jeudi 20 juin 2019

Casa Ceausescu sau ipocrizia comunismului



In vara aceasta am vizitat Casa Ceausescu, casa cea mai pazita din Bucurestiul din anii 1980, situata pe Bd Primaverii nr 50, intr-un cartier rezidential de vile superbe ale nomenclaturii, aproape de lacul Herastrau. Zona din jurul palatului era inchisa traficului rutier si pietonal in timpul dictaturii comuniste.

Palatul a fost deschis publicului in 2016, fiind construit la sfirsitul anilor 1960 de Aron Grinberg-Solari, Robert Woll, Agrippa Popescu et Teodosiu.
Muzeul a fost deschis publicului pentru a face pace cu istoria si a-si cunoaste trecutul dar din pacate este o ocazie ratata pentru ca romanii sa isi privesca in fata istoria. Casa Ceasusescu se viziteaza fara a invoca crimele comise de comunism. Dupa caderea comunismului vila a servit ca locuinta de protocol pentru vizitele externe.

Intrarea la muzeu este de 50 de lei pentru o vizita de 45 de minute, pentru care trebuie sa va rezervati dinainte locurile on line. Biletul la muzeu mi s-a parut extrem de scump in functie de salariile romanilor. Chiar ma intrebam unde se duc acesti bani, ce procent se intoarce poporului roman. Ghizii sunt tineri in acest muzeu si vorbesc fluent engleza. Pentru toti vizitatorii nu exista decit doua toalete in muzeu si trebuie sa stai la coada.

Vizita mi-a trezit un sentiment de revolta, de indignare, dupa ce am vazut o bogatie de kitchuri a unui cuplu de dicatori inculti si fara gust artistic, facuta pe sudoarea poporului roman. Este o dovada a vietii de lux decadent pe care a avut-o protipendanda comunista in contrast cu mizeria poporului roman. Vizita se axeaza mai ales pe mobilier si pe arhitectura, nimic despre contextul politic.

Citi n-ar fi vrut sa intre in intimitatea familiei Ceausescu, sa ii descopere universul interzis. Casa ascunde inca secretele familiei Ceausescu. Timp de 24 ani de putere vila Ceasusescu era unul dintre secretele tarii, cu legende ca baia ar fi fost din aur.

Vila din exterior arata bine armonizindu-se cu celelate cladiri din cartier. Palatul Primaverii, cum mai este numita casa cuplului prezidential are 3.600 metrii patrati si peste 80 de camere, cu o crama pentru vin, sala de cinema, un bunker subteran, piscina interioara si o gradina de vara si reprezinta nebunia cuplului megaloman.

Toate camerele sunt amenajate in stiluri Renaissance si Rococo, cu candelabre de cristal si tapiserii flamande, tablouri apartinind marilor pictori romani. Pina si pivnita de vin este decorata de jos pina sus si straluceste. Camerele sunt decorate cu oglinzi de Murano.

Ceausescu se descalta intotdeauan la poarta cind intra in casa pentru a nu murdari covoarele. Si dvs sunteti rugati sa va puneti ceva pe picioare.

Camera dupa camera ghidul ne descrie bibelourile luxoase, cadourile primite de cuplu. Mai sunt turisti care suspina dupa Ceausescu in timpul vizitei.

Din pacate gradina a disparut. Terenul pe care partidul comunist l-a confiscat in anii 1950 pentru a isi construi  acest palat a fost retrocedat. In curtea palatului se construieste acum ambasada Kuweitului.

Adapostul anti atomic contine 10 m patrati si trebuia sa  gazduiasca familia Ceausescu in caz de bombardament, atac chimic sau nuclear.

Sera este bogata in plante exotice si mediterane, palmieri si mandarini. Gradina tropicala avea lampi pentru incalzire in timp ce populatia Romaniei avea numai doua ore de electricitate pe zi.

Totul este original numai citva baterii ale chiuvetelor de la baie au fost inlocuite. Revolutionarii nu au devastat imobilul au luat alimente si in jur de 200 sticle de vin.

Tot ce se poate vedea in interiorul palatului este produs in Romania cu materiale autohtone, mobilierul de lemn a fost relizat la Bucuresti, covoarele provin de la Cisnadie, marmura din satul Alun, perdelele din Pascani iar tablourile luate pe inventar de la Muzeul National de Arta (Octav Bancila, Camil Ressu, Rudolf Cumpana, Dumitru Ghiata).

In aceasta casa au pasit numi rudele si prietenii adevarati, cuplul prezidential avea numai 5 servitori si menajere. Aici au fost primiti Richard Nixon, generalul de Gaulles si Fidel Castro.

Din hol se putea ajunge direct in biroul si salonul lui Ceausescu in care avea intilniri cu membrii de partid, in special cu Ion Mihai Pacepa. Tot aici s-a semnat in 1968 decizia de a nu invada Cehoslovacia.

Ceausescu era pasionat de sah si avea un set de sah personalizat cu pioni in forma de statuete de tarani romani iar pe post de rege pe Mircea cel Batrin si Regina Maria.

De la Biroul prezidential se ajunge in Crama. Ceasusecu avea o paranoia si o teama de a nu fi ucis de gaze. Casa are incalzire centrala iar semineurile nu sunt functionale.

In sala de cinema Nicolae si Elena vizionau in fiecare seara timp de 2-3 ore filme americane in timp ce poporul roman era obligat sa asculte propaganda comunista. Cuplul adora filmele western si seria Kojak.

In dormitorul cuplului exista o canapea unde dormeau cei doi ciini ai familiei labradorii Corbu si Sharona.

Baia a fost camera cea mai controversata spunindu-se ca robinetele sunt din aur, in realitate acestea erau suflate din aur si anual duse la monetaria statului pentru a fi suflate din nou cu 1-2 g de aur.

Camera dressing era atit de mare cit un apartament, hainele fiind fabricate in Romania imitind in special casa de moda Chanel. Camera de proba si dressingul are zeci de dulapuri pline de haine, in timp ce Ceausescu personal sfatuia romanii sa isi intoarca paltonul pe dos pentru a face economii. Dna Ceausescu se imbraca cu rochii inspirate din Nekermann, Marie Claire, pantofii proveneau de la Antilopa, Guban, hainele fiind confectionate la Apaca sau alte fabrici de confectii din tara. Dna Ceausecu nu purta decit pijamale barbatesti pentru a dormi. 

In palat se pot vizita si salile de relaxare cu sauna, solar, camera de fizioterapie si frizerie.

Piscina, cu o suprafata de 70 metrii patrati, care mi-a placut cel mai mult din palat are trei pereti acoperiti cu mozaic. Timp de doi ani Olga Porumbaru si Florin Pirvulescu au muncit pentru a realiza piesa cu piesa aceasta bijuterie. Cuplul inota in fiecare zi in piscina.

In casa nu erau icoane pentru ca cei doi erau atei. Alaturi de ei intr-o casa separata a trait mama Elenei Ceausescu care avea 101 ani la Revolutie si care a facut infarct cind a auzit de soarta cuplului.

Aici au trait in lux Zoe, Valentin si Nicu, copiii cuplului. Copiii nu au locuit aici permanent, dupa virsta de 20 de ani fiecare a plecat pe drumul lui iar palatul primaverii a fost mai mult casa parintesca.

Ceausescu a fost la cirma Romaniei intre 1965 si 1989, mormintul lui aflindu-se la cimitirul Ghencea.

Nicolae Ceausescu a fost un bun diplomat si istet, cu o memorie de invidiat desi avea numai 4 clase primare.  Ii placea sa joace sah dar nu stia sa piarda, avea o ambitie fara limite, se bilbiia putin mai ales cind se enerva.  A fost un dicatator care a facut vid in jurul lui aplicind tehnica » accidentului de masina » sau « cazutul pe scari ». Religia lui a fost spionajul iar obiectul de cult microfonul. A instalat 3 milione de telefone spioane, a creat 48 servicii de cenzura, 10 centre nationale de ascultat, 248 centre locale, mii de unitati mobile de ascultat. Sub farfuriile din restaurant, in buchete de flori, in lift, in camera de hotel existau micorfoane. In fiecare dimineata tov Ceasescu incepea ziua prin a citi rapoartele secrete si sinteza presei. Apoi se ducea intr-o sala speciala de linga biroul sau pentru a asculta cele mai interesante inregistrari.

Taranul Ceasusecu isi cunostea poporul si ura sa ancestrala impotriva invadatorului turc de aceea unitate nationala, independenta si nationalism este ce va oferi poporului roman. Tinarul presedinte de 50 de ani avea imaginea rebela dar simpatica a lui John Kennedy cu mesa de par pe frunte. Ceausescu avea hosophobia dupa ce dadea mina cu oamenii se stergea cu un dezinfectant. Pe linga sah ii placea biliardul si voleiul, vinatorea, popicele. Ii placea sa joace carti mai ales septica, sah si remi. Se pare ca citea poeziile lui Eminescu desi in casa lui nu am vazut o biblioteca cu carti. Nu era pretentios la mincare si avea gusturi rustice. Salariul oficial a lui Ceausescu era de 18.000 lei $1200 la cursul de schimb din 1989. Lui ii placea muzica Ioanei Radu si Miei Braia. In ultimii ani de viata a suferit de diabet. Era obsedat de punctualitate.

Elena Ceausescu a fost experta in blanuri, bijuterii si inregistrari nocturne ale nomenclaturii. Elena a aparut in mijlocul ruinelor cutremului din1977 intr-o haina alba din vizon. Viata lor luxoasa nu cunostea limite.
Elena avea o atractie irezistibila spre kitchul politic si artistic. Amindoi au suferit toata viata de un complex de inferioritate. Cei apropiati lui Ceausescu o numeau in secret « muma padurii » dar in fata ei se inchinau ca ultimele slugi. Fara Elena, Ceausescu ar fi fost un comunist de omenie. Spre deosebire de sotiile altor demnitari ea a hotarit sa studieze si sa se  erijeze ca un om de stiinta. Suferea de o gelozie crunta, nu suporta in casa decit rudele ei. Nu a avut prietene reale. Mihai Pacepa in Orizonturi rosii o numeste « birfitoare si invidioasa, se raporta la putere cu o voluptate de curtezana », era meschina si vindicativa, nu avea incredere nici in Securitate.
Elena comanda sa se puna microfoane in camerele nomenclaturistilor avind o obsesie pentru actrita Violeta Andrei.


A fost o vizita tulburatoare in casa inconjurata de mister unde Ceausescu prefera sa isi petreaca zilele de glorie in acest lux. Am plecat cu un gust amar. Mi-ar fi placut sa vad amenajat un apartament al omului de rind din timpul comunismului pentru ca cei care nu au trait in aceasta epoca sa poata faca o comparatie.







Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire