jeudi 20 juin 2019

Nicaragua, o tara unde aventura te asteapta la fiecare colt





Cea mai mare tara din America centrala este una dintre cele mai putin frecventate de turisti, dar care atrage pe cei ce iubesc originalul si autenticitatea, fiind o tara cu carari mai putin batute, in care turismul incepe sa infloreasca la ora actuala, Nicaragua fiind cum era Mexicul acum 40 de ani.

Jumatate din teritoriul sau de 130 000 km patrati este format din tinuturi tropicale cu un centru muntos de peste 1000 metri, coasta Pacificului laudindu-se cu 18 vulcani stinsi sau activi. In tara se afla doua lacuri mari Managua si Nicaragua formate in urma miscarii placilor tectonice.
Lacul Nicaragua (cunoscut si sub numele de Cocibolca) este o adevarata mare interioara de 8270 km patrati, unde traieste o specie de rechin de apa dulce. El se varsa in Marea Caraibilor prin riul San Juan, unde exista si un port interior pe lac la Granada.

Nicaragua are un trecut interesant si zbuciumat. Istoria precolumbiana este putin cunoscuta pentru ca triburile care au locuit aici au fost nomade si au lasat putine vestigii importante. Cucerirea (la conquista) a fost mai putin spectaculara decit in alte tari latine, estimindu-se ca un milion de indigeni care ocupau teritoriul au fost anihilati raminind numai 10.000 de supravietiuitori din cauza bolilor si cruzimii spaniolilor nemilosi. Orasele Leon si Granada au fost fondate in 1524 si au devenit apoi rivale.

Anul 1811 a marcat inceputul de doua secole de razboi civil, pentru independenta si din motive geostrategice legate de proiectul canalului de Panama. Statele Unite au incercat sa controleze economia si politica tarii. A fost semnat un tratat cu americanii in 1927 dar Augusto César Sandino nu a fost de acord si a declansat o gherila, acesta fiind asasinat in 1934 de Anastasio Somoza García care s-a facut ales fraudulos in 1937, dictatura familiei Somoza a durat 42 de ani pina la revolutia sandinista.

Nicaragua este tara cea mai securitara din America centrala datorita istoriei moderne, organizarii societatii si absenta traficului de droguri.

Descoperiti gastronomia locala in restaurante tipice cum ar fi plantani prajiti, tostones, tacos, burritos, quesillos, acatamales, vigoron, indio viejo, chicharrones, mondogo  un fel de supa.  Mincarea tipica este « gallapinto » fasole si orez. Exista o adevarata bucatarie stradala, unde puteti sa degustati aveste mincaruri. Locuitorii iubesc tot ce este piquant, mincarea traditionala este in general buna desi grasa, Nicaragua avind multi obezi. Fructele si legumele locale nu costa scump, un ananas costa 50 de centi iar rosiile 10 bucati a 50 de centi.
Se poate minca bine si ieftin la « comedores » mici cantine locale unde un prinz poate costa de la 4 la 5 dolari.

In Nicaragua exista doua marci de bere Tona si Victoria precum si un rom renumit Flor de Cana. Nu este recomandat de a bea apa de la robinet. Cumparati romul de la magazine locale, la Duty Free este ft scump, revine la acelasi pret ca in Canada.

Tipic pentru Nicaragua este sistemul adresei, adica inexistenta numelor de strazi. Taxiul a avut dificultate sa gaseasca hotelul nostru si a oprit de numeroase ori pentru a intreba oamenii. Te poti dirija in functie de punctele cardinale, la nord, la sud, la dreapata, la stinga, linga lac, linga biserica, etc.

Ritmul vietii este lent in Nicaragua, oamenii incep sa munceasca la ora 7:30 si termina lucrul pe la 4:30. Se insereaza in jur de 5:30 iar strazile devenind animate dupa ora 6.

Nicaragua este noua Costa Rica, o tara securitara, putin costisitoare cu o populatie simpatica si multe activitati de facut.
Pentru a intra in Nicaragua se plateste o viza de 10 dolari U.S.  Daca calatoresti cu Airtransat viza intra in costul biletului. Airtransat ofera zboruri directe la Managua, care dureaza 5 ore.  Nu schimbati bani la aeroport, mergeti la banci. Aveti nevoie de dollari US, nu primesc dolari canadieni.

Pentru ca exista pana de electricitate frecventa in Nicaragua, aveti nevoie de o lanterna sau o lampa frontala. Atentie la ciini care va vor ataca noaptea. 

Moneda nationala este cordoba, 30.85 pentru 1 dolar american. Este bine sa schimbati dolarii americani in cordoba, este mai avantajos, puteti sa folositi si viza in magazinele mari.

In majoritatea hotelurilor din Nicaragua nu exista apa calda, dulapuri, lampi, aparat de uscat parul, frigidere in schimb au cite trei paturi care ocupa tot spatiul din camerele deja mici.

Doua zeci la suta din copiii nicaragueni nu au acces la scoala primara. Conform Bancii Mondiale din 100 de copii care intra la scoala primara numai 7 ajung la liceu si unul singur la universitate. In cartierele sarace elevii merg la scoala pina in clasa a 3-a. Nicaragura este tara saraciei ordinare, o adevarata drama umana, 15% din copii sunt obligati sa munceasca pentru a face fata situatiei financiare a familiei. Intr-o clasa  obisnuita elevii nu au nici macar un stilou, caiete, sunt obligati sa mearga pe jos citeva ore pina la scoala, dar sunt bine imbracati, curati intr-o uniforma constind dintr-o fusta neagra sau pantaloni si o bluza alba. Multi copii si batrini cersesc pe strada « un dollar » sau solicita turistilor guma de mestecat.

Cu un produs PIB de 1000 dolari de locuitor Nicaragua se alfa printre tarile cele mai sarace de pe continent,  23% din nicaragueni sunt analfabeti, o jumatate de milion de copii nu se duc la scoala. Exista oameni care traiesc cu unul sau doi dolari pe zi, violurile sunt curente in Nicaragua.
In Nicaragua nu exista clasa de mijloc. Plonjam aici intr-o lume fatalista si revolutionara, crestina si pagina, deziluzionata de oamenii politici.

Poporul nicarguan este puternic, otelit care a infruntat razboaie, uragane, cutremure. Locuitorii sunt veseli, caldurosi, ospitalieri obisnuiti cu turistii, iubitori de poezie si de mincare suculenta si picanta.

Drapelul tarii este un rezumat al geografiei sale format din doua benzi albastre orizontale care reprezinta Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. In centru cinci mici vulcani amintesc de cele 5 state membre ale fostei federatii al Americii Centrale (1823-1838).

Sistemul de sanatate in Nicaragua este precar dar gratuit. Doctorul primeste 3 familii in acelasi timp la consultatie. Oamenii se duc rar la doctor, 20% din tinerele mame au mai putin de 18 ani.
La tara primesc apa potabila doar o data pe saptamina, care uneori este contaminata cu diferiti paraziti.

Am aterizat la Managua, capitala Nicaraguei unde am avut un adevarat soc cultural in plina fata, intr-un decor de zgomot infernal, caldura ucigatoare completate de o agitatie efervescenta si obositoare. Prima mea impresie a fost « ce caut eu aici in acest infern? » M-a frapat in primul rind saracia ominprezenta, dureroasa cind vezi copii de 6-8 ani care se strecoara printre masini pentru a spala parbrizul in schimul unei mici monede in loc sa fie la scoala. Am tresarit cind am vazut carute cu cai infometati si scheletici intre masini de lux, masini de tot felul, in stare deplorabila, pline de rugina, taxiuri fara geam in spate. Strazile se defilau in fata ochilor mei pline de gauri, unele asfaltate iar altele cu pamint ca intr-o ulita, cu gunoaie aruncate de-a valma, apa statuta, excremente de ciini. Casele se aseamana arhitectural, cu un acoperis de tigla sau tabla, incercuite de garduri inalte si zabreli la geamuri. Casele au un mic patio, o mica curte interioara iar bucataria este in aer liber, unde furnicile sunt agresive si inteligente stiu ca acolo exista mincare. In toata tara casele au un singur nivel din cauza cutremurilor frecvente. In plus poluarea este ridicata, te ustura ochii si gitul cind deschizi fereastra. Fiecare casa are un rezervoir de apa pentru ca apa curge numai 2 ore pe zi.

Orasul Managua avind 1.165.000 locuitori nu are centru, este haotic, o succesiune dezordonata de strazi identice si extrem de murdare, cu trotoare mici. Este capitala tarii din 1852. Numele orasului vine de la « nahuatl managuac », care inseamna inconjurat de lagune sau locul unde este multa apa.

Inca din 2012 exista o superba promenada pe malul lacului « malecon », numeroase parcuri, reconstructia in minitura a orasului istoric. In Managua te intimpina 134 de « copaci ai vietii », structuri metalice colorate in rosu, negru, roz, verde, violet  de la 17 la 21 metri care au aparut in peisajul tarii din 2013 de a lungul strazilor si care au costat 3,3 milioane de dolari iar nota de plata a iluminariii lor noaptea este de 10.000 dolari lunar, dupa spusele ziarului de opozitie La Prensa.

Pe strazi se pot admira si panouri a cuplului prezidential Ortega-Murillo. Rosario Murillo, prima doamna a Nicaraguei este supranumita « la Chamuca » tigroaica sau vrajitoarea. Ea provine dintr-o familie bogata, a facut studiile in Elvetia la Neuchâtel si este teroarea politicienilor si ziaristilor locali. Fiica sa adoptiva Zoilamérica l-a acuzat pe Daniel Ortega de a fi abuzat de ea sexual timp de 20 de ani. In Nicaragua este interzis avortul.

Nicaragua este o democratie autoritara, presedintele « El Commandante » Daniel Ortega, a carui fotografie o vedeti peste tot este un fost sandinist, un comunist care a vrut sa elibereze tara de o dictatura avind ca prieteni pe Fidel Castro si Che Guevara. Ortega detine puterea de mai bine de 10 ani punindu-si familia si prietenii sandinisti in postura strategica. Sotia sa a candidat pentru postul de vice presedinte. Copiii lor detin functii importante in politica, economie si media. Daniel Ortega a modificat constitutia tarii pentru a i se autoriza realegerea nelimitata ca sef de stat.



De la un oras la altul ne-am deplasat in taxiuri, pentru care am platit $60  US deoarece sistemul de transport este rudimentar desi soselele sunt goale, nu exista trafic. Primul oras pe care l-am vizitat a fost Granada.

Granada, al doilea oras ca marime dupa Managua, intitulat » Gran Sultana » este un oras colonial situat pe malul lacului Nicaragua, numit in memoria orasului spaniol cu acelasi nume. Orasul a fost fondat in 1524 de  capitanul Francisco Hernandez de Cordoba.

Pe lacul Nicaragua se afla Las Isletas un archipelag de origine vulcanica format din 365 de insulite, cu proprietati luxoase, pasari exotice si maimute urlatoare. Printre casele impunatore este acea a familiei Pellas proprietarul fabricii de rom Flor de Cana. Exista si o insula locuita de o familie de maimute. O insula importanta este Zapatera, declarata parc national care adaposteste situri arheolgoice cu morminte si statui precolumbiene.

Orasul are case colorate in stil colonial de stil andaluz maur pe un fundal de peisaje vulcanice. Este un oras conservateur si burghez in comparatie cu orasul revolutionar Leon.

La sosirea capitanului spaniol, soldatii insetati se uitau cu pofta la « oceanul » din fata lor pina cind si-au dat seama ca de fapt nu este vorba de un ocean ci de un lac cu apa dulce. Descoperirea a fost facuta de caii insetati.

Parcul Colon din centrul istoric al orasului este dominat de catedrala, care a devenit un simbol al Granadei fiind animat si zgomotos cu instrumente muzicale de tot felul, strigatele vinzatorilor ambulanti, clopoteii persistenti ai vinzatorilor de inghetata.

Catedrala de culoare galben portocaliu a fost construita in 1880. Granda a fost incendiata in 1856 de catre piratul William Walker, mercenar american, care s-a autodeclarat « presedinte al republicii ».

Strazile prafuite si aglomerate din Granada sunt parcurse de pietoni,  trasuri cu cai si automobile. Turistii pot vizita fortareata Polvora, casa piratului Walker, bisericile Guadalupe, Merced si Xalteva.

Daca va plimbati pe strada Calzada ajungeti la lacul Nicaragua. Strada este plina de mici pravalii, restaurante si galerii de arta.

Trebuie neaparat sa vizitati minastirea San Francisco, cu o fatada albastra, fondata in 1529 si vizitata de Fray Bartolomé de las Casas, protector  al indigenilor binecunoscut in México. O sectie a muzeului contine monumente precolumbiene zoomorfe gasite pe insula Zapetera.
Intr-o alta sala se pot vedea tablouri de stil naiv reprezentind scene populare si pastorale, explozind de culori si de vegetatie tropicala.
Scoala Solentiname, o miscare artistica identitara a generat numerosi artisti talentati pe care guvernul sandinist i-a incurajat in anii 1980.

Orasul este prea turistic, locuit de expatriati, proprietari de hoteluri, restaurante sau magazine de suveniruri. Toate casele sunt de vinzare, unele au si specificatia de « Nu cumparati este frauda » neavind acte in regula.

Cind cumparati o casa ca cetatean strain nu posedati terenul ci il inchiriati de la guvern. Am vorbit cu un cetatean canadian care a cumparat un teren pe malul oceanului la Masachapa. Dupa 5 ani primarul l-a somat ca va fii expropriat pentru ca vrea sa construiasca un chei pe acel loc. Cind s-a schimbat primarul prin intermediul unor prieteni influenti a reusit sa isi mentina proprietatea. Deci este riscant sa cumperi o proprietate.

La fiecare colt exista citiva oameni cu un teanc de bancnote in mina oferindu-si serviciu de schimb valutar. Femeile mai spala inca rufele la riu, care mi se parea dezgustator de negru si poluat. Nicarguenii iubesc focurile, gatesc numai la foc si ard toate gunoaiele. Pulperia este un mic magazin unde oamenii cumpara pe credit, vinzatoarea are un caiet unde noteaza cumparaturile.

De la Granada am plecat din nou in taxi spre ocean la Masachapa, unde se afla Plaja Montelimar constind din 3 km de nisip alb avind ca atractie principala hotelul Barcelo, fosta proprietate a lui Somoza, casa lui fiind transformata intru-un cazinou. Pamintul a apartinut unor imigranti germani dar care a fost confiscat de dinastia Somoza dupa ce Germania a declarat razboi.

Nu poti sa te duci in Nicaragua fara sa vizitezi vulcanul Masaya.
Vulcanul Masaya  este unul dintre cele mai spectacular si mai accesibil vulcan aflat la 20 km de Managua cu ultima eruptie in februarie 2016. Aici puteti veda un riu de lava in fata ochilor si auzi un mormait ciudat din maruntaiele pamintului.

Vulcanul Masaya atrage turistii pentru lacurile sale de magma incandescenta, aflate la 100 de metri adincime, puntini vulcani permit sa fie observati asa de aproape. Lava fierbe in crater fiind unul dintre cele mai active vulcanuri ale planetei.

Vulcanul scuipa fum prin Boca del infierno. Acest vulcan a fost un loc de sacrificiu pentru indigeni, unde sacrifiau fecioare si copii.
Preotul Francisco de Bobadilla a ridicat in secolul 16 o mare cruce in fata craterului pe care il considera un cuib al demonilor.

Seful indigenilor, Tenderi a spus cronicarului spaniol Gonzalo Fernandes de Overdo care a vizitat locul in 1529, ca o femeie goala cu dinti negri locuieste in mijlocul vulcanului si este prezicatorea unui oracol. Cind indienii din America de Nord ii asteptau pe oamenii albi ca eliberatori aceasta femeie l-a sfatuit pe indian sa lupte fara mila impotriva crestinilor. Spaniolii au fost speriati de vulcan. Multi dintre ei cautau aurul vulcanului.

Pe 16 martie 1722 a avut loc o eruptie care a durat 8 zile cind lava s-a aruncat pe coasta vulcanului infricosind oamenii.

In jurul craterului puteti zari papagalii verzi de Masaya, un exemplu de adaptare care locuiesc in crater pentru a se proteja de predatori.

Parcul a fost creat in 1979 pe o suprafata de 54km2, cu 20 km de carari in peisaje superbe sacrificate de lava vulcanului. Intrarea in parc costa $5 US ziua si $10 US noaptea, se poate ajunge cu masina sau grupuri organizate.

Se poate face si o excursie in jungla vulcanului Mombacho,  situat la 1400 metri altitudine cu o vegetatie luxurianta si vizitat o plantatie de cafea. Vulcanul este stins iar in padure traiesc 50 de specie de mamifere, 146 specie de pasari si 30 specii de flori.

La sosirea in San Juan Del Sur se poate vedea statuia lui Isus inalta de 134 m, una dintre cele mai mari din lume. Este orasul cel mai populat pe coasta oceanului Pacific. Acest oras se afla aproape de frontiera cu Costa Rica, acolo unde se intilnesc surferii si petrecaretii.
  
Leon cu o populatie de 300.000 locuitori a fost capitala Nicaraguei timp de 200 de ani pina in 1851. Orasul  a pastrat vechia arhitectura cu case cu un singur etaj acoperite cu tigle.

Leon este un oras al studentilor, cu mojitos, Tona (bere locala) si salsa. Pentru amatorii de arhitectura, orasul este invadat de biserici de toate stilurile, una mai frumoasa decit alta, muzee, restaurante. De aici puteti pleca sa vizitati vulcani. In Leon a fost deschisa prima universitate din Nicaragua.

La Leon s-a nascut miscarea sandinista care s-a opus dictaturii somoza.
Acest lucru se poate vedea pe zidurile orasului in murale politice care regrupeaza culori si simboluri, negrul si rosu reprezentind sandinismul iar albul si albastru drapelul Nicaraguei.

Fiecare casa din Leon are un mic altar cu sfinta Maria. Nu m-am abtinut sa ma uit pe ferestrele deschise seara in oras si am vazut case cu un interior fascinant, cu mobila sculptata.

Aici am avut ocazia sa vizitam citeva muzee.

Muzeul revolutiei are zidurie gaurite de gloante iar vechi luptatori actioneaza ca ghizi pentru a va marturisi rolul lor in revolta sandinista. Este cel mai urit muzeu pe care l-am vazut vreodata, adapostiti intr-o cladire la origine superba, acum fara ferestre, fara candelabre, totul vandalizat. Poti urca pina si pe acoperisul cladirii daca ai curaj.

In parcul central se afla catedrala datind din sec 18, cea mai mare din America centrala, cu o intrare pazita de impozante sculpturi de lei. In interior se afla numeroase decoruri baroce si o reprezentare a lui Cristos din lemn. Intrarea este gratuita.

Muzeul credintelor si legendelor a fost fondat de Dona Carmen Toruno de Garcia, care a colectionat numeroase personaje din papier maché, cum ar fi preotul fara cap, femeia care si-a pierdut copilul. Laudabil toate legendele sunt traduse si in limba enlgeza. Muzeul este instalat intr-o vechie inchisoare, unde erau incarcerati oponentii lui Somoza.

Muzeul Ruben Dario, Ruben este  poetul emblematic la Nicaraguei. Muzeul este adapostit in casa unde a copilarit poetul punind in lumina arhive, documente si fotografii legate de viata lui. Ruben Dario (1867-1916) este un poet modernist, o incarnare a culturii din Nicaragua, care a publicat « Azul » in 1888 si "Cantos de vida y esperanza » in 1905. A fost inmormintat in catedrala din Leon.
Intrarea se face prin donatie. 

Muzeul de arta fundatia Ortiz Guardian este adapostit in patru case coloniale fiind cel mai important muzeu privat din America Centrala, avind o colectie de tablouri care contine opere ale lui Picasso, Chagall, Miro si numerosi artisti nicaragueni. Se pot admira nume mari ale pictorilor din America Latina cum ar fii Diego Rivera, Rufino Tamayo, Fernando Botero, Roberto Matta. Muzeul are numeroase gradini interiore una mai atragatoare decit alta.

Catedrala din Leon construita in 1747 de  un arhitect guatelamez a fost terminata in 1814 si a intrat in circuitul UNESCO in 2011. A rezistat cutremurilor si eruptiilor vulcanice.

Aproape de Leon se afla Las Penitas, unde am gasit un Airbnb pentru a avea aer conditionat, pe care nu toate hotelurile ti-l ofera si un frigider. Aici am vizitat rezerva naturala de pe insula Juan Venado unde ouale de broasca testoasa sunt adunate si instalate in » vivero »niste saci umpluti cu nisip, care dupa 45 de zile de incubatie ies broscute. Acesti pui de broasca testoasa vor reveni pe aceiasi plaja sa depuna oua dupa 3 ani dupa care revin in fiecare an.

Am discutat cu Horve, un tinar biolog nicaraguan care se ocupa de fauna din rezervatie. Aceasta rezervatie exista datorita unui organism din U.K care ii plateste salariul de $270 lunar. Cu o zi inainte am vazut o broasca testoasa moarta pe plaja. Mi-a spus ca ar fi murit din cuza atacurilor de rechini sau intoxicata de anumite substante. Nu mi-a placut ca nimeni nu s-a ocupat de aceasta broasca, vulturii i-au mincat ochii si carnea iar ciinii de pe plaja i-au atacat si ros carapacea.

In Nicaragua ouale de broasca testoasa sunt protejate de armata. In fiecare an intre iulie si ianuarie broastele testoase marine de culoare maslinie in jur de 120.000 vin sa isi depuna ouale pe plaja oceanului Pacific din Nicaragua. Este un spectacol impresionant care atrage turisti dar si hoti de oua pentru ca in Nicaragua oamenii maninca oua de broaste testoase. Inca din 1992 guvernul a cerut ajutor armatei pentru a le proteja. Inainte broastele erau masacrate pentru carne si carapace, un milion de broaste pe an. 

La piata poti cumpara 12 oua de broaste testoasa cu $1,50. Ouale au putine sanse de a supravietui din cauza predatorilor de tot felul ciini, sopirle, pasari. Locuitorii consuma ouale de broaste pentru efectul afrodisiac. Exista mai multe rezervatii de broaste testoase in Nicaragua cum ar fi La Flor si Chacocente.

Nicaragua este o tara ft catolica, catolicii reprezentind 90% din populatia tarii. Exista si protestanti, adventisti, baptisti sau pentacostali, evanghelisti si metodisti. Slujba dureaza citeva ore iar unele se tin in mijlocul strazii. Transportul in comun se face in vechi autobuze scolare datind din anii 1960 care pleaca numai cind s-au ocupat toate locurile.
Toti nicargauenii au un telefon celular.
Nicaragua este azi al doilea stat mai sarac din lume dupa Haiti dar
paradoxal Nicarauga a fost cel mai prosper stat in timpul dinastiei Somoza.(1936-1979).  Cafeaua  cultivata in Matagalpa, Jinotega si Segovias este apreciata in toata lumea.
Singurul rechin de apa dulce se afla in aceasta tara.
Romul Flor de Cabna este considerat ca unul dintre cele mai bune din lume.
Canalul interoceanic trebuia la origine sa fie construit in Nicaragua dar se gaseste in Panama.
Tigarile din Nicaragua sunt considerate a fi de clasa mondiala.
Un santier faraonic pentru construirea unui canal interoceanic a fost incredintat intrepinderii chineze HKND. Estimat la 50 miliarde de dolari, de cinci ori PIBul tarii este vorba de cel mai ambitios proiect al Americii latine. De o adincime de 30 de metri canalul va pemite trecerea vapoarelor pina la 400.000 de tone. Acest canal de 275 km lungime este unul dintre cele mai mari priecte de inginerie civila din lume datorita caruia Nicargua va deveni una dintre cele mai bogate tari din America latina dar cu un cost, exproprierea a 30.000 de tarani si indigeni.


Din Nicaragua puteti achizitiona artizanat, borderii, articole din piele, picturi naive, palarii, hamac. Unii considera Nicaragua  a fii « o perla intre doua oceane », dupa parea mea aceasta tara face parte din categoria tarilor in care te duci o data in viata, nu numai prin faptul ca nu prea ai ce sa vizitezi dar mai ales din cauza caldurii ucigatoare, de neindurat. Putinii turisti care viziteaza Nicaragua sunt tineri, cu rucsacul in spate.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire