samedi 22 juin 2019

Goderich: soare, lac cu apa dulce si sare



Orasul Goderich, situat pe malul lacului Huron este renumit pentru specatcularele sale plaje nisipoase si apa cristalina a lacului.

Orasul a fost fondat in 1827 de William Tiger Dunlop si poarta numele primului vicomte de Goderich, care era primul ministru britanic in acea perioada.
Regina Victoria vazind fotografiile cu acest oras l-a numit « cel mai dragut orasel din Canada », lucru care s-a mentinut si azi pentru ca locuitorii orasului il considera ca fiind « Canada’s Prettiest Town ».

Rotary Beach este renumita prin nisip alb, terenuri de joaca pentru copii si un urias parking gratuit. Pe plaja sunt oferite aparate pentru exercitiu, mese pentru picnic. O promenda lunga din lemn construita pe marginea lacului face legatura dintre port si diverse sectiuni ale plajei. Apa lacului are culori de albastru comparabile cu cele din Caraibe.

Poate nu stiati ca Godrich este renumit pentru zacamintele  sale de sare. In 1866 Samuel Platt, efectua un foraj petrolier si a descoperit din intimplare o mina de sare, considerata ca cel mai mare zacaminte de sare din lume.

Repede, sarea canadiana a sedus consumatorii prin puritatea si concentratia sa maxima, obtinind in 1867 premiul intii la Expozitia Internationala din Paris.

Sarea este esentiala vietii si mentinerii sanatatii, singele omului continind 0.9% sare. Roma antica depindea de sare pentru a isi mentine puterea, soldatii romani fiind platiti in sare, pe care il numeau « salarium » din care deriva cuvintul salariu.

Cea mai mare mina de sare din lume sa afla la Goderich si apartine lui Sifto Canada astazi Compass Minerals Cie. Este inalta cit turnul CN din Toronto, fiind mea mai mare mina subterana din lume. Acest zacamint  s-a format in diverse epoci geologice fiind resturi de mari interioare.

Intreprinderea de sare Sinto Salt produce 4% din productia mondiala de sare si anume 7.250.000 tone de sare anual. Sarea este folosita azi in piscini, pentru topirea zapezii si a ghetii, agenti de dedurizare a apei, alimentarea animalelor, productia chimica si alimentara.

Goderich era considerat ca un oras sarc si care a inceput sa se dezvolte datorita sarii. Mai multe industrii secundare au fost create prin constructia de butoaie pentru transportul sarii. S-au deschis magazine, o scoala, drumurile au fost asfaltate si construite trotoare, a fost introdus un sistem de iluminat.

In 1890 Statele Unite au introdus tarife vamale ridicate care a avut un impact asupra vinzarii de sare provenita din Goderich iar in 1940 au fost descoperite zacaminte de sare in Saskatchewan.

In oras se pot vizita doua muzee pentru modestul pret de $6. Muzeul Huron County impresioneaza prin imensitatea colectiei si cuprinde o galerie militara, masini agricole si o colectie despre transport. Nu departe se afla Inchisoarea Huron o cladire unica in forma octagonala care a servit ca inchisoare din 1841 pina in 1972. Aici a fost spinzurat ultimul condamnat din Canada.
Muzeul marinei, adapostit intr-un far este un mic muzeu dedicat oamenilor care isi cistiga existenta pescuind in lacul Huron.
Galeria Sky Harbour evoca istoria aeroportului fondat in 1838 pina acum punindu-se acentul pe aeroportul in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si Scoala de zbor nr.12.
The Livery Theatre a fost construit in 1840 ca un magazine de  hamuri si sei pentru cai de catre Samuel Seegmuller, care functioneaza din 1983 ca teatru.

Sudul lacului Huron ne ofera ochilor apa limpede si de culoarea azurului, plaji laungi de nisip fin si valuri care ne dau iluzia oceanului.

Nu departe, Sable Beach ocupa locul doi printre cele mai lungi plaje de apa dulce din lume, oferind 11 km de nisip pur si aurit. Nu de mult a fost votata ca mea mai buna plaja din Ontario!
Toate plajele de pe malul lacului Huron au certificat international de Blue Flag.

In lacul Huron exista 87 de specii de peste fiind paradisul pescarilor.

In 2014 a avut loc o tornada la Goderich care a cauzat pagube de 130 de milioane de dolari, sute de case distruse, 37 de persoane  ranite, si o persona care si-a pierdut viata.

Lacul Huron este al doilea lac din seria marilor lacuri cu o suprafata de 60.000 km patrati detinind locul 5 in lume ca cel mai mare lac de apa dulce. In lacul Huron sunt 30.000 de insule. Lacul a fost primul descoperit de catre exploratorii europeni. Exploratorii francezi l-au numit « o mare de apa dulce ».

Lacul a fost lovit de o furtuna in 1913, cu vinturi de 145 km pe ora si valuri uriase. Furtuna a durat 16 ore, a scufundat 10 vapoare si a omorit 235 marinari.

Unul dintre fondatorii orasului, a carui mormint exista si acum a fost William Tiger Dunlop (1792-1848) doctor chirurg, ofiter in armata, scriitor, om politic, nascut in Scotia. Dupa ce a obtinut licenta de doctor a plecat in Canada care era in razboi impotriva americanilor. La scurt timp pleaca in India, unde vinzeaza tigrii de unde numele lui de Tiger.

Dunlop soseste in Canada de Sus in 1826 si se deplaseza la locul unde va fi fondat orasul Goderich insotit de o echipa de constructori de drumuri si unde  va lucra pentru Canada Company. El devine director general avind un salariu de 400 de lire. In 1832 Dunlup publica un ghid pentru emigranti « Statistical Sketches of Upper Canada ». Dupa un mic sejur in Anglia se intoarce in Canada insotit de fratele sau Robert Graham.
Dunlop a fost proprietarul unei mosii de 845 acri numita « Gairbraid » cumarata de el si fratele sau capitanul Robert Dunlop din Royal Navy in 1833.

Chirurg, soldat, agent funciar, judecator de pace, colonel de militie, om politic, membru al diferitelor societati literare si agricole, Dunlop a facut parte din viata inalte societatii canadiene din Upper Canada. Oamenii isi aduc aminte de el ca de un om angajat, spiritual si excentric. William Dunlop a devenit in regiunea lui un personaj folcloric si pitoresc. El a fost un om spiritual, un povestitor, un mare bautor si jucator de farse. Isi pastra proviziile de bautura intr-un dulap pe rotite pe care l-a botezat « cei 12 apostoli », o sticla fiind umpluta cu ap si numita « Juda ». El consuma de asemenea cantitati gargantuelice de tutun pe care il tinea intr-o cutie numita « cosciug ».

In calitate de paznic al padurilor din Canada Company, Dunlop a recunoscut posibilitatea de a stabili instalatii portuare pe malul riului Maitland. In 1827 a stabilt un plan al portului si un centru de servicii comunitare.
A murit  in Montreal dar a cerut sa fie inmormintat in Goderich.
Pentru ca domeniul si casa lor erau tot timpul in dezordine au invitat din Scotia pe Louisa McColl o tinara taranca analfabeta care s-a ocupat de gospodaria casei. Dar prezenta acestei celibatare care locuia cu doi barbati in casa a scandalizat pe puritanii englezi. Dupa legenda,  fratii Dunlop au decis cine se va insura cu fata aruncind o moneda in aer. Robert Graham Dunlop a cistigat pariul si s-a casatorit cu Louisa.

Anul acesta printesa Margriet din Olanda a vizitat orasul Goderich si a depus flori la monumentul eroilor care acum 70 de ani s-au luptat in Olanda pentru eliberarea tarii.

Francis Cabrel, compozitor si interpret francez, artist al francofoniei binecunoscut in Quebec a imortalizat lacul Huron intr-un cintec « Le lac Huron »  care face parte din albumul « Fotografii din calatorii » 1986.


Goderich este o statiune de viligiatura estivala pe care o iubesc, plina de istorie si un prilej da a strabate cararile din apropriere cum ar fi Dunlap trail de unde se poate admira o priveliste absolut fantastica asupra lacului si a orasului.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire