afara. Expresia lui preferata era « Cu ce vreti sa va servesc cu lapte sau cu sampanie, costa acelasi pret ».

Van Horne a avut resedinta sa permanenta la Montreal in cartier Golden Square Mile, un cartier luxos situat pe o panta de pe Mont Royal.  Superbele case beneficiau de vederi magnifice spre insula si erau considerate ca un antidot al vechiului Montreal cu o populatie numeroasa si animata. Comunitatea era formata din oameni de afaceri venind din  Highlands din Scotia. Locuitorii acestui cartier au jucat un rol important in dezvolatarea Canadei in decursul secoluli XIX si inceputul secolului XX. Prin anii 1900, 70% din bogatia Canadei era in mina acestor oameni printre care si Van Horne. Acesti scotieni au venit in Canada si s-au imbogatit prin transportul maritim si feroviar, mine, lemn, blanuri si banci. Ei au construit cladiri opulente si institutii publice impresionante, banci, biserici, universitati care constituie acum centrul orasului Montreal.

Resedinta magnatului  William Van Horne din Montreal de pe strada Sherbrooke, un exemplu de palate ale marilor averi nord americane a fost din pacate demolata in 1973 in locul ei ridicindu-se acum o cladire cu 17 etaje. Palatul era un exemplu de inceputul stilului Art Nouveau in America de Nord. O campanie mediatica  « Sauvons Montréal » care a durat 8 luni nu a scapat cladirea de la demolare.

De la resedinta lui Van Horne ne-am deplasat la Saint Andrews, aleasa ca cea mai buna destinatie canadiana de vizitat in 2017 dupa votul popular din revista USA Today. Publicatia a intrebat scriitori si experti sa denumeasca cel mai buna destinatie turistica in Canada, lista continind 20 de orase din Canada.
Fondat de loyalistii americani in 1783, St Andrews este unul din cele mai vechi si cele mai bine pastrate orase din secolul 18. Acest orasel de provincie este dotat cu mai mult de 280 cladiri istorice construite dupa 1880. Orasul este o bijuterie in golful Fundy, cu case pitoresti in stil loyalist si o maree care atinge aproape 7 metri.

In 1783  opograful regelui a desenat planul orasului, credind 60 de blocuri perfect patrate care se aliniau intre mare si munte. Case superbe au fost construite apoi pe Water Street, King Street, Queen Street, Edward Street de catre monarhistii care au fugit din America dupa revolutie si s-au stabilit in Canada. Citeva case intregi au fost transportate pe vapor din orasul Castine din Maine, USA. In 2016 institutul canadian de urbanistica a decernat prestigiosul premiu « Strada cea mai remarcabila » strazii Water din centrul istoric al orasului care exista de 200 de ani. Orasul cu 1800 de locuitori primeste anual 80.000 de vizitatori.
Toate muzeele din oras sunt gratuite si au un ghid local imbracat in costum de epoca. Iata ce puteti vizita in acest loc.

Gradina Kingsbrae intinsa pe 27 acri adaposteste 50.000 de varietati de plante perene, arbusti si arbori de unde se poate admira golful Passamaquoddy.

Hotelul Algonquin construit in 1869 de Canadian Pacific este considerat prima statiune balneara din Canada, care face parte azi din colectia Autograph Marriott. Se spune ca o tinara femeie care locuia in camera 437 a fost abandonata de logodnic in ziua casatoriei. De atunci clientii povestesc ca aud plinsete care provin din aceasta camera. Construita in stil Tudor, de catre un arhitect din Boston este una din cele mai fotogenice si fotografiate cladiri din provincie.

Una din atractiile hotelului a fost apa sarata de mare, pompata si tinuta intr-un rezervor in podul hotelului. Oaspetii foloseau bai in care se aflau patru robinete, doua cu apa proaspata si doua cu apa sarata.

Printre personalitatile care au locuit la acest hotel putem aminti: presedinti  ai Statelor Unite: Theodore Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt, Lyndon B. Johnson, HRH Prince Charles si Diana, Princess of Wales, Sir John A. Macdonald  si aproximativ toti primii ministri ai Canada de la infiintarea Confederatiei.
O camera la acest hotel costa in medie $250 pe noapte.

Ne-a placut Muzeul Ross, casa  americanilor Henry Phipps si a lui Sarah Juliette Ross, calatori cosmopoliti si colectionari eclectici. Viata acestui cuplu s-a schimbat in urma uni picnic pe virful muntelui Chamcook in 1902 care s-au indragosti de aceste locuri si au cumparat o casa construita in 1824. Turul casei se poate face in 20 de minute si veti fii fermecati de fascinanta colectie de mobila rafinata, covoare orientale, obiecte de arta.

O alta casa a sherifului Andrews construita in 1820 in stil neoclasic contine mobilier de epoca si acolo puteti servi un ceai gratuit.

Blockhouse (cazemata) a fost construita in 1812 in timpul razboiului fiind cea ma vechie in New-Brunswick, facind parte din cele 12 cazemate care au servit la apararea provinciei in timpul razboiului dintre Mara Britanie si Statele Unite.

Spre sfirsitul zilei am vizitat Katy’s cove, o mica plaja gratuita cu apa cea mai calda din regiune.

Spre seara ne-am oprit la New River Beach Provincial Park, unul dintre cele mai  renumite campinguri cu o vedere superba spre ocean si o plaja imensa.


Aceste locuri remarcabile mi-au ramas in suflet si in acelasi timp am aflat cite ceva din istoria Canadei. Nu trebuie sa calatoresti departe de casa pentru a descoperi locuri de poveste imbibate de istorie.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire